Alina Mungiu-Pippidi

Cum s-ar descurca „reformiștii” PLUS la un cutremur în București? 

Nu e nici un secret că în București va veni într-o zi un cutremur peste șase grade Richter. Eu am prins unul mai mic în 1990 într-o noapte la corturile din Piața Universității, cu vreo cîteva zile înainte să vină minerii, și am scăpat ușor. Pandemia e tot un fel de cutremur, mai puțin distrugător în fiecare moment al ei dar la fel de dramatic și mai solicitant pe ansamblu. De asta ce a fost zilele astea în București e o repetiție generală eșuată, de care nimeni nu vorbește, bursa politică fiind singura care preocupă televiziunile. La orice oră butonez aud oameni de la PLUS (de exemplu, Dragoș Pâslaru, europarlamentar) vorbind despre „reformele” lor și marea miză a debarcării lui Vlad Voiculescu – vor înceta reformele PLUS și efortul de a numi ei reformiști în locul politrucilor de acum din sănătate și de peste tot. Dar vineri noaptea, cînd antireformiștii, din fericire puțini, au asaltat Foișorul, nimeni, dar nimeni din tot USR-PLUS nu s-a dus acolo să rezolve ceva. Era de pus un gard care să izoleze perimetrul, de adus ajutor celor care completau bilete de ieșire ca să meargă mai repede, de arestat preventiv pe manifestanții fără mască ce puneau în pericol bolnavii, nimic care să nu poată fi rezolvat de un lider cu autoritate pe loc chiar dacă a existat evident un sabotaj din partea managerului spitalului și o înscenare (cineva a chemat presa și pe protestatari). Personal, cred că managementul de la Foișor și directorul spitalelor primăriei, numiți anterior administrației actuale (cum e însă normal, nu trebuie schimbați managerii decît dacă sunt incompetenți) au ales acest fel neelegant de a-i expune pe noii lideri. Dar le-a ieșit.

Dragă domnule președinte Klaus Iohannis, primar general Nicușor Dan, și foști premieri Dacian Cioloș și Ludovic Orban, dacă mîine vine marele cutremur seara de vineri a fost doar un preludiu. Sarcina de a ajuta un oraș care va intra în congestie de trafic de la dărîmături și unde și azi salvările merg pe linia de tramvai că nu au pe unde va cădea pe cine?

Prefectul, Alin Stoica, PLUS București, este un specialist în resurse umane de la o bancă privată, BCR. Nu a managerizat în viața lui nici o criză în sectorul public, darămite un dezastru. Autoritatea lui este zero. E depășit cu totul de cînd a început pandemia, unde dacă era reformist trebuia să susțină cererile Andreei Moldovan de a carantina orașul dimpreună cu Ilfovul. Vineri seara a fost absent, desi și dacă venea acolo nimeni nu l-ar fi recunoscut și ascultat. Proastă seară oricum să vină cutremurul, cînd toată protipendada e în mașină în drum spre vilele de la munte!

Horia Tomescu, viceprimarul responsabil de spitale, tot de la PLUS, e dentist. El se plînge demult că nu a putut da afară pe managerii de spital numiți de Firea și duce un război cu primarul, deși unde sunt managerii mai profesioniști de spitale nu e clar și nici cîți ar veni pe pandemie să preia spitale în situația asta. Are zero experiență în managementul de criză. Vineri seara a fost absent, desi spitalul e în subordinea lui.  Se luptă doar pe FB, o avea uneori și dreptate, dar ar fi fost mai ușor vineri dacă era acolo.

Vlad Voiculescu, ministrul demis, e un băiat care și-a luat o diplomă de administrarea afacerilor după 10 ani, și atît la ONG-ul lui cît și la minister a delegat treaba mai grea la femei, el fiind fața publică a instituțiilor. Vineri, firește, nu a venit acolo, desi îl putea lua cu el pe dl Stoica, coleg de partid și bodyguarzii și rezolva pe loc numai cu exemplul personal. Nu vorbesc precum cineva care stă din birou – eram mult mai tînără ca el cînd intervievam minerii în Valea Jiului ca să aflu de ce ne tot invadau în București sau mă împingeam cu beretele negre sovietice care blocau șoseaua spre Odesa după lovitura de stat de la Moscova din 1991. Iar ăștia sunt bărbați, bărbații PLUS și cei care au numai „reforma” în gură. La vreun dezastru parcă o văd pe ruine numai pe Clotilde Armand, direct dintr-o distopie regizată de Andrei Șerban (dar mai bine îmbrăcată), explicîndu-ne că e vina corupției și a comunismului. Clotilde a jucat de altfel un rol bizar în deturnarea proiectului USB și subordonarea lui către tehnocrații lui Cioloș deveniți PLUS, dar ca primar e un dezastru, așa cum am prezis.

De ce să credem noi că PLUS ar numi ei cine știe ce oameni adecvați în cine știe ce poziții, cînd ei înșiși au ocupat toate pozițiile strategice din București fără a avea nici calificarea, nici bărbăția necesară posturilor astea? Nu pot să nu constat că singurul om care a refuzat vreodată o sinecură de la USR+ e tot unul din societatea civilă, Mihai Goțiu, pentru care au semnat mii de oameni la Declic să fie pus șef la Garda de Mediu. Specialiștii în resurse umane de la USR+ nu l-au numit însă, i-au oferit poziția de la UNESCO, pe care a refuzat-o spunînd că nu e preponderent de teren și pe mediu, specialitatea lui, deși tot cu mîna PLUS fusese eliminat din Parlament și nu avea altă slujbă.

Mihai Goțiu rămîne singurul „reformist” care a refuzat o poziție publică spunînd că nu e jobul cel mai adecvat pentru el. În rest, orice dentist sau funcționar din privat din USR+ crede că se poate ocupa fără probleme de managementul public al dezastrelor.

Prestația primarului general, independent, mult prea izolat și cu o echipă minusculă, nu ajută nici ea. Nicușor Dan a fost și el absent, și dacă nu deleagă și nu construiește echipă nu va face față la nici o încercare. Cea de vineri a fost doar un test.  

Totul mi se pare o farsă, o piesă în care pseudocivilii joacă roluri menite a compromite civilii și a acredita ideea că ne trebuie neapărat o conducere militară ca să ne descurcăm pe timp de dezastru.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

34 thoughts on “Cum s-ar descurca „reformiștii” PLUS la un cutremur în București? 

 1. Dumitru

  Lasa ca solutia e simpla : mai ia Romania 1 miliard imprumut din care sa mai angajeze niste politisti si niste securisti. Si sa mai faca niste infrastructura de supraveghere. Ca doar de-aia e criza sanitara.

  Reply
  • Sorin

   „necesară posturilor astea”

   OUCH!!! Marea (sic!!!) profesoara a cam uitat gramatica limbii romane. Rusinica!!!

   Reply
 2. ionas

  Tara asta are nevoie de reforme radicale – privatizare totala pe baze concurentiale in sanatate, transporturi , energie, autonomie ( descentralizare ca este un termen mai acceptabil ) administrativ teritoriala, schimbarea justitiei penale ( nu cea civila sau administrativa) si multe altele . Tara deja este la ATI-ul financiar.

  Nu exista oameni politici providentiali in Romania care sa faca ceva in conditiile administrative si legislative actuale.
  Preferam sa pastram situatia de drept si de fapt actuala si in loc sa o schimbam alegem intotdeauna ” sa rotim cadrele”- oameni politici. Cine este cit de cit sanatos si cunoscator al unui domeniu , daca nu este constrins, va evita politica

  Reply
  • Radu

   „privatizare totala pe baze concurentiale in sanatate” – Dacă bag eu de seamă și număr efectele pandemiei , mă cam ia cu sperietură .
   SUA – spitale majoritar private , Asigurări – idem ( după ce Trump a luptat 3 ani și a făcut praf Obama-Care) : dublu cazuri față de Românica și cu jumătate mai mulți morți . Perspectivă bună : Joe Biden a prin în ușa Biroului Oval degetele directorilor de la Pfizer și Moderna ți o să le dea drumul la 150 milioane de vaccinați . De vaccinare se ocupă în primul rînd Statul .
   UK – spitale majoritar private , Asigurări – 90% Stat . O treime cazuri sub SUA , decese tot pe acolo . Statul a băgat vaccinarea pe gît cetățenilor și a cam reușit . Rămîne de vazut pe cît timp … A obținut un respiro util pentru valul 4 . Privatizarea spitalelor a început-o Ramsay MacDonald și a terminat-o Margaret Thatcher(de ținut bine minte) .
   Germania – spitale majoritar la Stat ( 2/3 ) , Asigurări – aproape 100% Stat . Medici de familie – privați, controlați strict de Stat . Dec 3 ori mai puține cazuri decît SUA , morți – la jumătate .
   În rest , corect . Privatizarea e cheia pentru toate . Samsarii și șmecherii abia așteaptă . Am văzut că VVV le dă cartușe din greu … Coincidență ?!?!?!

   Reply
   • ionas

    In SUA masurile de protectie au fost implementate de fiecare stat federal in parte , dupa mintea fiecarui guvernator sau primar, diferenta intre California si Tx.
    In UK la inceputul pandemiei s-a preferat imunizarea in masa prin boala pina cind Boris J a contractat boala.
    Si noi Romania avem cam acelasi numar de morti raportat la populatia tarii ( 20 lilioane) ca si SUA ( 320 milioane).
    Pandemia este o catastrofa globala pe care nici o entitate medicala privata nu o poate gestiona de una singura , doar in parteneriat cu statul. Dar o gestioneaza mult mai eficient decit spitalele din Romania.

    Reply
   • florea

    Radule, cam exagerezi, asa cum se intampla frecvent in Romulania….In SUA, vaccineaza si statul (inclusiv armata) si privatii..problemele la ei sunt altfel puse..multi dintre cei infectati si plecati ,,dincolo”, sunt dintre migrantii veniti de pe unde vrei si unde nu vrei..sunt multi afro, multi asiatici, hispanici, iar la decese, sunt multe persoane cu comorbiditati….cinic spunand, virusul a facut ,,curatenie” si a facut atmosfera ,,respirabila”… in plus, in SUA, s-a cam lucrat, a fost ceva activitate, fata de alte locuri….vaccineaza mult, pentru ca inca de pe vremea lui Troampa, au dat bani in avans la firmele producatoare (ale lor pana la urma)..nu e chestie de prins cu mana in usa…..si Romulania, daca avea fabrici de vaccinuri, vaccina masiv, nu mai apareau tot felul de cretinoizi/cretinoide, cu povesti si indemnuri la vaccinat cu zoaie chinezesti si rusesti…..care rusi nu sunt in stare sa-si vaccineze populatia, dar vor sa exporte la altii apa chioara….

    Reply
    • Dumitru

     Hai-hai, gata, nu-i frumos sa fii ipocrit. Cifrele sunt clare: la privat (SUA) e mai rau cu COVID-ul decat la public (Europa de Vest, Regatul Unit…) si chiar mai rau decat in Romania (ceea ce e totusi uimitor). Poate o fi mai bine la alte chestii (de exemplu la veniturile Big Pharma) dar privatizarea nu face bine la sanatate. Cifrele sperantei de viata comparate intre Europa de Vest si SUA o arata clar, iar argumentul cu „imigrantii” se aplica si la Europa de Vest, mai ales dupa ce Merkel s-a invitat in Germania cu milioanele.

     Reply
 3. Cristi C

  Ce imi place Germania.
  „Germania: la magazin, doar cu test negativ. Comercianții și clienții, nemulțumiți de soluție”
  in timp ce stiinta ne spune „Un studiu publicat în revista Nature a analizat circulația a 98 de milioane de oameni din zece orașe americane, stabilind că locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare COVID sunt restaurantele, sălile de sport și cafenelele.”
  Deloc magazinele.

  Ce ne spune asta despre intentia Germaniei? Sunt ei atat de prosti incat sa considere ca germanii se infecteaza la magazine? Sigur ca nu, o stiu si ei, au facut un studiu similar in aug 2020. Dar atunci? Vor sa forteze lumea sa se testeze, sa isi bage un bat in nas si sa riste sanatatea („Nasal Covid tests not without health risks says French medical academy
  Serious injury is rare but possible if the tests are not carried out correctly and children should do saliva tests instead, the medical academy says”)

  Este o aberatie de tipul inchiderii complete a frizeriilor. O aberatie germana.

  Reply
  • Dumitru

   Metoda tipic securista : daca cineva are un defect cat de mic, poti scoate defectul in fata si astfel evita sa vorbesti despre aspectele lui bune. Si asta o poti face cu oricine, chiar si cu Maica Tereza si cu Gandhi.

   La fel si aici : CristiC ne propune sa murim de grija frizerului german si sa nu vedem ca in Germania nimeni, dar NIMENI nu are ideea mareata sa te dea noaptea afara din spital. Nici ca individ, darmite tot spitalul.

   CristiC, va doresc sa aveti nu soarta frizerului german, ci a romanului dat afara din spital noaptea. Se pare ca o preferati.

   Reply
 4. marian

  Statul român a colapsat în aprilie 2020, deja depășim un an. Guvernanților le- a mai rămas un joc de imagine, la care se dovedesc catastrofali. Chiar și în Germania populația a fost îndemnată în 2016 să aibă provizii de apă, medicamente, biscuiți pentru vreo săptămână, de atât estimează ei că ar avea nevoie statul lor pentru a reface utilitățile.

  Reply
  • Dumitru

   Dupa ce Gotiu a intrat in parlament, a avut o perioada de vreo 2-3 ani in care a fost dispus sa isi foloseasca notorietatea in folosul partidului si al Securitatii. Ce prostii a spus in perioada aia… Insa ce sa vezi: n-a primit nimic in schimb de la partid. Nimic pe linia „protejarea mediului”, si nimic personal. Dimpotriva, Barna&co au fost dispusi sa distruga muntii si mai repede. Acum cred ca Gotiu s-a mai desteptat, dar din pacate capitalul lui de notorietate si incredere s-a dus. Nu stiu daca ati remarcat, dar sistemul securist asa merge: daca ai un capital de notorietate, ti se propune sa intri in sistem intr-o pozitie vizibila. Insa nu ca sa faci ce vrei, ci ca sa iti consumi capitalul in folosul securistilor. Dupa aceea, esti dat la cos. Asa i s-a intamplat si lui Funeriu, si lui Gotiu, si altora.

   Reply
   • CMC

    Cam asa-i… Ambii si-au cam pierdut credibilitatea…
    Iar sekuristii care ii promovau – pe merit – pe prima pagina atunci cand le serveau interesele, acum fac tot posibilul sa-i treaca la categoria „si altii”….
    Desi, poate ca s-au decredibilizat atat de mult cand a vazut lumea cu cine s-au inhaitat, incat au ajuns singuri in categoria asta…

    Reply
 5. marius

  Distrugeti doamna Alina tot ce se mai poate distruge alaturi de securisti si big mafia corporatista in frunte cu big pharma… distrugeti tot sistemul de sanatate publica, distrugeti toata economia, distrugeti tot ca pe urma savurati victoria razboiului civil
  andreea moldovan actiuni la mafia privata din sanatate care are interes direct in distrugerea sistemului public de sanatate?!!!! aoleu
  Germania nu mai este un exemplu!!!

  Reply
 6. Ștefan Brăgărea

  Din nefericire, cât se poate de adevărat dnă Mungiu-Pippidi.
  Acești indivizi cocoțați politic în funcții pentru care nu au competență (și care se țin cu dinții de posturi căci nu au unde să se întoarcă) sunt o reală calamitate publică.

  Reply
 7. Tibi C

  „mai intai ca o tragedie apoi ca o farsa”(Marx K ) … generatia noastra traieste (meritat) farsa care survine tragediei tineretii parintilor nostri din anii `90

  Reply
 8. Teofil

  Da dom’le, si germanii o mai dau in bara din cand in cand. Pandemia asta ne-a aratat limitele „bunei guvernari” din tari cu renume.

  Da’ balamuc balcanic apasat, cu staif, tragi-comic ca la noi, mai rar. Sint din ce in ce mai convins ca romanul actual, struto-camila ivita din combinarea „omului nou” cu omul „corporatist”, este, in mare numar, incapabil de solidaritate si de o gandire colectiva sanatoasa.

  Scuze oamenilor normali care se vor simti jigniti de o asemenea generalizare.

  Reply
 9. Cinicul

  Acest articol este un atacul focalizat pe USR Plus, daca doamna AMP ar fi catadixit sa facă o astfel de analiza in timpul guvernării PSD ar fi găsit oameni si mai incompetenți, la fel si in guvernarea monocolora liberala de acum un an.
  Traditional in situații de criza majora in Romania se folosea armata. Asta pentru ca nici in perioada interbelica partidele politice n-au avut profesioniști.
  Doamna AMP uita ca mai toate tarile „civilizate” politicienii nu sunt profesioniștii. Acum vreun an am făcut o statistica cu cati miniștri ai sănătăți erau doctori si am publicat aici rezultatele intr-un comentariu tot la un articol al doamnei AMP. Daca-mi amintesc bine numai Franța si Japonia aveau atunci drept ministru al sănătății un doctor. In Germania era atunci ministru o persoana care in tinerețe fusese asistenta medicala, dar se lăsase ca sa se facă politruc.
  Cei cu puțina cunoaștere (ca sa nu-i numesc altfel), care-i ataca zilnic birocrații de la Bruxelles pentru ca nu sunt alesi, uita ca in afara sistemului westminsterian toti ministrii nu sunt aleși direct sunt numiți de politicieni. Numai in sistemul westminsterian miniștrii trebuie sa fie aleși si asta nu înseamnă mai nimic pentru ca mai toți sunt avocați de meserie. Cați miniștri din Marea Britanie, Canada sau Australia sunt ingineri sau doctori? Ministrul actual al sănătății din Canada este absolventa de Arte (unde se refugiaza cei care nu pot învață matematica, fizica si chimie), cea din UK absolventa de Filozofie, Politica si Economie (o varza), cel din Australia a studiat Arte si Drept. Specializare lor: mai toți au fost campioni la dezbateri!
  In sistemul de pe Hudson miniștrii nu sunt aleși, sunt numiți de un politician, iar si acolo avocații sunt de asemenea suprareprezentați. Validarea lor in Parlament, atât in sistemul westminsterian cat si in celelalte, nu înseamnă nimic, si birocrații de la Bruxelles sunt validați de un Parlament european.
  Situațiile de criza majora nu trebuie rezolvate de politicieni, trebuie sa existe organisme speciale, formate din profesioniști care știu ce sa facă. Ma întrebați atunci ce rol ar avea politicienii ? Nu știu, posibil sa recolteze aplauze daca situația se rezolva bine sau sa dea vina pe profesioniști daca iese prost.

  Reply
  • Robert

   In Canada exista o birocratie foarte profesionala, rolul unui prim-ministru sau ministru este doar de a indica directia, nu sa managerieze. Daca locuiesti in Canada ai putea sa spui ca acesti politicieni apar foarte rar la TV sa faca circ. Chiar daca nu ar exista un guvern, tara ar merge de la sine cum s-a intamplat in Belgia care nu a avut un guvern mai mult de un an de zile. Ca sa intri in serviciul federal trebuie sa fi terminat cele mai bune universitati, unii au mai mult de o facultate si in plus trebuie sa treci examenul de admitere in acest serviciu. Acesti functionari au salarii foarte bune, pensii de serviciu, asigurari medicale, concedii pe care nu le vezi in privat.

   Reply
   • Cinicul

    Ceea ce am subliniat este ca critica birocrației de la Bruxelles, in Romania venita dinspre auriti si PSD si peste ocean de la trumpisti este fara obiect, pentru ca mai peste tot avem de-a face cu oameni incompetenți. In sistemul westminsterian politicienii dau direcții majore cu impact mai mare dectat cele ale birocrației de profesioniști si de multe ori aceste decizii ignora sfatul primit de la public service. Directia data de Boris J si ministra sănătății din UK in primele 6 luni ale epidemiei a fost mai importanta decât orice sfat primit de la slujbașii de profesie.
    Si acum direct despre public service din Canada: am citit destule articole critice din presa canadiana despre performanta slaba a Theresei Tam.

    Reply
    • Cinicul

     …este fara obiect, o exprimare cam nefericita. Este lipsita de o perspectiva mai larga, era poate mai bine spus.

     Reply
     • robert

      Acum Marea Britanie si cu expresia consacrata in timpul brexitului „ca lumea s-a saturat de experti” nu stiu daca este un caz tipic pentru o birocratie functionala.
      De fapt asistam in toata lumea la o slabire si contestare a autoritatii institutiilor statului.
      In Canada, sanatatea este apanajul provinciilor, federalii doar deburseaza banii, Theresa Tam nu este o persoana importanta. Asa ca performanta nu stiu ce sa zic, ca si ei au spus ca este o chestie noua si invata cu timpul. In general aici au bagat niste medici normali, pe care-i tot rotesc, si tot explica ce si cum e cu virusul pana la saturatie. Nu mai cauti nicaieri pe internet ca stii tot de la tv de proteina spike si tulpina britanica si cum se roteste si se invarteste.

  • Laur22

   @CINICUL

   PE FOND DA ASHA ESTE „trebuie sa existe organisme speciale, formate din profesioniști care știu ce sa facă”

   Da pentru ca sa hahahaha „SA EXISTE” trebuie sa nu fie decimate de politicieni care sa la imparta intre ei ca shi sinecura politica.

   Ei acuma uita-te cum a facut PNL-ul anul trecut shi colaltzia „de centru noaptea” anu asta SHI SPUNE-MI DACA IN REGIMUL ASTA POATE SA EXISTE, „organisme speciale, formate din profesioniști care știu ce sa facă”.

   Altminteri articolul a fost scris azi deci trebuie sa se refera la situatzia de azi situatzie in care masurile de control ale pamdemie propuse de Moldovan s-au lasat cu demiterea din guvern a lui Voiculescu pe motiv ca masurile astea trebuiau validate politic shi nu fusherite asha pe sub mana.

   De altfel masura corecta a acestui ministru shi a echipei lui s-a dat in modul in care a stiut sa organizeze schimbarea cu fortza a destinatziei spitalului Fosisor din ortopedie in COVID.

   Tot ministerul stia ca spitalul nu vrea schimbarea destinatziie sale deci era de astepta sa se opuna deci era de asteptat sa iasa cu scandal.

   Dar intruct baietzashii de la USR-Plus stiu cum se face cand ei fac scandalul shi nici pe departe cum sa se apere cand scandalul e facut de altzii a ieshit ce-a ieshit.

   Altminteri daca maine e sa sa fie cutremur in Bucuresti ce-o sa facetzi datzi vine pe PSD shi cu asta v-atz-i scos ?

   Oare n-ar fi mai bine sa incercatzi shi altceva decat toata energia in tropmpeta ?

   Nu ca PSD-isti ar fi niste lumini da cat de cat ei s-au straduit sau macar au avut bunul simtz ca atunci cand nu le-a ieshit sa nu procedeze ca voi shi sa se planga ca dusmanii politici sunt dusmanoshi shi ii critica.

   Voi insa va reducetzi fara rest la o singura lozinca „muie, muie PSD” shi aici se termina atat priceperea cat shi responsabilitatea vostra.

   Aaaaa cam subtzire pentru unii care se inchipui ca merita sa fie la putere.

   Caaa la putere trebuie sa fii judecat pe baza de ce-ai facut tu nu de cata vina potzi sa dai pe ceilatzi in bula ta feismuc.

   Ca sa intzlegi de ce PLUS ul cu oamenii lui nu merita sa fie la putere uita-te la Talc Talk unde Dragos Patraru l-a lins pe toate partzile pe mofluzul PLUS Valentin Nicolae.

   De ce zic ca l-a lins pe toate partzile ?

   Deorece nici macar atuncea cand s-a contrazis pe sine se, nu l-a tras de maneca.

   A gavarit Valentin ca principala problema a lui Veve a fost ca nu a comunicat suficient in coalitzie shi tot Valentin a zis ca uite cu acesti membri ai coalitzie a b c nu ai ce se vorbesti.

   Deci pentru amandoi era OK ca tb sa comunici mai mult da …. asha ca la ei la PLUS doar cu cei cu care esti 100% de acord cu restul ….. e firesc sa nu ai ce sa vorbesti. A wow.

   Shi amandoi, da amandoi (oameni cultzi shi cu toata vorbele acasa) au fost de acord cu acesta autocontradictzie.

   Shi amandoi cred ca analfabetzii functzionali sunt altzii (unii care scriu greshit cuvinte) shi nu ei cei care sunt de acord shi cu lucrul shi cu opusul sau simultan shi deodata.

   Reply
 10. Calin

  Intr-o tara controlata aproape in totalitate de mafie este imposibil sa existe un partid format doar din oameni cinstiti si competenti.
  Mafia este bine organizata pentru a bloca orice tentativa.
  Pe de-o parte, acel partid este infiltrat cu oameni ai mafiei, care, la timpul potrivit, actioneaza conform ordinelor mafiei.
  Pe de alta parte, orice om cinstit si competent, care incearca sa intre in politica, este imediat atacat, insultat, calomniat, linsat de vuvuzelele mafiei. Mafia cauta orice punct slab al acelei persoane si il amplifica (daca nu gasesc nimic, inventeaza ceva), iar, in acelasi timp, orice calitate este luata in deridere, este dusa in derizoiu, este decredibilizata.
  Asa a patit ilustrul Corneliu Coposu. Cat timp a trait a fost atacat si insultat de toate likelele, aflata in solda mafiei.
  Asa a patit exceptionala Sefa a DNA. Tone de minciuni, calomnii si aberatii s-au revarsat in presa si la TV in privinta sa : ca a plagiat teza de doctorat, ca a terminat facultatea cu nota 6, ca nu stie nicio limba straina, ca statul a platit din cauza ei milioane de euro, in urma unor procese la CEDO. Numai minciuni sfruntate.
  Asa pateste acum VV. Toate likelele se leaga ca a luat o diploma dupa 10 ani. Dar nu spun ca a numit un secretar de stat exceptional calificat si i-a delegat atributiunile, adica a facut exact ce trebuia sa faca.
  Aceleasi likele nu scot un cuvant despre o numire scandaloasa a aceluiasi premier corupt, aflat in slujba mafiei.
  Este vorba despre Andra Sabrina Pleșa, fiica vitregă a lui Vela, foarte recent numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naturale pentru Arii Naturale Protejate, care atunci cand a vrut să devină notar, nu a trecut nici de proba orală, pentru ca a luat doar nota 2,17.
  Reformistii s-ar descurca mult mai bine, decat oamenii mafiei psd si pnl, pentru ca sunt mai competenti, mai corecti si mai cinstiti.

  Reply
  • Dumitru

   „exceptionala Sefa a DNA” chiar a plagiat. Dar „putin”, si din cauza asta nu-i retrag titlul. Asta conform comisiei alese pe spranceana ca o spele de pacate (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21459849-fost-publicat-raportul-comisiei-care-decis-laura-codruta-kovesi-nu-plagiat-radu-chirita-calitate-stiintifica-sub-nivelul-unei-teze-doctorat.htm). Ce a decis comisia asta (citat):

   1. Mentinerea titlului de doctor al dnei. Codruta Laura Kovesi, retragerea acestuia aparandu-ne ca fiind o sanctiune excesiva si neadaptata;
   2. publicarea Raportului comun al Comisiei noastre si anexarea acestuia la toate exemplarele din teza dnei. Kovesi prezente in toate bibliotecile din tara – mai ales, in Universitatea de Vest din Timisoara, unde teza a fost sustinuta.
   3. Interzicerea publicarii tezei in starea actuala, cand – desi nu se poate retine plagiatul – in opinia noastra, este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat.

   In nici o tara civilizata nu ar fi trecut o astfel de alba-neagra (a plagiat dar nu mult).

   Reply
   • Calin

    @dumitru :
    Toate comisiile au stabilit clar, fara echivoc, ca nu a fost vorba despre niciun plagiat.
    Anumite mici asenanari sunt inerente intre orice lucrari care trateaza acelasi domeniu.
    Este clar ca nu stii ce este o teza de doctorat.
    O teza de doctorat nu este un brevet de inventie, nu este un roman.
    O teza de doctorat este o lucrare care trebuie sa dovedeasca stapinirea de catre autor a unor inalte cunostinte de specialitate, sa prezinte situaltia la zi in domeniu, in tara si in strainatate si sa aduca si niste contributii originale.
    Bineinteles ca titlurile legilor la care face referire, care se intind uneori pe mai multe rinduri, trebuie sa fie scrise integral. Nu inseamna ca este plagiat, nu inseamna ca este autoarea acelor legi.
    Exista niste formulari standard care se utilizeaza in domeniul juridic. Daca sunt folosite intr-o teza nu inseamna ca este vorba despre un plagiat.
    Un doctorat inseamna niste examene, niste Referate si presupun publicarea unor articole de specialitate.
    Aparitia in teza de doctorat a unor parti din Referatele sau din Articolele autorului nu reprezinta nici plagiat, nici auto plagiat.
    Faptul ca un cuptor cu microunde seamana putin cu un televizor de tip vechi, nu inseamna ca televizorul a fost plagiat dupa cuptorul cu microunde sau invers.

    Reply
    • Laur22

     @calin

     draga Caline

     ce din argumentatzia ta nu se aplica shi la „plagiatul” lui Ponta ?

     Minus desigur shi verdictul unor comisii alese cu mana care ….. au zis cum au zis shi ca sa nu intre la parnaie.

     Deci privind pe textele originale in care se dovedeste copy & paste pe textul lui Ponta shi pe textul lui Koveshi ce din argumentele tale atat de minunate in cazul Koveshi nu ar sta in picioare shi in cazul Ponta ?

     Sincer mie nu mi se pare normal sa itzi dai doctortul IN PROBLEME JURIDICE ca nu intzeleg ce potzi sa inventezi nou intr-o materie in care actorul nu esti tu deh legile le fac altzii iar documentele sunt de notorietate publica.
     Ce potzi sa stii nou despre un subiect extrem de public in care partea activa (facutul legilor) o fac altzii shi totul e public.
     Daaa aste o fi shi din cazuza ca n-oi fi eu din domeniu shi de aia nu apreciez noutatea caaaa dupa parerea mea scopul unui doctorat e sa impinga inainte fruntariile stiintzei shi nu sa demonstreze virtuozitatea autorului.

     Altminteri durea-m-ar capul ref doctoratele lor.
     Ca toata problema e schimbare regulilor ref citare.
     Pe regulile vechi cata vreme ai pus opera de unde ai copy & paste la index era OK shi far asa inici fraza cu fraza de unde ai citat.
     Pe regulile noi, suntem la scrofuloshi shi trebuie citat fraza cu fraza.
     Da totushi sa ii retragi unuia doctoratul ca a copiat fara sa citeze din indrumatorul de doctorat ….. mi se pare totushi dincolo de ridicol.

     Apropo ce inseamna tzara controlata de mafie shi prin ce se deosebeste respectiva tzara de o tzara controlata de hahahaha „societate civila” a propriului popor. O tzara controlata de „local gentry”
     Adica elita mai mult sau mai putzin militarizata a propriului popor controleaza tzara in ciuda ocupantului strain (Somaila gen) aha.
     Altminteri ceea ce vedem in Ro e ca indiferent ce votam noi, tot baietzii cu ani lipsa in CV ajung la butoane.

     Sincer shi acuma ceva la subiectul anului care cred eu ca pe planeta e COVID-19. Potza sa-i intrebi pe prietenii de la USR – plush daca au idee ce ce masurile din trimestrul 1 al lui 2021 nu au dat rezultatul pe care l-au dat in 2020 shi asta nu daor la noi ci shi in Coreea de Sud ?
     Uita-te pe https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea/
     shi inceraca sa explici de ca platourile valului 1 ,2 sau 3 au fost din ce in ce mai sus. De ce nu s-a ajuns la acelashi nivel de jos ?

     Shi acuma uita-te la https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania
     shi incearca sa explici de ce forma sa e semnificativ diferita.
     Cine shi cum a manarit in Romania cifrele ?
     Ca pe grafic concluzia e indubitabila cifrele s-au manarit.

     PPS ce s-a ales de izolete shi de spitalele de corturi electorale ale lui Werner de asta vara ? Shi compara te rog panaramele alea cu
     https://cn.bing.com/search?q=wuhan+covid+fast+building+hospital&pid=default2017
     https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51245156
     https://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-wuhan-covid-hospital-build-b1788297.html

     Shi spune-mi shi mie te rog de ce mereu shi mereu shi mereu Romania trebuie sa ishi doreasca sa fie neputincioasa ?

     Shi in ceea ce priveste COVID-ul shi in ceea ce priveste contruirea de spitale ori autostrazi ori de cai ferate ori de orice dar shi in tot ceea ce priveste construirea unui viitor in aceasta tzara.

     Shi acuma la subiectul articolului deorece un cutremur major in Bucuresti nu e o probleme de daca, ci de cand.
     Cand o sa vina curemurul ce-o sa facetzi ?
     O sa scrietzi pe feismuc shi o sa datzi vina pe PSD ?
     O sa rezolvatzi cutremurul din campanii pe fesimuc shi procurori DNA din camplul tactic ?

     Reply
  • Dumitru

   BTW, pe mine nu ma deranjeaza deloc faptul ca VV si-a luat diploma in 10 ani. Ma deranjeaza, in schimb, ca a inchis medicina de transplant din RO nu o data, ci de doua ori. Ca a avut o gestiune incompetenta a crizei COVID. Si ca a dat afara pacienti dintr-un spital in mijlocul noptii. De asta a trebuit sa zboare, pentru ca facea prea multe tampenii si prea mari.

   Reply
 11. Ioan Costea

  Nu-i nevoie de cutremur, că se „cutremură” ei singuri. N-ar fi nici un bai, dacă n-ar face parte din guvern sau „coaliția de guvernare”. Niște ficiori și fătuțe a căror lipsă de educație (intelectuală&politică) e debordată de nonșalanța cu care comit tot felul de năsărîmbe. Conform sloganului: „Votați! Acum aveți cu cine”. Nu zău?!

  Reply
 12. Nila

  Nu pot sa nu remarc cu regret ca aveti dreptate in analiza dvs, cu care sunt total de acord. Din pacate incompetenta, plagiatul, diplomele dubioase, exuberanta si avantul tineretii sunt calitati apreciate in acordarea de functii si la USR+. Dar sunt scuzabile la cate sunt de facut dupa socialistii ce au cimentat institutiile acestui stat mafiot care și-a abandonat cetățenii, ce nu mai au minimă încredere în statul lor. Nu stiu daca totul e o farsă pentru a acredita ideea că ne trebuie o conducere militară să ne descurcăm pe timp de dezastru, dar cert e ca 30 de ani de democratie originala au erodat increderea intr-o societate in care statul, asa cum bine spunea Vasile Ernu, a decis să se adreseze doar unor grupuri privilegiate și să le slujească, abandonandu-i pe ceilalti. Romania, indiferent de cine e la putere, este un stat mafiot dovedit de Departamentului de Stat al SUA, Comisia de la Venetia, CEDO, MCV, ce foloseste institutiile de forta in acte de delapidare a averii statului si trecerea acesteia in proprietate privata dubioasa, furt si atrocitati asupra cetatenilor, foloseste presa ca propaganda in slujba retelelor de crima organizata, si justitia pentru a ingropa dosarele. Incercarea USR+ de a combate toate astea seamana cu incercarea statului italian de a combate Mafia, adica o lupta fara de sfarsit in lipsa unui sprijin real al populatiei sau a unei revolutii adevarate. Ori, este cunoscuta toleranta romanilor la furt, si nici sperante pe viitor nu avem, pentru ca cei de la PNL nu l-au citit pe Hugo, care spunea ca „cel deschide o şcoală închide o temniţă”, pentu ca vedem cum se raporteaza la invatamant. E de vazut daca o criza economica serioasa care sa umble la stomacul romanilor o sa fie suficienta ca sa-i determine sa lupte pentru un nou contract social, asa cum iarasi bine spunea Vasile Ernu.

  Reply
 13. G

  Cum să se descurce? Ca oricare alt partid: ar mermeli fațadele clădirilor prăbușite. La capitolul morți ar putea lăsa și-un PNL-ist, că vorba aia: partid istoric împăiat! Îi primește pensia SRI-ul, nepotul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *