Numai necazuri pe capul OMV! Că au rămas fără șansa de-a lua gazele din Marea Neagră pe nimic e doar picătura care a umplut paharul.
Pentru că în ultimul an au tot curs facturile pentru cele șase decenii pe post de sifon al Gazprom.
De câteva luni încoace, Departamentul de Stat american a tot amenințat că la va impune sancțiuni companiilor europene care participă la proiectul Nord Stream 2, a doua conductă pe sub Marea Baltică, de 1200 KM, care va aduce gaz rusesc în Europa.
„Am spus clar că firmele care colaborează la proiectul sectorului de conducte pentru exportul energiei din Rusia se angajează într-o activitate care implică riscul de sancţiuni. Conducta ar submina securitatea energetică şi stabilitatea generală a Europei, furnizând Rusiei unui alt instrument pentru constrângerea politică a ţărilor europene, în special a Ucrainei. Rusia înţelege că acest proiect dezbină Europa şi foloseşte acest lucru în avantajul său”
– Heather Nauert, purtător de cuvânt al departamentului de Stat
OMV intrase în proiect în disperare de cauză: capacitatea totală de 110 miliarde de metri cubi pe an face micul sifon de la Viena irelevant pe piață. Numai că, spre deosebire de comaniile germane participante, OMV nu are forța politică să se opună sancțiunilor.
Austriecii sperau să își diversifice întrucâtva aprovizionarea cu gaz venit de la explorările pe care le operează în România (Marea Neagră) și Norvegia (Marea Nordului). Dar chiar norvegienii s-au declarat, abia în mai, “not happy” cu manevrele prin care OMV tot face schimburi de active cu Gazprom prin Rusia…
„Nu suntem fericiți pentru înțelegerea asta, pentru că vrem să avem o ofertă diversificată pentru Europa (…) Este important pentru europeni, să știe că au Norvegia pe post de producător stabil. Cu Gazprom la raft, unii ar putea să înceapă să aibă dubii”
– Terje Soeviknes, ministrul Energiei din Norvegia
Cât despre gazul din Marea Neagră, principala lovitură a venit nu acum ci anul trecut, când Viktor Orban a decis să reteze proiectul conductei BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) la el în țară și să o transforme astfel în „BRU”. De la not happy la not fun:
“Nu ne amuză deloc faptul că, acum, conducta BRUA se oprește în Ungaria. Este acum în discuție atragerea Slovaciei în proiect, dar nu este o variantă care să ne convină, pentru că asta înseamnă costuri suplimentare pentru clienții noștri. Din această cauză, traseul nu este conexiunea ideală.”
– Manfred Leitner, membru al board-ului executiv OMV
Nasol moment, mișto coliva!
OMV se trezește izolată din toate direcțiile tocmai când se pregătea să investească 10 miliarde de euro în rafinare și petrochimie, direcții pe care le-a lăsat în plan secundar în ultimul deceniu.
OMV a preluat Petrom împreună cu două rafinării – Brazi (Ploiești) și Arpechim (Pitești). În 2011, Petrom a închis Arpechim, cea mai complexă și una dintre cele mai mari rafinării din România. Nu avea sens economic, au explicat ei.
Odată cu închiderea Arpechim s-a complicat teribil și funcționarea combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, gândit să funcționeze în tandem cu rafinăria, și pe care statul n-a mai reușit să îl vândă.
OMV deține în Viena faimoasa rafinărie Schwechat, cu o capacitate de aproape 10 milioane de tone pe an și este în parteneriat strâns cu producătorul chimic Borealis. Au preferat să le țină pe loc.
Chiar dacă salariile sunt de trei-patru ori mai mari decât în România.
Chiar dacă trebuie să importe petrol rusesc și kazah tocmai prin portul Trieste, deci ocolind Bosforul, apoi să-l pompeze prin conductă cale de 500 de kilometri.
Chiar dacă trebuie să se bazeze pe gaz de la Gazprom, supus hachițelor lui Putin, iar de acum – iată – ale lui Trump și ale altor licurici mai mici din regiune.
Altfel, capacitatea Arpechim este de doar 3,5 milioane de tone, însă rafinării și combinate chimice se mai găsesc în România. Ba chiar Oltchim a reușit cumva să iasă din gaură și așteaptă cu înfrigurare un pețitor serios, de talia OMV.
Deci timpul nu-i de tot pierdut!
Este poate momentul ca OMV să renunțe la ambiția de a căra materie primă prin jumătate de europă ca să o prelucreze într-un oraș imperial frumos, care merită mai puțină poluare. Pe când în Pitești, oamenii s-ar bucura să vadă flacăra combinatului aprinsă iar.
E mai ieftin să transporți doar benzina și plasticul decât tot petrolul. Dacă își face toate calculele de oportunitate pe 10 ani, cu siguranță Schwechat devine mai rentabilă ca fier vechi!
România este mai aproape de resurse, are baza industrială și oameni calificați, școli de specialitate, costuri competitive și un bazin de desfacere generos, emergent – Balcanii.
Gazele și petrolul românesc de pe mare sau de pe uscat, plus ce mai vine pe conducta BRU și chiar ce mai poate cumpăra OMV de la Gazprom în virtutea deceniilor de tradiție pot fi prelucrate chiar aici, cu profit mai bun pentru acționari.
Odată cu exploatările offshore din Golful Mexic, industria petrochimică americană, până atunci rămasă în urmă, a cunoscut un adevărat boom. Acolo este cea mai mare valoare adăugată, mai ceva decât în vânzarea efectivă a gazului.
Însă companiile vechi și noi au ales să vină cât mai aproape de Houston și împrejurimi; nu au pornit proiecte nebunești de construcție de țevi care să ducă gazul în state privilegiate ale SUA. Poate că nici nu există state privilegiate… Distanțele contează.
După cum arată harta, traseul economic pentru gazele și petrolul din Marea Neagră începe la Năvodari și se termină undeva la Suplacu de Barcău, cu un popas lung între Pitești și Râmnicu Vâlcea.
Welcome to Romania!
Toate articolele despre legea offshore:
- Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
- Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
- Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
- Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
- Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
- Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
- Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
- Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
- Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
- Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
- Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
- Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
- Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
- Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
- Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
- Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
- Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
- Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
- Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
- Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
- Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
- Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
- Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
- Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
- Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
- OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
- Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
- Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
- Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
- Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari
Redeschidetzi ?
Baaaaaaaiiiiiiiii curnalistul lui peste prajit.
Tu ai vazut cum arata o instalatzie la doua saptamani dupa ce a fost oprita shi nu se mai stie cand o sa fie pornita chiar daca oamenii au fosr redistributzi in interiorul aceluiashi combinat ?
La 2 saptamani nu la 8 ani.
O instalatzie care poate sa faca shi bum daca tanda nu pica pe mandea shi daca asamblarea e cu flasha si nu cu nut & feeder de exemplu ?
Azi aici acu cat crezi ca ar costa ca sa re-pornesti RAFO Onesti de exemplu ?
Odata oprita pe termen nedefinit …. minim 30% din costul sa faci de noua.
Dar despre asta desigur ca nimeni nu are curajul sa vorbesca nimic.
In rest totul asha este cum zici tu da intrebarea se pune daca regulile de logica a rafinarii din USA nu s-au aplicat in Ro care crezi tu ca a fost cauza ?
Probabail pentru ca scopul shi agenda rafinorilor de la ei shi mai nou de pe la noi nu a fost aceiashi.
La ei a fost profitul, la noi altele au fost consideratziile .
Shi asta nu doar in domeniul rafinarii ori al petrochimiei.
Acum observand noi acesta realitate despre care nimeni nu vorbeste la radio TV ori Feismuc care at trebui sa fie masurile de luat de acum iniante pentru ca sa nu mai punem botul la gargara lor mincionoasa.asa sau urmataorea tura car ese ve revarsa pest enoi prin aceiashi conducta.
Adica da, ne-au prostit shi ne-au pacalit un sfert de secol de-am ramas in curul gol, acuma ca ne-am prins ce urmeaza de facut ?
Tot “jos comunismul” shi doar atat ?
ODATA cu UCIDEREA in dec. 1989, LA VIENA A LUI Marin Ceaușescu, fratele mai mare al fostului presedinte Nicolae Ceaușescu, care fusese in ultimi 16 ani, pana in dec 1989, șeful Agenției Economice a României la Viena, S-A DAT SI STARTUL (de catre aparatori- tradatori ai patriei) DISTRUGERII economico-financiare a ROMANIEI (privatizarea NORD-SUD; EST-VEST e o mare vrajeala oferita de MAFIA interna pentru……….. ). A sevedea ce/cine au facut cu; creeantele externe EXISTENTE IN DEC 1989 de miliarde de dolari ale RO, cu SISTEMUL BANCAR ROMANESC,(depozitele bancare ),CU JAFURILE TIP CARITAS, cu INDUSTRIA(inclusiv cea de aprare) si AGRICULTURA Ro, cu AVUTIA NATIONALA (bogatiile solului si subsolului, fauna, padurile, etc), cu alungarea din tara a peste 5 milioane de romani, cu banii FURATI din BUGETUL TARII (prin administratia publica centrala si locala supradimenisonata, cu salarii si pensii speciale), etc.
O MARE PARTE DIN BANII CU CARE OMW A CUMPARAT PETROMUL APARTIN ROMANIEI . EI AU FOST FURATI DE CATRE CEI CE AU AVUT CA OBLIGATII DE SERVICIU SA-I APARE (OFITERI ACOPERITI AI SIE SI NU NUMAI). ASEMENEA MOD DE OPERARE S-A FOLOSIT SI SE FOLOSESTE IN CONTINUARE PENTRU DISTRUGEREA ROMANIEI DE CATRE ROMANII RECHINI TRADATORI DE NEAM.
Pentru stabilirea adevarului si a normalitatii in RO vis a vis de nenorocirile si atrocitatile ce se petrec in tara dupa 1990 E DE STRICTA NECESITATE INFIINTAREA CURTII MARTIALE SI/SAU SESIZAREA Curtii Penale Internaționale (Tribunalului Penal Internațional) de la Haga .
Toate astea trebuie spuse celor in masura sa ia decizii,nu noua,cititorilor de rand!
Mai mari escroci ca austriecii si olandezii nu cred ca exista in Europa. Dar austriecii cred ca sunt pe primul loc.
La unele etnii cuvantul este un compliment. O dovada ca imperiile prospere nu se fac cu vorbe frumoase si rugaciuni. Asta cred eu ca e impactul trecutului (sau prezentului) imperial: pe langa o baza financiara facuta pe seama altora si o gandire orientate pozitiv si spre expansiune.
Incearca si romanii sa bata saua cu asta, dar majoritatea au fost mahala de imperiu acum 2000 de ani. Cam greu de pastrat mentalitati in comparatie cu austriecii, germanii, englezii, francezii, rusii si turcii. Ardealul si Banatul au precedent austro-ungar, dar etnia romaneasca nu aspira la elita prin regiune; iar noua stapanire a epurat cu succes “influentele straine neamului”.
Romania a fost foarte bine pana au ajuns ardeleni la putere, prin PNT, in 1928. Dintr-o Romanie mica, dar coerenta, a ajuns o Romanie mare, insa cu putregaiul “mentalitatii imperiale” inauntru.
Unele regiuni au luptat insa indarjit cu mentalitatea imperiala si si-au impus pe termen lung mentalitatea milenara, coerenta si de sluga. Alaturi de perfectul simplu.
@MIB: Slugi ?! Oltenii (ca tot era vorba de perfectul simplu) ? Fara exemplele olteanului Mihai Viteazul si ale moldoveanului Stefan cel Mare nu cred ca exista Romania. Slugi, si de aceea fara existenta istorica documentata, au fost mai mult ardelenii. Slugi la unguri, ca sa fiu mai precis. Si se complac in situatia de servitori si de vesnici opozanti, fiind insa complet incompetenti cand ajung la guvernare.
mib… cu prietenie dar suferi de complexe puternice de inferioritate, acum inteleg fascinatia neoliberala spre animalul feroce din jungla
p.s. austria nu e statul ala care-si datoreaza existenta romanilor lui Iuliu Maniu?! invatati istoria reala nu propaganda
Daca gandeati la fel si in 2005-2011 poate mai era o sansa.Acum Arpechim este la fier vechi,taiat bucatele.Intelegeti acum ce a insemnat MCV,statul de dreptt?
Nu inteleg de ce i-ar interesa ROMANIA altfel decat din perspectiva intereselor RUSESTI in zona. Evident, Ucraina poate fi mai emergenta decat balcanii lui peshte – unde mai pui ca impreuna cu Polonia e mai populate de consumatori infrigurati la propriu si la figurat! – insa rusii care detin CTRL afacerii n-are interesul (in afacere e implicate si gazele si petrolul rominesc, desigur, care da culoare situatiei complexe UE-NATO).
Dupa 7 ani de la inchidere, o rafinarie trebuie refacuta integral. Costa mai mult decat sa faci una noua, pe un teren virgin, pentru ca intai trebuie sa demontezi si sa scoti tot ce nu mai e folosibil, adica aproape tot. E o investitie de cateva miliarde, pe care ma indoiesc ca sunt dornici si capabili sa o faca. Plus ca dureaza cativa ani, oricat de repede s-ar misca. Se vede ca autorul nu prea le are cu tehnologia si ingineria, dar le “vede” doar in mod aritmetic, cam ca la scoala generala.