Alina Mungiu-Pippidi

Ce lipsește grevei profesorilor

Încep prin a spune că sunt integral de acord cu toate argumentele prezentate conform cărora profesorii sunt prost plătiți în învățământul preuniversitar românesc. Am scris eu însumi adesea cât îi admir pe profesorii și învățătorii din România, atunci când întâlnesc în universități de top din lume tineri din Focșani, Buftea sau Sibiu care au ajuns acolo (adesea prima generație de intelectuali din familia lor) datorită unei școli meritocratice, rezultatul unui hibrid de egalitarism comunism (ce a mai rămas) și republicanism francez (vechea noastră tradiție).

Copiii aceștia au avansat în viață pentru că niște oameni pasionați de profesia lor au căutat talente și s-au înălțat pe ei înșiși pregătindu-i (adesea fără meditații) să meargă la olimpiade și universități bune. Și de la primele teste PISA am publicat corelația cu reședința rurală, care indică fără putință de tăgadă că proasta predare e cel mult o cauză secundară a analfabetismului funcțional pe lângă reședința în rural și sărăcia care rezultă de aici, deci învățământul necesită investiții.

Nu mai departe de acum o lună, la B1TV, am spus că din legea educației mare lucru nu va ieși pentru că grupurile de interese au creat un echilibru suboptimal, dar dacă societatea nu poate agrea o lege bună măcar să o treacă pe asta pentru a lua banii din PNRR, pentru că erau singurii care promiteau să acopere găurile de investiții – sunt bani serioși în PNRR condiționați de legea educației. În aceeași intervenție la Laura Chiriac am spus însă, la fel de răspicat, că pe cât este de rațional să treacă repede legea ca să se ia banii din PNRR, a aloca bani o singură dată nu e o soluție, trebuie măcar un plan să ai cum să bugetezi pe viitor educația la nivel european în fiecare an sau la fiecare buget multianual. Dar am adăugat că dacă măcar facem din PNRR-ul ăsta toate canalizările care lipsesc e mare lucru pentru noi.

Mi se pare însă tot ce va realiza greva profesorilor este că nu vom mai face nici măcar canalizările.

De asta am sentimente împărțite față de grevă.

Solidaritatea e dezirabilă dacă scopurile sunt cele optimale din punct de vedere al bunăstării sociale și greva e oportună dacă fereastra de oportunitate e bine aleasă. Orice acțiune publică poate să aibă consecințe nedorite, dar când consecințele nedorite sunt certe, iar beneficiile sunt incerte te alegi cu mai mult rău decât bine. Și m-aș simți mai aproape față de sindicatele din educație dacă solidarizau lumea și pentru o școală seculară (biserica nu se infiltra așa de mult în școala publică dacă întâlnea rezistența care se cuvine de la sindicate), și pentru un bacalaureat generalist (Câmpeanu a încercat ceva, dar de vara trecută grupurile de interese, în cap cu meditatorii la română, strică și lucrurile bune din proiect), și pentru o separație mai bună public-privat (conflictul de interese la examenele de admitere în licee sau facultăți fiind foarte răspândit și nimănui nu îi pasă). Dar aceste scopuri de bunăstare generală nu sunt pe lista greviștilor. Dacă ar fi, mâine aș veni acasă să mă alătur lor.

Sentimentele mele nu sunt împărțite față de guvernanți, care sunt integral de vină.

Cum e cu putință ca la finele unui ciclu de consultare de mai mulți ani menit a întruni un consens să te alegi cu o grevă generală? Este, desigur, un eșec masiv pentru Klaus Iohannis – nu insist pe asta că are cine să-l critice pe KJ, care nu învață din critici, e inferior și lui Iliescu și lui Băsescu din acest punct de vedere. Așa e statul cu epoleți: inflexibil. Cine controlează totul nu crede în opinie publică, și așa ajungem ca o armată de servicii secrete să nu poată prezice că la finele unei consultări publice, după ani de zile în care au existat canale pentru feedback, profesorii fac direct grevă generală. E tentant și mai ușor să spui că Putin e în spatele lor decât să admiți că din consultare a lipsit ce îi interesa pe ei mai mult – salariul – și că nu ai habar ce supărați sunt, pentru că nu ai capacitatea de a lua pulsul opiniei publice deși infiltrezi cu acoperiți toate categoriile și le plătești salariile cele mai consistente din buget. Și te trezești fără avertisment cu o grevă generală în ziua rotativei guvernamentale.

Cum nu a fost nimeni dat afară la serviciile interne, prognoză etc. pentru că s-a ajuns aici?

E așa de neverosimil, că la ora asta teoriile conspiraționiste stau să iasă din ou: greva a fost manipulată ca să se explice Bruxelles-ului, sau șeful serviciilor nu îl voia pe Ciolacu cu epoleți fiind cumva mai sigur cu epoleții lui Ciucă, deci greva s-a făcut ca să prevină rotativa etc. Bașca infiltrarea rusească.

Nu era nevoie să manipuleze Putin nimic. Ca și la vaccinare, România se auto-sabotează.

Întâi nu se poate face o lege bună pentru că interesele înguste, nu doar ale guvernanților – nu statul e de vină întotdeauna, societatea asta e cum e, vorbim de lobby-urile profesorilor de română, ale liceelor bune, ale bisericii, ale învățământului privat etc. – bat de departe interesul general.

Pe urmă, legea nu se poate trece, că se face grevă, și așa mai pierdem și banii din PNRR.

Pe urmă, momentul e catastrofic ales – când există un deficit care amenință și el PNRR, de unde nu se poate tăia nici ce s-a promis că se va tăia, că alte interese înguste, dar puternice, s-au coalizat.

Finalmente, românii se aleg cu haosul și incapacitatea perpetuă a unei formulări raționale a actului de guvernare, nu mai reiau prefețele mele la rapoarte ale Băncii Mondiale, că sunt pe Internet și nu se învechesc, deși de la ele au trecut 15, 10, n ani. Anii trec și nu se schimbă nimic.

Solidaritatea mea e mai ales cu părinții care nu au de ales și au copiii în această școală. Un motiv major să nu fi avut copii pentru generația mea, să nu îi dăm la școala asta!

Dar soluția pe termen mediu și lung e în societate, nu la stat. O grevă e o un instrument puternic. Dar la momentul nepotrivit și cu o agendă parțială nu se va rezolva mare lucru. Se va ajunge în instanță.

Dacă nu a mers consultarea României educate să facem alta, în care să agreăm în cât timp se poate atribui un buget adecvat educației din PIB, dar și care e educația adecvată care să merite banii, și da, pentru aceea să facem grevă dacă nu putem face un pact cu partidele de guvernare pentru un calendar pe termen mediu și lung. De exemplu să nu pornim școala în septembrie. Vara ajunge pentru un document comun.

Pentru că interesul profesorilor și interesul general trebuie puse de acord.

***

Citește și:

Cum se face, cu adevărat, jocul Rusiei, demonizând și sfidând profesorii. Ăsta chiar e moment de protest!

SOLIDAR cu profesorii. Și de ce șantajul cu ”pierderea” examenelor e un semn că Guvernul e prost. Și că pierde

Foto: Profesorii le-au lăsat pixuri guvernanților, în Piața Victoriei, să-și scrie demisiile dacă nu găsesc soluții/ sursa: Facebook/FSLI


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

38 thoughts on “Ce lipsește grevei profesorilor

 1. esop

  Greva este una artificial creeata folosindu-se de nemultumirea reala a profesorilor ce au sslarii foarte mici dar care au o serie intrega de avantaje ce nu sunt aratate de presa .Anvelopa saraiala era cunoscuta inca din decembrie 2022 cind bugetul atasat invatamintului a fost aratat public de catre guvernanti .Pe de alta parte noua lege a salarizarii ce urmeaza sa apara curind nu este bagata in seama ea producind efecte dupa ce ea devine lege votata in Parlament .In paralel profesorii ce vin la manifestatii (un numar mic daca il raportam la numarul tuturor profesorilor din tara) , au devenit purtatori de mesaje politice totul culminind cu presupusa manifestatie ce ar avea loc la Cotroceni .Sindicatele si liderii de sindicate ar trebui sa nu se implice politic .Presedintele si-a spusa parerea si a cerut sindicalistilor sa accepte si sa astepte noua lege a salarizarii .Deja se pare ca profesorii au inteles jocul sefilor de sindicat ce par a fi politic inregimentati si speram ca ei sa nu mai participe la manifestatii revenind la clasa spre binele elevilor aflati in clasele terminale ce in curind au de dat examene .A pune interesul politic in fata nevoilor elevului este fundamental gresit pentru un profesor ale carui obligatii sunt altele decit cele politice .

  Reply
  • Mihai Goțiu

   1. ”artificial creată” de cine? :) ; 2. ”număr mic”? – aveți idee care e raportul dintre numărul celor care participă la un protest și/sau semnează o petiție și câți sunt de acord cu respectiva revendicare? 15.000 de participanți la un protest ori o petiție cu 75.000 de semnături nu e deloc un ”număr mic”; în ciuda tuturor manipulărilor pe care le-au încercat guvernanții, susținerea revendicărilor profesorilor e mai mult decât substanțială; desigur, Guvernul poate ignora asta, problema e că nu doar guvernanții vor plăti costurile (ei vor cădea, bine mersi, în picioare, că sinecuri sunt destule), ci toată societatea

   Reply
   • esop

    Faceti o diferenta intre o petitie si semnarea ei ce are in cuprins imposibilitatea de a refuza si participarea la proteste ce este un act direct asumat .Nu putem sa ne prefacem ca nu intelegem nevoia de respectare a legilor mai ales atunci cind totul era cunoscut inca de la sfirsitul anului trecut si izbucnirea grevei ce evident nu putea rezolva nimic in acest moment cu atit mai mult cu cit noua lege a salarizarii este pe punctul sa apara . Nu putem sa nu realizam concomitenta declansarii grevei cu cea a punerii in valoare a Rotativei .Nu putem sa nu observam gestul de bunavointa al guvernarii ce ofera din bani Europeni niste mici avantaje concomitent cu promisiunea ce decurge din legea salarizarii .„A inchide ochii” si a merge in „orb ”la greva nu este o solutie .

    Reply
    • Mihai Goțiu

     1) Legea educației NU are vreo legătură cu salarizarea (a fost, dar s-a scos) și ăsta e un argument suplimentar de protest ÎNAINTE de a se adopta Legea salarizării unice – tocmai pentru că există dovada fără echivoc că actualii guvernanți nu dau doi bani pe promisiunile făcute; 2) e absolut legitim să negociezi în momente politice sensibile, tocmai pentru că sunt singurele momente în care guvernanții nu pot ignora cetățenii 3) nu e niciun gest de ”bunăvoință” din partea guvernării: e o obligație și o promisiune pe care nu și-sau îndeplinit-o; 4) când ești mințit și îți sunt încălcate drepturile, greva și protestele sunt soluții; și sunt soluții legale, apărate inclusiv de Constituție

     Reply
     • esop

      Refuzati sa vedeti realitatea . Veniturile profesorilor sunt cu mult mai mari decit salariile .Pina si un prunc de la gradinita stie asta .De la acest adevar trebuie sa plecati atunci cind doriti a arata adevarul .

     • Mihai Goțiu

      vă sugerez să ieșiți din bulă; meditații dau doar profesori din disciplinele din care se dau BAC-ul, evaluări și ceva examene, de la niște școli și licee peste medie din localități medii și mari; începând din mediul rural și până la școlile de cartier și cadrele didactice de la majoritatea materiilor nu sunt în situația asta – și chiar și cei dau meditații ajung să aibă niște venituri decente cu un program de lucru 10-12 ore/zi sau chiar mai mult (cam cât câștigă niște tăietori de frunze și plimbători de hârtii sinecuriști de partid prin diferite instituții publice)

  • Razvan

   Vai! Ce uameni rai! Vor sa traiasca normal ACUM, nu sa stea pana la SfantuAsteapta, dupa „legile salarizarii”!
   Unde sunt legile astea facute publice, supuse spre dezbatere?
   Daca or sa le aplice cu aceeasi viteza cu care aplica „desfiintarea pensiilor speciale”, mor astia de foame!
   Dar ce le pasa nesimtitilor din guvern? N-au bani dar tocmai ce au marit salariile birocratilor pusi acolo pe criterii politice!
   Sper ca Ciuca sa o ia in barba rau de tot, cu PNL cu tot! Sa se invete minte sa aduca PSD la guvernare! Ce zici de asta, Mafalda?

   Reply
 2. esop

  Deja a aparut in piata ,in anumite publicatii din media romanesca, cea ce toata lumea stie deja .Mercurialul preturilor este dezvaluit noua ,celor care inca speram in corectitudinea fauritorilor de destine scolare , totul fiind pus in pagina incepind cu sumele obtinute per ora sau cu meditatiile facute „ la gramada ”acolo unde preturile sunt mai mici si terminind cu imposibilitatea elevului de a-si insusi la clasa stiinta necesara . Platile se fac cash sau prin alte modalitati neimpozabile .Sa vii ca si„ invatator” in fata natiunii si sa ceri salarii mai mari ca parte a obligatiei guvernamentale atita timp cit astfel de atitudini exista si ele sunt cunoscute dar nedezvaluite de sindicalistii care acum vor tot mai multi bani este o rusine .Sa te duci la Controceni ca sa fortezi implicarea Presedintelui ce are printre multe altele obligatia de a respecta legea si constitutia este o mare eroare .

  Reply
  • Razvan

   Daca profesorii practica chestii ilegale, sa mearga autoritatile Statului peste ei ssi sa le aplice pedeapsa meritata!
   Care „autoritati”? Pai cum care? Astia la care li s-au marit salariile, ailalti, care vor avea pensii speciale etc.etc.! >
   Aoleu! Pentru ca sa aplice legea ar trebui sa munceasca? Valeu si valeleu! Incredibil! Groaznic! Halucinant, ce pretentii!

   Reply
  • Un observator

   Daca punem problema invers unde se va ajunge? Profesorii se simt indreptatiti sa ceara salarii mai mari. Din diverse motive (educatia nu e o prioritate si/sau salariile sunt suficiente pentru calitatea muncii prestate si/sau constrangeri bugetare) guvernul nu le ofera. Care va fi reactia pe termen lung a profesorilor (subliniez cat pot de apasat) luati individual (nu ca si corp, ansamblu)?
   – absolventi tineri, care ar putea deveni profesori cauta alta slujba in care sa aiba capacitate reala de negociere. Un exemplu ar fi in scoli private, unde salariul se stabileste prin negociere directa intre patron (sau reprezentant) si profesor. Si taxele de scolarizare. Alte exemple tin de ramura: absolventi de mate in industria de IT, limbi straine in aparatul administrativ al unor corporatii, de limba romana in zona de „legal/juridic” la corporatii, geografie care are si geologie in constructii sau industria extractiva, etc.
   – actuali profesori se simt inselati financiar (a se vedea nota 1) si atunci vor cauta sa isi maximize individual si egoist veniturile. Este ceea ce facem cu totii cand simtim ca nu platiti in consecinta (ii zice „Quiet quitting”). Astea inseamna ca nu accepta slujbe in scoli si licee de unde nu exista potential pentru meditatii. Pur si simplu vor creste numarul scolilor care nu au profesori sau care au tot felul de suplinitori inventati din secretariatul primariei
   – Nu au nici un interes sa faca treaba buna la clasa pentru ca remuneratia este fixa. La clasa se face un fel de constatare intre cerere si oferta.

   Ce inseamna toate astea? Daca adaugam si un amestec al ANAF in verificarea veniturilor? Un sistem de invatamant de tip SUA unde scolile publice sunt de evitat, persoanele provenind din medii sarace fac scoli militare sau isi ipotecheaza viitorul pe termen lung pentru acces la educatie.

   Note:
   1. negocieri pe tema salariilor au fost intre guvern si sindicate. Tot procesul de negociere pentru legea educatiei a avut drept baza un sir de articole care prevedeau cresterea masiva a salariilor (ceea ce se cere). In toamna lui 2022 s-a anuntat ca articolele respective se muta din legea educatiei in legea unica a salarizarii, care trebuia adoptata pana in iunie 2023 (asta fiind un termen final, dupa mai multe amanari). O idee a acestor negocieri este ca negociatorul din partea guverului a cam fost mereu o alta persoana. De aici si declaratia senina a ministrului muncii ca nu cu el s-a batut palma…

   2. Ca sa fac o paralela simpla. Sa zicem ca vreti sa sa vindeti o masina. Vine cumparatorul. Negociati, se bate palma: masina contra suma de bani. Iar in momentul ala, cumparatorul spune: iau masina (adica dau legea educatiei), dar banii o sa fie platiti de altcineva din echipa mea, cu care trebuie renegociat si dupa ce se adopta un act legislativ care reglementeaza acest tip de tranzactii (se reglementeaza prin noua legea a salarizarii unice, in urma unor negocieri cu fiecare ramura sindicala in parte) si supusa unor constrangeri ce tin de mediu, noxe si legislatie europeana. Vreau sa il vad pe ala care da masina! Ba mai si zice: este pacat de munca mecanicului pentru ca a pus suflet in ea si trebuie sa mearga nu sa stea, deci accept tranzactie si astept cu rabdare sa imi primesc banii. Dar sigur, e o masina, nu sunt copii si e pacat de munca lor…

   3. Am impresia ca lumea nu isi da seama ca sindicatele din educatie isi joaca insasi existenta. Ele au negociat in numele profesorilor, au acceptat acele articole din legea educatiei care prevedeau cresteri salariale. Daca nu obtin cresteri acum, sindicatele raman pur si simplu fara obiectul muncii si nu vor mai reprezenta pe nimeni, pentru ca profesori nu se vor simti reprezentati si is vor face singuri dreptate. Iar tot viitorul va insemna negocieri intre guvern si nimeni. Pentru ca orice va accepta un asa-zi reprezentant al profesorilor, nu va fi considerat de catre un profesor in nume individual ca il reprezinta si trebuie sa il respecte.

   Reply
 3. Adrian

  „Pe urmă, legea nu se poate trece, că se face grevă, și așa mai pierdem și banii din PNRR.”

  Parcă au trecut de parlament legile și președintele a lăsat de înțeles că le-ar semna. Doar că au fost obiecții de neconstituționalitate.

  Partea „principală” (cum scrieți) susțin sindicatele c-a fost negociată să fie trecută în lege dar a dispărut la vot. Deci guvernul poate „corecta” prin oug și dacă în parlament se confirmă în această legislatură, se va uita tot tămbălăul, mai ales că nu vor exista dispoziții contradictorii cu legile(dacă acelea trec de cc), pur și simplu ce lipsea a fost complinit. Mai rămâne că oug însăși să fie constituțională… deci tot o problemă contabilă, de ce n-au fost prevăzute cheltuieli cum se stabilise cu sindicatele. Ceea ce de neînțeles, dacă acceptăm, de pildă, că un tramvai (prin tot ce înseamnă el- locuri de muncă, utilitate „efectivă” etc) ajunge să coste(și să fie plătit) la vreun milion de euro, cât o sută de autoturisme din gama populară.

  Reply
 4. bunul samaritean

  Ca un gest de buna credinta Guvernul Romaniei ofera prin OUG o suma de bani grevistilor si in acelasi timp completeaza salariile auxiliarilor conform anvelopei salariale si a legislatiei la zi .Maririle salariale cerute in strada nu pot fi facute in acest moment lucru binecunoscut de sindicalisti si de sefii acestora ce beneficiaza de asistenta juridica la un inalt nivel .Ne este imposibil de descifrat scopul acestei greve atita timp cit mai toata lumea stia ce se poate si ce nu se poate face asta ca sa nu mai punem in balanta si disconfortul creat in rindul elevilor si parintilor ca si vizibila lor stare extrema de nervozitate .
  Cistigul punerii in valoare a grevei este undeva spre zero si doar amabilitatea guvernului,ce ofera din bani europeni anumite avantaje , mai lasa loc bunei cuviinte . Totul este o gresala sindicala impardonabila dublata de necunoasterea legislatiei de catre grupul profesorilor si de catre cel al auxiliarilor .

  Reply
  • Mihai Goțiu

   de unde și până unde ”măririle salariale nu pot fi făcute în acest moment”? ce-i oprește să bage foarfeca prin pensiile speciale, prin sinecurile din ministere, agenții, autorității, direcții, consilii de administrație etc. ori prin contractele cu dedicație, gen Bădălău jr.?

   Reply
   • Mihai Coman

    Ha ! Ii opreste fix ceea ce-i caracterizeaza: DEZINTERESUL ! Chiar nu ne dam seama ca toti badalaii si ciolacii astia sunt acolo doar pentru a-si umple buzunarele si ca vor profita de sinecurile lor atata cat se poate?! Daca maine ar veni cineva corect la fraiele tarii si ar da de pamant cu tot acest puroi, toti impostorii si parazitii astia ar pleca frumos acasa si si-ar rade in barba: am supt cat am putut si acum sunt asigurat – nu am trait degeaba!
    O decizie ca cea de care vorbiti ar trebui luata de un prim-ministru si un presedinte carora chiar sa le pese de tara asta, nu de clovni venali cu ifose de VIP !

    Reply
    • esop

     Chiar daca unora pare simplu a baga foarfeca lucrurile nu sunt niciodata asa cum par a fi . Trebuie evitata decizia CCR si procesele ce ar putea fi declansate in urma aparitiei unor legi atunci cind cei in cauza sunt chiar cei care pun in aplicatiile legile si au stiinta necesara totul aparut ca parte a nerespectarii Constitutiei .Cine crede ca se taie pensiile si gata asa cum era o data in comunism se inseala .Momentul treebuie foarte bine calculat ceea ce nu am vazut ca fac sindicatele chiar daca au si ei destui juristi care sa le explice termenii .Legea salarizarii apare curind ca una dintre prioritatile decise de catre tara prin guvernul ce acum va modifica toate legile chiar si pe cele numite speciale dar inainte trebuiesc luate o serie intreaga de aprobari ce tin de Banca Mondiala si de decizia venita de la Bruxelles . Contextul este cu mult mai complicat decit forfeca pe care unii cred ca este bine a o folosi .Speranta de a isi face o presupusa dreptate in strada este o eroare .Bunavointa si dorinta guvernului de a negocia si de a oferi prin noua lege salarii mai mari a fost deja aratata .

     Reply
     • Mihai Goțiu

      pentru pensii speciale au trecut ani; sinecurile și contractele cu dedicație nu doar că nu s-ar rărit, ci au crescut, legea salarizării este deja în întârziere, e un an și jumătate de când conduce actuala Coaliție de Guvernare, cine mai crede promisiunile astea să fie sănătos – altfel, tot timpul ”nu e momentul”, doar că ”nu e momentul” doar pentru profesori și alte câteva categorii sociale și/sau profesionale, pentru ”speciali”, servicii, sinecuri, contracte cu dedicație, tot timpul ”e momentul”

     • esop

      Intre timp noua platforma ce acopera si modalitatile de micsorare a pensiilor speciale a aparut in presa si la TV .Inca o data : toate jaloanele din PNRR vor fi puse in practica .Tavalugul a inceput .Profesorii nu vor primi o crestere de salarii decit in momentul aparitie legilor salarizarii .Tot ce pot obtine deja li s-a oferit .

   • Melos Negros

    Măririle salariale ale profesorilor cerșetori nu pot fi făcute pentru că trebuie băgate miliarde pe avioane casate, submarine și alte rachete, ca și pe retribuțiile nesimțite ale parlamentarilor, magistraților, jurnaliștilor, respectiv pe pensiile speciale care nu se există decât la noi la țară la românika…

    Reply
    • Mihai Goțiu

     să-ți ceri drepturile, nu e cerșetorie ;) ; altfel, da, sunt mult prea multe alte cheltuieli deloc prioritare pentru ca Guvernul să pretindă, credibil, că ”n-ar fi bani” de salarii decente pentru profesori

     Reply
 5. AlinaMP

  Munca are o piata, si educatia e un bun privat in mare masura. In piata europeana sanatatea sta altfel – doctorii au unde pleca si pleaca, si de asta au trebuit remunerati mai mult – dar s-a ratat si acolo sa se instituie integritatea cu aceeasi ocazie. Discutia despre salarii are sens deconectata de piata muncii si nu se poarta in strada – trebuie agreat un plan de dezvoltare in care injectezi in rural, asta trebuiau sa faca la multele consultari, sa lasi o zona urbana mai de piata, cu salarii cit iti pot permite ca sa nu iti pierzi profesorii la privat, si una subventionata complet in rural. Nu e o discutie simpla, dar trebuie nuantata pe nivel de dezvoltare, chestia asta ca toata lumea e la fel e absurda. Nu mai vorbesc ca trebuie luate in considerare veniturile informale si reglementate- am pus bacsisul la restaurant pe factura dar meditatiile ramin neatinse. Pe scurt, nu se rezolva o problema complexa aminind PESTE NOAPTE examenele copiiilor, care nu au nici o vina ca ani de consultare nu au produs niste politici de salarizare si rationale, si echitabile.

  Reply
 6. Gabriel Radeanu

  E posibil ca greva să se suprapună peste „rotativă” pentru a deturna acordul inițial al „ștafetei”….doamna Mungiu are dreptate că nu vor obține mare lucru,doar ceva mită electorală.
  Ironia simbolică a cotidianului e faptul că „România educată” strălucește la final de mandat în toată splendoarea ei „originală”!

  Reply
 7. l. p.

  Apreciez raspunsul, dar tot nu inteleg cum ar fi putut fi pregatiti copii ca urmeaza sa li se dea viata peste cap inca o data, dupa ce au suportat deja circul penibil al sistemului din pandemie. Mai mult decat „faceti exercitii individual incepand din punctul x… „. Problemele din sistemul de educatie sunt arhicunoscute de ani de zile, iar greva din moment ce e legala a fost pregatita in etape, prin confruntare directa cu Ministerul Educatiei. Anticipand un eventual esec al negocierilor, ministerul avea obligatia sa defineasca si sa impuna formula de avarie pentru situatia grevei prelungite. In realitate, cativa profesori de te miri de pe unde aleg sa faca ore si mai pun si absente, iar copiii si familiile lor sunt obligati sa isi toace timpul plimbandu-se pana la scoala si-napoi pentru o mica parte din materie. N-ar fi fost oare de bun-simt in conditiile asta ca cei care se dezic de greva sa iti tina (naibii) orele online ?
  Marele punct nevralgic al guvernului nu e amanarea primei sesiuni de bac, ci periclitarea unui nou ciclu universitar. Doctoratele cu putere de decizie sunt la mana rectorilor din Romania – deci ministra educatiei poate pluti in continuare pe norisorul ei „special”. Rectorii nu isi pot permite sa scoata in somaj departamente intregi si sa inchida facultati, ca nu i-ar mai vota nici dracu.
  De marile magarii din tagma didactica, de inconsecvente si ipocrizie sunt si eu constient, le-am trait din interior prea multe serii de studenti zbatandu-ma si sperand aiurea la o schimbare. M-am salvat cand inca mai puteam, ca profesia didactica din fericire e doar un accesoriu intr-un CV competitiv. In conditiile in care rezilienta intregului sistem se bazeaza pe complicitatea rectorilor cu politicienii – fara sa mai pun la socoteala serviciile – e de minima relevanta ce scoate lumea in strada cata vreme se scutura sandramaua. Si sincer, fara circul unei greve dusa la apogeu nu cred ca se poate schimba absolut nimic.
  Atunci cand societatea va recunoaste prin toate mijloacele legale si administrative necesitatea incadrarii educatiei peste media prioritatilor nationale va ramane suficient loc si pentru reglaje in interiorul sistemului – de tipul celor sugerate in articol.
  Momentele de ampla mobilizare a profesorilor sunt rare si asta le face cu atat mai pretioase in contextul dezastrului din sistem si al perspectivelor societatii romanesti in regiune, peste mari si peste tari… Daca nu ati fost implicata in initiativa, macar nu bagati bete in roate.

  Multumesc

  Reply
 8. AlinaMP

  Solutia am dat-o la precedentul editorial (pentru cine cere solutii). Nu exista sa dai mai multi bani la profesori, asistenti sanitari, ceferisti, etc care toti au dreptate ca sectoarele lor sunt subinvestite, decat daca cresti impozitele. Nu exista ‘taxa unica’ de 10 la suta si servicii care sa functioneze, ori ridicam nivelul taxei pe venit (si atunci profesorii decutanti ce iau cu o mina oierd cu alta) ori revenim la o taxa prograsiva, unde ramine 10 la suta numai pentru cine are venituri sub medie la ora asta, si in rest mai facem 2-3 trepte. Ca ideea populista ca iei bani din cheltuieli e infantila: iei bani de la atii, vor face aceia greva sau vor pleca din sistem (judecatori, etc). Iti trebuie pur si simplu mai multi bani (e elementar). Sa vina guvernul social democrat anuntat acum o saptamina si sa isi asume impozite mai mai mari si mai ales, diferentiate, nu exista solidaritate cu profesorii tineri daca le cerem sa plateasca la fel ca aceia cu salarii mari, nu or sa aiba niciodata bani sa isi faca o familie, de exemplu. Solutia cererilor fin strada este doar revenirea la cota progresiva.

  Reply
  • Adrian

   Ați uitat cât timp i-a luat guvernului pe timpul cotei progresive să anuleze aberația salariului net mai mic dintr-o tranșă de salariu brut mai mare?

   Problema este contabilă. Și a cere fiecărui cetățean(salariat) să fie și manager pe ramură, și contabil în instituție și alte cerințe pe lângă profesia/ocupația propriu-zisă, și asta zi de zi, este disproporționat. Șeful anaf care a demisionat zilele acestea spunea demult că bugetul 2023 a fost incorect construit. E de vină orice salariat? De punctat dacă au vreo vină „șefii mari” din sindicate (care ar trebui să facă și acest „serviciu” de contabil, expert-parte pentru salariat să-i zicem) câtă vreme nu i-a contrazis nimeni din executiv că ce stabiliseră anterior nu a mai fost respectat.

   Reply
   • Mihai Goțiu

    ăsta e un domeniu în care soluția e un copy-paste de la cvasi-majoritatea țărilor europene (nu copy-paste de doctorate :) )

    Reply
 9. bunul samaritean

  Un nou protest dezamagitor . Nici macar nu s-a atins numarul de protestatarii mobilizati la primul protest .Profesorii au inteles manipularea sindicala si care sunt consecintele ce decurg din prelungirea anului scolar si in mare parte au renuntat .Liderii de sindicali ar trebui sa renunte si ei la mandatele lor in curs fiind practic asimilati cu cei care au pierdut controlul protestelor si nu au reusit sa convinga guvernantii .Politizarea protestelor a dus la renuntare .

  Reply
  • Mihai Goțiu

   dacă tot folosiți pseudonim și nu vă asumați puncte de vedere în nume personal, rugămintea e de a folosi același pseudonim

   Reply
   • bunul samaritean

    Am prefera sa aveti un punct de vedere strict la ceea ce comentariile fac trimitere .

    Reply
    • Mihai Goțiu

     iar eu aș prefera să vi le asumați și să nu încercați să induceți ideea că ar fi ”mai mulți” cei care susțin același lucru :)

     Reply
 10. bunul samaritean

  Grevistii si-au taiat singuri craca de sub picioare .Nimeni nu mai stie ce vor acesti oameni .Nu au incredere in Guvern si nici in Presedinte chiar daca liderii de sindicat iesiti spasiti de la Cotroceni au incercat sa le explice ceea ce se stia inca de la inceput .Legea salarizarii ofera prin girul acordat de catre Presedinte salariul mult visat de catre protestatari .Cu toate acestea ,cuprinsi de frenezie, grevistii au refuzat totul fara sa inlocuiasca acest refuz cu vreo anume formula magica de rezolvare a doleantelor .Daca acestia sunt profesorii Romaniei ce au iesit la greva fara a poseda o minamala intelegere a subiectului si fara sa prezinte tarii o cit de mica valoare adaugata profesiei de invatator atunci mai bine lipsa .Nici un bucurestean nu a venit macar ca sa sutina protestul sa isi arate o minimala simpatie fata de niste cereri ce pot fi considerate partial necesare dar modul prin care acesti cetateni s-au exprimat este o imagine extrem de nagativa atasata breslei .

  Reply
  • Mihai Goțiu

   :))) ”niciun bucureștean nu a venit să susțină protestul”? i-ați legitimat pe cei din stradă sau asta ați primit comanda să scrieți? care ”lege a salarizării”? aia deja întârziată cu lunile? ”Girul președintelui”? câți mai au încredere în el? :))) grele zile ai avut, merită să vă faceți de panaramă, chiar și sub pseudonim?

   Reply
 11. George

  Oamenii au inceput sa nu mai aiba bani pentru utilitati si mancare, economiile s-au topit in mare parte dupa doi ani de dezastru economic Covid plus inca un an de catastrofa economica prin razboiul din Ucraina.
  In acest moment asistam abia la inceputul protestelor, proteste ce sint organizate dar o sa vina si vremea protestelor dezorganizate a marii majoritati a oamenilor ce nu sint organizati sindical si atunci o sa fie foarte grav.
  Daca ultima directiva de scoatere a asa ziselor subventii la toate tipurile energie (electrica, gaze, termoficare) pina la sfirsitul anului este pusa in practica o sa fie un END GAME pentru Romania, social, financiar si economic.
  Sincer mi se pare complet inutila discutia daca au sau nu moral dreptate profesorii, s-a ajuns la stadiul de „jocurile foametei” asa cum se numeste parca un film de tip neoliberal apocaliptic.

  Reply
  • bunul samaritean

   Te gasesti intr-o grava eroare .Stau marturie vinzarile de combustibil auto , ocuparea statiunilor din Romania si vinzarile de pachete de concedii in tara si strainatate . In acelasi timp guvernul ofera ajutoare cetatenilor defavorizati . Veniturile cetatenilor obtinute din chirii , indemnizartii care se ragasesc masiv si in sistemul de invatamint , neipozitarea unor activitati de felul celor asimilate cu reparatiile auto facute la negru si cele asimilate cu reparatiile casnice de tot felul de la instalatii pina la cele facute unor utilitare din gospodarii , vinzarea nefiscalizata a meditatiilor si toate celalalte forme din invatamint ce ofera venituri nefiscalizate suplimentare , formele de vinzare in tirguri si multe alte activitati sezoniere ce nu sunt supuse ficalizarii , patiserii, restaurante,cafenele s.a.m.d. ce nu emit bon fiscal ci doar bon nonfiscal ca si multe dintre micile magazine ce ocolesc declararea in totalitate a veniturilor si multe altele ne arata o alta realitate despre care tu nu prea ai habar sau daca ai atunci ….?

   Reply
 12. Mihvoi

  Altă teorie a conspirației, poate greșită:

  Cineva a spus bine că dacă sindicatele erau interesate de binele profesorilor făceau grevă de la alocarea bugetară. Profesorii au dreptate că educația este subfinanțată, asta știam de mult, dar n-au făcut grevă până acum. Abia acum greva a făcut și jocul sindicatelor din învățământ care au avut până acum alte priorități – părerea mea.

  Tradițional sindicatele, inclusiv din învățământ, au cam făcut jocul PSD, deci bănuiala mea este că și acum sindicatele au primit „liber la grevă” de la PSD. Pentru ce anume PSD dorește acum greva pot doar specula, însă probabil nu am toate informațiile. Probabil PSD nu vrea să preia el toate problemele economice acumulate și vrea să compromită PNL întâi – ceea ce nu e foarte greu având în vedere „competența” reprezentanților.

  Doar speculez.

  Reply
  • Mihai Goțiu

   1) inițial s-a promis rezolvarea salarizării prin Legea Educației, dar taman s-a adoptat eliminându-se partea care ține de salarizare; 2) Guvernul a promis că rezolvă în Legea salarizării, dar și adoptarea ei s-a amânat 3) nu ține de conspirație să faci grevă și să protestezi DUPĂ ce promisiunile au fost încălcate, nu înainte (la alocarea bugetară nu puteau cere mai mult pe salarizare, că nu exista cadrul legal, doar după ce se modifică legea se poate prinde în buget și, de obicei, asta se face la rectificările bugetare)

   Reply
 13. marian

  Gaura din buget, pentru care acum avem si explicatiile, va duce mai degraba la taieri de cheltuieli cu salariile. PSD a castigat timp sa se hotarasca daca face ce a facut in 2009 toamna, având in vedere ca acum mai e doar un an până la alegeri parlamentare si schimbarea presedintelui. Cei care vor indrazni sa joace rolul uneperistilor risca sa nu mai aiba timp pentru „iertare”.
  Alegerile anticipate au devenit astfel obligatorii pentru cei care vor sa opreasca cresterea extremistilor

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *