Lucian Davidescu

Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!

Parlamentul este chemat începând de azi, în sesiune extraordinară, să aprobe prin lege cedarea dreptului de exploatare a gazelor din Marea Neagră în schimbul unor redevențe derizorii, care ar provoca pierderi la bugetul public de ordinul a cel puțin 10 miliarde de euro.

Adică destui bani pentru construirea a încă 1000 de kilometri de autostradă în următorii 10-20 de ani, sau chiar mai mult în caz că se descoperă și alte rezerve.

Jaful se poate vedea deja din satelit! Se votează dacă harta să arate la fel și peste 20 de ani.

Amploarea pagubei ar fi cel puțin dublă față de privatizarea Petrom, când redevențele de batjocură au provocat o pierdere de jumătate de miliard de dolari pe an vreme de mai mult de un deceniu.

De data asta, în forma care a trecut deja prin Senat (pe repede-înainte, cu 87 de voturi pentru – PSD, ALDE, PNL, PMP și 17 abțineri – USR, UDMR), redevența ar urma să fie de până la 13% din valoarea efectivă a gazelor, însă fără vreo impozitare suplimentară a profiturilor, uzuală în toate contractele de acest fel, în toată lumea, chiar și în România.

În cazul gazelor extrase din exploatări pe uscat, după liberalizarea prețurilor, statul a introdus o taxă suplimentară care din 2017 ajunge la 80% din ce depășește 85 lei / MWh.

Pentru exploatările offshore, lobby-ul concesionarilor cere ca această taxă pur și simplu să dispară. Iar Senatul deja s-a conformat… Acum, deputații sunt zoriți să voteze aceeași nenorocire.

Stop!

Acesta este votul cu cea mai mare miză financiară din istoria Parlamentului României!

Rezervele de gaze estimate în Marea Neagră sunt de 200 de miliarde de metri cubi, din care jumătate deja atribuite. Chiar și la prețurile joase de azi, valoarea totală se apropie de 40 de miliarde de euro. La prețurile istorice, care pe termen lung nu este exclus să se întoarcă, valoarea ar fi dublă.

Desigur că există costuri de explorare și exploatare destul de mari, de care trebuie ținut cont, dar ca statul să încaseze doar o optime din sumă este complet inacceptabil. Și contrar practicilor din lumea civilizată, pe care încercăm să o ajungem din urmă.

Iată câteva exemple de exploatări offshore similare:

  • Oamaru, Noua Zeelandă – 140 miliarde de metri cubi de gaz, de pe urma căruia statul se așteaptă să încaseze 32 mld. dolari neo-zeelandezi adică 18 miliarde de euro
  • Aphrodite, Cipru – 100 de miliarde de metri cubi de gaz, de pe urma căruia statul așteaptă 7,2 miliarde de euro în 12 ani.
  • În general, veniturile statului sunt calculate ca sumă între redevențe, impozitul general pe profit și impozitele generale pe veniturile din exploatarea hidrocarburilor. Iată, de exemplu, cum se întâmplă cu zăcămintele britanice din Marea Nordului: Redevența a fost eliminată complet, însă profiturile sunt taxate cu rata generală de 30% plus o rată specială de 32%, deci în total cu 62%.

Calculul exact al redevenței este specific fiecărui caz în parte…

Din punctul de vedere al concesionarului, el trebuie să țină cont de costurile de explorare și exploatare încât să asigure fezabilitatea. Marjele uzuale în extracția de gaze offshore sunt între 6 și 17%.

În cazul zăcămintelor din Marea Neagră, cheltuielile de capital sunt estimate la 15,7 mld. $ iar cele operaționale la 6,5 mld. $. Redevențele fixe de acum promit să aducă marje între 50% (la preț al gazului mic) și peste 100% (la preț al gazului mare), pe seama unui stat suficient de prost încât să lase banii pe masă.

Din punctul de vedere al statului, există patru criterii principale: veniturile publice, oportunitatea industrială, securitatea energetică și locurile de muncă.

Securitatea energetică este deja asigurată: consumul intern este aproape integral asigurat din producția internă pentru cel puțin încă un deceniu de acum încolo. Pentru a-și asigura acest avantaj pe termen mai lung România ar trebui, dimpotrivă, să aibă o abordare „conservaționistă” și să temporizeze exploatările, evitând exportul. Dimpotrivă, exploatarea rapidă a gazelor pune în pericol securitatea energetică a României.

Oportunitatea economică practic nu există. Faimoasele combinate de îngrășăminte care cândva prelucrau surplusul de gaz sunt acum închise, după ce au dovedit că nu pot funcționa decât la un preț al gazelor mult sub cel de piață – adică în pierdere. Dacă totuși s-ar lua decizia de a relua producția chiar și în aceste condiții, pentru presupusele „efecte pe orizontală” în economie, oricum ar trebui excluse din ecuație exporturile, cu toate investițiile necesare (ex. BRUA).

Locurile de muncă ar putea fi importante în context local, dacă într-adevăr ar fi angajați muncitori români. Însă concesionarii strâmbă din nas chiar și atunci când se încearcă impunerea prin lege a unei cote de 25% angajați locali. Pe de altă parte, însăși această cerere, care vine la pachet cu propunerea ca 25% dintre contracte să fie încheiate cu firme românești pare, în cel mai bun caz, o diversiune, dacă nu chiar o încercare de a negocia paraîndărătul pentru clienții politici.
Atenție și la estimările făcute de consultanții Big 4, plătiți de concesionari (!) care avansează beneficii „indirecte” de ordinul zecilor de miliarde de euro la buget. Ele pornesc de la premiza că fiecare loc de muncă direct (dintr-un total de vreo 700) va „susține alte 43 de locuri de muncă indirecte”. Văleu, de unde le scoateți!?!?
Situația seamănă izbitor cu cea de la privatizarea Petrom, când consultantul Credit Suisse First Boston spunea că prețurile nu vor mai crește așa că să stăm liniștiți și să lăsăm redevențele jos. Barilul de petrol era atunci 20 de dolari. Apoi, a ajuns și la 150. Nimeni nu s-a dus la CSFB să-i ceară socoteală.

Veniturile publice rămân, așadar, principalul criteriu de stabilire a redevenței, astfel că România este în postura să negocieze dur, pentru a obține maximum posibil. Redevența fixă, exact așa cum este ea stabilită acum, servește de minune pentru a împiedica supraexploatarea atunci când prețurile sunt prea mici. Ce lipsește este cealaltă componentă – windfall taxation – care să aducă sume substanțiale la buget pentru fiecare euro obținut în plus peste costurile rezonabile de exploatare.

Deci nu este nici o urgență!

Legea exploatărilor offshore trebuie să se bazeze pe un calcul solid și ambițios referitor la banii pe care trebuie să îi încaseze de pe urma unei resurse care îi aparține potrivit Constituției.

Exact ca la Roșia Montană, liderii politici au fie interese directe fie lucruri „mai importante” de negociat iar presa este anesteziată cu sume totale de ordinul milioanelor de euro.

Cetățenii sunt ultima linie de apărare în fața unui jaf de proporții istorice.

Sunați-vă deputații sau scrieți-le câte un e-mail și întrebați-i dacă chiar au de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!

Vă invităm să ne povestiți cum au răspuns, în secțiunea de comentarii.


Toate articolele despre legea offshore:

  1. Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
  2. Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
  3. Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
  4. Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
  5. Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
  6. Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
  7. Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
  8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
  9. Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
  10. Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
  11. Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
  12. Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
  13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
  14. Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
  15. Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
  16. Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
  17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
  18. Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
  19. Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
  20. Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
  21. Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
  22. Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
  23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
  24. Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
  25. Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
  26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
  27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
  28. Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
  29. Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
  30. Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!

  1. CMC

    Pentru asta chiar merita iesit in strada!
    Doar ca aia care scot oamenii in strada sunt platiti chiar de cei care nu ar vrea sa iasa oameni in strada pentru asa ceva.

    “Situația seamănă izbitor cu cea de la privatizarea Petrom, când consultantul Goldman Sachs spunea că prețurile nu vor mai crește așa că să stăm liniștiți și să lăsăm redevențele jos. Nimeni nu s-a dus apoi la Goldman Sachs să-i ceară socoteală.”
    Nu stiu de ce, dar parca nici rusii nu ne-au jefuit in halul asta….

    “Munții noștri

    „Munții noștri aur poartă,
    Noi cerșim din poartă-n poartă.”
    De-am închide-a Țării poartă,
    Alții ne-ar cerși la Poartă!
    Însă Hoții-s chiar din Țara
    Trădători la cei de-afară!
    Doamne Iartă-i! Ești în Drept!
    Însă Du-i hăt în deșert!
    Doamne, Dă-i la Neam unire
    Și Dă-i demnă cârmuire.
    Că-i prea mult blajin și laș
    Și supus stă la borfași!
    O Neam românesc din Daci
    Nu mai cerși doar pozmaci
    Ci Ridică-te creștin
    Ca să scapi de cel Hain!”

    Reply
  2. Adrian

    De ce să nu-i scriem (și) preș. Iohannis, șeful CSAȚ!? Situația, la altă scară, e valabilă și pentru resurse „uzuale“ de pildă mat. de construcții. Dispare terenul cu totul. Să le scriem primarilor și cons. locali&județeni? Poate unii chiar am scris, cu rezultat egal cu zero eventual barat. Poate că este consecință directă a legilor de împroprietărire (a se citi simetric expropriere), în primul Constituție, din ultima sută de ani.

    Reply
  3. CMC

    L-au contactat deja altii pe seful CSAT-ului:

    “Iată o scurtă trecere în revistă a presiunilor:
    9 ianuarie 2018: Klaus Iohannis s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu o delegaţie OMV-Petrom, condusă de directorul general al grupului OMV AG, Rainer Seele, care a subliniat „nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor”. „În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV-Petrom şi Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori.””

    Si ambasadorii ce credeti ca o sa spuna? Sa ia Romania banii sau sa ia banii companiile din tarile lor?

    Reply
  4. Silviu

    Te pisi pe el de gaz si pe cele 10 miliarde de euro. UE pompeaza in noi sute de miliarde de euro dar noi “nu stim” ce sa facem cu ele.

    Reply
    • MIB

      UE nu-ti da niciodata 100%. Mai ai nevoie si de bani de acasa. Si astea 10 miliarde asta ar fi. Numai ca ai nostri au alte prioritati, si alte sfori care ii manevreaza.

      Reply
    • Cornel

      esti sigur ca ue ne da bani de gratis? pe langa ca le dam bani pt. ca suntem membri ue si le cumparam produsele care la noi nu se mai fabrica pt. ca au distrus ei tot ce era de distrus, mai trebuie sa inchidem ochii si la ilegalitatile comise de companiile lor la noi in tara. nimeni niciodata nu o sa te ajute fara niciun interes.

      Reply
  5. marius

    au anuntat azi ca pretul gazelor pentru populatie o sa se scumpeasca cu inca 13% incepind din toamna…

    Reply
  6. interbelit

    Si in interbelic aveam petrol insa nu prea beneficiam de el deoarece era profitabil doar pentru straini – chiar daca Malaxa a inventat AUTOMOTORUL nu el exploata si rafina PETROLUL RRRRRROMANESC.

    Reply
    • Dim

      Romțnii au fost și sunt xenofili. De-aia a fost pentru beneficiul străinilor.

      Neam de slugi, tributari și servanți.

      Reply
    • CMC

      Am fost adusi in situatia in care fiecare partid se bate sa vanda strainilor si mai ieftin ca sa fie partidul care primeste firmanul de la conjuratia ambasadorilor.

      Reply
      • zava

        “Doar ca aia care scot oamenii in strada sunt platiti chiar de cei care nu ar vrea sa iasa oameni in strada pentru asa ceva.”

        Mai înjuri mult necunoscuți ?

        Reply
        • CMC

          Numai pe aia platiti din afara sa destabilizeze astfel incat sa poata sa faca ce vor in tara asta. Nu am treaba cu fraierii pe care ii scot in strada aia platiti. Atat pot ei sa inteleaga din manipularea “Anacondei”.

          Reply
  7. adi

    No, abia acum se vede cum sta treaba cu elita politica romaneasca. Elita PSD vrea sa faca troc cu acesti bani pentru batranetile linistite si pentru inalbirea lui Dragnea. Te-ai astepta ca acum sa sara PNL sa-i acuze pe cei ce au redactat legea de tradare sau inalta tradare. Ei as! Ce sa vezi, ei au votat cu doua mani legea in senat! Halal elita, doar 17 senatori s-au abtinut. Pe cei 17 nu ii inteleg de ce nu au votat impotriva! Dar sa revenim la prezent, desi subiectul ar trebui sa fie tocat marunt ceas de ceas in mass media, chiar din primavara, de cand a trecut legea prin parlament, totusi este aproape absent! Nu tu Guran, care se dadea de ceasul mortii de grija banilor romanilor din Pilonul II dar de aste miliarde nici pas! Nu tu Rares Bogdan, care se dadea de ceasul mortii de grija banilor furati de Dragnea de la gura copiilor din Telorman, dar nu calculeaza cat i-ar reveni pe cap de copil sarmanului judet din suma de 10 miliarde pierduta astfel de statul roman! De Antena 3 nu mai zic, atractia lor fata de Kovesi este una de domeniul patologicului, as putea spune! Oare de ce? Dar de ce nu este forfota de pe facebook de altadata, de la protestele anti OGU 13!!!!! As putea spune ca tocmai ni se pregateste un clasic numar de magie/hotie, cand atentia ne este indreptata spre mana stanga, in timp ce mana dreapta ni se baga adanc in buzunar!
    Chiar ca suntem o tara de fraieri!!!!

    Reply
    • inter

      GureaN lucra la fostul Total FM”, iar Trustul TOTAL are concesiuni de exploatare prin RUSIA lui Putin. Pai, urmasii brati-enilor sa se dezminta ei oare in Mileniul3? Sa nu ia si ei vreo confirmare, o scutire de la condamnare – vezi cazul Maniu -, sau vreun comision, dandu-se de Ceasu mortii de “grija CAPITALULUI ROMANESC AUTOHTON!? Ca bine le zicea Eminescu in Scrisoare si bine i-a zugravit Nenea Iancu… Socrul singurului roman care a luat Premiul Nobel, balacarit de politruci si LIBERALI ca argetoianu, nici macar n-a fost LIBERAL. Asta nu l-a impiedicat sa puna bazele unei industrii si sa fabrice si tzevi pentru sonde dupa un procedeu american pentru prima oara in EUROPA!

      Reply
  8. Mircea Popescu

    POT SA VOTEZE ORICE. SUNT REPREZENTANTII ALEGATORILOR SI FAC CE ESTE MAI BINE PENTRU CEI CARE I-AU ALES :)
    ESTE DE NEINTELES DE CE TOATA MASCARADA ASTA CU PARTIDELE. CAND TOTI SE VOR IN PESEDE…

    Reply
  9. CMC

    Aici e trafic de influenta cat cuprinde !
    Aici poate fi cu adevarat vorba de tradare de tara!
    Va reclama Orban? Va investiga DIICOT?
    Spre rusinea lor, raspunsul se stie deja: NU!

    Reply
  10. Plescan Sergiu

    Bună, scandalizat fiind de forma inițială a acestei legi offshore, am scris parlamentarului de Iași Varujan Vosganian, Votant fiind al ALDE in 2016. Am terminat un doctorat în geografie și chiar sunt indignat de ce au putut sa treacă, la senat, politicienii legat de aceasta lege. Bineînțeles că nu am primit nici un răspuns de la VV. Sunt dezgustat atât de VV, cât și de Tăriceanu. V-am susținut demersul atât cât am putut, prin postări argumentate pe FB, de exemplu sau printre cunoscuți.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *