Tocmai i-au făcut un cadou de 34 de miliarde de dolari, deci s-o fi gândit să-și ia și el de 12 mii “ceva frumos”.
O situație bizară, care a trecut aproape neobservată în vâltoarea sancțiunilor contra Rusiei:
Multe companii mari au anunțat că se retrag de pe piața rusească. În general, asta înseamnă că sacrifică o parte din vânzări pentru a contribui la presiunea internațională și pentru a transmite un mesaj. Până aici, toate bune.
În majoritatea cazurilor, activele efective pe piața din Rusia – capitalul investit și blocat acolo – sunt neglijabile. Dacă McDonalds pleacă, spațiul rămas liber va fi luat cu chirie de altcineva, probabil cu tot cu angajați. Dacă Apple sau Microsoft pleacă – rușii rămân fără produsele respective sau trebuie să caute alte surse, mai puțin convenabile. Și tot așa.
Altfel stau lucrurile în schimb atunci când e vorba de investiții în petrol și gaze. Exploatările, deschise pe bani grei, sunt încă acolo bine-mersi. În momentul în care renunți la ele, partea ta se reduce la zero iar partea lui Putin crește spre sau la 100%.
Rând pe rând au anunțat că renunță (“dump”, orice va fi însemnat asta) la active și își asumă pierderile BP (25 mld. $), Exxon (4 mld. $), Shell (3 mld. $) și OMV (2 mld. $). O pradă îmbelșugată de 34 de miliarde de dolari pentru Putin și un sacrificiu generos din partea petroliștilor, mai să le plângi de milă… dacă nu vedeai cum, imediat după, Shell n-a putut rezista să cumpere câțiva barili de petrol rusesc atunci când au căpătat un discount de 20%. Deci… serios?
Alternativele erau două:
1. Fie îți vinzi participația către alte companii – din Orientul Mijlociu, China, de oriunde. În felul ăsta, îl lași măcar pe Putin în continuare dator la cineva care își va încasa profitul și dividendele, în loc să-i lași banii lui Putin în buzunar.
2. Fie aștepți să fii naționalizat, moment în care ai argumentele și pârghii juridice să ceri despăgubiri, din rezervele internaționale înghețate ale Rusiei. Dacă zici de bună-voie că renunți, tocmai ai renunțat la dreptul ăsta.
Dacă n-ai făcut nici unul dintre lucrurile ăstea, cauzele posibile sunt tot două:
1. Fie i-ai făcut lui Putin un cadou generos și stupid.
2. Fie ai făcut un blat cinic, pentru ca interesele financiare ale tuturor să rămână până la final neafectate.
Deci de unde a avut Putin bani de geacă Loro Piana?
Din banii tăi.
:) bun articolul
Citeam de curand cum producatorii de pesticide fac presiuni pentru a baga pe gat europenilor aceleasi mizerii cu care au umplut America de Sud. Deja pe unde ma aflu uleiul s-a scumpit de 3x, urmeaza carnea si legumele care presupun consumuri mari de energie, apoi cerealele etc. Probabil ca nici cand o ajunge sa coste mancarea cat chiria nu se trezesc europenii ca sunt jucati pe degete de rusi in tandem cu americanii. Cartelurile din energie, finante internationale, agro si aparare nu au nici un motiv sa imparta prada cu cei slabi. Revoltator e ca… in cazul europenilor slabiciunea asta vine din acceptarea cronica a coruptiei. In ritmul asta in 2-3 ani ajungem sa balotam orice de la OMG-uri la apa plata din Gange.
Intr-o frantura de stire, un antivaxer ragea la un politist in Viena – esti austriac, unde-ti sunt valorile ?!
Daca si UE o fi fost construita pe valori, razboiul asta o sa-i zdruncine grav temelia politica atunci cand foamea, frigul si boala or sa inceapa sa umple urnele de vot.
Întrebarea e asta: de ce SUA au lăsat companiile rusești și parțial rusești să intre pe teritoriul NATO? Reformulez: de ce mă pun Trump și Biden să-i dau bani de geacă lui Putin?
De ce n-a venit Shell în România (de ce n-a rămas, mai precis)? Întrebare retorică pentru că răspunsul e știut (De șpagă, moncher!). De ce a ieșit UK din UE? De ce a trecut Europa pe locul trei, după Pacific și Orientul Mijlociu, în lista de priorități a SUA? De ce a luat preacinstita Ambasadă Securitatea drept partener? Probabil de business as usual. Numai că business pentru Putin înseamnă Nu pogodi, zaieț! + Davai cias!
Poate că ne pierdem în întrebări și ne oprim la răspunsuri prea simple… Poate că Putin, în calitatea lui de cetățean de onoare al City-ului londonian mai are un card neblocat, poate două … Poate c-a primit geaca (antiglonț) pentru fidelitatea față de bancă…