Romania Curată

EXEMPLAR: Cum se schimbă un sat. Modelul Vizurești (scrisoare deschisă)

Nu știm în ce măsură ați auzit de Vizurești. Dacă nu sunteți de prin Dâmbovița nu e de mirare dacă nu știți mare lucru. Nici noi nu aveam prea multe informații până când am primit pe adresa redacției o scrisoare deschisă adresată primarului și Consiliului Local Ciocănești (comuna din care face parte satul Vizurești). Așa am aflat de o comunitate care se implică în schimbare. Care a reușit să mobilizeze energii și fonduri pentru construirea unui centru comunitar, iar acum luptă pentru un dispensar. Scrisoarea deschisă, pe care o puteți citi mai jos, vorbește de la sine despre cum se pot schimba lucrurile (în bine), atunci când există voință și implicare (România Curată).

***

Stimate domnule Primar si stimati domni consilieri,

Prin intermediul acestei scrisori dorim sa va informam cu privire la nevoile/problemele comunitatii din Vizuresti in ceea ce priveste spatiile de folosinta comuna din satul nostru si sa va cerem sprijinul pentru finalizarea dispensarului din Vizuresti.

Va scriem in numele Grupului „Inimi Deschise” care s-a infiintat în luna aprilie 2014 în cadrul proiectului Acasă în Comunitatea Ta, proiect inițiat de Fundația PACT, Habitat for Humanity România și Asociația Viața la Țară. Acest grup este format din 14 persoane din satul nostru, dintre care 7 tineri – membri ai Clubului Tineri de Succes din Ciocănești (CTS) si 7 membri ai Asociatiei de dezvoltare comunitara Ciocănești Dambovița (ADCCD).

In perioada aprilie – septembrie 2014 am mers din poarta in poarta si am intervievat peste 250 de persoane cu privire la problemele legate de spatiile de folosinta comuna din Vizuresti, am organizat 2 intalniri cu locuitorii satului in care am analizat resursele necesare rezolvarii acestor probleme, precum si cine are responsabilitatea solutionarii acestora si ce putem face noi, membrii comunitatii.

La aceste intalniri au participat 67 de persoane. Ca urmare acestor activitati suntem in masura sa va informam ca Nefunctionarea dispensarului din Vizuresti a fost mentionata ca Principala Problema care afecteaza intregul nostru sat, semnalata de cei intervievati si cei prezenti la intalniri. Va enumeram si alte probleme mentionate de un numar  mare dintre cei intervievati/si/sau prezenti la intalniri:  starea de degradare/insecuritate a podului care lega  zona Turcitii de Vizuresti, starea precara a drumului care duce la gara, deterioarea podiscai care atunci cand ploua inunda  strada Aurari si casele din apropiere, lipsa iluminatului stradal si lipsa unui spatiu amenajat in aer liber de care sa beneficieze in principal copiii, dar si intreaga comunitate din Vizuresti, astuparea fantanilor din sat/imposibilitatea de alimentare a oamenilor cu apa potabila de la aceaste surse..

Credem, ca inainte de a va solicita concret sprijinul pentru finalizarea dispensarului, conform si Acordului de Parteneriat incheiat cu Primaria Ciocanesti, in data de 12 septembrie 2013, capitolul VI (Atributiile partenerilor) aliniatul VI ,,va identifica impreuna cu ceilalti parteneri noi surse de finantare pentru asigurarea bugetului necesar pentru implementarea Proiectul BIG BILD, ar fi necesar sa va mentionam cu ce a contribuit/ce a facut  Asociatia de Dezvoltare Comunitara Ciocanesti Dambovita cu ajutorul membrilor comunitatii la/pentru imbunatatirea spatiilor de folosinta comuna din Vizuresti in ultmii 2 ani.

 • – Am construit Casuta de Cultura din Vizuresti de care suntem foarte mandri si noi si comunitatea.
 • – Am mobilizat comunitatea (intalniri/discutii/convingerea comunitatii, planificare, coordonare etc) pentru lucrarile de reabilitare a dispensarului, scoala si construirea casutei de cultura care au avut loc in toamna anului 2013. Aproximativ 50 de persoane din comunitate au muncit voluntar. O parte dintre acesti oameni au lucrat, peste 600 de ore (peste 80 de zile a 8 ore de lucru, fiecare)
 • – Am adus 2 organizatii, Fundatia PACT si Habitat for Humanity Romania care au investit/investesc in noi – sa lucram bine si eficient cu comunitatea, in beneficiul comunitatii, al nostru
 • – Organizatia Habitat – a investit aproximativ. 80.000 euro (geolog, arhitect, proiectant, materiale de constructii, obiecte sanitare, aprox. 50 de voluntari din Europa, America etc., mancarea pentru oameni) pentru construirea Casutei de Cultura, construirea toaletelor de la scoala atat pentru profesori cat si pentru copii, reabilitarea dispensarului si termoizolarea acestuia, termoizolarea si tencuiala decorativa a gradinitei
 • – Am scris un proiect care a fost finantat de Rompetrol – vom deschide atelierele Vizuresti in luna octombrie a acestui an (un fel de after school) in Casuta de Cultura, de care vor beneficia peste 30 de copii (o masa calda si activitati educationale).
 • Mentionam ca am lucrat/tot ce am facut pana in prezent am facut in mod voluntar pentru comunitatea noastra pentru ca ne pasa!

Prin urmare in continuare, supunem atentiei dumneavoastra activitatile si lista materialelor necesare pentru Finalizarea lucrarilor la Dispensarul Vizuresti PENTRU CARE VA SOLICITAM SPRIJINUL.

 1. Prima etapa – pentru deschiderea dispensarului (fara autorizatie Directia de Sanatate Publica) pentru ca doamna doctor/doamnele doctor sa poata oferi servicii comunitatii/sa consulte.

Autorizatia de functionare se elibereaza numai dupa construirea unei camere in plus (sala de tratamente) evidentiata si in proiectul de constructie depus la Primarie de Habitat for Humanity si aprobat de catre Consiliul Local Vizuresti.

Racordarea la apa – de la putul de apa aflat in curtea scolii Vizuresti

 • sapaturi (5 oameni de la primarie beneficiari de 416)
 • teava – 100/200 lei
 • montare faianta si gresie, instalatii sanitare – montat 1 chiuveta, wc – toate aceste obiecte sanitare au fost trimise de catre Habitat si se afla depozitate la scoala din Vizuresti
 • verificare/curatare soba – 150 lei

Achizitionarea si montarea unei fose ecologice vidanjabile cu garantie  (aprox.500 litri) – aproximativ 1500 lei

 • utilaj Primarie – motorina 100 lei Cuie/suruburi  avem de la Habitat

Total prima etapa:1850

 1. A doua etapa – Functionarea dispensarului in legalitate/obtinerea autorizatiei de functionare de la Directia de Sanatate Publica.

–           construirea camerei de tratamente

–           racordare instalati/obiectele sanitare – tevi, wc, chiuvete

Costurile materialelor estimate de noi se ridica la 8000 ron. Enumeram in continuare materialele necesare si valoarea acestora detaliat:

30 saci de ciment – 600 ron; 4 m cubi  pietris – 400 ron; plasa de Buzau – 100 ro; 12 bare de fier  beton  fi 8 – 200 ron; 100 kg fier beton  fi 6 – 300ron; 55 grinzi 5 pe 10  lung 4 m – 850 ron; OSB   10 fO – 6oo ron; 1 m cub de scandura – 650 ron; 20 foi de table – 500 ron; 200 de suruburi de table de 3,5c – 50ron; 15 foi de rigips – 350 ron; vata mineral 6  suluri – 400 ron; folie  8kg – 100ron; polestilen 8 bax – 300 ron; adeziv de placat – 200ron; plasa – 120 ron; suruburi si rozete – 100 ron; 20 de stacheti de 4m – 100ron; 200 de TN de 3,5 – 50 ron; glet CT 127 – 70 RON; 1 usa de interior si o fereastra – 1000RON; 15  saci adeziv pentru gresie si faianta – 26O ron; 10 mp de gresie – 270RON; 18 mp de faianta – 400 ron; cuie 5kg de 15 – 30ron; cuie 3 kg de 10 – 15 ron.

Pentru ca misiunea Grupului Inimi Deschise este aceea de a  a lucra împreună cu membrii comunității din Vizurești  pentru a îmbunătății calitatea vieții în spațiul comun și individual din comunitate metionam ca membrii Grupului Inimi Deschise vor participa in continuare voluntar la activitatile de finalizare a dispensarului.

Puteti conta pe noi, si in ceea ce priveste coordonarea lucrarilor la fata locului si mobilizarea oamenilor din comunitate pentru a munci voluntar la finalizarea dispensarului.

Asteptam alaturi de noi si beneficiarii legii 416.

In speranta ca sprijinul dumneavoastra in calitate de Primar si Consilieri Locali ai comunei Ciocanesti nu va intarzia sa apara cat mai curand, pentru finalizarea dispensarului/cabinet medical Vizuresti. (punct de lucru).

Va MULTUMIM in numele a 1100 de locuitori ai satului Vizuresti, din care aprox 350 copii pana la 14 ani, care au nevoie de acest dispensar  – nu au bani sa plateasca microbuzul spre Ciocanesti, in caz de urgenta nu au cu ce ajunge fiind doar doua curse pe zi intre Vizuresti si Ciocanesti, au nevoie de tratament permanent etc) si de serviciile  doamnelor doctor.

Nu multe sate din Romania au medici dispusi sa lucreze la tara, cum avem noi!

 Semneaza: Grupul Inimi Deschise

Foto: Constuirea centrului comunitar/ incomod-media.ro

vizuresti-1

casuta culturala


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *