Lucian Davidescu

Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră

O notă din gazeta de perete a SRI (nu, nu, nici – e vorba chiar de aia oficială), interceptată de inpolitics.ro, vehiculează un scenariu de tot bau-baul: rușii ar fi pregătiți să invadeze Insula Șerpilor ca să ne taie astfel accesul la rezervele de gaze din Marea Neagră. Deci e cazul, pe semne, să o lăsăm mai moale cu lăcomia de bani ca să nu rămânem cu buza umflată. Dar și pentru o cauză nobilă, de largă inspirație populată: combaterea muscalilor.

Mda, știm deja: când facem vreo nefăcută și n-avem nici o scuză credibilă, „și-au băgat coada rușii”… Culmea este că de data asta chiar „și-au băgat coada rușii”, și încă adânc, doar că nu pe unde s-ar fi așteptat toată lumea ci… fix pe partea opusă.

Hai, deci, să vedem cum se luptă concesionarii de la Marea Neagră pentru independența energetică a României și împotriva influențelor nefaste ale lui Putin.

Doar fapte, general cunoscute și ușor verificabile:


OMV, proprietarul Petrom, are un parteneriat tradițional cu Gazprom, pe care intenționează să-l tot extindă. De 50 de ani, OMV este principalul distribuitor de gaze rusești pentru Europa de Vest.

Cele două companii fac în mod frecvent schimburi de active și achiziții reciproce. Chiar în mai OMV a anunțat că intenționează să preia active Gazprom din Siberia. Iar în urmă cu doi ani a încercat să negocieze un schimb similar, în urma căruia Gazprom ar fi urmat să devină proprietarul benzinăriilor OMV din Bulgaria, al Rafinăriei Petrobrazi (cea mai mare din cele trei rafinării românești funcționale și singura operată de Petrom!!!) precum și titular al licențelor la Marea Neagră pe care OMV le are în parteneriat cu Exxon (sursa: Hotnews).

În prezent, Petrom își derulează importurile de petrol NU prin Bosfor, că e „prea scump”, ci prin portul rusesc Novorossiysk de la Marea Neagră, cu un ocol grațios prin largul Crimeei. Sancțiuni? Kakaia sancțiuni?


Lukoil, altă faimoasă companie rusească, au și ei două perimetre luate în concesiune în largul Mării Negre, de la statul român, dintr-un total de zece. Direct, fără vreun interpus sau cine știe ce schemă financiară.

În forma actuală a legii, Lukoil va plăti redevențe românești (mici) și va exporta, unde poftește, gaze rusești (scumpe), cu un profit mai mare și probabil fără naționalitate. Lukoil are deja cealaltă mare rafinărie, din Ploiești, și importă tot via portul rusesc Novorossiysk.

Tot pe acolo importă și KazMunaiGaz, compania kazahă care încheie lista rafinăriilor românești funcționale cu Petromidia.


Exxon are chiar și azi afaceri comune cu Rosneft în Siberia. Din altele s-a retras abia în primăvară, ca urmare a sancțiunilor impuse în 2014, după ce a încercat să se fofileze timp de patru ani și s-a trezit în cele din urmă cu o primă amendă de două milioane de dolari.

Unul dintre proiecte presupunea tocmai forajul în comun Exxon-Rosneft în exploatările rusești offshore din Marea Neagră.

Artizanul afacerilor dintre Exxon și ruși a fost nimeni altul decât Rex Tillerson, decorat de Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei”, multă vreme CEO al companiei și, apoi, secretar de stat al lui Donald „Russiagate” Trump.

Cum înlocuiesc acum Exxon și Putin oportunitățile ratate din cauza sancțiunilor… ei bine, iată aici o întrebare!


Pe vremea Sovromurilor, era o vorbă: Relația comercială cu rușii este perfect echilibrată – noi le dăm grâul iar ei în schimb ne iau porumbul.

Azi, noi dăm de pomană 10 miliarde de euro (sau mai mult) oricui se milostivește să ne ia petrolul. La schimb, rușii au toate premizele să „asigure independența energetică” a Ungariei, Austriei, Bulgariei și – dacă promite că nu mai face – Ucrainei, cu gaz din subsolul românesc.


Toate articolele despre legea offshore:

 1. Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
 2. Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
 3. Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
 4. Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
 5. Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
 6. Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
 7. Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
 8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
 9. Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
 10. Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
 11. Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
 12. Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
 13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
 14. Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
 15. Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
 16. Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
 17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
 18. Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
 19. Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
 20. Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
 21. Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
 22. Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
 23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
 24. Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
 25. Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
 26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
 27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
 28. Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
 29. Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
 30. Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră

 1. Dim

  Pe vremea Sovromurilor, era o vorbă: Relația comercială cu rușii este perfect echilibrată – noi le dăm grâul iar ei în schimb ne iau porumbul.

  Bunicul meu îmi spunea un pic altfel (parafrazez din memorie fiindcă a fost demult): „Relația comercială româno-sovietică este tovărășească: noi le trimitem grâul și nouă ne lasă paiele.”

  Partea tristă e că se bazează pe o întâmplare nefericită. Când se făcea recolta (asta după colectivizare) și se prelucrau cerealele, oficialii statului luau totul sau aproape totul. În mod evident, asta a cauzat ceva răbufnare printre țărani. După spusele lui bunicu-meu, ar fi fost un nene care ar fi zbierat: „Spicele la Moscova, paiele la București”. După întâmplarea asta, acel nene a dispărut și nu mai știa nimeni de el…

  Reply
 2. marius

  de la Revolutie si pina acum Securitatea nu a cunoscut decit o singura forma de manipulare, RUSII, rusii au facut Revolutia cu zeci de miliarde de turisti parasutati in Bucuresti iar Securitatea culegea roadele dupa contrarevolutia declansata in dupa amiaza de 22, se restructura cu deplinul ajutor al unor ambasade occidentale si punea mina pe putere
  la fel a ramas si acum, propaganda cu bubulii rusi e lansata de Securitate de fiecare data cind trebuie sa acopere un o tilharie sau un genocid pe care-l efectueaza pentru propriul interes sau al stapinilor actuali

  Reply
 3. marius

  vor securistii sa fure ceva pentru ei sau pentru stapinii lor?!!! Atunci se apuca sa urle ca ne omoara rusii daca nu ne lasam tilhariti de catre ei… asta e varianta mai pe scurt la ce am spus mai sus

  Reply
 4. -escu

  Mare folos aduc propagandei ruse tov. Donald Fredericovici Trump, cu oligarhii lui, precum și oligarhii tov. Vladimir Vladimirovici Putin. Care oligarhi, în marea lor majoritate, vorbesc aceeași limbă, la propriu. Când va fi vorba să apere drepturile oamenilor din Marea Neagră sau să scape de vreun rechin (la propriu) dictator, nimic nu va sta în calea platformelor și conductelor lor.

  Reply
 5. KisseLevii

  Unde mai pui ca OMV e austriaca si Austria nu e in NATO – lucru stiut inca de pe atunci cand au le-au dat petRromul – iar MOL scoate profit din petrol rusesc, spre deoasebire de noi care nici macar din cel rrrrrromanesc nu putem scoate vreun profit! Bashca austro-ungarii ne scot vorbe peste tot, din USA pana in UE, ca-i sabotam energetic si bioenerGetic pe ardelenii platiti cu petrtol rusesc luat pe banii nostri deveniti ai lor! Cred ca cel mai bine ar fi sa ne desfiintam statul incepand cu INSTITUTIILE sale sabotate salbatic din interior, in frunte cu Preshedintzia, SIE, SRI si restul, care exista absolut degeaba, fara sens si vreo noima prin Europa. S-o gasi pana la urma o pushculitza NATO-UE in care se se stringa cheta pentru asistarea sociala a unor suboameni salbatici incapabili sa traiasca in vreun stat al lor in Europa, de moment ce resursele teritoriului pe care traiesc momentan sunt ale tuturor, in afara lor – BA chiar ale dushmanilor de moarte ai LOR, sanctionatzi formal de toata lumea civilizata!

  Reply
  • Dim

   OMV Austria e proprietara Petrom, aceasta având acționari majoritari (60% mai mult sau mai puțin) firma Gazprom + alte firme ruse, iar 20% IPIC Abu Dhabi. Petrom aparține rușilor, prin OMV.

   Reply
   • Miron costin

    Asta înseamnă ca americanii trebuie să-și aducă combustibilii vu ei după ce începe războiul rusoucrainean ca sa ne apere pe noi si exploatările lor!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *