Mihai Goțiu

Senatorul și fostul ministru PNL Nazare insistă: cică au fost semnalate cazuri în care jurnaliștii și activiștii ar fi furat lemne. Domnule senator faceți-le publice sau cereți-vă scuze!

Domnule senator și fost ministru Alexandru Nazare, dumneavoastră ați scris ori altcineva amendamentul care ar restrânge accesul jurnaliștilor de mediu și al activiștilor în pădure? Ne spuneți și nouă cazurile în care jurnaliștii și activiștii au furat lemne din pădure?

Într-o declarație dată pentru Hotnews, senatorul și fostul ministru PNL Alexandru Nazare spune despre interpretarea pe care am dat-o amendamentului pe care l-a depus la proiectul legii noului Cod Silvic, prin care jurnaliștii și activiștii ar avea acces în pădure doar după ce anunță administratorul sau proprietarul și doar însoțit de aceștia, că ar fi ”tendențiosă”.

Probabil că au fost prea mari așteptările mele de la un senator și fost ministru să înțeleagă că dacă un jurnalist ori activist de mediu vrea să surprindă o tăiere ilegală, un transport ilegal de lemne ori să realizeze o investigație sub acoperire riscă să se aleagă praful de munca lui dacă anunță administratorul sau proprietarul înainte.

Însă, mă așteptam ca măcar să aibă o minimă capacitate intelectuală să înțeleagă sensul amendamentului pe care l-a depus. Chiar dacă nu a scris, explicit, că jurnaliștii ori activiștii ar avea nevoie de acordul administratorului ori proprietarului pentru a intra în pădure, obligația de a fi însoțit de aceștia înseamnă același lucru. Că dacă administratorul ori proprietarul nu vor să-i însoțească pe jurnaliști ori pe activiști, înseamnă că cei din urmă n-ar putea intra în pădure. Ce e greu de înțeles în asta?

Domnule Nazare, spuneți cinstit, dumneavoastră ați scris amendamentul ăsta ori vi s-a servit? Înțelegeți ce înseamnă refuzul administratorilor ori proprietarilor de a-i însoți în pădure pe cei care vor să investigheze eventuale tăieri ilegale? Ar mai putea intra în pădure, dacă amendamentul ar fi adoptat?

Și mai spune domnul Nazare, în declarațiile pentru Hotnews, că eu aș generaliza considerându-i pe administratorii și proprietarii de păduri ca fiind de rea-credință. Dar că ar fi fost cazuri care ”au fost semnalate în trecut” de jurnaliști și organizați civice care ar fi furat lemne.

Nu, n-am generalizat nimic la adresa administratorilor și proprietarilor de păduri (întâmplător, chiar dacă n-am făcut încă ieșirea din indiviziune, sunt și eu moștenitor al câtorva hectare de pădure, cum ar veni, proprietar). Dar am prezentat zeci de cazuri în care reprezentanți ai administratori ori proprietarilor de păduri au fost cel puțin complici cu rețelele de criminalitate organizată din domeniul exploatării și prelucrării (în special primare) a lemnului. Iar colegi din presă și din societatea civilă au prezentat alte sute asemenea de cazuri.

Îi consecință, îi solicit, public, domnului Alexandru Nazare, să prezinte cazurile în care jurnaliștii ori activiștii de mediu au furat lemne. Iar dacă nu e în stare să o facă, să-și retragă mizeria aia de amendament la proiectul noului Cod Silvic și să-și ceară scuze în mod public.

Amendamentul depus de Alexandru Nazare legat de accesul jurnaliștilor și activiștilor în păduri. E la aprecierea dumneavoastră să decideți dacă obligația de a fi însoțiți de administratorii ori proprietarii de păduri lasă sau nu, la discreția celor din urmă, accesul jurnaliștilor și activiștilor în pădure (prin acceptarea ori refuzul de a-i însoți) .

Foto main: Documentare pe teren, pe Valea Ursului, în Munții Apuseni, a unei tăieri ilegale uriașe de păduri, împreună cu o echipă de jurnaliști de la TV5 și cu activiști de mediu. În zonă am descoperit urmele unor tăieri ilegale repetate. Reprezentantul administratorului acestor păduri NU ne-a însoțit pe teren, ci ne-a urmărit și ne-a amenințat cu moartea.

În detaliu, despre amendamentul depus de Alexandru Nazare, dar și despre soarta altor amendamente la noul Cod Silvic, dezbătute, ieri (marți), în comisiile de specialitate ale Senatului, în articolul de mai jos

Jurnaliștii și activiștii de mediu au furat lemne și au distrus marcaje. Asta pretinde un senator și fost ministru PNL, într-un amendament depus la legea noului Cod Silvic

Citește pe România Curată:

Știri false, plătite cu zeci de mii de euro din PNRR, la Antena 3, despre Codul Silvic și ministrul ”salvator” Fechet. Cum s-au dat de gol

Doamnelor și domnilor avocați plătiți de Schweighofer și de alte firme de exploatare a lemnului: dacă nu se fură din pădure, NU se va confisca niciun camion, oricâte legi ar prevedea asta!

Antidemocrația slovacă versus cea românească. Și ”autodenunțul” lui Fechet


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *