Romania Curată

Premiile România Curată 2014. Vezi nominalizările și VOTEAZĂ ACUM!

Cine a schimbat cele mai multe partide politice în 2014? Cine a reușit să supraviețuiască în politică în ciuda gafelor și a acțiunilor lor care au stârnit iritare publică? Cine a avut cele mai proaste și/sau controversate inițiative legislative? Cine sunt intelectualii care și-au contorsionat logica și șira spinării pentru a obține diferite beneficii? Care sunt magistrații, instituțiile publice dar și grupurile și cetățenii care s-au evidențiat în mod pozitiv prin faptelor lor în 2014? Votează acum, mai jos, nominalizările propuse pentru Premiile România Curată 2014! Dacă ai și alte propuneri/nominalizări la cele șapte categorii, semnalează-le la secțiunea ”comentarii” (în funcție de propuneri, redacția România Curată le va include la vot).

UPDATE: Votarea s-a încheiat pe 1 februarie 2014


Premiul “Traseistul Anului 2014”

Octavian Bot, un  bihorean ales deputat în București, a bătut recordul la număr. Acum câteva luni s-a înscris în PLR-Tăriceanu, al 10-lea partid în care se află de când e „politician” (aici și aici)! A fost nominalizat și anul trecut, când avea doar nouă partide la activ.

Mihai Stănișoară, pentru fidelitate de familie. A fost ales deputat PDL, dar ulterior s-a alăturat PNL, primind un post de vicepreședinte pe vremea lui Crin Antonescu. În 2014, Stănișoară a părăsit PNL și i s-a alăturat lui Călin Popescu Tăriceanu la PLR împreună cu un fin al său, deputatul Ion Cupă, care l-a însoțit fidel pe traseul PDL-PNL-PLR.

Deputatul Ioan Viorel Teodorescu, pentru viteză. Teodorescu a reușit să facă parte din trei partide într-o singură lună. În toamna lui 2014 a migrat de la PNL  la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, apoi la UNPR.

Tudor Barbu, membru în Senat, face parte din aleșii PPDD al ăror număr a scăzut atât de dramatic că grupul lor parlamentar a trebuit desființat. A început mandatul ca membru PP-DD, a trecut la PC, iar în prezent este membru PNL.

[poll id=”5″]
înapoi la cuprins


Premiul “Supravieţuitor Fruntaş”

Liviu Dragnea, care a pierdut și campania pentru Geoană și campania pentru Ponta, a reușit să își facă picată la Curtea Constituțională și migrația primarilor și regionalizarea și tot a rămas șef peste baroni.

Victor Ponta, care a dat doctoratul înapoi doar pentru a dovedi că poți fi prim ministru și fără doctorat.

Victor Ciorbea, singurul avocat al poporului din lume care se pregătește să dea faliment dacă nu-i plătește altcineva datoriile (vezi aici).

Daniel Constantin, pentru performanța de a fi unicul ministru al agriculturii din Europa care datorează bani unui pușcăriaș dar supraviețuiește oricărei remanieri.

[poll id=”6″]
înapoi la cuprins


Premiul “Pericol Legislativ în Acţiune”

Membrii Comisiilor pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților, care au dat aviz negativ Legii cadru pentru statutul cetățenilor Republicii Moldova, lege pe care tot ei o inițiaseră. Între timp, se schimbase alianța de guvernare…

Dan Șova, pentru elanul legislativ menit să-i scape de pârnaie pe Hrebenciuc și Mitrea și alți baroni corupți, faptă pentru care este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență.

Comisia Juridică de la Camera Deputaților, pentru eforturi neîntrerupte de a promova ideea că parlamentarul e deasupra legii, inclusiv prin exemplu personal (Ioan Adam, deputat de Brasov, fugărit de DNA)

Mihnea Costoiu și Ecaterina Andronescu, pentru consecvența cu care ordonează de urgență ce a mai rămas din educație cu fiecare prilej.

[poll id=”7″]
înapoi la cuprins


Premiul “Intelectualul de aur”

Cristian Preda, exclus recent din al treilea partid care l-a susținut pentru funcții în decursul vremii, PMP, pentru sinceritatea declarației că  ”s-a folosit de PMP să ajungă în PE” și precizarea că se simte apropiat de Monica Macovei deși au avut strategii diferite la europarlamentarele din acest an pentru a obține fotoliul de europarlamentar.

Sorin Cîmpeanu, rectorul Universitatii de Agronomie din Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), a fost pus de Victor Ponta ca ministru al Educatiei în schimbul sprijinului electoral și la ordonanța Educației. Cîmpeanu a vorbit adesea în numele CNR, fiind dezavuat de alți rectori (vezi aici).

Vladimir Tismăneanu, pentru că a făcut cel mai mare sacrificiu personal în aceste alegeri pe care susține că le-a câștigat, pierzând vila RAAPPS Lac 2 a doua oară, în favoarea candidatului de dreapta Klaus Johannis, pe care l-a declarat un Relu Fenechiu cu nume german care decorează pe unii cu simpatii legionare.

[poll id=”8″]
înapoi la cuprins


Premiul “Curaj în exercitarea justiției“

Carmen Dudaş, Mihai Topor şi Daniel Asaftei – juriști băcăuani care s-au opus împroprietăririi ilegale a lui Paltin Sturza cu 43.000 de hectare de pădure. După doi ani, în plasa procurorilor a intrat o întreagă mafie a retrocedărilor, printre care şi deputaţii PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.

Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, completul care l-a condamnat definitiv pe Dan Voiculescu, supus multor abuzuri din partea presei aflată în proprietatea acestuia.

Judecătoarele Anca Mădălina Alexandrescu şi Codruţa Strîmb. Cele două judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti au efectuat cercetarea judecătorească a celor opt grei ai fotbalului în mai puţin de şase luni, după ce cauza fusese trimisă spre rejudecare de Curtea Supremă, dând sentințe record și începând curățirea acestui sport.

[poll id=”9″]
înapoi la cuprins


Premiul ”Cea mai activă instituție în favoarea bunei guvernări”

Primăria Oradea pentru implementarea Oradea City Report, o aplicaţie pentru telefonul mobil sau tabletă, gratuită, simplă şi intuitivă, care permite cetăţenilor cu spirit civic să transmită diverse sesizări şi incidente către Primăria Oradea şi operatorii serviciilor publice locale (Compania de Apă Oradea, Oradea Transport Local, Termoficare Oradea, Poliţia Locală Oradea, Luxten Lighting Company, RER Ecologic Service).

DNA, pentru întreaga sa activitate din anul 2014, dar mai ales dosarul Microsoft.

Consiliul Concurenței, pentru că a controlat strict activitatea greilor din comerțul alimentar și a obținut aprobarea ca împreună cu Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor să creeze în 2015 un mecanism prin care consumatorii vor putea compara prețurile din retailul alimentar.
[poll id=”10″]
înapoi la cuprins


Premiul ”Implicare civică”

Diaspora Românească Unită Activistă – zecile de grupuri informale și asociații (peste 30), cele mai multe constituite toamna trecută, care au organizat și/sau au participat la peste 100 de evenimente în ultimul an pe diferite teme legate de România (Roșia Montană, gaze de șist, conferințe, întâlniri, evenimente culturale și/sau civice organizate de ei, participarea ca invitați la evenimente organizate de alții, scrisori deschise, scrisori către clasa politică autohnă, mobilizare la vot încă înainte de primul tur etc. aici).

Alexandru Popescu – românul care a parcurs aproape 3.000 de km pe jos, de la Ploiești la Bruxelles, pentru a transmite mesajul la Parlamentul European că ”românii nu vor cianuri și fracking” (aici).

Alexandru Bajdechi – studentul care luptă drepturile tinerilor din Constanța prevăzute de Legea Educației, dar ignorate de Radu Mazăre și autoritățile locale; în august a solicitat în instanță dizolvarea Consiliului Local, care nu se mai întrunise de două luni (aici).

Iașul Iubește Teii – pentru continuarea acțiunilor începute anul trecut, inițierea și promovarea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru replantarea de tei pe B-dul Ștefan cel Mare, inițierea unei petiții cu 7.000 de semnături în sprijinul hotărârii, alte acțiuni civice (aici).

Inițiativa civică Prelungirea Ghencea – pentru modul în care pun presiune pe primarul Capitalei Sorin Oprescu și guvernanți să-și respecte promisiunile făcute în campaniile electorale (aici).

Prietenii Parcului IOR – grupul care l-au obligat pe primarul de sector Robert Negoiță să renunțe la sala polivalentă pe care intenționa să o construiască în Parcul IOR (aici).

Centrul pentru Resurse Civice Constanța (cu implicarea celor de la Uniți Salvăm și CSRM) – pentru mobilizarea și monitorizarea cu observatori voluntari a alegerilor prezidențiale.

Dan Perjovschi – care a alimentat și susținut voluntar, cu desene devenite virale sau transformate în pancarde în stradă, mai toate acțiunile civice din acest an (vederi pentru Roșia Montană, gaze de șist, Iașul iubește teii, observatori voluntari etc.).

Mona Nicoară – pentru scrisoarea publică care l-a determinat pe primarul Clujului Emil Boc să reconsidere ideea unei grădinițe segregaționiste pentru copiii romi de la Pata Rât (aici); alături de Miruna Coca-Cozma, Mona Nicoară a realizat documentarul ”Școala noastră”, despre o inițiativă similară (o școală doar pentru copiii romi) la Târgu Lăpuș.

Harry Tavitian – care a demonstrat că spiritul protestatar al jazz-ului este cât se poate de real și în România (aici și aici).

Grupul de Inițiativă Civică (GIC) Brașov – implicat, în principal, în lupta împotriva fracking-ului, dar și pe probleme de dezvoltare durabilă (agricultură sustenabilă, valorificarea patrimoniului cultural), acțiuni de solidarizare cu diaspora, pentru Roșia Montană.

Studenții Andrei Fărcaș, Alexandra Pintea, Ionuț Deneș, Tudor Turdean, Denis Pașcalău (Cluj) și Edwin Sebastian Marc (Timișoara) care și-au asumat responsabilitatea organizării primelor mitinguri de solidarizare cu diaspora la Cluj și Timișoara (cele din 8 noiembrie 2014 – aici)

Fundația Pro Munții Apuseni (Câmpeni) – înființată anul trecut, în timpul protestelor pentru Roșia Montană, care a continuat acțiunile anul acesta nu doar pentru Roșia Montană, ci și susținerea altor probleme ale locuitorilor Apusenilor și acțiuni de promovare a dezvoltărilor alternative ale zonei

Asociația Salvați Bucureștiul și Nicușor Dan – pentru numeroasele procese în justiție pentru salvarea patrimoniului cultural, a spațiilor verzi din București și pentru respectarea drepturilor cetățenilor în raport cu abuzurile autorităților, precum și cele legate de lupta împotriva fracking-ului

Miliția Spirituală – pentru acțiuni directe menite să mobilizeze cetățenii, împotriva abuzurilor legislative (vezi aici ședința de lectură din George Orwell și Michel Foucault pe scările de la SRI)

Spiritul civic al Clujului sau Fenomenul Cluj – pentru zecile de acțiuni, evenimente, conferințe etc. – de la protestele împotriva legilor Big Brother sau împotriva ordonanței migrației, cele pentru spațiul public  (”Jos Gardul” la concertul lui Billy Idol), împotriva zidului segregării de la Baia Mare și pentru drepturile romilor de la Pata Rât, acțiuni comunitare și de implicare a comunităților în decizii locale (proiectul ”La Terenuri” sau ”Orașul Vizibil”), pentru drepturile animalelor, mobilizarea pentru diaspora, grupul MindBomb care continuă să realizeze voluntar identități vizuale și susținere grafică pentru acțiuni civice, acțiunile și programele operatorilor culturali din centrele independente Fabrica de Pensule, tranzit.ro și Casa Tranzit, festivalul de teatru, dans, video cu tematică civică Temps D Image, Piața Autonomă, lupta pentru Roșia Montană și păduri sau împotriva fracking-ului etc. (vezi și Declarația de la Cluj, care sintetizează o parte importantă a revendicărilor clujenilor)

Campania Salvați Roșia Montană (CSRM) – pentru continuarea luptei în instanțe împotriva avizelor și autorizațiilor ilegale obținute de RMGC; pentru extinderea luptei și în cazul proiectului de la Certej și a tuturor proiectelor de exploatare a aurului în cariere deschise și cu cianuri; pentru transformarea Roșiei Montane într-un centru european de civism (Forumul Megaproiectelor Inutile, primul Forum al Diasporei, coalizarea mișcărilor anti-cianură din Europa într-o mișcare comună și lansarea campaniei europene Bang Ban Cyanide – cu două importante victorii de etapă: interzicerea cianurilor în Slovacia și respingerea definitivă a unui proiect în Asturia/Spania); pentru activitățile de susținere a dezvoltărilor alternative la Roșia Montană (vezi programul Adoptă o Casă – ARA & Alburnus Maior – sau FânFest); pentru implicarea și susținerea altor mișcări civice din România și Europa

Organizatorii Festivalului ManiFest – primul festival anti-fracking din România, organizat între 6 și 8 septembrie la Puiești (jud. Vaslui – aici)

Grupul Inimi Deschise din satul Vizurești (jud. Dâmbovița) – pentru implicarea localnicilor și a autorităților în realizarea unor proiecte și obiective comunitare (aici)

Soprana Diana Pap – care a pozat nud împotriva poluării produse de fabrica de cauciucuri Continental din Timișoara (aici)

[poll id=”11″]


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

43 thoughts on “Premiile România Curată 2014. Vezi nominalizările și VOTEAZĂ ACUM!

 1. Marcela

  Felicitari pentru activitatea dumneavoastra.
  Va doresc un an nou si mai bun, spre binele tuturor!
  La multi ani!

  Reply
 2. Stanciu Costel

  Buna ziua.
  La categoria Premiul „ Cea mai activa institutie in favoarea bunei guvernari”, pentru o informare corecta a consumatorilor, va rugam sa mentionati si Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, in cuprinsul textului referitor la nominalizarea institutiei Consiliul Concurentei, APC Romania fiind singura organizatie non-profit de utilitate publica din domeniul protectiei consumatorilor, care a luat fiinta in data de 10 februarie 1990.Pentru conformitatea celor de mai sus mentionam dovada: http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/id9913/obs_pret_nov_2014.pdf
  Informatii corecte pentru o Romanie curata!
  Cu stima,
  Conf. univ. dr. Costel Stanciu
  Presedinte Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania
  http://www.apc-romania.ro/stiri

  Reply
 3. Lupu Ionel

  Pacat ca n-a fost propus un premiu pentru CEI MAI INCAPATINATI EDILI….. Aici nu trebuiau sa lipseasca edilii Iasului, care nu-si recunosc nici in ruptul capului prostiile facute in ceea ce priveste spatiile verzi locale : taierea teilor de pe b-dul Stefan cel Mare, placarea aceluiasi bulevard cu piatra cubica, hotararea neclintita de desfiintare a scuarului (0,56 ha) din fata TEATRULUI NATIONAL, pentru o parcare de 230 de masini, marcarea nejustificata a 500 de arbori in cartierul Copou s.a….

  Reply
 4. Angela

  La multi,multi ani,Romania Curata si iti multumimpt. ca existi si pt. ca spiritul civic se va intari si datorita voua.

  Reply
 5. Adina

  La Implicare Civica as vedea defalcat pe 2-3 categorii, e.g. civic, eco si politic. Stiu ca demarcatiile nu sunt fixe, dar sunt prea multi si prea merituosi, prea mari modele ca sa dam votul doar unuia (individ sau grup) fara a face o mare nedreptate altora.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Adina: scopul nu e neapărat de a avea un ”top” al implicării civice, cât de a populariza modelele de implicare civică

   Reply
 6. Elena

  Ma gandesc la inca un premiu…LUPUL MORALIST. Propun sa incepem lista cu Tudor Gheorghe care una „canta” si pe altii „incanta” ! VA DORESC DIN TOT SUFLETUL LA MULTI ANI FERICITI ! FIINDCA NE TREBUITI !

  Reply
  • Amy_Neagoe

   ..Ei, dragă doamnă Elena, cîtă dreptate aveți(și ar fi ultra-suficiente pentru acest premiu pe care îl propuneți, ‘personalitățile ‘ = ‘oamenii de seamă și profesioniștii(a se citi cu ghilimelele de rigoare)’ de orice fel, care l-au susținut pe V.V.Ponta si in Noiembrie și înainte de aceasta cînd deja se aflase despre penalitățile lui și alor lui). În orice caz, votînd acum on-line pt. lista propusă de RomîniaCurată, mă bucur să constat că avem în proporție de peste 70%, cu toți cei de aici, aceleași păreri si viziuni).Si concluzia nu poate fi decit una, care pe mine personal mă bucură nespus: trăiască tehnocrația, democrația, libertatea și justiția bazate pe etica bunului simț și a experiențelor de adult moral și priceput! Haideți să dăm jos acest Guvern de mafioți și sp-i distrugem pe toți penalii de orice vîrstă și sex, din politica și din grupurile profesionale și civice corupte, de la noi! Eu îi susțin numai pe dl.Președinte Iohannis și pe dna.Monica Macovei și cred că este de ajuns pentru ca, împreună cu noi, să curățăm țara de mizeriile aduse de către politica de după 2012 și chiar înainte de ea!
   Amy N.
   Amy N.

   Reply
  • Codruta

   Eu cred ca Alifantis (care sa te FEREASCA Sfantul sa folosesti vreun strop din melodiile lui pe undeva fara sa te hartzuiasca pe tema „drepturi de autor”i!!) e MULT mai bun, aici ;)

   Reply
 7. Catana Ioan

  FELICITARI PENTRU INITIATIVE SI ACTIVITATI !
  Pentru ca suntem la cumpana dintre ani va urez cu stima si sinceritate ” LA MULTI ANI …” – asemenea , „… CU EXECUTARE … ” – asemenea . Daca se poate mai mai ferm , mai virulent , mai dur … pentru ca merita si meritam .

  Reply
 8. RISTEA ANDREEA

  Multumim ca ne ne ajutati sa ii controlam pe misei!!! La multi ani, cu multe sageti aruncate pe buna dreaptate in ei! :)

  Reply
 9. Lupu Ionel

  In anul 2015, la Paris va avea loc summit-ul pentru reducerea poluarii cu 50%, iar la punctul 3 este precizata „revolutia verde”…. Ori acesti Primari (Falca, Nichita, Negoita etc.) merg impotriva curentului… In loc sa marim suprafata spatiilor verzi, noi (primarii) o restrangem !!!!!!!!! Cand scapam de asemenea specimene NEUMANE ?????????

  Reply
 10. Florin

  Am inca doua propuneri pt. sectiunea implicare civica:
  1. Grupul de initiativa pt. infiintarea Parcului Natural Vacaresti – prima arie naturala protejata urbana a Romaniei.
  A realizat studiul de fundamentare stiintifica pt. infiintarea parcului, pe baza caruia s-a obtinut avizul Academiei Romane – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii.
  A intocmit documentatia si realizat demersurile pentru promovarea Hotararii de Guvern pentru infiintarea parcului.
  A realizat numeroase actiuni de documentare, cercetare, informare, igienizare, promovare necesare managementului viitorului parc.

  2. Asociatia Kogayon
  In 2014 a continuat munca de peste 10 ani de conservare, promovare si dezvoltare durabila a zonei Oltenia de sub Munte, oferind poate singura alternativa de dezvoltare a acesteia, prin ecoturism.
  A realizat in 2014 platforma si baza promovarii cicloturismului si mountainbikului in zona – http://www.oltenia-biking.ro, a inceput inventarierea pentru protectie a celor mai batrani arbori din zona, a infiintat Asociatia Ecoturistica Oltenia de sub Munte, formata din autoritati locale, societate civila, mediul de afaceri, administratori de arii protejate, a intocmit si inaintat autoritatilor documentatia pt. clasificarea zonei ca destinatie ecoturistica.
  Tot in 2014 a reusit pt. a doua oara sa finalizeze documentatia pt. aprobarea prin ordin de ministru a planului de management al rezervatiei din custodie.
  In afara zonei de interes direct, a fost de la inceput parte activa a grupului de initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti – prima arie naturala protejata urbana a Romaniei.
  S-a implicat activ cu rezultate pozitive pt. protejarea naturii si ecoturismului in Romania in procesul care a dus la modificarea legii ariilor naturale protejate.
  Acestea vin dupa infiintarea Parcului National Buila-Vanturarita, implicarea in administrarea acestuia, peste 20 proiecte de conservare, dezvoltare ecoturistica, educatie ecologica, si promovare si multe alte initiative cu efecte nationale, precum campania care a facut ca din 2008 sa se mentina restrictia de vanatoare in parcurile nationale ale Romaniei.

  Reply
 11. Vasile Nicola

  Cu toate că mai sunt multe şi urgente probleme care trebuiesc rezolvate, mă bucură nespus faptul că sunt atâtea iniţiative, organisme şi oameni care gândesc şi acţionează pentru o ROMÂNIE CURATĂ.
  AVEM NEVOIE DE ASTA CA DE AER ! Vă mulţumesc.

  Reply
 12. Florin Popescu

  Va felicit si va multumesc pentru daruirea Dvs. in sprijinul nostru, al tuturor romanilor.
  Topul, ca orice top, creeaza dileme.
  La multi ani si mult succes in continuare.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Victor Perdevara: toți au câștigat (și am câștigat); scopul anchetei nu e de a stabili un ”Top” al implicării civice, ci de a populariza implicarea civică ;)

   Reply
   • Victor Perdevara

    @ Mihai Gotiu: Sunt de acord cu tine, în aventura anti-fractuare avută anul trecut – din insula Cipru si pana la Bruselles – am vizitat diaspora română din Roma. Milano, Paris si Belgia. Eu l-am privit pe Sandu în acest fel, ca pe un castigator, pentru ca a reusit sa mobilizeze pe multi romani din strainatate sa vina pe 1 decembrie in fata Parlamentului European. Ai dreptate.Implicarea civica din Romania nu sta doar intr-un singur om, un grup de indivizi sau la nivelul unei organizati.

    Reply
 13. Mihaela Ioja

  Propun Asociatia „Salvaţi Dunărea și Delta:
  Cele mai importante 10 realizări in 10 ani:
  1. Blocarea construcţiei canalului Bâstroe și aducerea problemei pe masa Min. Externe Ro și a Comisiei Europene
  2. Interzicerea vănătorii in DD
  3. Raport privind sănătatea copiilor din DD(peste 800 de copii) și Lecţii de educaţie pentru sănătatea orală pentru 100 de copii in DD; „Pelicanii Sanitari”(in parteneriat cu fundaţia SMURD)-lecţii de acordare a primului ajutor pentru elevi si adulţi in DD
  4. Interzicerea pescuitului la sturion pe zece ani(2006-2016)
  5. 5(cinci) festivaluri gastronomice și culturale „D-ale Gurii Dunării” și 6(șase) simpozioane naţionale „Avem o deltă. Cum procedăm?”
  6. „Atlasul Deltei Dunării”, „Ghidul Deltei Dunării”, 65 filme de biodiversitate și un documentar: „Delta Dunării, Paradisul pierdut”, Manualul profesorului „Cartea Dunării albastre”(manual opţional pentru gimnaziu), documentarul „Chipurile Deltei Dunării”-in memoriam Radu Anton Roman, documentarul „In căutare râului pierdut”-Salvează Râul Argeș
  7. Reţeaua Naţională a Asociaţiilor de Dezvoltare Comunitară-proiect născut din diectiva cadru UE privind gestionarea deșeurilor și iniţierea sistemului de mangement integrat al deșeurilor pe intreg teritoriul in DD; 10 tabere de curăţenie și educaţie ecologică in DD-„Pune capac Mizeriei in DD”- cu peste 2000 de voluntari, peste 50 de tone deșeuri strânse de pe Dunăre, Argeș, Olt, Parcul Văcărești și donarea a trei prese balotat in localităţile Mahmudia, Murighiol
  8. Două proiecte POSDRU și unul POS Mediu, Proiecte de economie socială și antreprenoriat in DD, realizarea unor noi organizaţii de protecţie a Naturii: „Letea in UNESCO” și „Eco Social” și o campanie de trei ani de conștientizare a locuitorilor DD care a constat in amplasarea 50 de bannere cu mesaje antibraconj, gunoaie, pescuit și problemele care se confundă DD pe tot teritoriul „Rezervaţiei Biosferei DD”
  9. Introducerea Regulamentului de Urbanism și construcţii in DD
  10. Iniţierea demersurilor de declararea gropii Văcărești(189 ha) in Parcul Natural Văcărești-o oază in deșertul de beton

  p.s In zece ani SDD a luat 5(cinci) premii ale GSC(Gala Soc Civile), unul al C.E. si unul Dept. de Stat al USA

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Virgil Iordache: d-nule Virgil Iordache, dacă recitiți motivația nominalizărilor, veți vedea că se referă la fapte, nu la persoane în sine; e un fapt că VT l-a atacat pe KI, iar după victoria acestuia și-a asumat merite în obținerea ei (!), la fel cum e un fapt că CP a candidat și a obținut un loc de europarlamentar pe lista unui partid după care a declarat că ”s-a folosit” de partid pentru a ajunge în PE… (că nu de partid s-a folosit, ci de buna-credință a unor cetățeni e un lucru care domnului CP pare să-i fi scăpat);
   aici nu e vorba de împărtășirea unor ideologii diferite, ci de fapte făcute de aceste persoane – evidențierea unor asemenea fapte nu dă în cap nimănui, e dreptul lui VT sau CP (și a oricui altcuiva) să considere că nominalizarea ar fi un atac la persoană (libertatea de gândire e de apărat la fel ca libertatea de exprimare), asta nu înseamnă că e și adevărat;
   dați-mi voie să consider că nu ajută cu nimic României asemenea fapte și/sau trecerea lor sub tăcere; mai degrabă ajută critica onestă; și mai consider că prietenii sau apropiații celor care săvârșesc asemenea fapte ar fi primii care ar trebui să le atragă atenția asupra greșelilor făcute, nu să-i mângâie pe cap spunându-le: ”astea sunt doar atacuri ideologice, e foarte bine ce ai făcut, continuă tot așa”

   Reply
   • Virgil Iordache

    Domnule Goțiu,

    Eu nu sunt nici prieten, nici apropiat, nici al dvs, nici al domnului Tismăneanu. Sunt o persoană din societatea civilă care împărtășește valori comune cu mulți și de aici și de pe platformele de dreapta și care diferă din alte puncte de vedere atât de cei de aici, cât și de cei de acolo.

    Permiteți-mi să vă spun că dacă ați criticat fapte atunci la butonul unde lumea votează trebuia să se afle o faptă, nu numele persoanei care a făcut-o.

    Am primit și eu un premiu, ca să mă exprim în limbaj comun, al academiei române, dar acest premiu a fost acordat nu mie, ci pentru o carte, nu mie care persoană. Așa face orice instituție. Nu m-a chemat nimeni la comisii să mă vadă, au citit cartea, au citit referatele și au dat premiul.

    Eu cred că este onest să puneți acolo la butoane la vot fapta respectivă, nu numele persoanei. puteți să o faceți și acum printr-o modificare minoră și veți primi aprobarea societăți civile.

    Aș vrea să mai spun ceva. Cei care luptăm pentru reformă avem tentanția să fim conflictuali.

    Și eu am fost un tip conflictual în ideea că folosește dezvoltarea unor conflicte pentru rezolvarea unor probleme care nu pot fi rezolvate altfel în zona academică, chiar în minoritate fiind, așa cum folosește gherila într-o țară sub ocupație.

    După eșecul reformei Funeriu mi-au apărut clar limitele acestei abordări, pentru că după ce grupul celor cu valori similare pierde puterea se duce de râpă totul și se revine de unde ai plecat sau chiar mai rău pe alocuri. Conflictele latente trebuie gestionate și trebuie creat un sistem de alianțe între oameni cu interese comune, chiar dacă diferiție din alte puncte de vedere, astfel încât la declanșare conflictului procesul de schimbare să fie ireversibil.

    Gândirea cu etichetare subminează acest mod de abordare, blocând colaborarea între oameni diferiți cu interese comune. E total ineficient ca oameni de stânga și de dreapta autentici ideologic, sau religioși și atei sinceri să se afle în conflict când interesul comun e reforma României și eliminarea cleptocrației. Chestiunile secunde trebuie lăsate de o parte când sunt altele prioritățile.

    A depăși abordarea conflictuală e o chestiune de maturizare managerială în opinia mea, iar dacă persistă înseamnă că există alte interese care sunt real prioritare, nu cele declarate ca interese comune, naționale.

    cu cele mai bune gânduri
    Virgil Iordache

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ d-nule Virgil Iordache:

     și la Oscar, premiul e primit de regizor, actor, scenarist etc. , dar exceptând premiile ”pentru întreaga activitate”, cred că este destul de evident că le-au primit pentru regia/scenografia unor filme, pt. rolurile jucate etc. ;
     ”la butoane” nu poate fi pusă fapta din motive tehnice simple – dacă vă uitați la motivații, la toate categoriile, vedeți că nu sunt egale (ca dimensiune), dar cred că este destul de evident, dacă nu porniți cu preconcepții, că nominalizarea s-a făcut pe fapte (motivațiile), nu pe persoane, iar votarea e strict o procedură tehnică (după expunerea motivației/faptelor)
     faceți referire la ”gândirea cu etichetare”, dar chiar d-voastră o utilizați atunci cân scrieți ”sunt o persoană din societatea civilă care împărtășește valori comune cu mulți și de aici și de pe platformele de dreapta” sau despre ideologii, deși, dacă urmăriți lista autorilor de pe RC (și a textelor) nu-mi dau seama care ar fi ideologia ”de aici” (alta decât cea pusă ca etichetă de alții) ; (în paranteză fie spus, în cazul scrierilor lui VT eu nu am identificat vreo ideologie, ci cu totul altceva) ;
     mai apoi, interesul comun e doar una dintre premisele unei colaborări, la care se mai adaugă cel puțin încă o condiție: buna-credință (oportunismul nu-l consider a fi deloc o ”chestiune secundară”) ; sunt adeptul colaborărilor principiale pt. un scop comun, dincolo de ideologii, dar când vorbesc de colaborări principiale includ și onestitatea ca principiu fundamental;
     în facultate am avut șansa unui profesor de la care n-am învățat doar partea teoretică, ci și un principiu de viață ”câtă prietenie, atâta exigență”, chiar dacă asta înseamnă, la un moment dat apariția și a unor situații conflictuale; singura ieșire din impas în astfel de cazuri e raportarea la onestitate – nu-mi cereți un criteriu obiectiv pe baza căruia să poată fi cuantificată onestitatea (aprecierea ei vine de la caz la caz și doar dacă nu se pornește de la preconcepții)

     Reply
     • Virgil Iordache

      Vă mulțumesc pentru răbdare și răspunsuri. Îmi pare sincer rău că lucrurile stau în felul acesta, că este instalată o neîncredere între grupuri importante din societatea civilă care nu poate fi depăștită deocamdată. Poate în viitor.

      gânduri bune,

     • Mihai Gotiu

      @ Virgil Iordache:

      sper că ați observat și reacția de pe blogul lui VT și, să comparați unde se invocă fapte și unde e vorba de atacuri la persoană (”sotia nepotului de fiica..” etc.) sau faptul că o persoană e preluată de alte persoane e o ”vină” a celui care a fost preluat;
      da, e o problemă cu multe grupuri din societatea civilă românească, timpul va arăta care sunt cele care au acționat cu bună-credință și onestitate (dincolo de faptul că au greșit sau au avut dreptate în ceea ce au susținut) și care din oportunism, pentru a-și asigura dominanța în societate sau pentru a mima societatea civilă, ca paravan de susținere publică a unor decizii politice;
      nu reiau aici toate ”etichetele” care mi-au fost puse în ultimii ani, doar constat ”gândirea cu premeditare” – VT o atacă pe AMP pt. nominalizarea de pe RC, doar că nominalizarea îmi aparține :) , ca și coordonator editorial al site-ului; pt. unii (și vă las să trageți singur concluzia pentru cine) e destul de greu să se accepte ideea autonomiei de gândire într-un grup (mai zilele trecute era atacată tot AMP pentru ce am scris eu despre MRU pe România Curată, deși nu era nimic nou față de ce am scris în urmă cu 2 și 3 ani pe VoxPublica, site unde AMP e, de asemenea, criticată – mă rog, într-un ton ceva mai diferit)

   • Mihail Lungu

    Lăsând la o parte chestiunea criticii ad personam, alegerea candidaţilor mi se pare deosebit de semnificativă. Afirmaţia d-vs., d-le Goţiu, conform căreia avem de a face în acest caz cu o critică onestă, fie ea şi îndreptată împotriva unei persoane, dar justificată prin fapte, o găsesc ridicolă. Adică la toate mizeriile intelectuale care se comit în România, d-vs. vi s-a părut imperios să-l nominalizaţi tocmai pe VT? Haida de, eu unul nu vă cred. Cred mai degrabă că veţi fi având, personal sau în interesul unei alte persoane, vreo răfuială cu dânsul. Oricum ar fi, adevărul despre intenţiile adevărate ale cuiva nu-l poate cunoaşte decât tocmai persoana implicată, cu condiţia să fie dispusă să se uite în oglidă. Vă doresc succes în introspectivă, oricât ar fi ea de neplăcută.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Mihail Lungu: da, la categoria ”Intelectualul de Aur” am considerat adecvată nominalizarea lui VT – votul cititorilor arată că nu sunt singurul care consideră adecvată nominalizarea

     Reply
 14. Stanciu Costel

  Consiliul Concurenţei a sancţionat 25 de companii de pe piaţa comercializării produselor alimentare (4 retaileri şi 21 de furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 154.029.538 lei (aprox. 35 milioane euro). Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei având ca obiect întelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, în perioada 2005-2009. Sursa:http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/id9962/amenzi_retail_ian_2015.pdf
  In comunicatul de presa se mai arata ca „La sfârşitul anului trecut, Guvernul a aprobat Memorandumul privind înfiinţarea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum, respectiv “Monitorului preţurilor bunurilor de consum”. Proiectul, ce va fi derulat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor – ANPC şi al Consiliului Concurenţei, prevede crearea unui platforme on-line care să afişeze săptămânal preţurile produselor care fac parte din coşul zilnic al populaţiei. Obiectivele proiectului sunt pe de-o parte informarea consumatorilor care vor putea compara preţurile şi identifica magazinele de unde pot cumpăra alimentele de bază la cele mai mici preţuri, iar pe de altă parte scăderea prețurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine.”

  Reply
 15. Ana L.

  Propun pentru nominalizare Liga Studentilor din universitatea Cuza din Iasi pentru ca s-a dovedit a fi organizatia studenteasca cu cea mai puternica activitate civica din tara. Au curajul sa ridice multe probleme in fata carora altii pleaca capul!! Au sesizat toate incalcarile de lege facute de conducerea universitatii, au sesizat ministerul si chiar au dat in judecata institutia. Sunt foarte bine pregatiti si chiar cred ca ei pot sa schimbe studentimea din temelii. Acum se judeca cu Universitatea din Iasi. Membrii ei sunt persecutati de conducerea universitatii si amenintati constant. Trebuie sustinuti in orice fel! Altfel…… pierdem universitatile…..

  http://www.romaniacurata.ro/universitatea-alexandru-ioan-cuza-din-iasi-si-a-dat-in-judecata-studentii-care-spun-ca-sunt-din-universitatea-alexandru-ioan-cuza/

  http://www.romaniacurata.ro/protest-studentesc-la-iasi-lacomia-voastra-trezeste-romania-noastra/

  Reply
  • George Sandu

   De acord cu Ana! Liga Studentilor de la UAIC merita sa fie nominalizata pentru ca a schimbat cu totul peisajul organizatiilor studentesti care de obicei stau in banca lor si isi vad de proiectele si de petreceri. La Universitatea din Iasi de peste 10 ani de zile s-a pierdut spiritul civic. In sfarsit avem tineri care se lupta pentru respectarea legii si care doresc sa existe o democratie universitara reala in Romania!

   – doua greve japoneze, una cu 1200 de banderole pentru acordarea a 6% din PIB pentru educatie si una cu 1000 de banderole pentru o serie de revendicari serioase; din cate cunosc sunt cele mai mari greve japoneze dintr-o institutie publica de invatamant
   – doua memorii: unul cu 1000 de semnaturi si altul cu 1700 adresate conducerii universitatii – cele mai mari memorii/petitii adresate vreodata conducerii UAIC
   – primul protest la UAIC dupa 11 ani – ocazie in care presedintele ligii a fost lovit de paznici; tinerii au avut 10 revendicari fundamentale pentru studenti
   – au intocmit un raport de peste 20 de pagini (!) despre calitatea educatiei din UAIC
   – au militat constant pentru DEMOCRATIE si TRANSPARENTA intr-o universitate care este transformata in mosie de actuala conducere
   – au actionat in instanta universitatea pentru abuzurile conducerii
   – au militat constant pentru depolitizarea universitatii si neimplicarea asociatiilor de studenti cu mediul politic
   – au sesizat cu mult CURAJ abuzurile conducerii UAIC

   … in schimb ….

   In loc sa ii pretuiasca conducerea UAIC i-a dat in judecata si incearca sa ii intimideze apeland la tactici de pe vremea raposatului…

   Nu putem avea o ROMANIE CURATA fara UNIVERSITATI CURATE!
   Copiii astia trebuie sustinuti!

   Reply
   • Codruta

    Din pacate, daca i-ar baga in lista acum, ar fi tarziu (ar intra, ca sa zic asa, „cu handicap”) – si apoi, daca ar fi p’asha, ar mai trebui bagati si altii… samd…
    Insa sunt convinsa ca, tot „din pacate”, vor avea FOARTE mult de lucru si anul acesta – asa ca presupun ca vor fi luati in considerare la lista pentru anul viitor ;)

    Reply
 16. alinaMP

  @virgil si cine mai gandeste ca el, adevarata problema e lipsa de discernamant – pun prezumtia de nevinovatie inainte- intre oamenii care au caracter si oameni care nu au la intelectuali si non-intelecuali. Daca voi vreti sa ne incurajati sa nu facem nici o diferenta, sa punem la un loc oamenii care nu pot arata nici o actiune facuta pentru altceva decat sinecurism si reputatie personala, versus oamenii promovati de noi, care isi investesc tot ce au pentru cauze colective si nu cer niciodata nimic pentru ei nu faceti decat sa confuzati lumea. Numele in chestiune nici nu merita a fi rostite.

  Reply
 17. Laura

  Nu numai Universitatile,dar orice fir de moralitate,oriunde s-ar afla el,trebuie cultivat si aparat cu constiinta unei seminte disparute in Romania.
  Am auzit vorbindu-se despre profesori,doctori,studenti ,dar despre muzicieni,niciodata.Putinii nostri veritabili artisti-sunt si destui impostori,chiar cu nume,-sunt nestiuti ,uitati la domiciliu,cu un venit de mizerie.A auzit clasa muncitoare de performanta in muzica? Stie cineva ce e acela un instrumentist care-si incepe cariera la 5 ani? Nu e la barna ,sol sau patinaj,e la vioara sau pian,o munca de austeritate de la 5-6 ani,lipsita de copilarie,pt ca la 48-50 ani sa n-ai din ce trai. Cum pretuieste statul pe acesti oameni,ce le ofera la o varsta cnd sportivii s-au retras de 10-15 ani,cu conturile pline de binemeritate aplauze?

  Reply
 18. Bobo

  Este disproportionata alaturarea Primariei Oradea in aceeasi sectiune cu DNA …. Primaria Oradea a realizat lucruri deosebite , a relizat multe lucrari , in premiera , fata de alte primarii , dar nu cred ca este in aceeasi categorie cu DNA ….

  Reply
 19. Baxxter

  Nu e in aceasi categorie cu DaNA, dar dar e cel mai curat oras din Romaina, sunt Oradean si ma bucur, sunt Roman si sunt mandru, sunt la Londra si pot sa spun ca, Cartierul Ferentari e mai curat decat Londra

  Reply
 20. Laura

  Daca tot aveti un nume atat de frumos,de c nu militati cel mai simplu ,usor si permanent pt CURATENIE,la inceput la propriu,caci avem atat nevoie!! INCEPETI O MARE CAMPANIE DE CURATIRE A ROMANIEI!!!Strazi,trotuare,gari,spitale,policlinici! Nici nu va imaginati ce impact ar avea!Se poate preda in scoli,iar firmele de salubritate au o mare raspundere. Incercati!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *