Lucian Davidescu

Știați că bugetul SRI e mai mare decât al serviciului secret din Germania?

Mai mare decât al serviciului intern (BVF), dar deocamdată mai mic decât al celui extern (BND), că la nemți prioritatea e să-i spioneze pe alții, nu pe ai lor…

Pentru prima dată de când se știu ele, serviciile de informații suferă o rectificare bugetară negativă pe fond de creștere a alocărilor pentru majoritatea celorlalte instituții bugetare. O fi de bine, o fi de rău? Le mai ajung banii ca să apere securitatea națională?

În urmă cu patru ani scriam o analiză despre cât de mare este SRI față de serviciile din alte țări. Concluziile pe scurt:

 • SRI este practic singurul serviciu încă militarizat din NATO și singurul care își ține la secret numărul de angajați.
 • Plecând de la cifra neoficială de 12.000 de angajați (plauzibilă conform nivelului cheltuielilor de personal), numărul lor este al doilea cel mai mare din NATO, după al FBI. În România sunt mai mulți agenți „interni” decât în Marea Britanie, Franța și Germania la un loc.
 • Avem 60 de agenți secreți la suta de mii de locuitori. Polonezii, pe locul 2, au 13. Media este 7. Ultimul clasat este Italia cu 2,7.
 • Efortul financiar raportat la posibilitățile bugetului (procentul alocat) este de patru până la 20 de ori mai mare decât în alte țări.

Ce s-a întâmplat între timp? Bugetul SRI a crescut cu mai mult de 100%, de la 224 de milioane de euro la 500 de milioane de euro. În acest timp, PIB a crescut cu mai puțin de 50%.

SRI a reușit astfel să depășească chiar și la cheltuiala absolută Franța (300 mil. €) și Germania (350 mil. €).

Iar în Polonia, de exemplu, o țară de două ori mai mare decât România și cu economie aproape triplă, bugetul serviciului intern de informații a stagnat la mai puțin de 120 de milioane de euro.

Înainte de rectificare, bugetele serviciilor secrete din România arată așa: SRI – 500 mil. €, SIE – 63 mil. €, SPP – 42 mil. €, STS – 72 mil. €. Ultimele trei poate par mici față de SRI, dar de fapt sunt tot mari. De exemplu, serviciul polonez de spionaj extern, AW, se descurcă cu doar 44 de milioane de euro.

Ce avem în comun cu polonezii este raportul net favorabil al alocărilor către serviciul intern. Cam cum era cu grănicerii din lagărul comunist, care făceau de gardă cu puștile îndreptate spre interiorul țării, nu spre exterior.

Mai la Vest, raportul e invers: SUA – FBI 8,7 mld. $ vs CIA 15 mld. $, Germania – BFV 349 mil. € vs. BND 833 mil. €, Franța – DGSI 300 mil. € vs. DGSE 732 mil. €.

Sigur, poate că nevoile și amenințările noastre sunt altele, poate că până la urmă serviciile își merită banii.

Dar hai să vedem și proba! Un exemplu ușor de urmărit: Câți bani va obține România din exploatarea resurselor din Marea Neagră?

Este suma suficientă pentru a acoperi cele 10 miliarde de euro pe care le vor consuma serviciile secrete în următorii 15 ani (sau probabil mai repede, de îndată ce vor veni iar vremuri mai bune pentru ele)?

Că dacă nu, ieșim cam pe pierdere… Cam de două ori…

Sau Marea Neagră nu o spionează, că doar „e cel mai bun vecin al nostru”?


Toate articolele despre legea offshore:

 1. Sună-ți deputatul și întreabă-l dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
 2. Dragnea, să nu îndrăznești să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de pușcărie!
 3. Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
 4. Rugăminte către mass-media: nu ratați subiectul gazelor din Marea Neagră!
 5. Cine și cum servește propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
 6. Prima victorie a cetățenilor în fața încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
 7. Unde este urgența în cedarea gazelor pe nimic?
 8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
 9. Ce înseamnă securitate energetică pentru națiunile cu minte în cap
 10. Statul român n-a calculat niciodată câți bani ar putea să ia din petrol și gaze. I-a lăsat pe experții petroliștilor să calculeze pentru el!
 11. Stimați deputați ai României, nu furați de la copii!
 12. Petiție și protest împotriva cedării gazelor pe mărunțiș
 13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituțională?
 14. Ți-ai sunat deputatul și ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
 15. Deci, cum a rămas cu gazele… Și de unde și-a luat Dragnea grilă?
 16. Căutați corupție și trădare? Luați la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
 17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
 18. Cum funcționează deductibilitatea în noua lege offshore
 19. Cine, cum și de ce a votat în Parlament pe legea offshore
 20. Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?
 21. Consultanță gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luați ce vi s-a dat și spuneți „bogdaproste”
 22. Viorica Dăncilă – conflict de interese în scandalul gazelor. Soțul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
 23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
 24. Cum să obții maximum de pe urma petrolului și gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela
 25. Știați că de la anul prețul căldurii se dublează? Iar noi construim conducte ca să vindem gazul prin vecini!
 26. OMV, probleme? Iată rezolvarea: Închideți rafinăria de la Viena și redeschideți la Pitești!
 27. Cum a ajuns toată (TOATĂ!) industria românească de petrol și gaze pe mâna rușilor
 28. Doamnă Firea, când le spuneți bucureștenilor că le-ați condamnat copiii să înghețe în case?
 29. Sunt șanse ca industria de îngrășăminte agricole să își revină? Poate da, poate nu – dar e o crimă să nu încercăm!
 30. Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari
 31. Câtă șpagă dau multinaționalele, cine le pedepsește și cum
 32. Klaus Iohannis și-a trimis înapoi la Parlament al doilea mandat
 33. Știați că bugetul SRI e mai mare decât al serviciului secret din Germania?

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

25 thoughts on “Știați că bugetul SRI e mai mare decât al serviciului secret din Germania?

 1. Red

  Numărul de oameni care lucrează pentru scopurile pentru care a fost înființat SRI este de fapt mic. Problema e că pe lângă ei, schema e încărcată cu curve (sensu stricto), nepoți, alte neamuri, impostori etc. ca un pom de Crăciun. Mai apoi, e problema banilor sifonați indirect din buget sub forma menținerii cârtițelor în instituțiile de stat. Ne-am întors la vremurile de dinainte de 1989, când știai cine-i „CI-stul”, cu deosebirea că acum sunt mai mulți, mai avizi de bani și mărire și mai proști. N-am înțeles niciodată de ce-ți trebuie turnători, când ai atâtea mijloace moderne de analiză: câțiva analiști plus statisticieni buni, într-un birou, pot face mai bine și mai discret decât o droaie de infiltrați cu aburii importanței în cap.
  Excelent subliniați în articol o mare jumătate de adevăr: SRI-ul nu are rolul de a prelua controlul societății (ce-au făcut / fac Coldea și Maior și alții ca ei întrunește caracteristicile înaltei trădări), ci de a o păzi. Cealaltă jumătate este că au oferit acest control altora, din afară. Fie și parțial, fie și fără să vrea. Altcumva, foarte multe nu se explică.

  Reply
  • Melos Negros

   NU înțeleg care-i problema: guvernanții noșri au procedat cu serviciile secrete la fel ca Nikita cu poliția locală pe care o pus-o să-i spioneze amanta ca să vază cu câți se arde în afara programului. Iar Băsescu o fost cel mai tare din parcare, mai ales că ca să scape de pușcărie, le-a oferit telecomanda licuricilor. Licurici ce s-or dovedit și dânșii mari amatori de-asemenea coțcării. Punct.

   Reply
  • Testy

   Un articol bun, ar fi trebuit sa contina link-urile cu sursele de unde sunt luate cifrele. Este posibil ca bugetul SRI sa fie mai mare cu cel al aserviciului similar din Germania, dar dupa cum stim Germania a devenit o tara „speciala” in urma celui de-al doilea razboi mondial, iar „serviciile publice” si cele militare sunt atent monitorizate si binenteles bugetele lor. Ar fi interesante bugetele „serviciilor conexe” care deservesc pe cele „clasice” si vom avea o alta viziune.

   Reply
 2. Alex

  Nu ma bag la ailalti, dar la nemti e mai complicat. BFV lucreaza la nivel federal, dar si Landurile au un serviciu de spionaj intern. Iar la 16 Landuri se mai aduna cite ceva..
  Mi-e lene sa calculez un total, dar LFV Hessen avea in 2016 un buget de cheltuieli de 26 de milioane.

  Reply
 3. Kross

  Comparatia cu Germania si Franta este deplasata.Nemtii si francezii au alocat un buget mic pentru ca lucreaza ai nostril pentru ei pe banii nostri.Simplu nu?Noroc ca avem inca un segment care sant patrioti si mai contrabalanseaza.

  Reply
 4. Adrian

  De hoții care jefuiesc țara și care probabil (e parerea mea) sunt și sponsori generoși ai romaniacurata.ro nu ne mai apără. Nu e constituțional, am înțeles.
  Dar să induceți ideea că e un serviciu care „îi spionează pe ai lor” adică pe românii cinstiți e puțin cam mult. Nu vă bănuiesc deloc că nu înțelegeți ceea ce faceți.
  Ce ți-e domnule câțiva teroriștii ori câțiva de-ai noștri care lucrează pentru ruși or unguri? Ce rău pot să ne facă? Ăștia sunt cei „de-ai noștri” despre care pomeniți d-le reporter? Că de-ai mei nu prea vreau să fie. Poate de-ai lu’ matale.
  Iar dacă dumneavoastră ați vrea să fie publice numele și adresele celor care vor să-i prindă, aflați că nu vreau.
  Faceți comparații între cifre: cheltuim mai mult ca x sau y! Dar vă întrebați și dacă avem prin țară mai mulți spioni decât x sau y? Ori dacă suntem cumva în prima linie de aparare a lui x sau y?
  O întrebare pentru dumneavoastră și am încheiat: e bună decizia CCR că hoția la nivel înalt nu este un atentat la siguranța națională? Ar trebui revenit cumva cu orice costuri asupra ei imediat ce vom avea un CCR al cărui președinte nu face vizite prin Rusia?

  Reply
  • di livio

   da, cam asta-i…SRI nu mai poate sa-i intercepteze pe hoti…nu ca n-ar fi constitutional, nu-i ceceristic…sau nu-i dorneanistic…mere Dorneanu la rusi, vine napoi si-i ordona lu Werner s-o zboare pe Codruta…ce-o fi facut presu CCR la rusi, nu stie nime…s-o fi intilnit cu Itic si Strul p-acolo, cine stie…poate SRI-u stie da nu mai are voie sa se bage…tata treaba cu Codruta o-nceput dupa ce-a emis mandat international pt Strul Steinmetz…l-a prins la furat cu Hrebe si Trica, omu lu Tari…apoi a aparut Black Cube si tate cele…cu Tudorel, omu lu Tari si Dorneanu, omu lu rusi…lucrurile se leaga da lumea nu vede…ca Ivan si Ilici is pretini cu Itic si Strul…cit despre bugete, m-ar interesa mai mult bugetele prefecturilor decit bugetu SRI…citi bani consuma prefecturile si CU CE SE OCUPA prefecturile…poate ne spune Romania Curata

   Reply
  • marius

   aoleu, cum adica nu va apara … pai nu au musamalizat tot microsoftul, bechtelu, schweighoferul, kronospanul, omwul si nu ultimul rind hotia voastra inf ist bancara?!!!!!
   mai sri sti micuti si plingaciosi nu mai fiti atit de schizofrenici si mai bine treceti sa curatati pesta porcina ca poate se apropie si de sediul sri nu doar de parlament :))))))

   Reply
 5. Ghita

  Ce nu spuneți/stiti: cheltuielile sunt mari, pt ca SRI are alte atributii: posta secreta (de ce ei? – nu se stie; in fapt scaneaza toata corespondenta între institutiile statului); antitero (de ce la ei, de ce nu la Jandarmerie, care oricum au una); scanare aeroport (singura tara civilizata unde serviciile si de stat, si secrete se ocupa de scanarea bagajelor); protectie cibernetica (de ce nu o structura civila?). Pentru toate astea, e nevoie de aparatura scumoa si mulți oameni. Aici sunt banii dvs…

  Reply
 6. tre sa manance si gura lor ceva

  Evident, ei ca si predecesorii lor, au MISIUNEA PATRIOTICA de a ne spiona pe noi in vederea detinerii CTRL… pus in slujba celui care da mai mult, indiferent daca e prieten ori dusman, din NATO-UE ori de aiurea, corupand statul pe care l-au adus in halul in care este el azi. Cand rusii detin CTL resurselor strategice, mari municipii raman subit fara apa curenta cel putin o saptamana, Romania se depopuleaza, romancele se prostitueaza de mici iar apoi traiesc/ se tzin cu ofiterii, procurorii si judecatorii, pe linga care intervin fiind shantajate de interlopi, spioni straini si altii. Asta numeste „SAT fara cani” si e normal ce se intampla din cauza nivelului respectivilor ofiteri SRI.

  Reply
 7. Vasile

  Domnul Davidescu compara prunele cu fluturii și numără drapelele ca Pristanda.

  A) Ma duc pe Wikipedia la https://en.m.wikipedia.org/wiki/Federal_Office_for_the_Protection_of_the_Constitution „bfv” -găsesc 2500 angajați. Bfv este singurul luat în calcul de dl. Davidescu. Dar. :
  – Bfv mai are structuri „lfv” la nivel de stat /land : https://en.m.wikipedia.org/wiki/State_Office_for_the_Protection_of_the_Constitution în 15 landuri. Cel din Bavaria are 500 angajati. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bavarian_Office_for_the_Protection_of_the_Constitution ( Da.,am rotunjit de la 450). 500×15 = 7500 de angajați „în județe”.
  -Acești 10000 lucrează împreună cu „bka” https://en.m.wikipedia.org/wiki/Federal_Criminal_Police_Office_(Germany) o structură mamut. BKA currently employs more than 5,500 people. More than 2,600 are police officers of various ranks including upper management. Furthermore, the BKA has more than 600 civil servants (e.g. administrative or technical personnel). Another 2,000 employees work for the BKA as scientists (forensic and natural sciences) and academics (criminology and law enforcement research).

  The BKA received more than 1,000 additional job positions in 2017 (which is not included in the above-mentioned 5,500).

  Deci încă vreo. 9000 de angajați sau 6500(depinde cum interpretezi ultimul articol) . Oricum am depășit 12000. Și încă n-am terminat.

  B) din primul link avem o trimitere la lista agenților de informații ale rfg. https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_intelligence_agencies_of_Germany. Sunt 8,din care dl. Davidescu a ignorat 5. Una este de securitate informatica https://en.m.wikipedia.org/wiki/Federal_Office_for_Information_Security cu 600 angajați. Restul -similare, dar fără articole explicative.

  C) FBI -34000 angajați. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Federal_Bureau_of_Investigation. Dar există comunitatea de informații https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_States_Intelligence_Community cu 16 agenții.  Washington Post reported in 2010 that there were 1,271 government organizations and 1,931 private companies in 10,000 locations in the United States that were working on counterterrorism, homeland security, and intelligence, and that the intelligence community as a whole includes 854,000 people holding top-secret clearances.[3]  Numai la NSA sunt angajați 30000 de genii în matematica informatica. FBI e mărunțiș pe lângă celelalte agenții. QED.

  România curată? Curat murdar, coane Lucian!

  Reply
  • Roaita

   500 la Bavarica zau? Pai uite tati etalon atunci. La 12 milioane populatie hai cu calculu. Cat sa revina la noi… 800? Mai pune si cota de un sfert din aia 2500, vreo 600, si ies total maaaxim 1500 necesarul pentru Romanica. Ce ai gasit in documentarea pe wiki? Cati ziceai ca sint de fapt la noi?

   Reply
  • marius

   si totusi cit de multi securisti sinteti, ca suma aia de 12000 mi se pare ridicol de mica numai daca va numar pe voi infiltratii din postacime ca sa nu mai vorbesc de politica, presa, corporatii, medicina… cred ca si printre maturatorii de pe strada sinteti infiltrati.
   numai la citi postati aici si ma gindesc cum ma furati la impozite ca sa va justificati inexistenta

   Reply
  • gabriel radeanu

   Dar poate ar trebui sa raportam totul si la populatie sau la PIB-ul lor,sau proportional cu nivelul necesar de protejare a intereselor geostrategice si financiare globale ale granzilor de care vorbim.EI DISPUN DE ASEMENEA SERVICII PENTRU CA ISI PERMIT…sau ma rog,CHIAR SUNT NECESARE!Asa ca… mai romanule superpotent,si ultra-igienizat,argumentele obiective in valoare neta,in acest caz,sunt lipsite de relevanta.

   Reply
 8. Patriotzii Virtuoshii

  De ce avem atatia Lucratori la SRI, de ce sunt militarizati si de ce principala lor MISIUNE e sa ne CTRL pe noi? Deoarece nu exita om mai patriot pe lume decat angajatul SRI&SIE, pana in maduva lui e roman de roman rosh-verde&albastru, in mod cat se poate de CLAR mai roman! decat cei pe care-i maniPuLeaza, spioneaza, tuteleaza, indruma si CTRL-eaza, mult mai roman decat mine ori decat voi toti la un loc, din care cauza isi permite! Pentru Lucratorul SRI toti puteti deveni brusc dubiosi daca exista o cat de mica suspiciune indreptatita de dragostea de tzara si neam – neamu Lui, si atat, sa ne intelegem biiine – deoarece toti lucratorii SRI au fost spalati pe creieri de mici de aceeasi dragi tovarashi care au creat SECURISTUL partiot-roman dupa modelul sovietic: militarizat, dar adaptat contextului creat de marele barbat oltean si comiternistii patrioti din ERDELY de etnie cel putin incerta (locuri incarcate de legende, unde a pornit chiar ideea de ROMANIA conform propagandei magice a sudistului partiot care detzine ca pe un detzinut cel mai sarac, inapoiat, neeuropean si nedemocratic pseudostat din UE&NATO si traiste inca, dormindushi somnul de moarte, intr-o tzara fara niciun viitor in EUROPA)

  Reply
 9. Jan Valjean

  Nu putea sa lipseasca macar un singur comentariu al unui angajat la SRI,unul care deplange faptul ca nu-i credem pe cuvant pe cei care sunt tot securisti,tot impotriva poporului roman,in fapt niste tradatori care merita pedeapsa capitala.Oricum,niciodata nu-i tarziu sa se intample si asta.

  Reply
 10. dodoi

  Cine ar trebui sa fie vinovat pentru asta daca nu PSD care a fost la guvernarea mai mult de jumatate din perioada de dupa revolutie (a sprijint si guvernul Tariceanu printre altele). Guvernul aproba bugetul, rectificarile bugetare, etc.

  Reply
  • Melos Negros

   Rezon. Dar nici cu Băsescu nu le e rușine securiștilor care-i datorează ca atare veșnică recunoștință. Iar de Johănnescu nu mai zic: Liebe Grusse!

   Reply
 11. victor

  ati uitat sa ne instiintati: cat se aloca FSB (KGB) si cat GRU..sau nu ati primit acceptul sa scrieti despre asa ceva????
  p.s. puteti da, doar cifrele alocarilor din partea guvernului Dancila, sau Dragnea, ma rog!

  Reply
  • Dumitru

   Si e relevant pentru Romania cat aloca Rusia FSB-ului ? Sa inteleg ca asta vreti, sa fim ca-n Rusia lui Putin ? Eu credeam ca scopul e sa fim mai degraba ca SUA sau ca Germania/Franta/Anglia/whatever. Tari care sunt dealtfel mai spionate de rusi decat Romania…

   Interbarea mea era putin retorica. E evident ca pe forum aici sunt multi securisti care au fost angajati nu ca sa apere Romania, ci ca sa o capuseze. Si care isi apara locul de munca asa cum pot – ca postaci. O sa fie nasol cand vor fi dati afara toti astia, pentru ca sunt o mafie…

   Reply
 12. Fratzii Gracchi

  Ei, si ce-i cu asta ? Cum atzi vrea sa eradicatzi coruptzia endemic intr-o tzara ca Romania, unde ea este, vrem, nu vrem, adoptata ca mod de viatza ? Cum sa descoperi actele de coruptzie decat prin interceptari de massa, care sunt foarte costisitoare ? Aici nu e vorba de spionarea „alor tai”, ci de eradicarea unei epidemii care ne tzine in saracie – nu pe totzi, desigur, dar pe cei mai multzi. Comparatzia cu serviciile germane este cel putzin ridicola. Sa va explic de ce ?

  Reply
 13. tata lor

  Aaha deci de-aia la MI inca sunt bune pistoalele crapati…..
  Ia mai taiati din bugetele de la securisti(spp sts sri sie) sa vezi cum o sa cumpere la MI niste H&K P30sk(favoritul meu)!!! Sau macar Glock.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *