Mihai Goțiu

VICTORIE uriașă în Justiție, pentru localnicii, apele și pădurile din Apuseni. Avizul de mediu al unui proiect distructiv mai mare decât cel de la Roșia Montană, anulat definitiv!

Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv, pe 25 aprilie, avizul de mediul pentru proiectul minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, din județul Hunedoara, poziționat în așa-numitul ”Cadrilater al Aurului”, în care se află și proiectele de la Roșia Montană și Certej, ale căror acte au fost, de asemenea, anulate de instanțele de judecată (sursa). Acțiunea în anulare a fost inițiată de Asociația Declic și Asociația Ecou Rovina București (a localnicilor din satele vizate de proiect), decizia de joi fiind luată în faza recursului.

Proiectul de la Rovina este deținut de Euro Sun Mining, o companie minieră junior (fără altă experiență anterioară în domeniu), înregistrată în Canada și în paradisuri fiscale, prin subsidiara din România, Samax SRL, cu acționariat în exclusivitate privat, fără vreo participație a statului. Suprafața acoperită de proiect este chiar mai mare decât cea plănuită pentru proiectul de la Roșia Montană și comportă numeroase riscuri de mediu – exploatări în două uriașe cariere deschise, sute de mii de tone de deșeuri toxice și un iaz de decantare cu un baraj vulnerabil.

Un baraj similar, din Canada, de la exploatarea Mount Polley, s-a prăbușit în urmă cu zece ani, generând unul dintre cele mai mari dezastre de mediu recente de pe continentul nord-american, cu 25 de milioane de metri cubi de ape toxice care s-au revărsat în râurile din zonă și în unul dintre cele mai adânci lacuri din regiune.

Proiectanții barajului de la Mount Polley sunt cei care garantau siguranța barajului care ar fi urmat să se construiască la Roșia Montană, dacă proiectul n-ar fi fost stopat de opoziția localnicilor, victoriile în justiție și mobilizarea civică excepțională. De altfel, și în cazul proiectului de la Rovina, localnicii s-au mobilizat, s-au organizat și au primit sprijinul celor care s-au implicat și în luptele pentru Roșia Montană și Certej.

În cadrul acțiunii în Justiție, avocații localnicilor și ai societății civile au invocat riscurile de mediu și, mai ales, faptul că acestea au fost evaluate de o agenție de mediu județeană, în condițiile în care proiectul este unul cu impact transfrontalier.

”Prevenirea unor pagube iminente a fost argumentul care i-a convins pe magistrați că proiectul nu poate continua în aceste condiții dezastruoase”, declara Roxana Pencea Brădățan, de la Declic, membră a rețelei Mining Watch România, în decembrie 2022, când, într-o primă fază, Curtea de Apel Cluj a suspendat avizul de mediu până la soluționarea definitivă a cauzei. ”O firmă canadiană fără nicio experiență și cu numeroase subsidiare în paradisuri fiscale urmează să depoziteze sute de mii de tone de deșeuri miniere, care vor rezulta din exploatarea a două cariere de suprafață imense. Culmea, tehnologia pe care Euro Sun vrea să o folosească la Rovina a produs chiar în Canada o catastrofă ecologică: 25.000.000 de metri cubi de ape toxice s-au revărsat într-unul dintre cele mai adânci lacuri din lume”, a mai spus Roxana Pencea Brădățan.

În cadrul procesului, Declic a arătat că nu au fost întocmite studii de evaluare a impactului climatic și nici nu a fost întocmită o evaluare a calității apelor de suprafață și subterane. Mai mult, raportul de mediu care a stat la baza emiterii avizului de mediu a fost întocmit de persoane neatestate legal. Asociațiile localnicilor precum și organizațiile de protecție a mediului au reproșat companiei miniere, în instanță, și că nu a realizat consultări transfrontaliere cu statele potențial afectate sau consultări efective cu localnicii.

Localnicii și activiștii de mediu au inițiat și o petiție, adresată miniștrilor Mediului, prin care au solicitat ca evaluarea impactului să se facă la nivel central, nu de o agenție județeană, petiție ignorată însă de cei care s-au perindat la conducerea Ministerului. S-a dovedit, însă, că cetățenii și avocații lor au avut, o dată în plus, dreptate, lipsa competenței celor care au realizat studiul de mediu fiind decisivă în hotărârea definitivă a Curții de Apel Cluj. Suplimentar, judecătorii au stabilit și plata către Asociația Declic a cheltuielilor de judecată din recurs, de peste 20.000 de lei.

Cu majoritate de voturi: Admite recursul incident declarat de Asociaţia Declic împotriva considerentelor sentinţei civile nr. 2371 din 30.10.2023 pronunţată în dosarul nr. 5220/117/2022 al Tribunalului Cluj privind întocmirea raportului mediu de către o persoană neautorizată pe care le înlocuieşte potrivit considerentelor prezentei decizii. Respinge recursurile declarate de Agenţia pt. Protecţia Mediului Hunedoara şi Samex România SRL. Respinge ca inadmisibil recursul incident declarat de Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Obligă intimaţii Agenţia pt. Protecţia Mediului Hunedoara şi Samex România SRL la plata, în favoarea recurentei Asociaţia Declic, a sumei de 20.409,82 lei, cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă şi executorie. Pronunţată azi 25.04.2024 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei. Cu opinie separată în sensul respingerii recursului incident declarat de reclamanta Asociaţia Declic.

Hotărârea Curții de Apel Cluj

Reacția avocaților – de ce e atât de importantă această hotărâre:

Decizie istorică în lupta pentru protecția mediului din România. Ce aduce nou hotărârea Curții de Apel Cluj prin care a fost anulat avizul de mediu pentru mega-proiectul de la Rovina

ULTIMĂ ORĂ: Compania care ne-a dat în judecată pentru Roșia Montană a câștigat alte milioane de dolari, pe baza deciziilor recente ale Guvernului Ciolacu. Nu pentru plata datoriilor către România, ci pentru contestarea lor!

”Aici a fost o pădure”. ”Nu cedăm!”. Marș și protest în Parcul IOR București, distrus de interesele imobiliare. Reacția ministrului Mediului și a senatorilor (FOTO & VIDEO)

Pentru că Guvernul Ciolacu ”se mai gândește”, societatea civilă a deschis proces împotriva prelungirii licenței de exploatare de la Roșia Montană

Am găsit copacii tăiați ilegal din prima pădure cu certificare FSC din România, de lângă o pădure UNESCO (VIDEO)

Tăieri ilegale descoperite în prima pădure certificată pentru servicii ecosistemice din România și în zona de protecție a unei păduri UNESCO (VIDEO)

De ce și cum am fost amenințat în Senat, la dezbaterea pe noul Cod Silvic (VIDEO). Are legătură cu confiscarea camioanelor Mafiei Pădurilor

Proiectanții barajului iazului de decantare din Canada, rupt în această săptămână, au lucrat și pentru Gabriel Resources pentru barajul vizat la Roșia Montană!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “VICTORIE uriașă în Justiție, pentru localnicii, apele și pădurile din Apuseni. Avizul de mediu al unui proiect distructiv mai mare decât cel de la Roșia Montană, anulat definitiv!

  1. Adrian

    Poate explicați pe scurt ce e recurs incident (n-a existat apel ? ) și atunci și de ce posibil opinia minoritară este de fapt doar pe o problemă „tehnică” : ar trebui sau nu să existe recurs incident? nu că acea problemă tehnică n-ar fi importantă!

    Că de astfel de probleme „tehnice” s-au tot lovit justițiabilii de la legea fondului funciar (Iliescu) încoace.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *