Mihai Goțiu

”Aici a fost o pădure”. ”Nu cedăm!”. Marș și protest în Parcul IOR București, distrus de interesele imobiliare. Reacția ministrului Mediului și a senatorilor (FOTO & VIDEO)

”Nu cedez Parcul IOR”, ”Parcul IOR e al nostru”, ”Aici a fost o pădure, aici ar putea fi o pădure”, ”Vrem plantări, nu retrocedări!” au fost printre mesajele celor câteva sute de protestatari care s-au adunat, duminică după-amiaza, la marșul și protestul din Parcul IOR din Capitală.

Copacii de pe aproximativ 12 ha – o suprafață echivalentă cu cea a celui mai mare parc din Cluj-Napoca, Parcul Central, și, probabil, mai mare decât a majorității parcurilor din alte orașe ale României, exceptând Bucureștiul – au fost distruși în mod sistematic: au fost incendiați, găuriți cu bormașina, smulși din rădăcini ori otrăviți cu diferite substanțe toxice turnate la rădăcini. Mobilul acestei crime de mediu este ”eliberarea” zonei de arborii care împiedică diverse proiecte imobiliare, pe terenul pierdut în Justiție într-un proces în care primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a mimat opoziția.

Amenzile inițiale au fost derizorii. În octombrie, anul trecut, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a trecut peste pasivitatea complice a lui Robert Negoiță și a aplicat o amendă record, de 35 de milioane de euro, calculată în raport cu fiecare metru pătrat de spațiu verde afectat. Amenda a fost contestată și acum este în fază de judecată.

MINUNE. SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA! Amendă record, de 35 de milioane de euro, pentru distrugerea unui spațiu verde!

În Consiliul General al Municipiului București (CGMB), Ana Ciceală și consilierii USR au propus majorarea drastică a amenzilor pentru distrugerile copacilor din parcuri, dar majoritatea PSD – PNL au boicotat ședința în care propunerea de hotărâre a fost pe ordinea de zi.

De asemenea, printre amendamentele pe care le-am transmis din partea SAR/România Curată pentru proiectul legii noului Cod Silvic, se numără și cel legat de sancționarea penală, cu închisoare, a tăierilor fără drept și a distrugerilor de copaci din afara fondului forestier național (situație în care se află și pădurea distrusă din Parcul IOR), așa cum a fost până în 2020. Din nou, senatorii PSD și PNL, dar și UDMR, precum și ministrul Mediului, Mircea Fechet, au fost împotriva acestui amendament, pe motiv că pădurile urbane, precum cea distrusă în IOR, ar fi ”protejate” de Legea Spațiilor Verzi – lucru evident fals, cât de bine ”protejează” văzându-se clar chiar în cazul crimei de mediu din IOR.

De altfel, într-o discuție informală, înaintea unei dezbateri din Senat, ministrul mi-a spus că imaginile și filmările pe care le-am făcut publice cu dezastrul din IOR n-ar fi o crimă de mediu, ci resturile curățării copacilor uscați din parc (!). L-am invitat să mergem împreună în Parcul IOR, a spus că vine, dar încă n-a făcut-o. În schimb, într-un schimb de replici publicitar de pe Facebook, cu președintele PNL Sector 3, Andrei Baciu, preluat pe larg de o parte a presei, deplângea poluarea din București cauzată de… distrugerea parcurilor, atacându-l pe Nicușor Dan!

Asta e scena unei crime de mediu. Cum îi apără de pușcărie, pe făptași, ministrul Mediului și majoritatea parlamentarilor

Astăzi, este de așteptat ca proiectul legii noului Cod Silvic să fie pus pe ordinea de zi a plenului și votat. Amendamentul mai poate fi introdus și votat în plen sau, ulterior, la Camera Deputaților, care este și decizională. Rămâne de văzut, însă, dacă pentru parlamentari sunt mai importante interesele imobiliarilor ori cele ale cetățenilor.

PS: Potrivit definiției din proiectul Legii Noului Cod Silvic, pentru a fi considerată pădure e nevoie de o suprafață de cel puțin 0,5 ha, acoperite cu arbori care ating o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație. Condiții îndeplinite cu vârf și îndesat de zona distrusă din Parcul IOR. Că o asemenea pădure urbană se află în fondul forestier național ori în afara lui este o specificație birocratică, administrativă, în condițiile în care rolurile recreative, sociale și de diminuare ale efectelor schimbărilor climatice (cum e efectul de insulă de căldură urbană, în cazul Bucureștiului) sunt îndeplinite cu supra-măsură tocmai în orașe.

Citește pe România Curată:

VICTORII majore, în Senat, pentru pădurile României! Astăzi s-a votat. Ce am câștigat și pentru ce mai luptăm

Cum a ajuns Nicușor Dan să fie atacat de ministrul Mediului cu… praful saharian!

ULTIMĂ ORĂ: Compania care ne-a dat în judecată pentru Roșia Montană a câștigat alte milioane de dolari, pe baza deciziilor recente ale Guvernului Ciolacu. Nu pentru plata datoriilor către România, ci pentru contestarea lor!

VICTORIE uriașă în Justiție, pentru localnicii, apele și pădurile din Apuseni. Avizul de mediu al unui proiect distructiv mai mare decât cel de la Roșia Montană, anulat definitiv!

Pentru că Guvernul Ciolacu ”se mai gândește”, societatea civilă a deschis proces împotriva prelungirii licenței de exploatare de la Roșia Montană


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *