Romania Curată

Intelectualii români cer Parlamentului recunoașterea oficială a genocidului contra armenilor din anul 1915. Alătură-te! [Update]

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Stimată doamnă președintă Anca Dragu,

Stimate domnule președinte Ludovic Orban,

Subsemnații ne adresăm celui mai înalt for democratic din România într-o problemă importantă pentru spiritul de dreptate românesc. Este vorba despre recunoașterea genocidului săvîrșit împotriva populației de origine armeană în timpul primului război mondial.. După precedentele masacrele împotriva acestei populații sub sultanul Abdulhamid la sfârșitul secolului al XIX-lea, în anul 1915 până la 1,5 milioane de armeni au fost uciși pe teritoriul de atunci al Imperiului Otoman printr-o politică oficială deliberată de expulzare forțată și execuție în masă. Statele Unite ale Americii, prin președintele Joseph Biden s-au alăturat în aceste zile celor 32 de state, printre care Germania, Franța, Italia, sau Canada, care au condamnat acest genocid.

Deși evenimentele din anul 1915 au fost oficial obiectul a mai multe anchete internaționale și rapoarte ONU și răspunderea a fost atribuită guvernului de atunci al Turciei, deținut de organizația Junilor turci, ajunsă la putere, moștenitorii defunctului imperiu otoman, ca și o parte a statelor aliate, nu recunosc sau trec sub tăcere existența acestui genocid. Timpul a dovedit însă cât de periculos este negaționismul sau uitarea față de crimele de masă, oriunde s-ar petrec ele și în ce măsură această atitudine poate duce la perpetuarea discriminării unor minorități.  De aceea este pilduitoare inițiativa statelor civilizate, care prin recunoașterea oficială a existenței acestui genocid își afirmă hotărârea ca ca niciodată astfel de crime odioase să nu se mai petreacă. E momentul ca România să li se alăture.

Recunoașterea printr-un act oficial al Parlamentului din România a genocidului contra armenilor ar veni firesc în continuarea unei istorii în care România a fost leagăn de refugiu pentru mulți dintre supraviețuitorii masacrului; un adevărat pământ al făgăduinței, cum s-a dovedit apoi. Contribuția istoricei comunități a armenilor din România, care a s-a îmbogățit numeric  în urma acestei migrații, a sporit în beneficiul  culturii și civilizației românești. Iată de ce suntem convinși că aleșii de azi ai poporului român vor onora datoria istorică pe care o au față de pilduitoarea generozitate dovedită de înaintașii noștri față urgisitul popor armean.

Semnează:

Gabriel Andreescu, Liviu Antonesei, Eduard Antoniu ,Vartan Arachelian, Constantin Arcu, Haik Azarian, Ana Blandiana, Sorin Camner , Vera Câmpeanu, Dorin David, Dănuț Doboș, Stefan Dorondel, Elsa Dorval Tofan, Bedros Horasangian, Gabriela Gavril-Antonesei,  Laurențiu Ganea, Mihai Dinu Gheorghiu, Ștefan S. Gorovei, Radu Mârza, Silviu Moldovan, Alina Mungiu Pippidi, Victor Neumann, Adrian Niculescu, Andrei Pippidi, Cristian Pîrvulescu, Ioan-Aurel Pop, Eugen D. Popin, Alex. Radu, Iulia Ralia, Liviu Rotman, Michael Shafir, Stelian Tănase, Andrei Timotin, Dorin Tudoran, Viorel Savin, C. Suditu, Maria Magdalena Szekely, Ștefan Ungurean, Andrei Ursu, Lucian Vasiliu, Varujan Vosganian, Cătălin Mamali.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

26 thoughts on “Intelectualii români cer Parlamentului recunoașterea oficială a genocidului contra armenilor din anul 1915. Alătură-te! [Update]

 1. G

  Da pân-acum ce-ați făcut, boieri dumneavoastră? Amu, când s-a deschis un nou front (minor, ce-i drept) împotriva lui sultan Kretin Erdogan, vă trezirăți? Mai ales că unii ar fi trebuit să fi învățat în familie cuvântul genocid.
  Și numa’ ce Câțu, scrofulos la datorie, se gândi la credincioși să-i lase să circule de Ramadan!!!
  Unii uită că-n politica de Bükreş pe Dâmbovița, rahatul cu apă rece este preferat cafelei armenești de calitate. Este așa de bun, că primii se-nfruptă politicienii, iar televiziunile, ca puternice ventilatoare, îl împrăștie către popor!

  Reply
 2. Constantin Arcu

  Cred că e timpul ca omenirea să recunoască acest genocid, așa cum a făcut-o însuși Orhan Pamuk, scriitorul turc laureat al Premiului Nobel pentru literatură. E o crimă atroce săvîrșită la începutul secolul XX, care străbate istoria fără a fi incriminată și asumată (moral), în disprețul valorilor fundamentale ale umanității și civilizației.

  Reply
 3. ionas

  Ar trebui explicata situatia care a dus la dezastrul populatiei armene in imperiul otoman in 1915.
  In urma razboiului ruso – turc din 1877 Rusia a ocupat cam 1/6 din teritoriul Turciei actuale pina la lacul Van populat majoritar de armenicrestini – Kars Oblast.
  In primul razboi mondial Imperiul Otoman s-a aliat cu Germania si Austro Ungaria iimpotriva Rusiei, Frantei si UK.
  Imperiul Otoman , de frica ostilitatii si a posibilei tradari in favoarea Rusiei a populatiei armene crestine de pe teritotiul sau la aceea data a hotarit deportarea acestora in sud apre Siria.
  Au pierit 1,5 milioane de armeni insa e contestabil daca moartea acestora poate fi considerata genocid in acceptiunea actuala a termenului. In orice caz a fost o crima ingrozitoare relativ putin analizata.
  Din ratiuni de ordin politic Romania (care in comparatie cu SUA este un mic zero ) nu va recunoaste genocidul armenilor. Este deajuns ca Turcia sa ameninte sa ingradeasca accesul navelor cu destinatia Romania prin Bosfor si Dardanele.

  Reply
  • János

   „de frica ostilitatii si a posibilei tradari in favoarea Rusiei a populatiei armene”?!
   Bai bre, n-avem nevoie de justificarile tale ridicole, in favoarea Turciei musulmane! Viata unor oameni nu e tranzactionata pe baza unor BANUIELI! A fost o crima in masa, 1,5-1,7 milioane de oameni, adica GENOCID. INTENTIONAT! S.U.A. s-au codit pana acum sa recunoasca, desi aveau cele mai multe si mai credibile relatari si imagini inregistrate (ambasadorul american, care inclusiv a vazut cu ochii lui ce s-a petrecut!), pentru ca si ele („Tara Democratiei”, „Jandarmul Mondial” ce vrea „binele” tutuLor) au, in fata opiniei publice mondiale, un punct vulnerabil de genul acesta: genocidul efectuat asupra amerindienilor, Armata S.U.A. formata din colonizatori, profesionala, deja la acel moment cel mai bine inarmata din lume, impotriva unor triburi aproape ne-inarmate ce aveau toate drepturile asupra paminturilor ce azi sunt exploatate de urmasii acelor colonizatori criminali. Rominia, pe de alta parte, mosteneste lasitatea si ideologiile strategice a doi nemernici aflati la conducere in momente istorice diferite: un bratian in anii ’20 ai secolului XX, si un ilici in anii ’90 ai aceluiasi secol. Primul l-a lins indelung pe criminalul Mustafa Kemal, de dragul teritoriilor anexate miseleste de Rominia in 1913 la sud de Dunare (pentru a caror pastrare a si promovat Pactul Balcanic, impotriva Regatului Bulgariei), al doilea s-a gandit ca are o „punte” catre „Jandarmul Mondial” S.U.A. prin intermediul mafiilor economico-militare turcesti scolite la West-Point si alte universitati ale Departamentului de Stat (acceptarea inchisorilor C.I.A. la Bucuresti in 2001-2003 fac dovada), si a promovat si intrarea acelor mafii pe teritoriul Rominiei pentru interese comune (subterane) economice, continuatoare la nivel de Secu si P.D.S.R. ale relatiilor inter-statale stabilite de „odiosul” ceaușică, Nașul iliciului. Faptul ca Erdogan a inceput cu „ENERGEKON” si a terminat cu profesorii de liceu si cu jurnalistii eliminarea influentei C.I.A. in „Republica” Turca nu a schimbat situatia veche de 100 de ani dintre Bosfor si Dimbovita (dovada: Basescu-„Petrov” si Ponta-„Komissar” au muncit in tandem pentru implantarea Marii Moschei la Bucuresti… Noroc cu actuialul lider al A.U.R., Semion, ca livra capete de porci pe terenul cedat in acte 99 de ani lui Erdogan de cei doi securei mascati, „mari patrioti” la Nana si prin alte locuri comasate…). Amenintarea voalata cu „accesul navelor”, ce tinteste lasitatea bine-cunoscuta a Bucurestilor, pastrati-vi-o la voi, in curtea ambasadei turkce!

   Reply
 4. Cristi C

  Semnez. Iar ca reciprocitate, Turcia va recunoaste Genocidul din Basarabia, Ucraina si Transnistria comis de Romania.

  Reply
 5. para

  De ce trebuie sa recunoasca statele membre rezultatele rapoartelor ONU ? E ca si cum nerecunoscand teoria lui Newton am fi scutiti de gravitatie. Poate s-o aplica la intelectualii mai de soi, dar pe mine nu ma atinge.
  Va propun in loc ceva mai aplicat binelui public, pentru ca Parlamentul se finanteaza si din banii mei: lansarea unui concurs de arhitectura de care sa beneficieze Bucurestiul sau Constanta, menit sa prezine public necesitatea reconcilierii intre descreieratii din cele doua tabere (sau tarabe, dupa caz). Asta ca sa nu ne mai simtim umiliti cand suntem etichetati peste gard in functie de nivelul de nivelul de melanina al tegumentelor.

  Reply
 6. Dumitru

  Romania nu are loc la nivelul asta de joc politic international. Nu atata timp cat nu are o politica externa demna de numele asta. Nu se poate sa servim doar la a scoate castanele altora din foc atunci cand primim ordin. Intelectualii armeni au toata simpatia mea, dar eu sunt contra definirii unei politici oficiale a Romaniei atata timp cat macar Germania nu il recunoaste (si nu-si recunoaste oficial propriul rol in acest genocid, prin furnizarea de arme). Dupa aceea, mai vedem.

  Reply
 7. Mihai

  Nu inteleg de ce Turcia nu recunoate genocidul comis impotriva Armenilor. Pacat ca Erdogan a adus Turcia inapoi cu politica de islamizare a tarii dupa ce Ataturc a facut din Turcia o tara Europeana.

  Reply
  • Dumitru

   Nici o mare putere (sau chiar medie putere, precum Turcia vrea sa fie) nu accepta de buna voie ca a facut un genocid sau o crima impotriva umanitatii. SUA, de exemplu, nu accepta ca soldatii ei sa fie urmariti in justitie de Curtea Penala Internationala exact pentru ca, daca ar face-o, ar trebui sa raspunda pentru crimele de razboi din Irak, Afghanistan s.a.m.d. L-au facut ei scapat pana si pe militarul care l-a ucis pe Teo Peter. Rusii la fel, vor face tot ca sa nu recunoasca genocidele pe care le-au facut (sub forma tarista sau URSS). Genocidul circazienilor (https://en.wikipedia.org/wiki/Circassian_genocide) sau cel mai cunoscut al ucrainienilor (Holodomor) nu sunt recunoscute oficial. Pana si o tara mica, precum Ungaria, se lupta pana in panzele albe ca sefii ei sa nu fie considerati criminali. Asa au reusit ca Horthy sa nu fie considerat criminal de razboi.

   Numai romanii sunt dispusi sa „lase de la ei”. Asa i-am lasat pe unguri sa ne dea lectii de drepturile omului si am pupat (colectiv, ca natie) toate fundurile care s-au oferit sa fie pupate, sperand sa obtinem avantaje care insa se duceau sistematic a cei care aratau ca au coloana vertebrala. Sclavii nu au drepturi.

   Reply
 8. Doru

  1) De ce nu este printre semnatari/petenti si Varujan Vosganian?; 2) De ce intelectualii semnatari – dar si altii de acelasi calibru – nu se adreseaza Parlamentului in vederea repararii simbolice a multor acuze/nedreptati aduse/facute poporului roman ( nu ca genocidul armean din 1915 nu ar fi fost o tragica realitate…); 3) Care este motivatia imediata (nu cea morala, de necontestat) a acestui demers? Intrebarile pot continua. Ar fi de salutat si necesare raspunsuri lamuritoare.

  Reply
 9. sergiu

  Nu pot sa nu-mi amintesc si cu aceasta ocazie, prezenta pe scena politica românească a unor lideri aparținând PSD-ului, așa cum sunt Adrian Năstase si discipolui Ponta Victor, care declara cum ca turcii ar fi de fapt „prietenii noștri de veacuri”, care când treceau la nord de Dunăre, făceau transfer de tehnologie si de „seminție”, astfel ca astăzi asistam la o Românei turcizata la sud de Carpați, lacoma sa cuprindă întreaga tara cu manele, bezele, dorindu-și oficial scoli islamice si moschei.
  De fapt, migrația barbarilor nu a încetat niciodată in ultimele milenii, așa ca nu vad nici un motiv sa cred ca ea nu se manifesta si in societatea noastră la cel mai înalt nivel. Romania devenind ruta „indulgenta”, pentru penetrarea Europei Creștine.

  Reply
 10. Vera Cimpeanu

  As dori sa semnez. Nu inteleg daca se poate. Daca da, atunci considerati ca am facut-o. Multumesc.

  Reply
 11. Agricultorul fericit

  Genocidul armean a fost o realitate.
  El nu este contestat de turci, i se deturneaza sensul, viziune tipic orientala.
  Impotriva interpretarii lui corecte au actionat doi factori.
  Primul, imediat dupa pacea de la Sevres in urma Primului Razboi Mondial. Profund paguboasa si care punea in pericol existenta Statului National Turc, generalul Mustafa Kemal( ulteriorAtaturk) a pornit un razboi de independenta.
  Era deja in curs o actiune juridica de pedepsire a autorilor genocidului, dar cum o parte de camarazii lui Ataturk erau implicati, el a preferat sa temporizeze.De mentionat ca URSS, care a avut o anumita implicare s-a facut si ae ca uita.
  Apo gravele evenimente care au dus la WW2, au facut ca chestiunea armeaza sa treaca pe planul doi.
  Imediat dupa WW2, au aparut cele doua blocuri militare, NATO si Tratatul de la Varsovia.
  Turcia a devenit un element esential al NATO. In aceste conditii si SUA nu s-au implicat.
  Si chestiunea a trenat pana in zilele noastre.
  NB. O situatie penibila s-a intamplat in 2015:
  Presedintele Erdogan a organizat o ceremonie la Galipolli cu ocazia centenarul bataliei. Printre politicienii importanti a fost si Printul Chares.
  Simultat, la Erevan se comemora Centenarul Genocidului. Au participat Presedintele Putin si al Frantei

  Reply
 12. AlinaMP

  Celor care se plang ca Armenia voteaza cu rusii si deci nu trebuie sa recunoastem justitia lor in aceasta cauza le spun ca daca nu ii aparau rusii cand s-a destramat URSS nu mai existau. Ati vazut recent ce usor a fost Azerbaijanului sa ia inapoi Karabah-ul, cand rusii nu s-au mai bagat, si daca nu au ajuns la Teheran e ca rusii au pus totusi o linie rosie. Nu e placat sa depinzi de rusi, dar asa e geopolitica, Armenia a mult mai prost plasata in Caucaz decat noi in Balcani. Nu e cazul sa aprobam din acest motiv sa ii masacreze Junii Turci, si Turcia de azi nu are de ce sa isi asume acest comportament, decat daca vor sa mai oropseasca si ei niscaiva armeni sau kurzi. Si vor, de asta nu se delimiteaza clar spunand ca era alt regim, etc. De asta nu e tarziu sa le luam partea, tragediile neasumate se repeta.
  Mai jos semnaturile actualizate

  Reply
 13. Virgil Ștefan Nițulescu

  O inițiativă târzie, dar extrem de binevenită! Dacă este posibil, mă alătur semnatarilor!

  Reply
 14. Munteanu Ioan

  Chiar si acum la 116 ani , trebuie recunoscut acest lucu . Daca otomanii nu au renuntat nici acum .la pozitia lor de fost mare imperiu , lumea nu trebuie sa uite de ce au fost in stare .Recunoastere pentru aducere aminte. Sa fiu considerat printre semnatari.

  Reply
 15. Monica

  Termenul de Genocid a fost definit in 1946. Deci nu se poate aplica retroactiv pentru fapte comise in 1915-1922

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *