Mihai Goțiu

ULTIMĂ ORĂ: Compania care ne-a dat în judecată pentru Roșia Montană a câștigat alte milioane de dolari, pe baza deciziilor recente ale Guvernului Ciolacu. Nu pentru plata datoriilor către România, ci pentru contestarea lor!



Gabriel Resources a reușit să strângă 5,575 milioane de dolari pentru contestarea deciziei curții de arbitraj a Băncii Mondiale de la Washington, în procesul legat de Roșia Montană, precum și a măsurilor luate de ANAF, de instituire a unui sechestru pe acțiunile companiei canadiene deținute la subsidiara RMGC (în contul celor aproape 10 milioane de dolari datorați statului român), se arată într-o comunicare, de vineri, a corporației, destinată publicațiilor financiare internaționale și din domeniul mineritului. Milioanele de dolari au fost subscrise după ce Guvernul Ciolacu, prin ANRM, a anunțat că încă se gândește la prelungirea licenței deținute de RMGC!

Într-un răspuns adresat unei asociații a localnicilor din Roșia Montană, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) arată că prelungirea licenței miniere deținute de RMGC, care expiră pe 20 iunie, este ”în analiză”. Atât întrebarea adresată de asociația Roșia Montană Community, cât și interpelarea oficială depusă de deputatul USR de Cluj Radu Molnar i-au fost adresate și prim-ministrului Marcel Ciolacu, ANRM fiind o instituție guvernamentală.

Pare incredibil și, totuși, e adevărat: Guvernul Ciolacu se gândește la prelungirea licenței miniere pentru Roșia Montană!

Cele 5,575 de milioane de dolari au fost obținute prin contracte definitive de subscriere din partea unui grup de investitori proprii, care dețin aproximativ 36% din acțiunile companiei. Din această sumă, 1,3 milioane de dolari au fost subscriși de către directori ai Gabriel Resources (insiders/oameni din interior), potrivit comunicatului, printre care se numără și CEO-ul Dragoș Tănase.

Conform aceluiași comunicat, banii sunt destinați pentru finanțarea ”planurilor strategice continue ale companiei”, dintre care sunt enumerate, în mod expres:

  1. posibilitatea de a urmări o anulare a deciziei de arbitraj ICSID;
  2. menținerea drepturilor și intereselor Grupului Gabriel în România aferente concesiunii de exploatare Roșia Montană și proiectelor de la Bucium (de lângă Roșia Montană – n.a.);
  3. în scopuri generale de capital de lucru.

Să le luăm pe rând.

1. Legat de anulare

Șansele anulării deciziei curții de arbitraj de la Washington printr-o cale extraordinară de atac sunt extrem de mici, acestea fiind limitate la următoarele motive:

  • Tribunalul și-a depășit în mod vădit competențele;
  • A existat corupție din partea unui membru al Tribunalului;
  • A existat o abatere gravă de la o normă fundamentală de procedură;
  • Hotărârea nu a fost motivată.

De asemenea, tot în mod excepțional, Gabriel ar putea solicita o suspendare temporară a executării sentinței.

2. Drepturile și interesele Grupului Gabriel în România

Acestea vizează:

  • ridicarea sechestrului pus de ANAF pe acțiunile lui Gabriel la subsidiara din România, RMGC, în contul celor aproape 10 milioane de dolari, cheltuieli judiciare datorate de compania canadiană în urma litigiului de la Washington.

În acest sens, pe 11 aprilie, la Tribunalul Alba au fost deschise patru procese. În două dintre dosare reclamant este Gabriel Resources (Jersey) Limited în calitate de asociat majoritar la RMGC (Roşia Montană Gold Corporation), iar în alte două reclamant este RMGC, scopul acestora fiind exact sechestrul instituit de ANAF la începutul acestei luni (detalii aici).

  • prelungirea licenței miniere de exploatare de la Roșia Montană, care expiră pe 20 iunie. Am arătat deja, mai sus, că ANRM a răspuns că ”analizează” solicitarea de prelungire, cu 5 ani, depusă de RMGC.

FOARTE IMPORTANT: Prelungirea licenței nu are nicio legătură cu o eventuală solicitare de anulare extraordinară a deciziei! Motivele care pot fi invocate pentru o asemenea solicitare sunt enumerate expres și limitativ (vezi mai sus!). Dacă domnul Marcel Ciolacu nu crede, să-i întrebe inclusiv pe avocații care au reprezentat România în litigiul de la Washington și ale căror merite le-a recunoscut public.

În schimb, faptul că solicitarea RMGC de prelungire a licenței nu a fost, încă, respinsă, e unul dintre motivele pe care se bazează acei acționari care au decis să mai subscrie încă 5,575 milioane de dolari. E absolut total improbabil ca cei mai mulți dintre acei acționari să fi fost dispuși să mai piardă niște milioane de dolari fătă licență. În lipsa licenței, Gabriel Resources ar fi, pur și simplu, delistată de la Bursă! Asta chiar înainte de a falimenta oficial!

Datorită dubiului menținut de Guvernul Ciolacu legat de prelungirea licenței, Gabriel Resources a obținut încă 5,575 de milioane de dolari, pentru o eventuală contestare a deciziei de la Washington și pentru atacarea deciziilor de executare din România! Repet și subliniez: după cum se arată în comunicarea lui Gabriel Resources, subscripția strânsă NU este destinată plății datoriilor către România, ci pentru contestarea lor!

Din cauza inacțiunii Guvernului Ciolacu, Asociația Declic a depus, în această săptămână, cerere la Curtea de Apel Cluj pentru anularea licenței deținută de RMGC, arătând că, încă din 2019, aceasta a fost prelungită ilegal. Detalii aici:

Pentru că Guvernul Ciolacu ”se mai gândește”, societatea civilă a deschis proces împotriva prelungirii licenței de exploatare de la Roșia Montană

3. În scopuri de capital de lucru

Asta e cireașa de pe tort. Banii ăștia sunt destinați inclusiv (de fapt, mai ales) plății directorilor Gabriel. Adică a unora dintre directorii care au subscris 1,3 milioane de dolari. Pe de o parte, respectivii au subscris pentru a-i convinge și pe alți acționari să subscrie, pe de altă parte, se asigură că-și recuperează banii ”în scopuri de capital de lucru”.

Stați liniștiți, acționarii lui Gabriel, alții decât ”insiderii”, nu sunt singurii fraieri din lumea asta. Dragoș Tănase, CEO-ul de la Gabriel, taman și-a băgat în insolvență firma deschisă în România alături de alți foști directori din RMGC, Total Business Land (TBL). TBL e o super-câștigătoare de contracte publice în România, în ultimul an, de ordinul sutelor de milioane de lei. În același timp, e datoare lui Gabriel Resources, de la care s-a împrumutat să-și pornească afacerea. Nu e nimeni atât de naiv să nu înțeleagă că intrarea bruscă în insolvență a TBL e altă modalitate de a bloca o eventuală recuperarea a datoriilor lui Gabriel către România, prin executarea creanței acesteia la TBL.

Firma directorilor de la RMGC și Gabriel Resources a intrat în insolvență. Ce se ascunde în spatele acestei mișcări, în condițiile în care România are de recuperat 10 milioane de dolari după procesul pentru Roșia Montană

Concluzie

Acțiunea în anulare a licenței pentru Roșia Montană e finanțată prin donațiile cetățenilor către Declic. În acest timp, decizia Guvernului Ciolacu (”de analizare” a solicitării de prelungire a licenței miniere) a fost folosită de directorii lui Gabriel pentru a strânge milioane de dolari destinate contestării drepturilor României și ale cetățenilor români.

Din partea mea, nu cred că mai sunt necesare alte comentarii ori concluzii. Dar, desigur, le aștept, cu nerăbdare, și pe ale tale.

Citește pe România Curată:

VICTORII majore, în Senat, pentru pădurile României! Astăzi s-a votat. Ce am câștigat și pentru ce mai luptăm

”Aici a fost o pădure”. ”Nu cedăm!”. Marș și protest în Parcul IOR București, distrus de interesele imobiliare. Reacția ministrului Mediului și a senatorilor (FOTO & VIDEO)

Tăieri ilegale descoperite în prima pădure certificată pentru servicii ecosistemice din România și în zona de protecție a unei păduri UNESCO (VIDEO)

Am găsit copacii tăiați ilegal din prima pădure cu certificare FSC din România, de lângă o pădure UNESCO (VIDEO)

De ce și cum am fost amenințat în Senat, la dezbaterea pe noul Cod Silvic (VIDEO). Are legătură cu confiscarea camioanelor Mafiei Pădurilor

Cum a ajuns Nicușor Dan să fie atacat de ministrul Mediului cu… praful saharian!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “ULTIMĂ ORĂ: Compania care ne-a dat în judecată pentru Roșia Montană a câștigat alte milioane de dolari, pe baza deciziilor recente ale Guvernului Ciolacu. Nu pentru plata datoriilor către România, ci pentru contestarea lor!

  1. teobara

    nu chiar. directorii asociati in Total Business Land nu sunt fostii directori ai RMGC ci au ramas directori in functii inca de cand au fost angajati. nu au fost dati afara niciodata, doar ca din 2015 au lucrat la propria firma, platiti fiind de RMGC. asta numai pentru unul e prieten cu Hrebenciuc fiindca e ginerele fostului primar Turcea din Buhusi sau alta are legaturi apropiate la prefectura Alba, ANRM, alta are partenerul consilier in cancelaria primului ministru, altul are sotia angajata la Agentia de Mediu Hunedoara, plus relatii de veche prietenie si colaborare cu seful de la Agentia Nationala de Cadastru (de unde vine teava cu bani pentru tepele cu intabularea din toata tara) sau ca una e ruda primarului, sau ca alta e chiar partenera primarului din Rosia Montana si asa mai departe.

    Reply
  2. Dumitru

    E atat de groasa treaba, ca imi vine greu sa cred. Bun, politicienii din RO sunt alesi pentru a place Serviciilor, nu alegatorilor (altfel ajung la puscarie). Insa chiar si asa,
    e ciudat sa iti auto-distrugi agentii pentru nimic. Deci, chiar daca PSD si PNL (prin Ciolacu si cum l-o mai chema pe cel de la PNL) sunt agenti securisti, agentii astia
    sunt acum distrusi. Oare vor sa-l promoveze pe Burduja in loc?

    Reply
  3. Claua

    Goldu n-o murit, nici total business land. Numai s-a mutat pe alta firma infiintata tot de catre ei. Oare numele debitorului din proces iti spune ceva? 1182/203/2024 Portal.just.ro

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *