Lucian Davidescu

Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom

Despre Viorica Dăncilă a devenit de notorietate, încă de la numirea în funcția de prim-ministru, că înainte de a deveni europarlamentar a fost inginer la Petrom în Videle. Tot acolo a lucrat și soțul său, Cristinel Dăncilă, care a devenit apoi director Petrom în Pitești, responsabil pe operațiunile din cinci județe.

Un parcurs de carieră la fel ca oricare altul, dar care capătă o relevanță maximă acum, când decizii cu miză de peste 10 miliarde de euro pentru bugetul de stat ajung pe masa guvernului.

Pe de o parte, concesionarii offshore fac lobby pentru ca forma legii offshore adoptată în final să fie modificată în favoarea lor prin OUG. Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern care plafonează prețul gazului la 55 lei / MWh pentru următorii trei ani, măsură care va afecta și mai grav veniturile Petrom.

Asta face ca Viorica Dăncilă să se se apropie de postura unui conflict major de interese din punct de vedere moral și politic (nu și penal, întrucât legea exceptează în mod expres adoptarea de acte normative).

Oricare cetățean își poate pune întrebarea legitimă: Cui îi va fi loial prim-ministrul țării?

Viorica Dăncilă a lucrat la Petrom ca inginer de producție între 1988 și 2009. Din 1989 până în 1996 a fost și profesoară la Liceul Industrial din Videle. În 1996 s-a înscris în PSD ca simplu membru, apoi a avansat în partid, ocupând între timp funcții de consilier orășenesc respectiv județean. În 2009, Viorica Dăncilă este aleasă europarlamentar pe listele PSD și realeasă apoi în 2014.

În 2008, ultimul an de muncă la Petrom, Viorica Dăncilă a încasat 24.000 de lei, adică 2.000 de lei net pe lună. Soțul ei, Cristinel Dăncilă, a încasat 102.000 de lei, adică 8.500 de lei net pe lună (aproape 2.000 de euro).

În 2009, anul în care Viorica Dăncilă a devenit Europarlamentar, Cristinel Dăncilă a fost și el avansat pe postul pe care îl ocupă și azi la Petrom, pentru un salariu aproape dublu: 195.000 de lei pe an. Între timp, salariul i-a fost mărit substanțial aproape an de an, ajungând astfel la 436.162 de lei în 2016 – adică puțin sub 8.000 de euro pe lună. În 2017, venitul lui Cristinel Dăncilă a coborât la 343.554 lei, adică 6.000 de euro net pe lună.

Situații de acest tip sunt inevitabile în politică – mai devreme sau mai târziu oricare persoană cu funcție înaltă în stat va fi în postura de a lua decizii care o afectează și personal sau familial – așa că nu este cazul pentru vreun proces de intenție. Este o dilemă pe care un politician de bună-credință o va rezolva în interesul cetățenilor.

Totuși, acest gen de probleme ar fi bine-venit să fie tratate cu transparență maximă din partea decidenților politici, cu un plus de explicații față de situațiile obișnuite.

În cazul Petrom, companie listată la bursă și cu o participație a statului de 20%, obligația de transparență este cel puțin la fel de mare – cu atât mai mult cu cât într-o altă situație de notorietate proprietarul OMV a găsit de cuviință să-i plătească un salariu de 7.000 de euro pe lună soției șefului SIE.

Dincolo de încriminarea penală, rezervată așa cum este firesc doar pentru cazuri specifice, se simte nevoia și a unei reglementări administrative de transparență: Petrom și alte astfel de companii să publice toate angajamentele directe și indirecte care depășesc substanțial salariul mediu din companie (în cazul Petrom – aproximativ 5.500 de lei net/lună).

Realist vorbind, cel puțin din punctul de vedere al percepției publice, în acest caz situația mai mult încurcă Petrom decât o ajută. Dar să le vedem și pe celelalte!


Toate articolele despre legea offshore:

 1. Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
 2. Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
 3. Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
 4. Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
 5. Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
 6. Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
 7. Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
 8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
 9. Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
 10. Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
 11. Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
 12. Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
 13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
 14. Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
 15. Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
 16. Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
 17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
 18. Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
 19. Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
 20. Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
 21. Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
 22. Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
 23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
 24. Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
 25. Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
 26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
 27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
 28. Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
 29. Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
 30. Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom

 1. Adrian

  Nu putem ști despre vreun conflict „oficial“ decât din declarațiile de la integritate.eu
  Nu știu și nu doresc să intru în detalii personale -poate dumneavoastră aveți căderea-, dar la prima vedere ce scrie în acele declarații este greșit și dacă nu este dovedește o familie D într-adevăr foarte unită, adevărata familie tradițională.

  Reply
 2. Cristi C

  Eu zic că articolul s-a lansat în niște speculații absolut gratuite. Titlul spune deja că Dăncilă este în conflict de interese. În articol se spune că „se apropie de postura unui conflict de interese”. Nu este nici una, nici alta.
  Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.

  După cum se poate înțelege, Dăncilă ar avea un conflict de interese dacă Guvernul s-ar implica în legea offshore. Dar nu a făcut-o. Doar Parlamentul a intervenit până acum. O eventuală OUG dată de Dăncilă ar fi un conflict de interese.

  Reply
 3. impartial

  De multe ori apreziez opiniile dvs..De data aceasta bateti campii. Sotul doamnei Dancila este angajat la Petrom dinainte de numirea dansei in functia de prim – ministru si nu vad care este conflictul de interese. Obiectivul vi l-ati indeplinit. Analiza dvs. a fost preluata si publicata de multe site-uri. Ati creat un subiect de discutie care de fapt nu exista. Nu va face cinste. Cum s-ar spune : curat -murdar . In rest numai de bine

  Reply
 4. nic

  Daaaa, saracutii, omul lua miile de euroi lunar, muierea la fel la Bruxell!!! Iar baietul, ala care scrie ca un analfabet, e acum la Curtea de Conturi, haidaaaaaa, ca prea e de tot, astia sug tara asta precum vampirii!!! Cine a ajuns sa ne conduca, vai de mama noastra!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *