Lucian Davidescu

Cum a pierdut România Curată procesul în care i se cere să șteargă articole despre fostul șef SRI

Update: Cum a câștigat România Curată procesul în care i se cere să șteargă articole despre fostul șef SRI


Scurtă cronologie a celor două procese ale SAR legate de SRI.

Societatea Academică din România a pierdut săptămâna trecută, în primă instanță, un litigiu prin care i se dispune o măsură fără precedent în jurisprudența românească: Ștergerea completă și definitivă de pe internet a unor articole care fac referire, chiar și tangențială, la corespondența primită de fostul director SRI, George Maior, despre faptele de vitejie ale lui Sebastian Ghiță la Bruxelles.

Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune. Admite în parte cererea. Obligă pârâţii la retragerea următoarelor articole publicate pe situ-l www.riscograma.ro : – cel din data de 25.01.2014, intitulat „ Dezvăluirile lui Guccifer : Şeful SRI ?tia de patru ani că firma lui Ghiţă « a pus la punct un sistem diabolic, bazat pe şpăgi » ” ; – cel din data de 28.01.2014, intitulat „Apăraţi-l pe Nelu Neacşu”. Obligă pârâţii la retragerea următoarelor articole publicate pe situ-l www.romanaicurat.ro : – cel din data de 27.01.2014, intitulat „Ar trebui investigate contractele firmelor lui Sebastian Ghiţă? ”; – cel din data de 25.06.2015, intitulat „Asocieri mai mult şi mai puţin secrete. Cine a protejat firmele lui Ghiţă şi Vlădescu în afacerile lor cu softurile pentru spitale ? (II) ”. Obliga pârâţii , în solidar, la plata către reclamant a sumei de 10.000 Euro, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând daune morale. Obliga pârâţii, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 8.270,68 lei reprezentând cheltuieli de judecată, constând în : taxă judiciară de timbru, onorariu de avocat, cheltuielile de transport şi cazare pentru martorul Neacşu Nelu. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti ,secţia a IV-a civilă. Pronunţată azi, 13.02.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Reclamat în proces am fost și eu, căruia mi s-a dispus ștergerea a altor două articole despre același subiect publicate anterior pe blogul meu, riscograma.ro.

Articolele de pe România Curată nu-mi aparțin și nici nu lucram aici în momentul în care au fost publicate. Nu contează, dacă tot am preluat funcția de coordonator editorial în decembrie 2017 să le șterg, au considerat reclamantul și – iată – instanța.

Avem de plătit despăgubiri de 10.000 de euro plus cheltuieli de judecată de aproape 2.000, în solidar, către un anume Mircea Cotoroș, cândva trimisul lui Sebastian Ghiță la Bruxelles și care s-a considerat prejudiciat de faptul că numele lui apare în corespondență.

Ar fi primul proces pierdut de Societatea Academică din România în peste 20 de activitate și este primul proces care mi-a fost intentat mie personal vreodată, în aproape 20 de ani de activitate jurnalistică, inclusiv în zona de investigare a corupției la nivel înalt. Desigur, vom contesta decizia pe toate căile legale disponibile. Până la o decizie definitivă a instanței, articolele rămân pe loc*.

Între timp, iată o scurtă cronologie combinată a celor două litigii pe care Societatea Academică din România le are în prezent pe rol: unul este acesta – în care Mircea Cotoroș ne-a cerut să ștergem de pe internet articolele despre fostul director SRI, celălalt este unul în care noi cerusem instanței să dispună SRI desecretizarea notelor trimise în cazul Hexi Pharma.

Procesul Hexi Pharma a început în 2017 și a fost pasat ca un cartof fierbinte între Curtea de Apel și Tribunal care și-au declinat competența una în favoarea celeilalte. Conflictul de competență s-a tranșat la Înalta Curte, care a trimis cazul la Curtea de Apel – înregistrat pe 9 mai 2018.

Pe 7 iunie 2018, Tribunalul București înregistrează acțiunea lui Cotoroș care cere ștergerea articolelor despre Maior și Ghiță.

Reclamantul argumentează că din cauza mențiunii în articol nu și-a mai putut găsi loc de muncă. Nu spune o vorbă însă despre situația semnalată aici de consilierul USR Sector 3 Liviu Mălureanu pe 29 martie 2018: o atribuire dubioasă a unui contract de consultanță.

Casa de avocatură angajată – Mitroi, Damian, Șerbu, Șerban – nu are potrivit portalului instanțelor de judecată alte cazuri în instanță. Ulterior, a mai avut la Judecătoria S4 unul singur: înființarea Asociației Clusterul Defence Alliance.

26 iunie 2018Hexi Pharma – primul termen la Curtea de Apel. Instanța amână cauza „pentru a se verifica interesul reclamantei”, adică ne cere actul constitutiv pentru a vedea dacă suntem îndreptățiți să cerem informații de interes public sau nu. Urmează alte două amânări procedurale, pe 11 septembrie și 23 octombrie.

2 octombrie 2018Maior/Ghiță – Primul termen la Tribunalul București. Instanța își asumă competența materială pentru că obiectul depășește pragul legal de 200.000 de lei. Instanța respinge excepția netimbrării (au timbrat cu 100 de lei pretenții de 100.000 de euro), unește cu fondul excepția tardivității (termenul de prescripție de 3 ani fusese depășit cu un an și jumătate), dispune proba testimonială și citarea martorilor.

4 decembrie – Termen în ambele cazuri.
Hexi Pharma: Curtea de Apel dispune posibilitatea consultării informațiilor de către un reprezentant al Societății Academice din România cu condiția ca acesta să dețină certificat ORNISS.
Maior/Ghiță: La Tribunal, părțile, avocații și martorii chemați se trezesc în fața unui judecător de serviciu care ne anunță că judecătoarea de la primul termen a fost promovată la Curtea de Apel iar cauza va fi repartizată altcuiva. Lumea pleacă acasă cu „termen în cunoștință”.

16 ianuarieMaior/Ghiță: Sunt administrate probele, audiați martorii, respinse toate cererile și excepțiile. Se petrec câteva momente vesele asupra cărora vom reveni cu un jurnal detaliat după ce primim decizia.

De exemplu, martorul reclamantului, fost coleg de MBA: „eu cred că Teamnet era firma SRI”. Alte câteva le menționează avocata Claudia Postelnicescu pe Facebook.

 

Întrucât eu am fost avocatul în acest dosar și, culmea, mă așteptam la această decizie tâmpită, totuși ea e contrară unei vaste jurisprudențe CEDO privind libertatea de exprimare a jurnaliștilor atunci când discutăm despre interesul public. Instanța europeană, dar și instanțe românești (cazul Arafat de la Cluj, cazul Patapievici de aici) au dat decizii semnificative în sensul că jurnaliștii nici măcar nu trebuie să facă ei proba verității, dacă apar anumite informații publice care duc la investigații de presă sau judiciare, au dreptul chiar să exagereze în afirmații pentru că interesul public este sacru, iar reputația, vătămarea imaginii sau vieții private devin subsidiare interesului public, cetățenii având dreptul să știe. În cazul de față, un ilustru necunoscut, angajat la firma lui Sebastian Ghiță apare în dezvăluirile hackerului Guccifer, care sunt preluate de jurnaliștii Lucian Davidescu și Daniel Befu pe site-ul România Curată.
Acum urmează partea mindblowing: judecătoarea nu a auzit în viața ei de Guccifer, nu a putut să pronunțe whistleblower (a luat-o ea așa pe litere, încet și i-a ieșit ceva comic), nu știa ce este și ce face un hacker și, țineți-vă bine, nu știa nici cine e Sebastian Ghiță, că ea nu se uită la televizor. De aici decizia ei. Mai menționez că s-a schimbat subit completul și ne-am trezit că o luăm de la capăt cu o judecătoare fără noțiuni elementare de viață publică și investigații de presă. Ce poți să mai zici? E stupefiant.

Instanța amână pronunțarea, apoi o amână încă de două ori, pe 23 ianuarie și 6 februarie.

5 februarieHexi Pharma – Curtea de Apel dispune amânare pentru 19 martie.

13 februarieMaior/Ghiță – Tribunalul respinge și ultima excepție a apărării, cea a tardivității, și admite „în parte” cererea reclamantului, în sensul că taie un zero de la despăgubiri – rămân 10.000 de euro în loc de 100.000. Dispune ștergerea tuturor celor patru articole, inclusiv unul despre un subiect complet diferit: ancheta despre relațiile de afaceri dintre Sebastian Ghiță și Sebastian Vlădescu, care au dus la blocarea decontărilor pentru spitale din bani europeni.


*Link-urile către articole:


În atașamente, dosarul cauzei:

 1. Cererea de chemare în judecată.
 2. SAR: Întâmpinare și concluzii.
 3. Lucian Davidescu: Întâmpinare și concluzii.
 4. Corespondența cu oficialul european Karel de-Vriendt, pe care am adus-o ca probă pentru faptul că împrejurările descrise de Neacșu sunt autentice.
 5. Corespondența Lucian Davidescu / Mircea Cotoros (LinkedIn), întinsă între 2015 și 2018, în care mă ofer până în ultimul moment să îi public punctul de vedere.

Update 3 iunie 2019: Motivarea instanței: „publicarea articolelor menționate nu justifică nici un interes pentru a fi aduse la cunoștința publicului”


Linkuri către arhiva completă făcută publică de Guccifer (~6GB):

Variante de download
Mediafire
Droplr
Dropbox

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cum a pierdut România Curată procesul în care i se cere să șteargă articole despre fostul șef SRI

 1. Ghe.

  Sunteți printre puținii care mai fac investigații jurnalistice, deci țintă.
  Faceți apel.
  Contactați oarece asociații profesionale ale jurnaliștilor. Pentru că lucrurile se-mput prea rău.
  Dacă vă condamnă definitiv la plata daunelor, organizați o chetă. Oficială, cu acte în regulă. Ca să nu mai fim niște guri-sparte al căror act suprem de curaj este scoaterea cățelului la manifestație seara.
  Curaj!

  Reply
 2. Daniela

  nu este pentru prima dată…și publicatia Buletin de Carei a trebuit sa stearga articole despre consilierul fara studii al primarului udemerist desi erau documentate dar deranjau stapânirea.

  Reply
 3. EMIGRANTUL

  Regimul comunist pana in 1989 a oprimat si schingiuit poporul roman cum nimeni pe lume nu a mai facut , dupa 1989 , in numele tranzitiei si al democratiei poporul este prigonit si supus disparitiei prin metode sadice , criminale de catre urmasii bolsevicilor comunisti ajutati de, nulitatile umane din sfera puterii statului si de banditi internationali. PA ROMANIA .

  Reply
 4. Terzi Petre

  Citez din „Dovezi ale existemtei lui D-zeu” – autor Richard Warmbrand-Editura Stefanus-1995.
  „Odata Confucius a fost intrebat ce REFORMA ar promova mai intai daca ar fi conducatorul unei tari;
  -As imbunatati limbajul !
  – Asta nu are nici-o legatura cu intrebarea! – au replicat cei prezenti;
  Confucius a explicat:
  -Daca limbajul nu este evoluat si esteconfuz, ceeace s-a intentionat sa se transmita este evident la fel de confuz;
  Daca ceeace se spune, nu coincide cu ceeace se gandeste sau ceece s-a intentionat sa se transmita, atunci lucrurile nu se fac in mod corespunzator.
  Daca ceeace se face, nu se face cum trebuie, arta si principiile morale nu se dezvolta.
  -Daca simtul moral si arta nu prospera, NU AVEM JUSTITIE !
  -Fara Justitie, natiunea nu stie incotro sa paseasca !
  De aceea nu ar trebui tolerate vorbele in doi peri. De asta depinde totul !” Adaug eu: Adica, este vorba de „lucrul bine facut „!

  Tot ce s-a intampa in justitia romana se datoreaza si Decretului-Lege, semnat de Ion Iliescu in febr.1990, prin care toti absolventii de la „Stefan Gheorghiu”, care au facut cursuri de Drept Civil si Administrativ, au primit permisiunea sa-si dea diferentele de examene pentru a putea primi diploma de absolvent al facultatilor de drept.
  In acest fel toti activistii si asimilatii acestora din securitare armata si alte structuri ale regimului bolsevic al lui Ceausescu, ramasi someri dupa revolutie, au putut deveni „juristi”, invadand justitia romana. Colac peste pupaza a fost o perioada cand s-a intrat in magistratura fara concurs ! Astfel baietii”capabili de orice”, specialisti in „a se orienta si descurca”, autori ale raportarilor maretelor realizari ale „epocii de aur”, au inceput sa faca regulile in Justitia romana. S-au angajat in schimb sa nu-l judece pe Iliescu si acolitii lui, si culmea pana acum s-au tinut de promisiune ! Cu asa magistrati in justitia romana nu se mai poate continua !
  Ei sunt cei care au scos din codul penal bancruta fraudolasa, si s-a jefuit la vedere avutia nationala, aducand romanii in pozitia de clacasi ai tarilor europene, si au determinat prin santaj obtinerea unor salarii nerusinate.
  Se putea ca Ion Iliescu, sa nu sa se foloseaca de unul macar din „judecatorii” care probabil si-au dat jos epoletii inainte de a pasi in magistratura ?
  Jos justitia bolsevica !!! Numai asta poate fi solutia de reforma in Justitia romana !!
  Basescu s-a luptat cu multe riscuri pentru curatirea justitiei Doamne ajuta-l si pe Iohannis sa continue lupta si sa scapam de ei !!!
  Să vedem ce va reuşi Iohannis, confruntat cu ofensiva coaliţiei PSD-ALDE, de desructurare a justiţiei în România !

  Reply
 5. marian

  Unde sunt datele sed.? Pe just.ro nu se vede nimic .
  „Imposibil de afișat această parte Web. Pentru a remedia problema, deschideți această pagină Web într-un editor HTML compatibil cu Microsoft SharePoint Foundation, cum ar fi Microsoft SharePoint Designer. Dacă problema persistă, luați legătura cu administratorul serverului pentru asistență.

  ID corelare:86b5f1f0-c150-4f20-948b-3d682c9dad42” ?????

  Reply
 6. Dumitru

  Intr-adevar, cum spune si Ghe. mai sus, s-ar putea sa fie o idee buna sa contactati asociatii profesionale ale jurnalistilor. Insa nu cred ca asa ceva exista in RO. Poate la nivel european (daca n-or fi si alea infiltrate).

  Reply
 7. George

  In România noi nu avem justiție! Avem doar statuia cu ochii acoperiți! Să vedeți ce-i fac ăștia lui Kovesi!

  Reply
 8. marius

  serviciile securiste din colonia sclavagista Romania sint cele mai criminale organizatii teroriste din istoria acestui popor.
  o sa facem copii dupa aceste articole si o sa le distribuim prin mail uri sau le printam, asa ca securistii nu fac decit sa toarne gaz pe foc.
  securistii trebuie judecati pentru genocid impotriva poporului roman.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *