Mihai Goțiu

Tăieri ilegale descoperite în prima pădure certificată pentru servicii ecosistemice din România și în zona de protecție a unei păduri UNESCO (VIDEO)

Activiștii de la Asociația Valori Superioare mi-au transmis filmările făcute, astăzi (24 aprilie), în pădurile administrate de Ocolul Silvic (OS) Strâmbu Băiuț, din Maramureș. Controlul Direcției Silvice și Poliției Maramureș a identificat deja aproape 800 de cioate tăiate ilegal, în doar două cantoane. Culmea e că pădurea Strâmbu Băiuț este prima din România care a obținut certificare FSC (Forest Stewardship Council) pentru servicii ecosistemice. ”Ceea ce înseamnă că, pe lângă recunoașterea implementării unui management forestier responsabil, este cuantificată și recunoscută și contribuția la menținerea și dezvoltarea unor servicii ecosistemice precum biodiversitatea și activitățile recreative, după cum arată WWF (detalii aici).

Mai mult, tăierile ilegale au avut loc la doar câteva sute de metri (de fapt, în zona de protecție) de Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț, pădure inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în 2017.

Metoda utilizată pentru mascarea furtului e cea denumită ”a răriturilor”. Mai exact, se licitează pentru copaci mai puțin valoroși, atât din punct de vedere economic (sunt mai subțiri, posibil bolnavi), cât și al sănătății și viitorului pădurii. Dar de tăiat, se taie copacii mai groși și mai valoroși economic. Implicit, cu daune multiple: prețul cu care se cumpără răriturile e mai mic decât pentru copaci mai mari, la care se adaugă daunele de mediu. De cele mai multe ori, arborii care ar fi trebuit să fie tăiați, rămân în pădure, firmele de exploatare nefiind interesate să-i mai taie. Avantajul (pentru Mafia Pădurilor) e că prin metoda răriturilor pot să efectueze transporturile cu aparență de legalitate, pentru că în SUMAL 2.0 sunt înregistrate imagini cu copacii efectiv tăiați și, la un eventual control pe drum, nimeni nu are de unde să știe că în pădure ar fi trebuit să fie tăiați alți copaci.

Potrivit informațiilor obținute de Asociația Valori Superioare, tăierile ilegale au avut loc începând cu vara anului trecut până către sfârșitul anului. Mai mult, ulterior tăierilor, ar fi avut loc trei controale din partea OS Strâmbu Băiuț, unul dintre ele cu participarea inclusiv a șefului pazei de la ocol, care nu au constatat vreo ilegalitate! Totul a fost descoperit după ce un pădurar nou la unul dintre cantoanele în care s-a tăiat ilegal a solicitat un control ocolului silvic, înainte de a i se preda cantonul. OS Strâmbu Băiuț i-ar fi transmis că nu e prioritate, motiv pentru care pădurarul s-a adresat Poliției, care, împreună cu reprezentanți ai DS Maramureș au început controalele care au scos la iveală prăpădul.

Culmea e că, în aceste zile, în Parlament se dezbate adoptarea unui nou Cod Silvic. Unul dintre articolele la care reprezentanți ai silvicilor (de la sindicat) și ai administratorilor și proprietarilor de păduri s-au opus cel mai vehement e cel legat de la stabilirea unui obiectiv de trecerea la vânzarea la lemn fasonat ori din depozit, în locul vânzării pe picior. În principal, măsura vizează stoparea tăierilor ilegale bazate pe diferențele mari între volumul de lemn cumpărat (mai mic) și cel efectiv tăiat (mai mare), dar poate stopa și metoda răriturilor, care presupune un mecanism asemănător: se cumpără niște copaci pe picior, dar, în realitate, se taie alții, mai valoroși.

Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, a afirmat că va informa atât Garda Forestieră, cât și FSC. Înregistrările video cu tăierile ilegale din prima pădure din România certificată FSC și de lângă o pădure UNESCO, mai jos:

CONTINUARE AICI:

Am găsit copacii tăiați ilegal din prima pădure cu certificare FSC din România, de lângă o pădure UNESCO (VIDEO)

Nou pe România Curată:

”Aici a fost o pădure”. ”Nu cedăm!”. Marș și protest în Parcul IOR București, distrus de interesele imobiliare. Reacția ministrului Mediului și a senatorilor (FOTO & VIDEO)

Pentru că Guvernul Ciolacu ”se mai gândește”, societatea civilă a deschis proces împotriva prelungirii licenței de exploatare de la Roșia Montană

Mai mult:

De ce și cum am fost amenințat în Senat, la dezbaterea pe noul Cod Silvic (VIDEO). Are legătură cu confiscarea camioanelor Mafiei Pădurilor

PE FAȚĂ! Camioane pline cu bușteni, filmate fără numere de înmatriculare sau cu numerele de înmatriculare ascunse, într-una din zonele cele mai devastate de tăierile ilegale de păduri

Asta e scena unei crime de mediu. Cum îi apără de pușcărie, pe făptași, ministrul Mediului și majoritatea parlamentarilor

SUPER-MOBILIZARE: Peste 150.000 de semnături pentru păduri! Ce solicită cetățenii și ce se întâmplă, zilele următoare, cu noul Cod Silvic, în Senat

Cum a ajuns Nicușor Dan să fie atacat de ministrul Mediului cu… praful saharian!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Tăieri ilegale descoperite în prima pădure certificată pentru servicii ecosistemice din România și în zona de protecție a unei păduri UNESCO (VIDEO)

  1. Andrei

    Idem si pe raza Ocolului Silvic Baia Mare, unde in 3 luni a fost rasa o padure pe traseul care duce la Varful Iricau! S-au facut adrese catre OS Baia Mare si raspunsul e stupefiant: se fac igienizari si se taie copacii batrani, in conditiile in care padurea era alcatuita in marea majoritate de copaci tineri si sanatosi…Si se mai plang unii ca IKEA taie padurea noastra! Nu , NOI, romanii, taiem padurea noastra romaneasca !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *