SAR

Bine ai venit la Societatea Academică din România (SAR), cel mai vechi think-tank activ din România și fondatorul proiectului România Curată.

Înfiinţat în 1996 ca o asociaţie academică de nume celebre a fost, în decursul anilor, institut de cercetare în politici publice, lider pentru promovarea bunei guvernări, consultant al guvernului României, dar şi al altor guverne, partener de durată în tranziţie şi reforma statului pentru Naţiunile Unite, Banca Mondială, Uniunea Europeană, înainte şi după integrare.

Alte ONG-uri au donori: noi avem parteneri care ne finanţează ideile, activismul şi cercetarea. Cele mai mari succese ale SAR, de la Legea Liberului Acces la Informaţii la adoptarea cotei unice, nu au fost finanţate de nimeni. Coaliţia pentru un Parlament Curat a fost o activitate voluntară. De mai mulţi ani deja, activitatea noastră în materie de bună guvernare este voluntară şi se desfăşoară prin Alianţa pentru o Românie Curată, o acţiune indispensabilă în peisajul românesc, unde acţiunea colectivă rămâne deficitară, deşi reprezintă baza oricărei opţiuni realiste de schimbare.

În afara participării sale la coaliţiile pentru buna guvernare, misiunea SAR reflectă ceea ce a rămas neterminat după 20 de ani de eforturi şi multe succese, anume crearea unui cadru de raţionalitate a politicii publice (evidence based policy-making) prin:

  • educarea în domeniul politicii publice a tinerilor experţi din sectorul de stat, profit şi non-profit, a membrilor administraţiei, oamenilor politici şi mediului academic, prin dezbateri informate, seminarii de analiză de politici publice în cooperare cu partenerii noştri internaţionali şi cercetare originală;
  • promovarea în spaţiul public a unor soluţii realiste şi bazate pe consultare democratică a problemelor de politici publice.

SAR nu promovează o anumită ideologie. Considerăm că politica publică raţională este non-ideologică, deşi credem că nu se poate dispensa de valori ca individualismul, respectarea drepturilor omului şi solidaritatea socială. SAR este o instituţie deschisă oricui îndeplineşte standardele noastre academice, bazată pe o reţea de peste o sută de experţi din România şi instituţii academice internaţionale.

Ne mândrim şi cu siglele concepute de Dan Perjovschi.