Cu o întârziere de aproape un an (raportat de jalonul din PNRR legat de reforma din domeniul silvic), ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, ieri, adoptarea de către Guvernul României, a proiectului de lege pentru un Nou Cod Silvic. Consultarea proiectului legislativ arată o diferență uriașă între declarațiile pompoase ale ministrului privitoare la reforma silviculturii și realitate.
Practic, propunerea de Cod Silvic făcută de consorțiul de experți contractat de Minister, în urmă cu un an, a fost ciuntită major, iar amendamentele și obiecțiile depuse în timpul consultărilor publice din toamna trecută, inițial acceptate măcar în parte, au dispărut aproape în totalitate din forma adoptată de Guvern. ”Zi neagră pentru păduri” și ”un veritabil atentat asupra pădurii României, care pune în pericol siguranța națională” au fost primele reacții ale organizațiilor de mediu care au citit proiectul legislativ.
Mai mult, una dintre puținele măsuri anti-hoție, adoptate în 2020, și care a avut un efect de reducere, cât de cât, a furturilor masive – confiscarea vehiculelor cu care se transportă ilegal material lemnos – a fost înlăturată.
De asemenea, a dispărut încadrarea la infracțiuni a tăierilor fără drept, a distrugerilor și a scoaterii din rădăcini a arborilor din afara fondului forestier național, așa cum apărea în formele preliminare ale noului Cod Silvic. De dezincriminarea acestor tăieri și distrugeri de copaci din spațiile verzi, în special parcuri, din București, dar și din alte mari orașe ale țării, au beneficiat dezvoltatorii imobiliari (cel mai ”celebru” caz fiind distrugerea arborilor din Parcul IOR), cărora le era extrem de ”profitabil” să plătească amenzi absolut derizorii, în schimbul ”eliberării” terenurilor de vegetație.
Organizațiile WWF România și Agent Green au semnalat, la rândul lor, eșecul reformării silviculturii în proiectul legislativ al Noului Cod Silvic, și toxicitatea multor prevederi ale acestuia.
”Organizația Agent Green este în șoc după ce guvernul a aprobat ieri proiectul de lege privind noul Cod silvic care pune în pericol siguranța națională.”, arată activiștii de la Agent Green.
”Discutăm despre un veritabil atentat asupra pădurii României care este deja destructurată, degradată și vulnerabilizată de exploatările abuzive și masive din ultimii 20 de ani. Pădurea și-a pierdut deja reziliența în fața schimbărilor climatice deși ar trebui să fie principalul scut pentru le atenua. Codul silvic aprobat de guvern pune în pericol pe absolut toți cetățenii țării și le compromite definitiv drepturi constituționale cheie. Este totodată o mișcare profund anti-europeană în favoarea unor interese private vremelnice”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Noul cod silvic aprobat de Guvern: atentat brutal la siguranța națională
WWF – Fondul Mondial pentru Natură atrage atenția că actualele prevederi generează mai multe riscuri decât soluții, chiar și în comparație cu dispozițiile Codului Silvic aflat în vigoare, care trebuia modificat.
Iată câteva dintre problemele principale de conținut care persistă:
Se legalizează o creștere necontrolată a exploatărilor de lemn. Se va putea tăia mai mult si mai ieftin, fără a se ține cont de impactul cumulat pe care exploatările le vor genera la nivel de peisaj forestier, cu riscuri majore legate de conservarea pădurilor și dezvoltarea unei bioeconomii durabile.
“Nevoia de lemn pe piața românească se poate dubla sau tripla în următorii ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să tăiem pădurile în funcție de oportunitățile unor investitori. Managementul pădurii trebuie să țină cont de principiile de sustenabilitate și nu de interesele de moment ale unor grupuri restrânse.”
Radu Melu, coordonatorul proiectelor de păduri la WWF România
Nu este instituită o reformă clară a sistemului de combatere a exploatărilor ilegale. Rămânem cu același sistem ineficient centrat pe marcarea arborilor, valorificarea lemnului pe picior și identificarea cioatelor nemarcate. Este un sistem care nu produce probe concludente în instanță, nu funcționează ca prevenție ci, dimpotrivă, generează conflicte de interese sistemice.
Codul Silvic nu trebuie trimis în Parlament în forma actuală
Oricum, retelele mafiote statale taiau, distrugeau si pradau populatia si cu cod, si fara cod. Din Romania nu se mai poate face nimic serios cata vreme justitia romana este organizatie terorista confirmata, atat in tara de MAI, cat si afara de MCV si statele de drept.
Ieri pe RA nu ati intervenit in discutia cu initiatorii noului cod silvic care reprezinta interesele mafiei si terorismului statului roman si oricum habar nu aveau ce inseamna silvicultura, nici ei, nici jurnalista RA. Odata cu padurile au disparut si inginerii silvici de altadata.
nu pot interveni peste tot, cu atât mai puțin în emisiuni în care nu sunt invitat și/sau despre care habar nu am :)