Biroul Permanent al Senatului a stabilit, astăzi (marți, 2 aprilie), termen de depunere a raportului privind proiectul legii Noului Cod Silvic pentru luni, 8 aprilie (comisii de raport fiind cea de Mediu, respectiv cea de Ape și Păduri). Asta ar însemna că legea ar putea să fie votată de plenul Senatului fie în plenul de lunea viitoare (8 aprilie), fie în cel de miercurea viitoare (10 aprilie), practic, într-o săptămână, apoi trimisă la Camera Deputaților unde, printr-o procedură similară, să fie adoptat la fel de rapid.
În bătaie de joc, chiar dacă proiectul legii are 144 de pagini și 162 de articole (cu numeroase aliniate și litere), termenul pentru depunerea amendamentelor este de… o singură zi (3 aprilie)!
De ce se grăbește, brusc, Guvernul Ciolacu: teama de proteste în stradă!
Chiar și pentru o procedură de urgență, termenul este extrem de scurt și arată, fără echivoc, dorința majorității PSD – PNL de adoptare a Noului Cod Silvic fără o dezbatere reală, înainte de a se intra în campania electorală.
Graba este justificată de revolta activiștilor și a ONG-urilor de mediu după ce au citit forma adoptată de Guvern și trimisă la Parlament săptămâna trecută, care diferă substanțial de formele care au fost în consultare și dezbatere publică în primăvara, vara și toamna anului trecut.
Diferențele semnificative din proiectul Guvernului Ciolacu sunt în favoarea creșterii substanțiale a volumului de lemn care poate fi exploatat, în lăsarea la liber a construirii de vile și de case de vacanță în pădure, în favoarea tăierilor ilegale (prin eliminarea confiscării camioanelor folosite de Mafia Pădurilor pentru transporturi ilegale de material lemnos – una din puținele măsuri anti-hoție care și-au dovedit eficiența în ultimii ani) sau condiționări absurde menite să îngrădească accesul cetățenilor în pădure, în scop de relaxare, și a jurnaliștilor și activiștilor de mediu, în scop investigativ.
Reacția rapidă a ONG-urilor și activiștilor de mediu este explicația pentru care majoritatea PSD – PNL forțează adoptarea Noului Cod Silvic cu o viteză similară OUG 13, înainte ca cea mai mare parte a cetățenilor să afle despre ce e vorba și să se revolte, inclusiv ajungând la proteste în stradă pentru păduri, cum s-a întâmplat în mai 2015 ori noiembrie 2019.
Sursele România Curată din Senat au dezvăluit că majoritatea PSD – PNL este conștientă de potențialul de scandal public a adoptării acestei legi în forma adoptată de Guvernul Ciolacu. Tocmai pentru a nu se expune public, dar și pentru a urgenta adoptarea, Comisia Juridică nu a cerut legea la raport, deși sunt numeroase prevederi de drept penal care ar fi impus acest lucru. De asemenea, sursele România Curată susțin că majoritatea PSD – PNL se pregătește să respingă în bloc cvasi-majoritatea amendamentelor care vor fi depuse, fără a o oferi posibilitatea dezbaterii și susținerii lor în mod real.
Riscăm să pierdem și sutele de milioane de euro pentru împăduriri!
Adoptarea Noului Cod Silvic în forma asumată de Guvernul Ciolacu vine la pachet cu riscul pierderii a aproximativ jumătate de miliard de euro destinați prin PNRR împăduririlor și informatizării și dezvoltării sistemului de monitorizare a pădurilor și a exploatărilor de lemn. Reforma silvică (prin adoptarea unui nou cod silvic) a fost un jalon asumat de România prin PNRR, care ar fi trebuit să fie finalizat încă de acum aproape un an. Acest risc vine deja în condițiile în care României i-au fost deja diminuate, anul trecut, fondurile destinate împăduririi cu aproape 270 de milioane de euro, din cele 730 de milioane alocate inițial!
Ratarea totală a reformei silvice (prin adoptarea unui Cod Silvic reacționar) vine la pachet cu riscul pierderii și a restului de aproximativ 500 de milioane de euro (împăduriri și bani pentru informatizarea și digitalizarea sistemului), condiționați de îndeplinirea jalonului. Cum ar veni, Mafia Pădurilor ar fi de două ori câștigătoare: scapă de un sistem mai eficient de monitorizare a exploatării lemnului și se alege și cu un Cod Silvic care îi este favorabil. Iar Guvernul Ciolacu îi face jocul în regim de urgență!
Ieri, România Curată și Declic au lansat petiția prin care se solicită reintroducerea confiscării camioanelor utilizate pentru transportul ilegal de materiale lemnoase – una dintre puținele măsuri eficiente împotriva Mafiei Pădurilor din ultimii ani. Semneaz-o și TU, aici! Și dă-o mai departe!
Mai multe despre confiscarea camioanelor Mafiei Pădurilor și amendamentul pe care România Curată îl va trimite Parlamentului: