Lucian Davidescu

Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!

Dragă doamnă/domnule deputat,

Săptămâna viitoare este posibil să fiți puși în fața votului cu cea mai mare miză financiară din istoria parlamentului României: Legea exploatărilor de petrol și gaze din Marea Neagră – 10 miliarde de euro.

Vă rugăm să citiți cu atenție ce votați!

Rupeți-vă o oră din timp pentru a citi articolele de la acest link.

Și pe ale ziariștilor care au mai abordat subiectul:

Vă rog, de asemenea, să le trimiteți aceste linkuri și colegilor dvs.

Legea, în forma în care a trecut prin Senat, este net dezavantajoasă pentru interesele statului român. Iar argumentele cu care ea este susținută în spațiul public sunt părtinitoare și adesea mincinoase.

Domniile voastre, prin puterea suverană cu care noi, alegătorii, v-am investit, sunteți ultima linie de apărare. Și dacă nu se mai pot baza pe ignoranța dumneavoastră, cum s-a întâmplat la colegii din Senat, vor face toate eforturile să vă convingă să votați – repede și fără modificări.

Veți auzi argumentul că nu ar fi vorba despre bani, sau nu în primul rând despre bani. Este doar o diversiune, sau tactică de negociere în „limbaj business”. Ba e vorba în primul rând despre bani – stați cu ochii pe ei ca pe butelie!

Cele 200 de miliarde de metri cubi de gaz dovedite până acum, valorează, la prețurile mici de acum, 40 de miliarde de euro. La prețul maxim istoric, ar fi valorat 100 de miliarde de euro. În următorii 20 de ani sau mai mult, prețul e posibil că va mai ajunge acolo, probabil că nu va rămâne tot timpul mare, dar aproape sigur se va mai crește față de cât e acum. O estimare în jurul a 70 de miliarde de euro preț mediu este un reper rezonabil.

Costurile de exploatare sunt estimate la 15 miliarde de dolari investiții (CAPEX) și 6 miliarde de dolari operațional (OPEX) – deci în total undeva la 20 de miliarde de euro. Rămân 50 de miliarde de euro pentru concesionari. Să zicem că e un scenariu optimist și că nu vor fi chiar atâția bani. Poate că vor fi doar 40 de miliarde. Poate că vor fi doar 30. Chiar și așa, nu este absolut nimic nerezonabil ca statul să le ceară încă 10 miliarde, partea lui, pe lângă cele 2,8 miliarde pe care le așteaptă din redevențe!

10 miliarde sunt bani buni însă și pentru concesionari, care n-au nici un motiv să-i lase pe masă dacă găsesc fraieri pe care îi pot păcăli altfel. Acționarii i-ar da afară deîndată dacă ar afla că nu le-au reprezentat interesele în cel mai bun mod cu putință, deci că nu le-au maximizat profitul. Un demers perfect legitim. Dar dacă nu le reușește, se vor „descurca” la fel de bine și fără ei.

„Acționarii” dvs. suntem noi, cetățenii. Și noi ne vom descurca fără 10 miliarde de euro, dar nu la fel de bine. Ar fi de ajuns pentru 1000 de kilometri de autostradă, care înseamnă dezvoltare economică în circumscripțiile dvs. și mii de vieți salvate (știți probabil că suntem pe locul în 1 în UE la rata deceselor în accidentele rutiere).

Cadrul de taxare, așa cum este el acum pentru producătorii de gaze, este perfectibil dar satisfăcător pentru buget. Se plătește redevență plus o cotă de 80% din ce depășește prețul de 85 de lei pentru un MWh de gaz. Această a doua componentă a taxării, concesionarii offshore o vor scoasă: că nu e corectă, că nu e legală, că așa ceva este inadmisibil! Au angajat experți care să susțină asta, au convins funcționari de-ai statului, au căpătat consens dezinteresat din partea unor experți independenți (întrebați-i totuși, pentru orice eventualitate, despre sursele de finanțare!).

Și, foarte important, dacă eliminați taxa offshore acum, ulterior vor pretinde și cei onshore – Petrom și Romgaz – să le-o eliminați, acuzând că altfel este tratament discriminatoriu!

Suprataxa este, totuși, principala pârghie de negociere pe care o avem. Nu vă lăsați ademeniți să o scoateți înainte de a pune altceva în loc, ceva care să aducă statului tot cam atâția bani. „Hai să ne dăm un termen ca să stabilim mai târziu, dar renunțați acum la X” este doar o tactică de negociere clasică, întotdeauna favorabilă celui care o propune. Nu doar în afaceri ci în orice domeniu.

Un exemplu din istoria recentă a diplomației: În anii ’60, când ONU stabilea cadrul global pentru decolonizare diplomații spanioli i-au păcălit pe cei marocani să transforme negocierile pentru orașele spaniole de pe coasta africană, Ceuta și Melilla, în chestiune bilaterală. O uriașă eroare de negociere – că bilaterală a rămas. În fiecare an cele două părți se întâlnesc și se înțeleg că nu s-au înțeles. Asta nu împiedică Spania să ridice pretenții similare în fața Marii Britanii pentru Gibraltar… regulile sunt bune atunci când îți servesc. Noi de care negociatori suntem – spanioli sau marocani?

În proiectul de lege care v-a fost pus pe masă, suprataxa este eliminată din start (art. 18) iar statul se obligă să nu mai impună niciodată nici un alt fel de taxă suplimentară (art. 19) – printr-o procedură fiscală scrisă în limbaj avocățesc care are acest efect. Întrebați-vă și întrebați cine a scris așa ceva și de ce!

Sunt multe lucruri în lege care par scrise mai degrabă de avocațiii concesionarilor mai degrabă decât de cei ai statului. Dar la aceste două articole par să fi contribuit și contabilii!

Despre studiile comparative privind redevențele, întrebați-vă și întrebați de ce ele se limitează la țările UE și, chiar și așa, de ce lipsește de acolo Cipru, singurul stat membru într-o situație comparabilă și contemporană cu a noastră (zăcământul offshore Aphrodite, descoperit în 2009, cu rezerve estimate la 140 de miliarde mc de gaz și de pe urma căruia ciprioții așteaptă 7,2 miliarde de euro).

România este pe cale să comită o eroare asemănătoare cu cea din 2004, când a fixat redevența la petrol pentru zece ani nu la prețul real ci ca și cum va rămâne la 20 de dolari barilul. Acum, miza financiară este cel puțin dublă! Măcar din propriile greșeli să fi învățat ceva!


Toate articolele despre legea offshore:

  1. Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
  2. Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
  3. Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
  4. Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
  5. Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
  6. Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
  7. Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
  8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
  9. Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
  10. Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
  11. Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
  12. Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
  13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
  14. Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
  15. Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
  16. Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
  17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
  18. Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
  19. Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
  20. Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
  21. Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
  22. Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
  23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
  24. Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
  25. Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
  26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
  27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
  28. Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
  29. Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
  30. Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!

  1. Fratzii Gracchi

    La ce anume folosesc aceste comisii, care par si sunt alcatuite din diletantzi ? Chiar daca pe ici, pe colo sunt si cateva personae competente, hotararea se ia tot politic, ceea ce la PSD inseamna in interesul catorva sefi si baroni, daca nu si in interesul unor acolittzi de la conducerea economiei care, probabil, actzioneaza drept pushkulitze ale partidului. Daca problema a fost deja discutata de profesionisti, de ce trebuie intoarsa si rediscutata in comisii ? Pentru ca pana si acesti profesionisti s-au transformatzi intr-un fel de mafiotzi cu interese propria care contarvin interesului national.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *