Lucian Davidescu

Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!

Acum o săptămână, deputații au plecat din comisii mormăind: „dar noi cum de n-am știut nimic?” Cu aceleași vorbe au plecat acasă luni concesionarii offshore.

Ședința comisiilor reunite de buget, industrii și administrație a început sumar. Conducătorul discuțiilor, Iulian Iancu, tocmai anunțase că vrea să trimită proiectul (PLx 33/2018) pe seară la vot în Plen. Un anunț scurt de la început, din care nu se poate înțelege chiar mare lucru: articolul 18 se schimbă iar 19 dispare. În rest, totul este pe-repede-înainte.

Apoi, un răgaz lung pentru delegația concesionarilor, ajunsă la dezbateri cu întârziere: Christina Verchere / Petrom, Richard Tasker / Exxon, Mark Beacom / Black Sea Oil and Gas (Carlyle). Se așează la măsuțele lor, la fereastra dinspre Piața Constituției, unde așteaptă impasibil, aristocratic, ce li se cuvine.

Singurul semn de optimism, un mesaj discret de la Petre Florin Manole, ca răspuns la întrebarea de săptămâna trecută, când nu era foarte lămurit de ce se întâmplă: „Legea în Cameră va suferi niște modificări pozitive”.

După cum încep dezbaterile, nu e bine! Amendamentele se votează la foc automat, concesionarilor le sunt satisfăcute aproape toate doleanțele administrative, chiar și cele aberante. Vreți să construiți fără autorizație apoi să obligați primăria să includă deciziile voastre în planurile de urbanism? Nici o problemă, se rezolvă!

Se votează în doi peri, se numără în doi peri. Doar doi deputați și-au făcut temele și încearcă să se bată: Nicușor Dan și Cosette Chichirău. Li se respinge tot.

O fotografie începe să circule prin sală. Planșele pe care Liviu Dragnea le prezentase în altă parte, ca și cum s-ar fi votat deja. Dar deputații sunt prea prinși în discuții ca să înțeleagă ceva. Abia mai târziu ajung la rândul lor la amendamentele cu pricina și abia după ce se aprobă începe să devină clar despre ce e vorba.

O taxă nou-nouță, apărută de nu se știe unde, cu nu mai puțin de nouă praguri. Pare mai mică decât cei 80% (din ce depășește 85 lei/MWh) pe care îi înlocuiește, dar totuși substanțială și atent-calibrată pe nouă praguri.

Scandal în sală: De ce vorbește domnul Dragnea de lucruri pe care noi încă nu le-am votat. Mai bine să plecăm acasă, atunci!

Și românii din delegația concesionarilor încep să simtă ce se întâmplă… Este o ambuscadă! Dar sigur au înțeles bine? Și cine are curajul să le spună șefilor? Mai trece o oră până se găsește răspunsul la cele două întrebări.

Moment în care în rândul „stakeholderilor” se instalează panica. Mark Beacom, care intrase alb, e acum roșu-vinețiu.
După ce deputații încep să plece spre plen, concesionarii sunt invitați la masa principală „să-și spună punctul de vedere”.

„Azi am văzut cuvinte pe care nu le-am mai văzut” (Nici noi, contribuabilii, n-am văzut sau scris prea multe litere). „Am discutat cu toate guvernele din ultimii doi ani și ne-am înțeles”. (N-au avut nici unul viață lungă, nu e clar de ce).

Toți amenință voalat că pleacă. Nu-i mai ascultă aproape nimeni, în afară de cei doi care le-au făcut opoziție de la început: Nicușor Dan și Cosette Chichirău.

Pare suprarealist ce se întâmplă. Din peste 30 de deputați specializați, câți au participat acolo, cei mai mulți n-aveau nici tehnic cum înțelege ce s-a întâmplat. Și totuși s-au dus la plen, deîndată, să voteze alături de alte câteva sute de colegi care n-aveau cum înțelege nici atât. E clar, n Parlamentul României e chiar simplu să votezi fără să știi ce!

Deci, pe scurt, ce s-a întâmplat? Legea offshore, scrisă parcă de concesionari în interesul lor, trecuse prin Senat cu unanimitate. Statul păstra doar redevențele, elimina taxele speciale și promitea să nu mai pună nici una în loc. În Camera Deputaților, legea trebuia să fie trecută în aceeași formă, preferabil de deputați care nu habar n-au exact ce votează.

Acum o săptămână, în urma apelurilor cetățenești, au început să pună întrebări și au aflat. În realitate, miza este de ordinul a 10 miliarde de euro. În ultimul moment, legea a fost schimbată și votată printr-o manevră care i-a luat prin surprindere pe beneficiarii ei. Vot final: 175 pentru, 30 împotrivă, 30 de abțineri – puteți vedea cine și cum a votat pe site-ul Camerei Deputaților.

Nu putem ști acum toate culisele acestei diversiuni. Poate că lucrurile erau plănuite din timp sau poate că presiunea publică, în urma căreia deputații au început să-și pună și să-și pună întrebări, a contribuit cu exact atât cât era nevoie. Dacă ultima variantă este adevărată, probabil că numărul celor care au dat efectiv curs apelului de a-și suna sau de a-i scrie parlamentarului să-l întrebe ce are de gând a fost de ordinul a doar câteva mii. Felicitări: fiecare dintre voi a reușit să aducă niște milioane bune de euro, în beneficiul public!


Toate articolele despre legea offshore:

 1. Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
 2. Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
 3. Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
 4. Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
 5. Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
 6. Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
 7. Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
 8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
 9. Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
 10. Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
 11. Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
 12. Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
 13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
 14. Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
 15. Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
 16. Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
 17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
 18. Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
 19. Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
 20. Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
 21. Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
 22. Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
 23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
 24. Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
 25. Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
 26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
 27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
 28. Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
 29. Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
 30. Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!

 1. Dumitru

  „Felicitări: fiecare dintre voi a reușit să aducă niște milioane bune de euro, în beneficiul public!” Asta a fost posibil in mare parte si datorita unui jurnalist pe nume Lucian Davidescu. :) Merci.

  Reply
 2. Robert

  Daca e profitabil sa aduca rusii gaze hat de dupa cercul polar, sau din Kazahstan si Turkmenistan sigur e profitabil si din mijlocul Europei unde ai practic mai toate tevaraia deja. In plus absolut TOTI vecinii Romaniei importa gaze din Rusia, iar TANAP a costat 8.5mld$ pentru a livra maxim 16mld de metri cubi de gaze pe an din Azerbaijan. Turcia a scos din buzunarul sau 1MLD$ sa caute gaze si n-au gasit mai nimic, iar Exxon, OMV si LukOil au cheltuit din buzunarul lor deja pana acum 2.5mld$ numai in 3 sectoare romanesti. Are balta gaz!

  Reply
 3. Berechet Mariana

  Domnule Davidescu, m-as bucura daca vedeti postarile noastre ca raspuns la articolul dvs. Cred insa ca nici dvs , ori nu aveti cum sa le cititi, ori pur si simplu nu se vad, sau nu va uitati.
  Comentasem la primul apel facut in sensul de a ne suna deputatii ca degeaba le scriem pentru ca NU SE UITA PE MAIL-URILE PE CARE LE AVEM NOI . Ei si-au dat la rubrica „contact” de pe site-ul CC o adresa de…parlamentar facuta de instiutia la care „activeaza” si va sigur ca nu se uita pe acele mesaje de pe paltforma pusa la dispozite de Palrament.
  Degeaba le scriem. Marea lor majoritate nu are nici numar de telefon trecut.
  Deci unde sa ii contactam ?. Eu am vrut sa o fac dar stiu ca o faceam degeaba. mai degraba cred ca „intrebarile” pe care si le-au pus , si „indoiala” pe care au simtit-o a venti pe alte cai .
  Totusi e f bine ca informati publicul despre situatia din P, daca sunteti unii dintre dvs, jurnalistii, prezenti la dezbateri. Si daca puteti sa inregistrati video si sa postati apoi ca sa inteleaga tot omul ce se intampla de fapt in legisaltivul tarii, asta este si mai bine

  Reply
 4. Cristian Ghingheș

  Funny: companiile străine concesionare ale diverselor resurse naturale din Marea Neagră românească au țipat aseară, la votarea legii exploatării offshore, că trebuie mai multă dezbatere publică. Aveau nevoie de niște timp ca să negocieze, surprinse fiind de răspunsul aleșilor la presiunile publice din ultimele zile (bravo colegului Lucian de la România Curată pentru campania blitz din această perioadă!). Culmea, aceleași companii n-au zis nimic atunci când proiectul de lege net favorabil intereselor lor financiar a fost aprobat cu ceva timp în urmă de Senat în forma negociată și probabil scrisă în clădirile firmelor de avocatură pe care le plătesc. :)

  Deznodământul: miliarde de euro în plus pentru bugetul de stat, adică pentru noi, românii.
  P.S.: fiți fără grijă, nu pleacă niciun colos din România. Zic ei pas la zecile de miliarde de euro pe care le vor încasa în urma exploatărilor pe care le patronează? Să fim serioși!

  Reply
 5. Berechet Mariana

  Esti in eroare cumplita Cristian Ghinghes. Nu vor veni acele miliarde de euro la bugetul statului. Schema de impozitare inventata de cei care servesc PSD-ul( cu acele procente progresive la nustiuce productie… pare sa avantajeze Romania, dar doar pare. In realitate , buba care va imprastia puroiul saraciei, pagubei si inselarii este tocmai redeventa care este mica si cea mai mica din tot spatiul european, cel putin daca nu si din lume. La aceste redevente nu s-a umblat. Mai mult de atat, s-a incehiat un contract de distributie intre Ungaria si al „nostru” Transgaz, secret si fara licitatie transparenta, prin care gazul extras din Marea Neagra va fi livrat catre Ungaria iar aceasta il va vinde cui vrea si cu cat vrea. si nu au niciun interes ca volumul productiei sa fie declarat mare . Va fi o mare inselatorie. Trebuie sa iesim in strada sa oprim de la pormulage aceasta lege a offshore. E o mare inselatorie

  Reply
  • Adrian

   Declararea altor cantități e încurajată de sistem. La gaze socotim noi c-ar fi mai dificil, sunt contoare etc. La resursele dintre cele mai „banale“ ar fi evidența prin nr vehiculelor transportoare, dar, ce să vezi, tonajul poate fi depășit.. în acest din urmă caz Cjudețene au dreptul să dea amenzi, desigur contestate în instanțele locale-sunt curios dacă noile legi „ale justiției“ modifică în vreun fel competențele teritoriale complet aberante prin prisma prieteniilor/vrășmășiilor locale.

   Reply
 6. Apostolescu Radu

  Am dat un email lui Gabriela Podasca deputatul din cartierul meu pentru nereguli din zona.
  Bininteles ca nu mi-a raspuns nimeni.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *