Alina Mungiu-Pippidi

De ce nu expun servicile secrete infiltrarea rusească în România?

De ce nu expun serviciile noastre secrete infiltrarea ruso-chineză? Au bani de la buget destui, mi se pare, atunci cînd îi compari cu Germania. În loc să contribuie la dezinformarea generală cu fabricile lor de comentatori online care tot ce nu înțeleg – și cît îi duce capul vă las să ghiciți – pretind că vine de la Putin, contribuind la fake news și industria de calomnie și cacofonie care e online-ul românesc, mult mai practic ar fi să publice firmele de PR, fundațiile și asociațiile politice sau de orice fel care sunt finanțate din Rusia și China. Avem directive europene privind transparența proprietății care ne și obligă să știm cine e în spatele a ce, Europa a devenit transparentă, deși evident ne dăm cu stîngul în dreptul cînd să le transpunem. Registrul Național ONG de pe situl Ministerului Justiției e nefuncțional, deși are un format in Excel pe lîngă eternele pdfuri. Acolo există, lista de  asociați/fondatori (cea mai recentă modificare), Scopul initial, Modificări ale scopului, Consiliu director/Organ de conducere (cea mai recentă modificare), tot ce vreți! Asta nu înseamnă că e ușor de căutat ceva, dar serviciile secrete, slavă Domnului, s-or descurca în labirintul creat de România pseudodigitală. Registrul Comerțului trebuia și el să fie completat cu beneficiarii din off-shores (oricum au început să lichideze, goniți de directivele contra spălării de bani) și făcut public fără taxă (acționariatul complet, dacă a depus bilanțul, dacă are datorii). Care mai e stadiul, că au trecut vreo trei termen, am pierdut socoteala? La finanțarea la partide e o isterie globală, mereu se schimbă legi peste tot cu speranța că asta va afecta corupția, am publicat demult o analiză integrală pe toate țările, sistemele și datele IDEA: schimbați legile electorale degeaba, singurul lucru care afectează corupția politică e transparența veniturilor și cheltuielilor. Trebuie să le punem online integral, asta e de făcut, nu pe sezoane cînd termină să le purice Curtea de conturi și cu excepții care depășesc regulile! Avem tot ce ne trebuie ca să lichidăm cu zvonurile și să producem fapte, nu fake news.

Infiltrarea rusească nu e o glumă. Rusia finanțează de mulți ani fabrici de trolli în Occident și țări de interes pentru ei (Filipine, Brazilia) pentru a fi active la momentul alegerilor (sau Brexit), finanțează instituții și persoane occidentale, și mai ales partide – partide mici de extrema dreaptă sau stînga, care nu au finanțări destule de la buget sau private și nici nu le permite legea să ia altele. Marine Le Pen s-a împrumutat de la o bancă rusească pentru că nu avea una franceză care să o crediteze – apud JM Pisani – și așa mai departe. Infiltrarea asta nu e greu de dovedit, o minimă cercetare a fluxului banilor o scoate la iveală. Niște prieteni de ai mei au condus ani de zile la Londra un tur al kleptocrației cu autobuzul, care vizita – din exterior – vile cumpărate de oligarhi și universități care acceptaseră catedre întregi finanțate de ruși – în sfîrșit, datorită războiului, autoritățile engleze încep să ia măsuri, după zeci de ani în care au servit de agenți imobiliari și paradis fiscal pentru oamenii lui Putin. Laureata premiului Nobel pentru pace, Maria Rissa, a dezvoltat o tehnică de social network analysis pentru a depista fabricile de troli.

Putem lupta cu infiltrarea rusească cu mai puțină dezinformare și mai multă informare, drag stat român? Avem la putere o mare coaliție, sprijinită de multe și prospere servicii secrete, cine ne oprește să oprim eficient infiltrarea și dezinformarea ACUM? Tot aud de AUR că ar fi ai rușilor. Foarte periculos dacă e așa. Dar toate mecanismele există pentru a dovedi sau infirma, nu doar a perpetua zvonuri. Avem autoritatea contra spălării banilor care ne caută pe toți la orice transfer mai mare, presupunând că plata e pe persoană și nu pe instituție. Sau ne e teamă că dacă aplicăm directivele europene corect iese la iveală și presa SPP, mare luptătoare pentru statul de drept, și presa doi și-un sfert, și presa serviciului de informații a Armatei, care strînge informații prin redacțiile din București, nu prin Crimeea, și presa SRI și tot așa. Avem toate astea și tot nu știm care presă e plătită de ruși. Ba chiar, ca să le cruțăm pe ale noastre oculte, nu căutăm și nu demascăm infiltrarea rusească? E de fapt în interesul nostru să nu o știm? Cît presupunem că e un batalion rusesc ascuns, bugetăm și noi vreo trei să se lupte cu el, dar ce facem dacă iese la iveală că era doar un pluton, dăm afară pe trolii doctori în științe strategice și militare? Sau – mai grav – dacă descoperim că aceeași firmă de PR, sponsorizată de vreo firmă a serviciilor noastre, și foarte notorie, de altfel, citată adesea de presa străină, unde și-a cumpărat ample spații de publicitate – face servicii și la tabăra cealaltă? 

Demascarea infiltrării putiniste e un gest civic. Odată ce ar exista transparență oricine ar putea fi vigilent, dar nu ca acum, cînd a acuza pe cineva că e omul rușilor a ajuns, ca și acuzația cu a fi omul lui Soros, un fel de scuipat comun, pe care îl mestecă în gură tot onlineul românesc, pentru cu autoritățile nu respectă directivele europene și nu obligă pe proprietarii de conținut online (de la FB la ziare) să curețe forumurile. Din nou, ceva care nu se rezolvă că e statul român incapabil. Nu e nevoie de ruși ca opinia publică online de la noi să arate ca o latrină de la Gara Basarabi! Acolo vezi cît poate statul și cît vrea să civilizeze țara.

Activitatea de infiltrare a regimului putinist trebuie deosebită de circulația rușilor normali. Eu am avut studenți ruși la Berlin și Paris anul acesta, (puțini), care au defectat, nu se mai duc acasă. Fratele unuia dintre ei, care e un blogger anti-Putin, a trecut frontiera poloneză pe jos, după ce și-a lăsat telefonul în trenul Kaliningrad – Skt Petersburg, ca să deruteze eventualii urmăritori, și a stat două nopți în pădure ghidîndu-se cu busola pînă a reușit să se strecoare printre patrule: e elev în clasa a unsprezecea, și cum avea deja un tată arestat s-a gîndit că e mai bine să plece. Deci să avem grijă că sunt ruși și ruși, vorbesc în acest articol de statul rus și infiltrarea sa oficială în UE, nu de ruși persoane fizice. Cei prieteni cu mine, sorosiștii, demult au trebuit să plece în Occident (de exemplu, cei care au făcut la Moscova o coaliție pentru universități curate și l-au prins pe Putin cu un doctorat plagiat, e doctor în economie omul). 

Cum luptăm cu infiltrarea rusească? Fiecare unde dă de ea!  Nu cumva eu v-am tras de mînecă și am oprit participarea românească la Academia Anticorupție din Viena (Laxenburg), o ciudată instituție creată de OLAF cu statul austriac cu ceva vreme în urmă, pe care am mai prins-o cu minciuni despre acreditare (a trebuit să le cer să îmi scoată poza dintr-o pretinsă școală doctorală pe care nu o aveau și unde oricum eu nu lucram). Mai nou, e finanțată de Rusia, China, Arabia Saudită și Kazahstan (Azerbaidjanul a fost și el un contributor serios, dar a ieșit cu scandal). Rusia și China au fost de la început cei mai serioși sponsori. De ce? Pentru că vor să facă parte din felul cum e definită și măsurată corupția, nu să li se aplice de către Occident definiția Kleptocrației, mai ales că simțeau ei de acum cincisprezece ani că lucrurile se vor radicaliza și se vor înmulți sancțiunile pe persoană. La IACA, cine dă bani (Financing iaca.int) primește un loc în consiliul de administrație, și cum Rusia dă cel mai mult conduce consiliul. Americanii s-au retras demult. Dar e infiltrare periculoasă. Poate ați auzit că Banca Mondială a închis proiectul Doing Business pentru că au apărut dovezi că dna Kristalina Georgieva, mai nou șefă la FMI, a intervenit pe vremea cînd lucra la Bancă pentru ca să iasă scoruri mai bune la unii finanțatori sau potențiali finanțatori, precum China, Azerbaijan, Arabia Saudită. A ieșit scandal, proiectul s-a închis și ancheta pentru stabilirea răspunderilor individuale e în curs. Mai nou, IACA a anunțat că vor face ei un clasament global al corupției. Acuma vă imaginați China și Rusia finanțînd direct acest mecanism, cînd la BM s-au operat schimbări numai în așteptarea banilor de la ei, ce sursă de dezinformare! În plus, deși sunt liberi și ei, ca toată lumea, să facă ce vor, lasă să se înțeleagă că au un mandat ONU, cu toată infiltrarea rusească de la ONU,  știu sigur că nu e așa pentru că de grupul de experți ONU oficial numit care face asta mă ocup eu și iată așa am aflat că Rusia și China vor veni ei cu definiții ale kleptocrației și clasamente proprii. Definițiile americane le vedeți aici. Desigur, eu am făcut ce am putut, am anunțat pe cine am crezut că trebuie să știe, fără să cer cuiva ajutorul, o mare pierdere de vreme pentru o persoană privată în urmă cu un contract de carte la o mare editură academică (18 000 de cuvinte doar la zi, și doar trei luni ca să închei, adică să ajung la 70 000). Dar trebuia făcut, nu putem permite ca Rusia și China să falsifice standarde internaționale! Asta e lupta cu infiltrarea, și e zilnică, nu cea cu Amnesty International, care au fost întîi dați afară din Rusia înainte să îi dea afară și Ucraina, ceea ce vine la rînd… 

Lupta cu rușii trebuie să o ducem arătînd că suntem mai buni ca rușii, cu armele noastre – universalismul și obiectivitatea și civilizația – nu cu ale lor. Tot aștept momentul cînd statul nostru va deveni în lupta asta un colaborator, nu un lest, unde se agață grupuri fără nici o competență, atît de mediocre că trebuie să mulgă orice sursă de profit, incluzînd războiul.

Tot țipă diverse grupuri de bărbați la mine, în lipsă, din țara natală, greu să discutăm direct, că pe ecrane au controlul, ce să mai vorbim de FB, unde eu nu am nici cont. Vreau să răspund doar la două remarci mai extraordinare, în rest linia generală e clară, că au trecut săptămîni și tot nu a scris nimeni de la Dilema veche contra militarizării statului român (și nici nu au cîștigat vreun premiu Nobel sau Cannes între timp, să zici că sunt ocupați cu talentul). Dar e culmea e că Pleșu ar fi întrebat de ce nu am fost eu în funrtea anticomunismului înainte de 1989, deși cînd i-am lansat o carte în anii nouăzeci mi-a spus public, ca răspuns, că eram „prea mică” pentru a fi consultată înainte de 1989. Deduc că mi-a uitat vîrsta? Iar un ofițer al cărui nume îmi scapă m-a interpelat că de ce nu am fost pe front în Irak și Afganistan să vorbesc cu soldații noștri! Pentru că nu sunt nici Macron, șeful armatei, nici Marlene Dietrich (îmi lipsește vocea), deci nu am de ce să fac vizite pe front, am fost pe alte fronturi, unde am avut de lucru, dar nu la război, că de, sunt femeie și mîndră de asta, țin cu pacea. Nu cred că e vreun militar din România care să se simtă nerespectat de mine, ba cred că dacă ar vota ar prefera și ei să aibă militari și nu pseudodoctori în științe ca șefi!  Dar așa, ca paranteză, mari bărbați români (cu scuze față de alți bărbați români, care nu sunt ca voi), credeți că vă respectă cineva mai mult dacă în loc să puneți mîna la lupta cu dușmanul țipați la o singură femeie (după ce vă strîngeți în haită eventual)? Vă asigur că și femeia voastră, sau fiica, v-ar respecta mai mult dacă ați face alte lucruri, dacă nu aveți organ la cele eroice încercați pe cele cotidiene. Ați putea, de exemplu, să duceți gunoiul. Garantat creșteți mai mult în ochii lor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “De ce nu expun servicile secrete infiltrarea rusească în România?

  1. ion carutasul

    Doamna aceasta vrea sa ne facă sa intelegem ca in 1958 cand au parasit Romania,rusii nu au facut-o cu un simpolu DASFIDANIA DARACHIE TOVARASCI ci au lasat si ceva” cozi de topor” numite din cand in cand iubiți conducatori .Au trecut azide la bunici la ai mai mici ,chiar si din servicii care NU și NU noi ! Dar cime ?

    Reply
  2. Firescu Nicu

    Săraca Mama Omida ! Cum îi demască ea pe spionii ruși/chinezi, precum și pe cei care nu fac acest lucru !?
    Și mai apoi, dacă nu este băgată în seamă de ”adevărații bărbați” din România, se transformă într-o biată femeie abuzată verbal. Parcă ne aduce aminte de Viorica-Vasilica Dăncilă atunci cînd era criticată de presă pentru inepțiile proprii și se dădea vorbită de rău, ponegrită pentru felul cum arată și se comportă.

    Reply
    • Doru

      Bă, voi ăștia din “serviciili” de tăiat frunze la câini, ați fi buni la sapă, dacă n-ați fi complet incapabili.
      Dar nici acolo nu sunteți buni, bă! În afară de băgat cardu’-n fanta aia cu lumină nu vă pricepeți la nimic bă! Mare invenție fanta aia cu lumină la bancomat, altfel rămâneați nemâncați, bă!

      Reply
  3. Alexandru

    Pentru ca Rusii sunt prezenti in CCR prin Valer Dorneanu. Sa nu mai zic de toti securistii instaurati de ilici care acum au pensii de 10 mii Ron si odraslele lor au functii de conducere in toate structurile Romaniei.

    Sa ceri deconspirarea rusilor in romanik este ca si cum le-ai cere judecatorilor CCR sa voteze pentru eliminarea pensiilor speciale.

    Deci despre ce vorbim?

    Reply
  4. 008

    Pentru ca pe Ceausescu l-au ingropat in Ghence militar, chisr si asa… ciuruit.
    (pe Gheorghiu-Dej ne-au mintit ca l-au scos din Mausoleu, insa cand a venit vremea sa-l depina pe Eroul Necunoscut acolo, n-au putut ca era inca chipurile PETRU GROZA inauntru si l-au pus la Poarta PARCULUI, initial, iar mai apoi l-au depus la picioarele scarii ca pe un cane – unde zace si azi, deoarece in interior e o STATUIE!
    Poi, Deoarece pe Ceausescu l-au facut rusii General, la Academia Frunze din URSS!
    Pentru ca Todor VLADiMIRecu e inca mare revolutionar si o figura emblematica a istoriei oltenesti din acest
    avorton statal in care oltenii defileaza pe o Sosea inventata ca fiind a unui general rusi numit Pavel Dimitrievici Kiseleff, pe care ca un facut au amplasat dezertorii Arcul de Triumf.
    (ofiterul rus a fos omorant de Eteristi” – deoarece le punea in pericol obtinerea independentei de stat – Eteria a inceput in iasi, la Trei ierarhi)
    Deoarece, foarte multi sunt urmasii celor facuti de rusi ofiteri – par example, Rafila, Base, Hrebe, Ponta… -, iar acesta e statul succesor al celor create dupa 1948 si rolul organelor e sa CTRL popuLatia, nu sa umble dupa spioni. Dupa cum obs. serviciile sunt de INFORMATII – ele informeaza decidentul POLITIC… – ci nu INTELIGENTE, cu autonomie de actiune si Licenta de a ucide.

    Reply
  5. Teodosie

    Intrebarea din titlu e desigur retorica.
    Nu se reuseste pentru ca pe langa fonduri suficiente mai trebuiesc si alte ingrediente. Structurile de securitate mai confidentiale sant doar partial in afara societatii romanesti. Ele sufera de aceleasi probleme ca si restul societatii: nepotism, incompetenta, coruptie, hei-rupism.
    Vrem, nu vrem, santem in coasta rusilor si de decenii au avut timp destul ca sa isi bage sau sa recruteze cozi de topor. Nu degeaba Ceasca, cu tot delirul lui dictatorial, se temea si in acelasi timp ii supraveghea la sange pe cei din coloana a 5-a pro-sovietica.

    Reply
  6. AT

    O fi si troli din astia, dar sunt foarte multi care nu sunt troli, si care sunt pro-Rusia. Multi cu facultate, cu servicii bune in tara si strainatate, in industrii de top.
    Din ceea ce spuneti, stimata doamna, reiese ca toti ceea care sunt impotriva occidentului sunt de fapt troli, sau agenti pro-rusi si ar trebui stigmatizati, inchisi, executati pentru opiniile lor. Prin astea se pare ca nu sunteti departe de acei rusi pe care ii urati cu atata ardoare.
    Romanii, si inclusiv dumneavoastra, trebuie sa intelegeti ca democratia a venit in ’89 si cu dreptul de a avea propriile convingeri, de a avea libertatea de expresie – care ambele, folosite incorect, atarna greu intr-o societate in care toti trebuie sa urmeze majoritatea ca niste vite.
    Intrebarea mea pentru dumenavoastra este: ce masura a-ti lua impotriva unei perosane care, nefiind trol sau platit de rusi, este pro-Rusia ? Pentru ca asta este convingerea sa, viziunea lui de bine.

    Reply
    • gogu

      I-aș retrage cetățenia (occidentală) și i-aș oferi un bilet dus – la lagere – către Moskva / Tehran / Phenian / Beijing.
      Democrație n-a fost niciodată ăn România, iar acum suntem în război – deci, ori ești cu noi, ori ești împotrivă. Cine crede că e liber să opineze în public ce vrea mușchii lui, se înșeală amarnic

      Reply
  7. nowwhereman

    Toate ca toate, dar intrebarea e buna: de ce nu sunt publicate listele cu organizatiile active in Romania dar platite de Rusia? E ceva ce opreste SRI, SIE etc sa o faca? Poate ca e mai bine ca lista sa fie tinuta secreta, organizatile respective nici sa nu stie ca sunt supravegheate? Ori poate ca dreptul publicului de a fi informat e mai important decat ce ar afla “seriviciile” prin mentinerea secretului despre respectivele organizatii? E vorba de vreun calcul, ori de coruptie si neglijenta? Oricum, ar fi bine ca problema sa fie lamurita cumva.

    Reply
  8. Gabriel Radeanu

    Adevărata filo”rusie” nu există decât prin republica Moldova…și nu va exista niciodată la români oricâtă propagandă plătită s-ar face. Românii au afinitate cu rușii exact atât cât au pentru austrieci,de exemplu…deoarece ambele etnii sunt percepuți drept jefuitori cu acte in regulă mai vechi sau mai noi ai României.Serviciile au datoria să compromită pe cei cu adevărat ascunși nu pe mercenarii ăștia vizibili,care eu cred că sunt lamentabili până la descalificant…adică plătiți degeaba.
    Eu cred că la modul general creditam cu prea multă competență,total nejustificată SRI-ul ,care nu apără sau protejează nimic…după cum arată starea generală a relațiilor
    și sistemului social din țara noastră.SIE ar trebui să fie “regina” informațiilor în condițiile în care avem proporțional o diaspora masivă și bine diseminata…Ceea ce fac efectiv reprezentanții serviciilor secrete românești e ceea ce făcea tot muritorul pe vremea lui Ceașcă…aduce ceva de la locul de muncă,ce pot și ei…adică valorifică în scop personal informațiile operative!

    Reply
  9. ConstantinD

    Mde, nici “serviciile” germane nu prea dau in branci sa expuna liste cu nenumaratii cetateni importanti care se simteau foarte prieteni au Rusiei pana mai pe la inceputul anului. Ca, deh, nu se face sa-l dai in gat pe-ala care vorbeste zi si noapte despre democratie in timp ce numara bani primiti de la rusi. Ca idee, nemtii din vest au inceput sa faca afaceri cu rusii prin anii ’70. Prin ’80 cam jumatate din hidrocarburile importate de Germania de Vest proveneau din Rusia. In acelasi timp ciracii rusilor din RDG impuscau germani (estici) la frontiera. Altfel spus, pentru mult-prea-democratii gemrani din vest nu conta nici macar viata (est) germanului atat timp cat iesea banul. Pe de alta parte, se pare ca procuratura germana a descoperit niste chestii interesante privitoare la anumite manarii facute la primaria din Hamburg pe vremea cand Scholz era primar. Deocamdata n-au cu ce sa-l acuze, dar … mai stii ? Odaca vezi ca marele luptator anti-rus e doar un mare corupt. Ca, deh, Doiciland are nevoie de gaze rusesti.

    Reply
  10. Patriot

    Un articol de nota 10.Chiar asa, de fapt serviciile astea de ce nu se implica? Chestia ca ei fac in secret fapte, s-a dus, nu mai inghite nimeni minciuna. Americanii or sti cu ce se ocupa serviciile noastre? Eu cred ca da si in plus mai au si binecuvantarea lor, deci …. foarte incurcat teren.

    Reply
  11. Mircea

    Hal de întrebare, ” de ce nu deconspiră serviciile secrete infiltrarea ruso-chineză ” ?! Păi ,dacă sunt servicii secrete ,nu vor să facă public ce știu și cât .Și apoi, ar mai fi o chestie, e vorba de foarte mulți ” idioți utili “, care fac gratis propagandă .Ar fi o mare lovitură pentru moral să-ți confirme și ” băieții cu ochi albaștri ” câți tembeli, ”cozi de topor ” involuntare și ” cârtițe ” inconștiente foșgăie în media și rețelele sociale…Rămășițe ale ”obsedantului deceniu ” , cu ” URSS,bastionul păcii e ! ” și ” Învățăm limba rusă cântând ”, dovedind că la o populație cu o educație superficială, analfabetă funcțională de vocație, sindromul Stockolm are o peristență indefinibilă ca durată…

    Reply
  12. Catalin

    Nu ar ajunge un camion de pixuri daca ar fi sa facem lista tradatorilor care slugaresc la G7, Rusia, China, Israel, Ungaria s.a.m.d.

    Treaba serviciilor nu e sa deconspire ci sa tina sub supraveghere si cat de cat sub control toata debandada asta, contrabalansand in acelasi timp si extrem de nociva influenta americana(sau anglo-americana) in Romania, generatoare de disfunctionalitati si coruptie la nivel inalt si foarte inalt.

    A vorbi despre fabrici de troli atunci cand twitter si fb reprezinta chintesenta trollingului prin automatizare si algoritmi, mi se pare ca tradeaza o lipsa de cunoastere a modului in care este industrializata dezinformarea in occident.

    Hai sa demascam trolii rusi si chinezi dar sa ii demascam si pe restul, trancanitori de serviciu nascuti pe izvorul granturilor NED sau altele similare, vajnici servitori ai unor interese straine de cele ale tarii noastre. Asta ca sa fim corecti.

    Hai sa vorbim si despre coruptia adevarata, aia cu gulere albe si mirosind frumos, din tarile care ne dau lectii dar nu se sfiesc sa spele la greu bani furati/optimizati. Hai sa vedem cine stimuleaza furtul global(in afara de maestrii care au mostenit East India Company) cine controleaza de fapt industria offshore si cine profita de pe urma acesteia, cine sunt baietii destepti din spatele datoriilor guvernamentale(isi spun fonduri de investitii), sunt foarte multe lucruri de spus despre coruptie.

    Intr-un final, hai sa vorbim si despre adevaratii seniori ai razboiului si sa-i mai lasam in pace pe ai nostri securisti(exceptandu-i, bineinteles pe tradatorii in uniforma). Poate in felul asta reusim sa ne dam seama in ce lume ne aflam, care e treaba cu articolul 5, cu articolul 1 sau cu articolul 6.

    Reply
  13. Dumitru

    Din pacate, atat in Romania cat si in tarile occidentale, aceasta criza legata de influenta ruso-chineza vine intr-un moment in care societatea este ea insasi rupta de interese divergente. AMP da exemplul lui LePen in Franta, care s-a imprumutat la o banca rusa. Dar pentru cei 20%-25% de electorat francez ai lui LePen, influenta ruso-chineza este secundara, in conditiile in care ei au petrecut zeci de ani fara sa reuseasca sa obtina o reprezentare oarecare la un nivel oarecare. Faptul ca bancile franceze nu le dadeau imprumuturi (care nu erau refuzate nici unui alt partid de aceeasi dimensiune) arata clar ca exista si alte influente de care ar trebui sa ne temem. Cea a bancilor, de exemplu. Sau, in Romania, influentele securiste, s.a.m.d. Departe de mine ideea de a minimiza pericolul influentei rusesti si chinezesti. Insa puneti-va in pielea unui Gilet Jaune sau a unui agricultor olandez : pentru ei lupta principala este cu UE si cu statul national. Daca solidaritatea nationala si europeana au fost rupte atat de tare, intrebarea este poate de ce UE si statele nationale au ajuns sa fie vazute ca agresori de atat de multi electori…

    Reply
  14. Dumitru

    Tocmai am ajuns la ultimul paragraf din articol, si sunt dezamagit de doua lucruri :
    1. de ghiveciul feminist si “age-ist”
    2. de discutia legata de Plesu. Pai daca AMP mai asteapta ceva de la Plesu, atunci da dovada de o lipsa de inspiratie politica enorma. Plesu i-a sustinut in ordine pe Petre Roman (si Iliescu), pe Basescu, mai nou pe Iohannis si pe Kovesi, toti catastrofe pentru Romania.

    Eu intotdeauna m-am intrebat de ce Plesu este promovat ca o referinta intelectuala in Romania post-decembrista. Ce idei a produs si promovat individul asta? Pare a fi un soi de BHL, intelectual de curte al cui plateste mai bine.

    Reply
  15. andrew

    tocmai ce am dat peste o stire cu fostul prim ministru PONTA care isi petrece ”batranetea// pe terenul de golf si
    a carui firma de ”Consultanta” a avut anul trecut un profit de 400.000 de euro. intrebat ce consultanta da a raspuns ca numai pentru firme straine analize pentru europa de sud est.
    DACA ASTA NU ESTE SPALARE DE BANI eu sunt popa! deci dna Pippidi o mare admiratoare a guvernului Ponta puteti incepe cu preferatul dvs. Cum face profit 400.000 de euro intr un an baiatul asta din consultanta?

    Reply
  16. Lucian Nicolescu

    Regret, dar deasupra noastră se întinde umbra Securității care lasă în urmă duhoarea de neuitat a tovarășului cu epoleți albaștri, omul “Știe tot”, că nu degeaba era angajat la “Cooperativa Ochiul și Timpanul”. Nu s-a schimbat și nu se va schimba nimic în țara asta. Trăim de 30 ani în Epoca comuniștilor de după comuniști. Atâta tot.
    Și citind replicile la articolul doamnei Pippidi ale cititorilor rămân la părerea că am rămas tot mai puțini. Și, după câte simt “ne vom stinge” unul câte unul.

    Reply
  17. Pe scurt !

    De ce nu expun serviciile secrete infiltrarea ruseasca in Romania ? Din aceleasi motive pentru care nu expun infiltrarea serviciilor maghiare !

    Reply
  18. Elena Popa

    Doamnă Pippidi, poate că intențiile dvs. sunt bune, dar ați pus un titlu prostesc . Oricât de mult îi detest eu pe mulți din servicii și chiar serviciile în întregime,
    trebuie să recunosc că lucrurile despre care vorbiți dvs nu țin de ele. Serviciile nu ne spun nouă ci politicienilor cu atribuții în problemă. Apoi serviciile nu trebuie să se ocupe de cei despre care spuneți dvs ci directorii de instituții și proiecte așa cum ați procedat dvs și bine ați făcut. Eu cred că serviciile secrete ar trebui să se ocupe de infiltrații din domenii cheie. Habar n-am dacă cele românești fac asta bine, dar dacă o fac, din ce știu eu ăștia nu se demască în piața publică ci se dau la schimb că om avea și noi și aliații infiltrați la ruși. Dvs sunteți o persoană educată. Mai trebuie să lucrați la temperament. Vă aprindeți și vă pripiți uneori. Eu vă urmăresc cu plăcere și sper să nu vă supere că mi-am permis să vă fac aceste sugestii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *