Domnule deputat …, in calitatea mea de cetatean si de votant al Dvs., va rog ca maine sa votati impotriva actualului proiect de lege al exploatarii off shore a gazelor, sa nu va faceti partas la un jaf similar celui facut de guvernul Nastase in privatizarea Petrom.
Cu respect, al Dvs.,
…
Acesta este mesajul completat și trimis de alegători, care poate că a înclinat balanța în votul cu cea mai mare miză financiară din istoria Parlamentului României. Dacă n-ați apucat să îl trimiteți, încă nu-i prea târziu.
Legea offshore în forma propusă de Guvern și adoptată cu ochii închiși de Senat, care acorda concesionarilor garanția unei redevențe derizorii pentru zeci de ani de acum încolo, s-a împotmolit ieri în comisiile reunite – de industrie, administrație și buget – ale Camerei Deputaților, pe unde ar fi trebuit să treacă tot ca prin brânză pentru a ajunge apoi la votul final.
Totul pentru că, la sesizarea cetățenilor, deputații au început să pună întrebări. În fața presiunii publice și politice subite, cu care nu erau obișnuiți, lobby-știi publici și privați au fost forțați să păstreze distanță față de diversele argumente dubioase sau agresive care se vântură prin spațiul public.
„În mod clar, industria recunoaște dreptul suveran al statului de a stabili legile, iar momentul în care vom adopta o decizie, vom lua în considerare legile de la acel moment”, a spus Richard Tasker, directorul de țară al Exxon România, din postura de participant la dezbaterea în comisii. (foto:profit.ro)
Perfect! Dacă mai erau parlamentari care nu știau că ei sunt cei care trebuie să facă legile, iată că de acum pot sta liniștiți…
Din nou, care este problema:
În legea actuală, veche de 20 de ani, redevențele sunt fixate între 3 și 13% din valoarea producției în funcție de calitatea zăcământului. La privatizarea Petrom, a fost fixat un reper suplimentar pentru 10 ani, puțin peste 20 de dolari pe baril. Ulterior, chiar și când prețul a ajuns la 150 de dolari, statul încasa redevențe tot ca și cum barilul ar fi rămas la 20. Pierderea ajungea și la jumătate de miliard de dolari pe an.
În 2013, Guvernul a introdus în cazul gazelor o taxă suplimentară, denumită la momentul respectiv „taxa pe veniturile suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor la gaze” – practic ceea ce se numește în termeni contabili windfall tax.
Ulterior, piața s-a liberalizat, însă Guvernul a decis în 2017 să păstreze taxa și să o permanentizeze, la un nivel de 80% din ce depășește 85 lei/MWh de gaz.
Ce înseamnă asta concret: Pentru că redevențele sunt foarte mici, statul a găsit o cale ocolitoare de a încasa sume suplimentare măcar atunci când prețul gazelor este foarte mare. Concesionarilor nu le convine că trebuie să plătească 80% din încasările suplimentare, însă nici nu se pot opune – până la urmă nu e gazul lor, e al statului!
Când a venit vorba să se facă legea specială pentru exploatările offshore, ambiția industriei a fost ca măcar aici să scape de taxa asta. Să dispară! Să rămână doar redevența meschină așa cum a fost stabilită acum 20 de ani și, în plus, statul să se angajeze prin lege că nu se va mai atinge de veniturile și profiturile din concesiuni în nici un alt fel.
Și repedeeee!
Asta este forma care a plecat de la Guvern și a trecut în februarie cu 0 voturi împotrivă prin Senat, asta este forma care ar fi trebuit să treacă ieri prin comisii și să ajungă apoi la votul final, al unor deputați care să nu discute, doar să execute.
Dar vraja s-a rupt. Speriați că votul nu merge destul de repede, concesionarii au început să apese pe toate butoanele posibile și imposibile – de s-a ajuns chiar până la semnale ultimative venite de la nivel internațional. Moment în care prin partide a început vânzoleala: ce e asta, cum, de ce, ce facem aici?
Săptămâna trecută au apărut și primele luări de poziție publice ale unor deputați care au spus că ei nu votează așa ceva – Liviu Pleșoianu – PSD și Daniel Gheorghe – PNL. Însă rumoarea se stârnise în aproape toate partidele.
Luni, liderul Opoziției încearcă să-i cheme pe parlamentarii puterii la ordine, că de ce nu votează mai repede:
“Am aflat cu stupoare că preşedintele Comisiei de industrii în loc să accelereze dezbaterea legii privind exploatările offshore, după o solicitare de amânare cu 60 de zile a finalizării raportului în Comisia de industrie, a venit cu un nou artificiu procedural adresându-se Biroului permanent cu solicitarea să se efectueze o analiză şi un raport pe lângă Comisia de industrii de către Comisia de administraţie şi Comisia de buget finanţe. (…) Este o atitudine răuvoitoare care are ca obiectiv tergiversarea adoptării legii privind exploatările offshore. Se ştie foarte bine că în ceea ce priveşte zăcămintele de la Marea Neagră urmează în această vară să se ia o decizie privitoare la începerea exploatării acestor resurse de la Marea Neagră care sunt extrem de importante pentru România, dar în acelaşi timp sunt extrem de importante pentru Europa ca o sursă alternativă de gaz care ar putea să reducă dependenţa energetică a Europei de Rusia. În aceste condiţii somăm majoritatea parlamentară să nu mai tragă de timp şi să ne permită adoptarea cât mai rapidă a legii privind exploatările offshore”, a spus Ludovic Orban.
Marți, înghesuit de ziariști, Liviu Dragnea a fost obligat să vorbească explicit despre subiect, chiar dacă și-a lăsat un amplu spațiu de manevră:
„Primul set de concluzii îl va trage comisia de Industrii, au cerut puncte de vedere şi de la comisia de Buget şi Administraţie, sunt două obiective care trebuie avute în vedere. Cele două obiective, şi colegii din comisie caută echilibrul cel mai bun între interesul strategic de a se demara exploatările de gaze naturale din permis dorinţa legitimă a României pe de o parte de a avea câştiguri financiare, dar pe de alta parte, cel mai important, ca o parte din producţia de gaze naturale din Marea Neagră să fie folosită pentru reindustrializarea României şi pentru dezvoltarea economică. Cel mai mare risc ar fi ca cu toate ca avem resursele naturale bogate, ele doar să tranziteze România şi să contribuie la dezvoltarea altor ţări, începând cu Ungaria”
Câțiva deputați au intrat la comisie cu temele făcute:
Cosette Chichirău – USR, pentru România Curată: „Sunt in comisia reunita chiar acum (buget, industrii, administrație). Votul meu va depinde de forma cu care ieșim din comisie. Dacă nu se elimină/modifică Art 19 și Art 13 (minim), voi vota împotrivă. Dacă se aduc modificări substanțiale la aceste articole (plus, preferabil, incă niște articole referitoare la siturile arheologice și dreptul de trecere), aș putea vota abținere sau pentru. România poate folosi gazul drept combustibil de tranziție (până în 2040 să zicem) și o exploatare din care să câștige și statul român ar fi un plus economic.”
Dar alții încă nu știu sau nu vor să spună cum vor vota:
Varujan Vosganian – ALDE: „Nu-mi place felul în care puneți întrebarea(*). Aveți deja concluzia dvs. (…) Stimate domn, cred că alegătorii ar dori să cunoască adevărul, ceea ce nu pot cunoaște din astfel de comentarii. Spuneți celor care vă citesc adevărul. Că România nu are expertiză și resurse nici pentru explorare, nici pentru exploatare. Că explorarea și exploatarea costă multe miliarde de dolari. Etc. etc.”
*Bună ziua, Ați putea, vă rog, să ne spuneți în două rânduri – pentru România Curată – cum veți vota la legea offshore și de ce?
Discuțiile în comisie s-au amânat pentru luni, 9 iulie.
Minuta întâlnirii într-o frază: dar noi cum de n-am știut nimic?
Acum știți!
Toate articolele despre legea offshore:
- Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
- Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
- Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
- Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
- Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
- Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
- Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
- Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
- Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
- Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
- Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
- Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
- Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
- Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
- Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
- Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
- Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
- Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
- Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
- Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
- Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
- Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
- Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
- Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
- Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
- OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
- Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
- Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
- Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
- Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari
Spor și baftă!
https://antoneseiliviu.wordpress.com/2018/07/04/gazele-de-la-marea-neagra-stop-joc/
Vă mulțumim mult pentru citare
Ludovic Orban e un ticalos care vrea sa dea strainilor gazul nostru pe gratis. Tot asa si ceilalti care vor ca sa fim jefuiti de straini.Cum ca nu avem “experienta” dupa ce exploatam de zeci de ani ? Capital strain sa nu depaseasca 20%. Nu ne grabim.Avem copii, nepoti. Sa goleasca rezervele altora, nu pe ale noastre.
Orban e roman?
Subscriu la ce a spus mai sus Daniel. Nu ne grabim.
Degeaba “sunam” sau contactam pe mail pe acesti deputati : nu se uita niciodata pe corespondenta de pe acele adrese de mail . Nici la biroul de parlamentar nu vin. Iar marea majoritate nici nu au birou, si nici nr de telefon sau o adresa la care sa ii gasestilocuind. Sunt total ascunsi.
Cum sa iei legatura cu ei.
Doar aici , public, prin aceasta metoda de informare cum face “Romania Curata”
Am trimis si eu. Merci lui LD pentru acest articol.
NU CUMVA AFACEREA E DEJA PARAFATA SI ACUM I SE SERVESTE PROSTIMII CU FRISCA?