În prima zi a sesiunii parlamentare, deputații și senatorii s-au reunit pentru a stabili membrii comisiilor care pentru următorii patru ani ar trebui să controleze activitatea Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE).
Din cei 16 parlamentari desemnați în cele două comisii de control, majoritatea prezintă cel puțin dubii în ceea ce privește autonomia față de serviciile de informații pe care ar trebui să le controleze.
Printre ei se numără militari în rezervă, informatori ai foștii Securității, parlamentari care anterior au lucrat la firme cu multiple contracte publice cu serviciile, parlamentari absolvenți ai Colegiului de Apărare, dar și mulți parlamentari care au mai făcut parte din aceste comisii de control și care și-au dat măsura competenței.
Comisia parlamentară pentru controlul SRI este formată din nouă membri:
- Eugen Bejinariu (PSD, președinte al comisiei) este General-maior în rezervă, absolvent de școală militară și de cursuri de securitate națională la Colegiul Național de Apărare. A mai fost în Comisia de control al SRI în perioada 2012-2013 și în a doua jumătate a anului 2020, când a ocupat aceeași funcție de președinte în care a fost desemnat acum pentru mandatul 2024-2028.
- Nicolae Neagu (PNL, vicepreședinte al comisiei) este absolvent al Colegiului Național de Apărare începând cu anul 2021
- Csoma Botond (UDMR) ocupă funcția de secretar al comisiei comune încă din 2018, astfel încât la finalul acestui mandat ar bifa 10 ani de activități de secretariat în Comisia care ar trebui sa controleze activitatea SRI.
- Petru Bogdan Cojocaru (PSD) a lucrat, ca salariat și colaborator, pentru grupul de firme al familiei Pughin (Maguay, iSYS Professional) care, conform portalului SEAP, a beneficiat de contracte publice de zeci de milioane de lei de la serviciile secrete, inclusiv de la SRI-ul pe care deputatul Cojocaru ar trebui să îl controleze.
- Răzvan Prișcă (PNL) intră în cel de-al treilea mandat consecutiv de parlamentar care controlează serviciile, după ce în perioada 2016-2020 a fost în Comisia de control al SIE, iar în ultimul mandat a fost membru al Comisiei privind controlul SRI.
- Fabian Cristian Radu (AUR) are datorii de 2,45 milioane lei contractate în 2024 de la persoane pe care nu le-a menționat, în condițiile în care împreună cu soția are venituri de circa 120 de mii de lei pe an.
- Laurențiu Țepeluș (PSD)
- Vasile Nagy (SOS)
- Allen Coliban (USR)
Comisia parlamentară pentru controlul SIE este formată din șapte membri:
- Alexandru Muraru (PNL, președinte al comisiei) a fost în Comisia de control al SRI în mandatul anterior și este fratele ambasadorului României în Statele Unite ale Americii. Are datorii declarate de peste 1,5 milioane de lei.
- Felix Stroe (PSD, vicepreședinte al comisiei) a lucrat în Marina Militară, având studii militare la Constanța și la București. A fost informator al Securității sub numele “Dan”, însă fără să i se poată atribui calitatea de lucrător.
- Mihai Fifor (PSD, secretar al comisiei) a absolvit cursuri de securitate la Colegiul Național de Apărare. În 2018, în calitate de prim-ministru interimar, s-a împotrivit desființării Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN),
- Mircia Chelaru (AUR) a condus SRI în anul 1990, este general în rezervă și doctor în științe militare.
- Turos Lorand (UDMR) este unul dintre parlamentarii “fantomă”, adică fără niciun CV la vedere. Și în mandatul anterior a făcut parte din comisia care controlează activitatea SIE și declară datorii de 860.000 de lei în urma a patru împrumuturi luate pe parcursul anilor 2023 și 2024.
- Sorin Șipoș (USR)
- Anamaria Gavrilă (POT)
Primul lucru pe care parlamentarii membri în comisiile de control îl au de făcut este să ceară prezentarea rapoartelor de activitate anuale ale SIE și SRI în fața Parlamentului. Apoi trebuie să se uite în vechile hotărâri ale Parlamentului României privind organizarea și funcționarea comisiilor de control, care le trasează numeroase atribuții și obligații.
Printre atribuțiile comisiilor de control se numără analizarea și cercetarea sesizărilor cetățenilor care se consideră lezați în drepturile și libertățile lor în urma activității serviciilor, controlarea modului de utilizare a bugetelor (inclusiv a fondurilor bănești extrabugetare constituite și folosite de serviciile secrete), dar și verificarea respectării legii în funcționarea firmelor și celorlalte structuri înființate de cele două servicii.
Ambele regulamente pot fi citite aici:
- Hotărârea 30/1993 a Parlamentului privind organizarea și funcționarea Comisiei de control al SRI;
- Hotărârea 44/1998 a Parlamentului constituirea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de control al SIE.
Pe aceeași temă: