Mihai Goțiu

SUPER-MOBILIZARE: Peste 150.000 de semnături pentru păduri! Ce solicită cetățenii și ce se întâmplă, zilele următoare, cu noul Cod Silvic, în Senat

156.948 de semnături au fost strânse (până la ora redactării prezentului articol) pe mai multe petiții care vizează modificări ale Codului Silvic, lansate pe platforma Declic. Cetățenii solicită accesul liber în pădure, confiscarea camioanelor hoților de lemne, protecția pădurilor din jurul Bucureștiului și a arborilor remarcabili și monitorizarea video și satelitară a pădurilor.

Luni dimineața, de la ora 10.00, e programată o ședință reunită a comisiilor de raport din Senat, pe proiectul legii noului Cod Silvic. În ședința de luni, la care vor participa și reprezentanții ministerului Mediului (la primele două ședințe a fost chiar ministrul Mircea Fechet), ai presei, ai organizațiilor neguvernamentale, ai administratorilor și proprietarilor de păduri și ai industriilor din domeniu se intenționează finalizarea dezbaterii amendamentelor depuse. Conform discuțiilor din cele două ședințe de până acum, votul pe amendamente și pe raport ar urma să aibă loc într-o ședință separată, urmat de votul la plen. Dacă s-ar respecta înțelegerea verbală, votul în plenul Senatului au urma să aibă loc peste încă o săptămână, luni, 22 aprilie.

Ținând cont că majoritatea PSD – PNL a încercat încă de la început să scurteze cât mai mult dezbaterea parlamentară, tocmai pentru a reduce creșterea presiunii publice, e posibil însă, ca înțelegerea să fie încălcată, și atât votul din comisiile de raport (Mediu, respectiv Ape, păduri, pescuit și fond cinegetic), cât și votul din plenul Senatului, să aibă loc astăzi.

Subiectul protecției pădurilor este unul extrem de sensibil pentru opinia publică, chiar dacă mass-media naționale l-au tratat, în cea mai mare parte, marginal și/sau doar prin promovarea (în unele cazuri plătită) a punctelor de vedere guvernamentale. Doar în ultimul an, de când au început discuțiile legate de un nou Cod Silvic, au fost lansate mai multe petiții care ar putea fi soluționate prin adoptarea lui.

Petiția inițiată de Declic și Agent Green, privind accesul liber în pădure, lansată în toamna trecută, se apropie de 70.000 de semnături.

Cea mai recentă petiție, care vizează menținerea măsurii confiscării camioanelor utilizate la transportul ilegal de materiale lemnoase (introdusă în 2020 în Codul Silvic, dar eliminată din proiectul de lege adoptat și trimis la Parlament de Guvernul Ciolacu), a fost inițiată de România Curată și Declic. Deși a fost lansată doar pe 2 aprilie 2024, a strâns deja peste 23.000 de semnături.

Petiția Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, prin care se solicită interzicerea tăierii pădurilor din jurul Bucureștiului, a fundamentat, inițial, o inițiativă legislativă separată. În urma blocajului de mai bine de jumătate de an, din Camera Deputaților, s-a ajuns la propunerea (declarativ susținută de ministru și majoritatea partidelor parlamentare) de a fi inclusă ca amendament în noul Cod Silvic. Petiția a strâns aproape 12.000 de semnături.

Tot prin adoptarea noului Cod Silvic se poate oferi o protecție sporită arborilor remarcabili, petiția civică de susținere a acestui demers strângând peste 6.000 de susținători.

Sistemul de monitorizare video a transporturilor de lemne, accesibil publicului larg, și monitorizarea satelitară a tăierilor din păduri sunt alte două revendicări civice mai vechi, care au strâns peste 17.000, respectiv peste 28.000 de semnături.

Pe același subiect:

Asta e scena unei crime de mediu. Cum îi apără de pușcărie, pe făptași, ministrul Mediului și majoritatea parlamentarilor

PE FAȚĂ! Camioane pline cu bușteni, filmate fără numere de înmatriculare sau cu numerele de înmatriculare ascunse, într-una din zonele cele mai devastate de tăierile ilegale de păduri

Jurnaliștii și activiștii de mediu au furat lemne și au distrus marcaje. Asta pretinde un senator și fost ministru PNL, într-un amendament depus la legea noului Cod Silvic

Senatorul și fostul ministru PNL Nazare insistă: cică au fost semnalate cazuri în care jurnaliștii și activiștii ar fi furat lemne. Domnule senator faceți-le publice sau cereți-vă scuze!

Citește pe România Curată:

”Boc, Betonule!”, ”Mall Dor” și ”aBocalypse Now: Sarcophagus”. Reacția civicilor clujeni la mega-proiectul comercial de pe malul Someșului, din Cluj

Pare incredibil și, totuși, e adevărat: Guvernul Ciolacu se gândește la prelungirea licenței miniere pentru Roșia Montană!

Firma directorilor de la RMGC și Gabriel Resources a intrat în insolvență. Ce se ascunde în spatele acestei mișcări, în condițiile în care România are de recuperat 10 milioane de dolari după procesul pentru Roșia Montană

Antidemocrația slovacă versus cea românească. Și ”autodenunțul” lui Fechet


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *