Adrian Popescu

Alina Mungiu-Pippidi: CONFLICTELE DIN COALIȚIE SUNT DE FAPT CIOCNIRI ÎNTRE DIFERITE SERVICII

România curată: Ați acordat recent un interviu ziarului Libertatea în care ați prezis că va urma o împăcare rapidă în coaliție, dat fiind că există, ca în Stăpînul Inelelor, un singur inel care îi identifică pe toți cei care au făcut pactul cu Umbra și îi leagă la un loc. Iată că s-au împăcat rapid. Situația s-a schimbat sau e tot aceea?

Situația e evident aceeași, și destul de excepțională, adică cu un guvern nereprezentativ, susținut de un număr minim de votanți, dar investit în schimb de servicii secrete, care au ajuns pe față să controleze totul, de la alegeri la vaccinare. Politica nu e mai e în condițiile astea decît un circ, sunt alergați cîțiva clovni prin arenă ca să distragă spectatorii de la ce e important. Dar puterea din umbră nu e monolitică, nu există un singur Sauron, Iohannis e doar unul care a găsit inelul și l-a pus în deget, dar disciplina nu e perfectă, e o rețea cu un actor dominant, nu o tiranie perfectă. Ca atare, vedem că diverse centre de putere, STS de exemplu, care e urmașul acelei divizii din Securitate care la Revoluție a făcut grave diversiuni soldate cu morți pentru care niciodată nu au dat socoteală, se luptă pe granițele puterii sale cu băieții afiliați altor centre. Și STS e foarte tare, are nu doar datele personale din sănătate pe care le păzește cu gelozie, dar și pe cele electorale, și acuma aflăm că are și toți morții. Între SRI și STS e ca atare ceva concurență.

Poate e bine că nu există un singur centru?

Eh, Brucan avea o vorbă pe vremuri cînd FSN era partid unic, pluralismul în România începe cu pluralismul în Front. La fel și noi, avem pluralism doar pentru că se concurează serviciile secrete între ele…

Și asemenea competiție explică și conflictele din coaliție?

Absolut. De exemplu nu doar SIE recrutează din comunitatea română din străinătate, ci toată lumea. SPP are oamenii lui, SRI are oamenii lui, e o cacofonie totală, mai ales că serviciile secrete nu schimbă informații ușor, ei se bănuiesc dar nu împart date. Eu am văzut cacofonia în Republica Moldova, unde adesea se calcă pe picioare, dar la fel e și în diaspora, care e obiectiv strategic de mulți ani, unii reușesc să pună miniștri pe băieții lor, iar alții le dau la gioale că nu respectă frontierele de putere.

De ce a fost sacrificat Voiculescu, dacă era unul de-al lor?

Unul de al cui? De fapt asta e întrebarea. Evident din moment ce premierul a susținut ancheta că de ce s-au călcat frontierele portalului STS serviciul acesta a intrat în conflict cu altul. Nu consilierul civil și voluntar Voinea e un pericol pentru țară, evident, că în weekend a vrut să facă statistici pe platformă, ci cine au bănuit ei că e în spatele lui. Sau mai degrabă au știut, STS nu a permis ingerințe în imperiul lor.

Are dreptate Voiculescu că s-au mistificat cifrele?

Voiculescu e un oportunist care trebuia să spună asta la alegeri, cînd noi am spus asta, era clar că se fac din zi în zi mai puține teste ca să se țină alegeri și să își pună Iohannis guvernul. La fel, noi am publicat cifrele, clare, că România e în vîrful topului la morți în exces, morți care nu ar fi trebuit să aibă loc, asta arată că măcar statistica funcționează. Problema e că nu STS ar trebui să înregistreze morții, sigur că sunt diferențe între STS și DSP, că în România capacitatea de a culege și prelucra date e catastrofală, o faci de două ori e sigur că obții rezultate diferite. Dar ținta e falsă, pentru ce vor trebui să răspundă decidenții e diferența dintre morțile oficial declarate COVID și morții în exces. Dar aceia nu sunt ascunși, sau sunt ascunși în văzul tuturor.

Care a fost miza acestui conflict în coaliție?

Pe sănătate miza a fost cine e țapul ispășitor pentru restricții. Erau demonstrații, și le e frică de George Simion (pe care serviciul secret din Republica Moldova, de exemplu, îl crede agent român, eu mi-am exprimat rezervele pentru că știu că Simion ani de zile nu a avut intrare nicăieri în România, ne ruga pe noi să îl ajutăm, nu e cazul că cei relaționați, ca foștii mei studenți de la SNSPA recrutați de pe băncile școlii și care aveau poziții de editorialiști deși nu știau ortografie, sau erau consilieri la președinție, deși nu ar fi trecut examenul la engleză). Premierul a decis că joacă pe cartea relaxării ca să detensioneze opoziția, nu pe cartea carantinei, Voiculescu a tras invers că altfel plătea el oalele sparte de la ATI și morți, și le-a plătit mai repede. Dar tot acolo s-ar fi ajuns, pentru că exista o tensiune naturală între cele două abordări, mai relaxat înseamnă mai multe paturi ATI și mai mulți morți.

Vor mai fi conflicte în viitor?

Deja începe baletul cine va plăti pentru eșecul PNRR, dat pe mîna unor incompetenți care nu au autoritate nici în țară, nici la Bruxelles. E un bun text de Cristian Unteanu în Adevărul care explică exact cum stau lucrurile. Ce Dzeu, după atîția ani nu știm că irigațiile trebuie prezentate ca un plan de sustenabilitate al ecosistemului, sau că nu o să dea nimeni bani europeni pentru ca să înlocuim țevi în București ca să avem și pe viitor centrale pe gaz și cărbune, ci doar pentru panouri solare? Singurele noastre idei practice sunt piste de biciclete transalpine că avem ministru biciclist? PNRR e echivalentul paturilor lipsă la ATI, într-un sistem în care nu există răspundere politică reală că toți sunt fața publică a unei organizații obscure se caută cine are gradul sau puterea mai mică să fie scos țap ispășitor pentru ceea ce se profilează deja a fi un dublu eșec, nu numai ca depunere, ci și ca realizare, riscăm să ne alegem iarăși cu bani pe care nu avem la ce îi folosi, cînd ne crapă buza după bani la atîtea lucruri. Suntem în continuare cum erau grecii acum 20 de ani, nu am reușit să ieșim din acest model, și știm unde duce el.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: CONFLICTELE DIN COALIȚIE SUNT DE FAPT CIOCNIRI ÎNTRE DIFERITE SERVICII

 1. G

  Ar trebui să-l întrebe cineva pe Iohannis: „Domnu’ președinte, credeți în servicii?”
  Dacă da, de ce, după atâta timp?
  Dacă nu, da’ ce dracu’ credeți că fac ele?

  Dacă am dat jos comunismul, iar Securitatea nu, este ca și cum am prinde un câine învățat să muște oameni și i-am tăia (revoluționar!) coada. Case solved, cum zicea un borfaș din Poliție.
  Ba bine că nu.

  Reply
 2. robert

  Unii din servicii se bagau pe forumurile romanilor din strainatate si faceau propaganda pentru anumite persoane politice din Romania, in plus le faceau de la munca fara sa-si ascunda adresa IP, asa de profesionisti sunt.

  Reply
 3. Laur22

  Daca : „Situația e evident aceeași, și destul de excepțională, adică cu un guvern nereprezentativ, susținut de un număr minim de votanți, dar investit în schimb de servicii secrete, care au ajuns pe față să controleze totul, de la alegeri la vaccinare. Politica nu e mai e în condițiile astea decît un circ, sunt alergați cîțiva clovni prin arenă ca să distragă spectatorii de la ce e important. ”

  Ce-i de facut ?
  Shi cine ar putea eventual sa fie in stare s-o faca ?
  Radio Shantz ?

  Reply
 4. a facerea ion eL

  Iohan nis e a facerea lor – de buna voie si nesilit denimeni!
  Nu vi se plareciudat cum deodata institutiile statului s-au plut brusc de cei originati prin sibiu, mai dihai ca cei din cluj din vremea marelui boc?
  Puteți să-l includeți aici si pe Nicușor, din judetul lui Nicușor, cel cu doo prenume shun renume!

  Reply
 5. Cinicul

  Este posibil ca scenariul descris de doamna AMP sa fie real, dar n-ar strica ca din cand in cand sa fie prezentate si ceva dovezi, nu doar simple speculatii. Din ce s-a văzut destul de clar in media damboviteana instituția cea mai ofensata din start de incercarea de transparentizare a campaniei de vaccinare făcută de Vlad Voiculescu a fost armata, in frunte cu ministrul general, fost prim ministru cam o luna. Posibil sa fi fost deranjate si servicile secrete, dar acestea au fost mai inteligente si n-au iesit deschis la rampa. Justificarile făcute de ministrul apărării pentru perdeaua de fum trasa asupra centrelor de vaccinare sunt cel puțin rizibile. El încerca săracul doar sa ascunda ca fiecare tablagiu își poate aduce familia la vaccinare sarind peste rand.
  Si doua cuvinte despre „lipsa de legitimitate” a actualului guvern. Pana una alta acest guven pestrit, un fel de struto-camila levantina, a fost votat de Parlamentul României. Cunoaște doamna AMP alt mijloc de legitimare a unui guvern? Sau doamna AMP prefera un fel de „grand coalition” dupa modelul german?. In fapt asta ar însemna un guvern controlat de PSD. Sau PSD nu este un partid al serviciilor?. Si marile coalitii au pacatele lor, in Romania o mare coalitie ar rezulta intr-o dictatura a mafiei PSD mana in mana cu mafia liberala.

  Reply
 6. marius

  serviciile secrete „romanesti” precum si stapinii lor din corporatii sint I.S.I.S. impotriva poporului roman.

  Reply
 7. Alina MP

  Intre timp mai avem si probleme la PMB, acelea de care avertizam acum cateva sapatamani cand am spus bucurestenilor sa raman vigilenti, ca aripa Ghinea–Nasui-Voiculescu ne va pedepsi sa l-am ales pe ND si nu pe Vlad, omul desemnat. Totusi nu m-am asteptat sa blocheze bugetul, Nasui tine discursuri ca nu se pot face bugete pe datorie, de parca bugetul national nu e si el pe datorie si ar exista tari in afara de Noua Zeelanda care nu fac bugete pe datorie. Ce nemernici…

  Reply
  • Dumitru

   In plus, e amuzanta campania de presa prin care ni se explica faptul ca ND cheltuie banii iresponsabil.

   Reply
 8. Catalin

  Eu personal mizez pe SIE, sunt cel mai putin rudimentari. Realist vorbind, intrucat nu putem trai fara Sauron, discutia despre cine cu cine se bate poate fi interesanta dpv academic si cam atat. Problema serviciilor este birocratizarea si filtrele de selectie implementate in diverse domenii(in unele justificat, in altele inutil), rezultatele lor ducandu-te la ideea ca folosesc unor interese opuse celor nationale, avand mai degraba ca obiectiv dizolvarea tarii intr-un fel de borhot european lipsit complet de identitate/cultura/forta economica.

  Reply
 9. Laur22

  @AMP
  Stitzi care e diferentza dintre bugetul Romaniei shi bugetul Bucurestiului ?
  Aceiashi dintre bugetul Puerto Rico -ului ori Detroit -ului shi cel al USA.
  USA are o moneda a sa deci ishi poate varsa deficitele in inflatzie, Detroit-ul ori Puerto Rico ul nu au moneda lor deci toate datoriile sunt exigibile.
  Asta pe parte tehnica ca daca v-atzi limita la ceea ce v-a pasat sa invatzati la Stefan Gheorghiu capitalist pe care l-atzi urmat pe repede inaite cand v-atzi lasat de medicina nu atz-i comite asemenea gafe grosolane.

  Nu ca nu atz-i avea dreptate pe fond referitor la situatzai din „colaitzia de centru-noaptea”, argumentatzia insa este varza. Dvs avetzi aceiashi problema ca shi Srinivasa Ramanujan – The man who knew infinity omu a scris un caiet intreg de teoreme din care pana la moartea sa nu a fost posibil sa se publice decat jumatate shi anume deoarece doar pentru acelea pentru care a putut fi convins sa se obosesca sa faca shi o demonstratzie formala.
  Pentru el toate teoremele sale erau auto-evidente pentru noi restul muritorilor ….. nu prea.

  Asha shi dvs.
  Argumentul impotriva actualei respingeri a bugeturilor primariei Bucuresti / Sector 1 nu e ca uite shi bugetul Ro are deficit. Argumentul trebuie cautat altfel shi sunt ferm coinvins ca exista shi e valid atata doar ca nu suna la fel de bine ca acesta prostie = „uite shi Romania are deficit shi care e problema”.

  Nu ne luatzi de prosti ca nu suntem sau ma rog nu totzi suntem shi o demonstratzie proasta fusherita asha la „fu…. ma-sa” doar manjeshte o teorema buna shi zau ca e pacat.

  In rest inapoi la lucrurile importante shi mari :

  Avetzi vre-o idee de ce irigatziile nu au loc in PNRR ca la mintea mea de prost pandemia virala e doar una dintre catastrofele naturale care lovesc Romania din cand in cand alatele fiind anii secetoshi care o lovesc cu precizie de metronom shi care fac ca irigatziile sa nu fie ushor de prins intr-un bussiness plan normal deoarece in 80-85% dintre ani nu e nevoie de ele motiv pentru care nu sunt comercial viabile astfel incat cad primele victime miopiei bussiness planurilor care se fac de la buget la buget shi daca o chetluiala care se face an de an cu mentenantza unui sistem de care nu e nevoie 3-4-5 ani la rand intrebatzi orice administrator de firma cam ce urmeaza sa se intample cu respectiva cheltuiala la un moment dat.

  Nu ca ashi muri dupa Ghinea shi actuala impartzeala pe cascavalulu PNRR da asha in principiu intrebarea e de ce una shi nu alta ?

  Adica in loc sa va pierdetzi timpul incercand sa justificatzi prost actuala dare la gioale pe model „ba p-a ma-tii” din coalitzie care asha dupa cum frumos atz-i postulat nu e decat „un circ, sunt alergați cîțiva clovni prin arenă ca să distragă spectatorii de la ce e important.” v-atzi concentra pe ceea ce e importana shi relevant shi cu sanse sa ramana in veac shi aici nu glumesc.

  O comparatzie intre PNRR ul aprobat al Grecie shi cel respins al Romaniei ne-ar spune multe despre ce se doreste la Bruxeless cu periferia Europei.
  Nu zic da spui.
  Ca e ca o Rossetta Stone cu asha da, asha nu, asta avetzi voie, asta nu.

  Ca zau ca e pacat sa va pierdetzi timpul cu ….. ceea ce pana shi dvs atz-i definit ca „un circ, sunt alergați cîțiva clovni prin arenă ca să distragă spectatorii de la ce e important.”

  Ah shi inca ceva importanat ce parere a avetzi despre Bjorn Lomborg care in a sa carte „False Alarm” demostreaza printre altele ca spaga e cea mai buna investitzie ?

  De departe ce-a mai buna investitzie pentru prosperitatea planetei e subventzia pentru agricultura in tzarile bogate astfel incat fermierii acestora sa nu se opuna free trade-ului permitzand astfel crestrea trade-ului cu tzarile sarace shi generand conform acestuia un return of investment de 20.000% .
  E o strategie similara buy-outului pescarilor pentru a evita over-fishingului shi a permite astfel pe termen mediu crestrea productzie de peste oceanic printr-o cum ii zie ei „responsible stewardship of the sea”.

  Ceea ce deschide un subiect interesant academic de investigatzie.
  Cum sa calculezi in mod corect eficientza economica shi impactul in societate a mitei electorale pentru globalizare ori ecologizare.
  A buy-out ului, a subventziei pentru a face ceva ori chiar a subventziei pentru a nu face nimic.
  Ceea ce se poate rezuma la : spaga iscusita poate fi cea mai buna investitzie pentru societate.

  Reply
 10. CMC

  Treaba nasoala e ca nu se ciocnesc doar serviciile noaste ci si cele straine. Ba cele straine se ciocnesc prin intermediul alor noaste, respectiv a zonelor pe care le-au subordonat fiecare…
  Pai, Franta, Germania, Ungaria sa nu aiba failitii lor implementati la noi?
  Seful PLUS al cui serviciu francez o fi? Dar seful UDMR-ului pe unde da raportul? Germania cat de sus a ajuns cu infiltrarea?
  Rusii par sa faca economie pe partea asta (o fi mai activi in zlte zone) . Stau in banci si „se rad” de cum se compromit in dat la gioale unul altuia pe la noi serviciile din tarile „prietene”…in bruderschaft cu ale noastre…si sub ochiul atent al serviciului de respectare a Constitutiei…
  Tot inainte cu cenzura la Romania curata…

  Reply
 11. CMC

  Povestea de la noi seamana toot mai mult cu filmul „Marele Blond” (varianta cu Pierre Richard), pe care l-am revazut recent… Faceau francezii niste filme despre cum se calcau intre ele pe bombeu serviciile lor prin anii ’70…
  Asta pentru ca suntem francofoni…

  Reply
 12. Horea

  Romania va incepe sa fie mai curata doar in momentul in care toti formatorii de opinii vor face afirmatii sustinute de argumente si dovezi. Inclusiv Alina! Demonstrand astfel ca ii respecta pe cei carora li se adreseaza.

  Reply
 13. Nila

  Tot ce spuneti este in mare parte adevrat, chiar si pentru cei care nu-si iau ochii de la televiziunile ce le otravesc mintile. Serviciile controleaza in totalitate media, in special televiziunile unde se vad clar sferele de influenta ale diverselor servicii. Mai nou isi incearca norocul si pe retelele de socializare chiar daca timid si stangaci, pentru ca nu au inca oameni competenti. Problema este ca folosesc metode mafiote de intimidare a celor ce le ataca interesele pe aceste retele si pe forumuri, asta pentru cei ce se intreaba de ce pc-urile lor o iau razna dupa comentarii nefavorabile iar ip-urile lor sunt floodate constant. Spun asta nu marcat de filmul Enemy of the State (1998) cu Will Smit, ci chiar vorbesc in cunostinta de cauza. Cred ca gresiti doar in cazul lui Voiculescu, pentru ca serviciile sunt puternic ancorate de domeniul sanatatii, iar faptul ca firme de tipul Hexi Pharma vor trebui sa se impiedice de directori noi la casele de sanatate dupa concursuri corecte, a declansat panica in centrale. Cred ca acest lucru a contat mai mult in debarcarea lui decat greselile incontestabile facute, deoarece totul se reduce la bani si resurse pentru aceste organizatii oculte cu nr. necunoscut de soldati, botezate pompos servicii secrete.
  Ce asteapta lumea de la dvs ca formator de opinie sunt insa solutiile, si directia pe care ar trebui sa o apucam, pentru ca la vot am tot incercat si ne-am convins ca niciodata aceste organizatii nu vor accepta ca un politician corect care le lezeaza interesele sa creasca pana la momentul in care sa ajunga sa candideze. Romanii nu sunt un popor nici educat si nici luptator de aceea suntem oare condamnati sa privim pasivi la jocurile acestor organizatii de tip mafiot resemnati la nesfarsit ? Din articol pare ca-l legitimati pe George Simion, dar organizatii ca a lui au puternic caracter legionar, iar retorica acestuia si a altor membri AUR pare inspirata din regulamentul numit „Carticica sefului de cuib” a lui Zelea Codreanu. Ce garantii aveti ca nu sunt si ei o creatie a acelorasi servicii, care nu mai stiu ce sa inventeze pentru a tine subjugat si linistit acest popor? E mai de actualitate acum mai mult ca niciodata lozinca „Singura solutie inca o revolutie”?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *