Romania Curată

Răsplată, după faptă. Ce îl ”recomandă” pe Sorin Cîmpeanu pentru funcția de ministru al Educației

Sorin Cîmpeanu este noul ministru al Educației în noul Guvern Ponta. Marile ”realizări” cu care se poate lăuda noul ministru este faptul că a folosit Consiliul Național al Rectorilor pentru a mima susținerea modificărilor prin Ordonanță de Urgență a Legii Educației, în această vară, dar și faptul că a folosit funcțiile publice deținute pentru a-i face campanie electorală lui Victor Ponta.

Sorin Cîmpeanu este rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și actual președinte al Consiliului Național al Rectorilor. Acesta nu a avut, din această calitate, nicio poziție publică critică la adresa politicilor educaționale ale Guvernului Ponta. Mai mult, în momentul în care au început să apară critici împotriva OUG 49/2014 prin care era modificată Legea Educației Naționale, acesta a lăudat actul normativ în numele rectorilor și i-a acuzat pe criticii acestuia ca ar avea „intenții politicianiste”. Printre altele, societatea civilă și o parte a mediului universitar au criticat măsuri precum introducerea doctoratului la fără frecvență, introducerea colegiilor „nonuniversitare” în universități, pentru tinerii care nu și-au luat BAC-ul, posibilitatea rectorilor de a rămâne în funcții „pe viață” și de a deține funcții politice, introducerea celei de-a treia sesiuni de bacalaureat și altele.

Luând în considerare aspectele menţionate, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la o serie de critici neîntemeiate aduse prevederilor OUG nr. 49/2014, aspecte care pot afecta grav prestigiul internaţional al învăţământului superior românesc, cu posibile repercursiuni asupra recunoaşterii diplomelor. Regretăm în egală măsură existenţa acelor mesaje critice care trădează intenţii politicianiste, demonstrând din păcate o lipsă de interes şi de preocupare pentru situaţia învăţământului universitar, prin necunoaşterea sau prin ignorarea problemelor reale cu care se confruntă învăţământul superior

Sorin Cîmpeanu, în numele Consiliului National al Rectorilor – declaratia integrală aici:

La scurt timp după această poziție publică, reprezentanți ai conducerii Universității din București, Universității de Vest Timișoara, Universității Babeș – Bolyai Cluj și ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-au distanțat de poziția CNR, declarând că nu au fost consultați nici de Guvern, nici de Consiliul Național al Rectorilor, condus de Sorin Cîmpeanu. Ulterior, acordul structurii conduse de viitorul Ministru a fost printre argumentele principale folosite de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru a nu ataca ordonanța la Curtea Constituțională.
Reamintim că România Curată a inițiat în vara acestui an o acţiune cu o largă susține civică împotriva modificării prin Ordonanță de Urgență a Legii Educației şi i-a solicitat oficial Avocatul Poporului să atace OUG la Curtea Constituţională (aici).
Numele lui Sorin Câmpeanu apare și printre cele ale susținătorilor oficiali ai lui Victor Ponta în campania electorală, folosindu-se de funcțiile publice deținute, de rector al USAMV București și președinte al Consiliului Național al Rectorilor.
sorin campeanu voteaza cu ponta
În fine, Sorin Cîmpeanu este legat şi de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), unde ocupă funcţia de secretar general. El a intrat în componenţa Consiliului în iunie 2012, odată cu reorganizarea instituţiei de către ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, prin mărirea numărului de membrii de la 21 la 44, în contextul discuţiilor despre plagiatul lui Victor Ponta.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Răsplată, după faptă. Ce îl ”recomandă” pe Sorin Cîmpeanu pentru funcția de ministru al Educației

  1. Simona

    L-am cunoscut pe domnul Sorin Campeanu in anul 2013 la un eveniment organizat de WorldVision. Mi s-a parut un domn cu un discurs bun, elegant, cu substanta. Nu stiam ca are conexiuni politice. Ceea ce am citit mai sus nu mi-a placut, eu nu mi-as fi alaturat numele cu Victor Ponta.
    Citind declaratia pe care a facut-o pot spune ca m-a frapat o greseala gramaticala: „repercursiuni” nu e corect, „repercusiuni” e corect https://dexonline.ro/definitie/repercusiune
    Mi s-ar fi parut normal sa citeasca ce a semnat, deci ii dau o bila neagra. Eu nu tolerez „merge si asa” de la un profesor universitar.
    Multumesc!

    Reply
  2. Moisi Petruta

    Ca fost professor de liceu timp de 27 de ani, cariera continuata printr-un activism pentru protectia mediului conducand un ONG in urmatorii 19 ani, Centrul de Consultanta Ecologica, pot afirma ca deciziile luate in ultimii 25 de ani au afectat grav sistemul de invatamant; o spun si fostii mei elvi ai caror copii sunt, la randul lor, elevi.
    Constat la nepotii mei cum se li distrugea curiozitatea nativa in cursul primar printr-o programa incarcata care le depaseste capacitatea. Ce solutii ar trebui aplicate? Cadrele didactice sa inceteze sa mai fie ‘terorizate’ de o programa si de eventuale inspectii/calificative etc., si sa-si indeplineasca menirea. Iar cei care nu iubesc copiii, sa plece pentru ca nu au nici intelegere si nici toleranta fata de ‘greselile acestora’. Imi doresc o Romanie in care elevii si studentii sa stie ca au un viitor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *