Lucian Davidescu

Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!

Trăim în țara unde prim-ministrul Dăncilă este reclamat la DIICOT pentru înaltă trădare, de liderul Opoziției, că a vrut să mute o ambasadă.

Și unde exact același lider al Opoziției a fost anchetat penal și trimis în judecată de DNA pentru corupție, după ce ar fi cerut „un șut în fund” de 50.000 de euro, bani de campanie. A ratat campania, primar a ajuns Firea, iar în cele din urmă Orban a fost achitat.

Foarte bine, înseamnă poate că suntem exigenți, dar și că justiția își face treaba.

Dar hai să fim exigenți până la capăt!

DNA și DIICOT au azi conduceri interimare, situație care mai devreme sau mai târziu va trebui să se rezolve. Aflăm de la Președinte că lupta anti-corupție va continua mai ceva ca până acum. Ar fi grozav, că la prima vedere ar mai fi ceva de luptat…

Făceam anul trecut un top 10 al afacerilor de corupție care au rămas practic nepedepsite, toate având în comun ordinul de mărime – al sutelor de milioane sau miliardelor de euro.

Ei bine, povestea gazelor din Marea Neagră le întrece pe toate la un loc ca valoare. Zeci de miliarde de euro miză totală, din care cel puțin 10 miliarde doar banii care au fost la un pas de a fi pierduți la buget.

Oare e prima mare afacere cinstită din România? Nici o suspiciune? Nici un indiciu rezonabil? În sutele de mii de mandate pe siguranță națională și corupție chiar nu a picat nimeni pe interceptări?

Dacă nu găsești nimic oricât ai căuta într-o afacere atât de mare, înseamnă că într-adevăr corupția a fost eradicată. Dar sigur nu-i nimic? Nimicuț?

Sau, poate, trădări? Că tot n-are DIICOT vreo înaltă trădare în palmares, nici un pește mare până nu i-a venit pleașca cu Viorica Dăncilă. (Despre achiziția de armament fără offset, domnul Orban n-a reclamat nimic încă?).

Dacă s-ar pune un prag valoric pentru înaltă trădare, cum s-a pus pentru abuzul în serviciu, oare cât ar fi?

Iată câteva piste pentru procurori:

Cum de au ajuns două din zece perimetre din Marea Neagră la Lukoil când noi cică încercăm să ne salvăm pe noi și pe vecinii noștri de șantajul cu energia al rușilor?

Cum de au ajuns alte perimetre pe mâna OMV, care are o sinergie atât de strânsă cu Gazprom încât acum doi ani a fost la un pas să le dea Petromul la schimb cu ceva active de prin Rusia?

Cum de a ajuns Exxon, cu afaceri uriașe în Rusia și sub coordonarea unui prieten de-al lui Putin, să capete concesiuni în România? Exxon, care la un capăt al Mării Negre căuta petrol împreună cu Petrom iar la celălalt capăt – cu Rosneft!

Ăstora le-a fost încredințată securitatea noastră energetică față de Rusia?

Cum a fost posibil ca toate aceste concesiuni să fie date la scurt timp după procesul cu Ucraina de la Haga, în lipsa unui cadru de taxare care să garanteze beneficiile statului?

Cum de statul nu a mișcat nimic ani de zile, chiar și când miza devenise evidentă? (primul articol care mi-a fost preluat de România Curată a fost în iunie 2014, exact pe această temă)

Cum de legea offshore, în forma în care trecuse prin Senat, arăta de parcă ar fi fost scrisă de concesionari? Și cum de a beneficiat de concursul administrativ, fără crâcnire, al tuturor instituțiilor statului? Cum a apărut consensul tuturor guvernelor care s-au succedat de atunci, care pe alte teme se contrau chiar și numai de dragul de a se contra?

Cum sunt mânate mașinile de vot din Parlament care zic azi hăis, mâine cea în funcție de grimasele stakeholderilor?

Pentru ce varsă petroliștii cisterne de cash în media, ONG-uri și consultanți unul mai independent ca altul? Ca să își facă reclamă – ce benzină bună are fiecare?

Răspunsurile la aceste întrebări vor aduce doar și mai multe întrebări – vorba poetului

Legea offshore a fost adoptată într-o formă decentă pentru România din punct de vedere financiar. Discreționarul administrativ al concesionarilor a rămas, la fel și clientelismul băștinaș – deci după un soi de doctrină împrumutată de la celălalt Orban faimos. Însă ultimele se pot remedia și mai târziu, doar taxarea are clauză că rămâne bătută în cuie pentru zeci de ani.

Lobby-ul abia acum intră în etapa disperată, fără mănuși. Indiferent de pretextele folosite (unii care voiau legea trecută doar cu redevențele de mizerie urlă acum că suprataxa e „prea mică” – ipocrizie e deja compliment pentru ei), miza adevărată sunt banii pe care îi încasează statul. Iar la așa sumă, aproape orice e permis!!

Multe dintre lucrurile care se întâmplă sau se vor întâmpla până la tranșarea definitivă situației, chiar și cele „fără legătură” au această unică miză: 10 miliarde de euro sau mai mult.

Nu e bine, domnu’ chestor!

Acesta este un avertisment amical pentru rotițele care ajută să funcționeze mecanismul de jaf: nu participați! Sistemele de acest fel funcționează chiar și pe termen lung, dar numai cu prețul sacrificării constante a pieselor care devin inutile… Sau, în limbaj mai puțin tehnic, veți fi aruncați ca niște măsele stricate! Nu e chiar o certitudine, doar un risc mereu subestimat grav.

Am fost ziaristul care a descoperit, la vremea lor, cazurile de mare corupție și jaf de la EADS și de la listarea Petromidia. Au ignorat, au râs, au negat. Procurorii au intrat pe fir după mult timp, dar au intrat. Lotul Petromidia a ajuns la pușcărie 10 ani mai târziu. EADS își așteaptă, cuminte, prescripția, dar majoritatea participanților au fost săltați în alte dosare, fie ele și mult mai ieftine.

Dacă într-adevăr vine o anticorupție mai aprigă ca până acum, dacă înalta trădare devine trofeu de palmares, atunci procurorilor ambițioși care vor conduce DNA și DIICOT le va fi simplu să hotărască de unde să înceapă…

De la afacerea cu miză mai mare decât toate celelalte la un loc.


Toate articolele despre legea offshore:

  1. Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
  2. Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
  3. Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
  4. Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
  5. Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
  6. Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
  7. Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
  8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
  9. Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
  10. Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
  11. Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
  12. Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
  13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
  14. Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
  15. Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
  16. Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
  17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
  18. Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
  19. Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
  20. Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
  21. Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
  22. Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
  23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
  24. Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
  25. Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
  26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
  27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
  28. Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
  29. Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
  30. Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!

  1. gabriel radeanu

    Frenezia aceasta ar fi trebuit sa o manifestati,cu ocazia condamnarilor din dosarul Microsoft ,in care,principial,mituitorul este un reprezentant al gigantului informatic,iar mituitul,chiar daca prin interpusi,guvernul Romaniei.Au fost inculpati si condamnati doar cei care au furat din mita,pentru ca Microsoft nu a platit nici macar o amenda,iar de partea cealalta,la sumele vehiculate,sigur mai multi prim-ministri pot fi implicati.Asta ca sa nu mai spunem faptul ca, partial,licentierea in sine,din varii motive era inutila sau imposibila.In dosarul asta,totul este frauda si abuz,de la un capat la altul,nu este vorba de subtilitati sau dezvaluiri surprinzatoare.Dovezile necesare sunt inscrise negru pe alb,in documentele oficiale.Furt institutional cu aportul unor armate de complici inconstienti.Insa DNA-ul nu poate sa muste mana stapanului care-l hraneste!Cucuveaua poate sa vaneze doar soareci sau lilieci…nu vulturi transoceanici,bizoni sau ursi polari!

    Reply
    • Adrian

      Autorul scrie clar despre top 10 unde intră ce sesizați dumneavoastră.

      Ce este de neînțeles la Dna Diicot și care-or mai fi este necooperarea (cel puțin rezultate nu se văd) cu instituții similare din alte țări , o fi cooperarea asta considerată trădare!! Când o multinațională cu mod de lucru auto-declarat unitar la nivel global este trimisă în judecată cu acuzații extrem de grave de către o țară a uniunii, ce fac celelalte țări, dorm?? Căci modul de lucru fiind același, faptul că într-o parte a lumii s-a ajuns până unde s-a ajuns demonstrează nocivitatea acestor practici peste tot pe glob

      Reply
      • MIB

        Nu se poate colabora cu institutii din alte tari, ca imediat vor unii sa stie pe baza caror protocoale secrete incheiate dupa niste ceremonii initiatice ca-n filmele cu capra si spaga se desfasoara colaborarea, care li se pare nedemocratica si va continua sa li se para cat timp vor ocupa in tribunal doar boxa acuzatilor. Ca sa nu mai zic ca in optica anumitor institutii straine e buna si etica in afaceri, dar profitul extern e si mai bun.

        Reply
      • gabriel radeanu

        Intr-adevar scrie…insa la fel de impersonal si blazat,invocand pe cineva nedefinit la cautari,de parca oamenii din institutiile astea,fac dosare de capul lor,nu au sefi,surse si mai ales…colaboratori.Singurul dosar de mare coruptie “finalizat” cu condamnari,este dosarul Microsoft,si daca se cauta locul de geneza,s-ar fi ajuns la Ghita si la colaboratorii(sefii) lui de la servicii.Eu am convingerea ca in cele zece mari fraude,serviciile au constituit lubrifiantul necesar si beneficiarii mecanismelor imorale.Dosarul Tigareta a fost si el finalizat,insa acolo sunt exclusiv serviciile autori,asa ca…cronologia evenimentele este,ea insasi,dovada implacabila.

        Reply
  2. Nelu Stiuca

    Daca DORIM sa cautam si sa gasim MARE corupție și trădare in Ro dupa 1989 putem purica si alte jafuri ale DIPLOMELOR, LIICENTELOR DIN SISTEMUL DE INVATAMANT, ALE PADURILOR, ALE PISCICULTURII, ale BOGATIILOR SOLULUI SI SUBSOLULUI altele dect cele din Marea Neagra, CELE DIN SISTEMUL DE SANATATE, CELE DIN SISTEMUL JUDICIAR, CELE DIN SISTEMUL DE APARARE SI SIGURANTA NATIONALA, CELE DIN ADMINISTRATIE PUBLICA (centrala si mlocala), etc
    Pentru a destrama STATUL MAFIOT din Ro trebuie inceput cu MERITOCRATIZAREA CLASEI POLITICE si cu DEPOLITIZAREA FUNCȚIILOR DE CONDUCERE din economie si administratie ȘI CU DESECRETIZAREA TUTUROR H.G.-urilor emise dupa 1990 unde se gasesc multe din cauzele NENOROCIRII ACESTEI ȚĂRII si in baza carora mafia POLITICA A FĂCUT PARTE-N-PARTE FURACIUNILE nationale si locale! Pe baza acestei legislatii secrete Ro este DISTRUSA fără ca PUBLICUL sau populatia să cunoasca CEVA. Nimeni nu poate spune ce conţin CELE aproape 500 de HOTĂRÂRI de GUVERN cu PUTERE de LEGE care au fost SECRETIZATE (aceasta situatie CONFERA GUVERNULUI statut de organizatie MAFIOTA). Legislația considerată clasificată se adoptă prin intermediul Hotărârilor de Guvern secrete. Anual sunt zeci de astfel de acte normative pentru care nu se publică nici măcar titlul Hotărârilor de Guvern. Foarte interesant este faptul că nici măcar unii dintre demnitari înalţi ai Executivului nu cunosc prevederile unor hotărâri secrete luate de Guvernele din care ei au făcut parte. Multe Hotărâri de Guvern (HG) nu sunt publice, nu apar în Monitorul Oficial.
    CEVA POZITIV PENTRU ROMANI S-A INTAMPLAT DACA NU S-A PUTUT SECRETIZA AFACEREA DE TIP MAFIT CU GAZELE DIN MAREA NEAGRA.

    Reply
  3. DiNu TariceLu

    Pe ce baze au fost concesionate perimetrele acelea din Marea Neagra si cine a parcelat situatia nu e greu de aflat. Propun deco sa facem niste Denunturi” la DNA (chiar si domnei Alina Mungiu Pippidi)

    Reply
  4. nae girimea

    “Cum a fost posibil ca toate aceste concesiuni să fie date la scurt timp după procesul cu Ucraina de la Haga ?”
    Simplu : n-am fi cistigat la Haga daca nu interveneau cei ce au primit concesiunile

    Reply
  5. Pingback: Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *