Mihai Goțiu

Pentru că Guvernul Ciolacu ”se mai gândește”, societatea civilă a deschis proces împotriva prelungirii licenței de exploatare de la Roșia Montană

Rețeaua Mining Watch România cere judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj să suspende licența de exploatare a Roșia Montană Gold Corporation, într-un demers de a opri definitiv orice posibilă exploatare minieră în zonă. Licența expiră în iunie 2024, însă compania RMGC a depus deja actele pentru prelungirea ei, se arată într-un comunicat de presă al rețelei civice.

Procesul este inițiat de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, organizație ce asigură secretariatul rețelei Mining Watch România, iar costurile juridice ale procesului sunt acoperite prin donațiile membrilor Declic, asociație parte a rețelei Mining Watch România.

Guvernul Ciolacu… ”analizează”

Demersul civic vine în contextul în care, într-un răspuns la o solicitare de informații adresată de asociația Roșia Montană Community, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) arată că analizează prelungirea licenței miniere pentru Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), subsidiara din România a Gabriel Resources.

Guvernul Ciolacu e în cunoștință de cauză, pentru că solicitarea i-a fost adresată direct și a fost direcționată apoi către ANRM. Mai mult, o întrebare parlamentară similară a fost adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu și ANRM și de către deputatul USR de Cluj Radu Molnar, fără a primi însă vreun răspuns, deși termenul legal a trecut de aproape o lună (27 martie 2024).

Despre cum ar afecta prelungirea licenței pentru Roșia Montană dezvoltarea localității și valorificarea statutului UNESCO, am detaliat într-un articol anterior, pe România Curată:

Pare incredibil și, totuși, e adevărat: Guvernul Ciolacu se gândește la prelungirea licenței miniere pentru Roșia Montană!

UPDATE: Efectele ”analizei” Guvernului Ciolacu – Gabriel face rost de bani să conteste decizia de la Washington și măsurile de executare din România:

ULTIMĂ ORĂ: Compania care ne-a dat în judecată pentru Roșia Montană a câștigat alte milioane de dolari, pe baza deciziilor recente ale Guvernului Ciolacu. Nu pentru plata datoriilor către România, ci pentru contestarea lor!

„După decizia Tribunalului de la Washington (care a dat câștig de cauză României în litigiul în care Gabriel Resources a solicitat prejudicii de 6,7 miliarde dolari – n.a.), ar fi trebuit să răsuflăm ușurați că Roșia Montană a fost salvată. Doar că RMGC insistă cu cererea de prelungire a licenței de exploatare. Așa că, dacă această licență nu este suspendată de către judecători, riscăm ca Agenția Națională pentru Resurse Minerale să o prelungească din nou în iunie 2024”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, din partea Mining Watch.

Licența pentru Roșia Montană a fost acordată, în 1999, companiei de stat Minvest, fără licitație. Un an mai târziu, a fost transferată, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources). Reînnoirea acestei licențe ar perpetua ilegalitățile, dar și subdezvoltarea în care este ținută localitatea din Apuseni, la presiunile toxice ale companiei miniere, se arată în comunicatul rețelei civice.

Procesul intentat de membrii rețelei Mining Watch cheamă în judecată atât RMGC cât și ANRM, solicitând instanței suspendarea actelor administrative de prelungire a licenței emise în anul 2019 și blocarea actualelor proceduri de prelungire a licenței nr. 47/1999. Dosarul, înregistrat sub numărul 394/33/2024, va avea primul termen de judecată pe 9 mai.

„Prelungirea acestei licențe ar putea deteriora iremediabil valoroasele vestigii arheologice romane, medievale și moderne ale zonei și ar putea bloca orice inițiativă de reabilitare din cauza conflictului între licența minieră și reglementările UNESCO”, a adăugat Roxana Pencea Brădățan.

Motivele invocate în instanță

Rețeaua Mining Watch arată în sesizarea depusă la instanță că licența RMGC trebuie suspendată din două motive.

În primul rând pentru că actele administrative de prelungire au fost “aprobate” de o autoritate necompetentă, adică de ANRM. Lipsa unei Hotărâri de Guvern de aprobare atrage inexistența acestora. Practic, actele administrative atacate nu au intrat de fapt nicicând în vigoare.

În al doilea rând, au trecut mai mult de 210 zile de la actele de prelungire emise în anul 2019 fără să fie începute lucrările, iar acesta e un motiv expres de revocare, prevăzut în Legea nr. 85/2003.

PS: Asociația Declic a câștigat, definitiv, la Curtea de Apel Cluj, procesul privind anularea avizului de mediu pentru proiectul de exploatare a aurului de la Rovina, în mare parte similar celui de la Roșia Montană. Vom reveni cu detalii.

Comunicatul Mining Watch:

Proces pentru oprirea licenței de exploatare de la Roșia Montană

Pe același subiect:

Firma directorilor de la RMGC și Gabriel Resources a intrat în insolvență. Ce se ascunde în spatele acestei mișcări, în condițiile în care România are de recuperat 10 milioane de dolari după procesul pentru Roșia Montană

Citește pe România Curată:

Am găsit copacii tăiați ilegal din prima pădure cu certificare FSC din România, de lângă o pădure UNESCO (VIDEO)

Tăieri ilegale descoperite în prima pădure certificată pentru servicii ecosistemice din România și în zona de protecție a unei păduri UNESCO (VIDEO)

De ce și cum am fost amenințat în Senat, la dezbaterea pe noul Cod Silvic (VIDEO). Are legătură cu confiscarea camioanelor Mafiei Pădurilor


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Pentru că Guvernul Ciolacu ”se mai gândește”, societatea civilă a deschis proces împotriva prelungirii licenței de exploatare de la Roșia Montană

 1. Mircea Berzovan

  In filmare, ” copacii” au valoare de lemn de foc, nu sunt nici seculari si nici cu valoare ” mare” cum ii prezitna gotiu…din nefericire toti neaventiii sunt experti in industrialixare si vorbesc despre padure cand ei au vazut padurea doar la tv

  Reply
  • Mihai Goțiu Post author

   1. ați pus comentariul la alt articol 2. desigur, după niște imagini ați apreciat mai ”corect” decât cei care au fost pe teren valoarea copacilor care au fost tăiați ilegal vs. a celor care au fost marcați pentru tăiere și care au rămas pe picior, în pădure 3. credeți că doar de ”proști” au tăiat alți copaci decât cei care au fost marcați? 4. credeți că au nevoie de o vizită la oculist angajații ocolului silvic care au făcut 3 (trei!) controale înainte și n-au găsit nimic în neregulă? 5. că tot ați adus vorba: ați văzut pădurea și altfel decât sub forma cherestelei pe care o exportați?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *