Alex Costache

Analiză RC. Cine şi de ce ar fi spionat-o pe şefa DNA, Codruţa Kovesi?

O enigmă îşi caută dezlegarea în aceste zile în România: cine a plătit compania Black Cube ca să hărţuiască familia Codruţei Kovesi?

Cel mai probabil ar fi fost angajată de o persoană “cu bani” anchetată de DNA, spun surse judiciare. Aceleaşi surse se feresc chiar şi off the record să avanseze nume de potenţiali suspecţi. “Pisica cu clopoţei nu prinde şoareci”, au explicat ele metaforic.

Dacă la întrebarea ”cine?” nu prea riscă nimeni un răspuns, cel puțin deocamdată, în schimb, la întrebarea “de ce?” lucrurile încep să se lege. Judecătorul care a emis mandatele de arestare pe numele agenţilor Black Cube, Ron Weiner şi David Geclowicz, arată că „mobilul întregii activităţi infracţionale a grupării a constat în încercarea de a compromite imaginea procurorului-şef al DNA prin încercarea de a găsi activităţi de corupţie„. Chiar şefa DNA a transmis un mesaj public în acest sens: “A fost o încercare de intimidare nereuşită”, a explicat ea.

Revenind la întrebarea “cine i-a plătit pe agenţii Black Cube”, miercuri seară, la TVR, şeful statului a declarat că ştie mai multe despre acest caz, însă nu poate spune pentru că este o anchetă în curs. “Nu pot să spun, însă uitaţi-vă cine strigă cel mai tare”, a declarat şi o sursă din cadrul agenţiilor de aplicare a legii. O informaţie relevantă ajunge la presă: unul dintre agenţii arestaţi ar fi recunoscut tot.

În absenţa altor date, presa speculează, îşi dă cu presupusul. Să fie în spatele operațiunii israelieni cu bani anchetaţi de DNA? Să fie Elan Schwartzenberg, cunoscut drept fostul soţ al Mihaelei Rădulescu şi amicul lui Mazăre? Jurnaliştii Rise Project tocmai ce au publicat date interesante despre el în scandalul Panama Papers (detalii aici).

Să fie Tal Silberstein, fostul ofiţer israelian şi fostul consultant politic al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi al preşedintelui Traian Băsescu?

Să fie omul din spatele lui Silberstein, magnatul de calibru mondial, Benjamin Steinmtez, amândoi anchetaţi în afacerea retrocedării Fermei Regale de la Băneasa şi a pădurii de la Snagov (ale căror urme au fost de asemenea găsite în Panama)?

Timeline factual. Mai multe lucruri stranii se produc

În absenţa informaţiilor, să aruncăm o privire pe faptele din ultima vreme.

10 decembrie 2015: apare informaţia că miliardarul de la Roşia Montana, Benjamin Steinmetz, fostul director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, Shimon Shevez şi consultantul politic Tal Silberstein sunt inculpaţi în dosarul retrocedărilor, alături de miliardarul român Remus Truică, pretinsul prinţ Paul al României şi directorul EVZ, Dan Andronic. Vezi aici.

Apar public şi probe ale implicării penale a miliardarului Beny Steinmetz. Vezi aici.

România Curată remarcă un prim lucru straniu şi se întreabă de ce interceptările cu Steinmetz, Truică şi Andronic, făcute de SRI în 2007- 2008 pe mandat de siguranţă naţională (MSN), ajung la DNA abia în 2015 (Detalii aici).

10 martie 2016: DNA Braşov cere mandate de arestare în lipsă pentru 4 israelieni implicaţi în afacerile ferma Băneasa şi pădurea Snagov: Benjamin Steinmetz, Shimon Shevez,Tal Silberstein şi Moshe Agavi (reprezentantul din România al miliardarului Steinmetz). Procurorii susţin că israelienii se sustrag anchetei penale (detalii aici).

15 martie 2016: Ce nu a reuşit FBI, au reuşit procurorii români. Curtea de Apel Braşov a emis mandate de arestare în lipsă pentru 3 dintre israelieni: Steinmetz, Shevez şi Silberstein. “Prezintă relevanţă împrejurarea că aceştia au avut cunoştinţă încă din momentul declanşării cercetărilor împotriva lor despre procesul penal, iar prin conduita procesuală nu au făcut altceva decât să amâne prezentarea lor în faţa autorităţilor judiciare române şi să tergiverseze cercetările”, au arătat judecătorii Curţii de Apel Braşov în motivarea deciziei de a emite mandate de arestare în lipsă pe numele miliardarilor israelieni (detalii aici)

30 martie 2016: un alt lucru straniu se petrece. Fără nicio explicaţie şi fără să pună nimic în loc, judecătorul ICCJ Iulian Dragomir revocă mandatele de arestare în cazul miliardarilor evrei.

După ce probe din 2007-2008, care îi incriminau pe Steinmetz şi Truică, au ajuns de la SRI la DNA abia în 2015, iată că un judecător abilitat să emită mandate de siguranţă naţională la cererea SRI anulează mandatele de arestare în lipsă pe numele miliardarilor israelieni chiar în momentul în care aceştia se pregăteau să colaboreze cu procurorii şi i-ar fi putut denunţa pe mulţi de la vârful politicii româneşti.

“Că inculpaţii refuză să se prezinte în faţa procurorului rezultă şi din procesul-verbal încheiat în data de 9 martie 2016 la sediul DNA Braşov, când avocaţii inculpaţilor i-au solicitat procurorului garanţii că aceştia nu vor fi arestaţi preventiv dacă se prezintă. Or, este inacceptabilă o asemenea conduită, regulile procesuale penale fiind aceleaşi pentru toţi inculpaţii, indiferent că sunt cetăţeni români sau străini”, se arată în motivarea judecătorilor CA Braşov. Vezi mai multe aici.

5 aprilie 2016: Jurnaliştii de la Rise Project anunţă că DIICOT a arestat 2 agenţi ai unei companii private de spionaj, cu legături cu Mossad, care ar fi hărţuit familia şefei DNA (detalii aici)

6 aprilie 2016: DIICOT confirmă investigaţia şi informează că agenţii Black Cube, Ron Weiner şi David Geclowicz, ambii de 25 de ani, au fost arestaţi încă de pe 3 aprilie. Potrivit DIICOT, Ron Weiner este cel care ar fi spart conturile de e-mail ale unor apropiaţi ai Codruţei Kovesi, iar David Geclowicz ar fi sunat noaptea la fratele, tatăl şi fostul soţ al şefei DNA. Firma Black Cube este fondată de Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii israelieni. Şi ei sunt vizaţi de ancheta DIICOT.  Preşedintele onorific al companiei Black Cube a fost Meir Dagan, fost şef al Mossad timp de nouă ani. A murit în urmă cu mai puţin de o lună.

În aceeaşi zi, compania de detectivi Black Cube, cu sedii la Tel Aviv, Londra şi Paris, anunţă într-un comunicat publicat de presa din Israel că:

Recent, compania a efectuat un proiect în România pentru a colecta dovezi legate de corupţie gravă în guvernul roman şi în agenţiile sale. În timpul efectuării acestei munci, doi dintre angajaţii companiei au fost arestaţi în timp ce făceau descoperiri semnificative„, se arată într-o declaraţie a companiei, citată de cotidianul online TimesofIsrael.com.

Ambasada Israelului precizează:

Ambasada Statului Israel doreşte să clarifice (…) faptul că autorităţile israeliene nu sunt implicate în acest caz.

Dorim să subliniem că ancheta îi vizează pe angajaţii unei companii private care nu are legătură cu vreo instituţie de stat israeliană”, arată ambasada Israelului.

În aceeaşi zi, seara, şeful statului anunţă la TVR că a semnat decretul pentru reînvestirea Codruţei Kovesi pentru încă un mandat de 3 ani la conducerea DNA. Actualul mandat expira în mai. “Nu am nicio îndoială în ce o priveşte pe Kovesi”, a ţinut să precizeze preşedintele.

7 aprilie 2016: decretul de numire este publicat în Monitorul Oficial.

12 aprilie 2016: Curtea de apel Bucureşti va judeca contestaţia celor doi agenţi Black Cube privind arestarea.

Cine e firma Black Cube

Compania a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foşti ofițeri de informaţii israelieni, Dan Zorella şi Avi Yanus. Compania oferă servicii juridice şi de intelligence. The Wall Street Journal nota în 2015 că angajaţii firmei au fost implicaţi în operaţiuni private de contraspionaj cybernetic şi s-au infiltrat în reţele de hackeri.

Preşedintele onorific a fost Meir Dagan, fostul şef al Mossad între anii 2002 şi 2011. Pe 17 martie a decedat. Dagan a fost numit în funcţia de director al Mossad de fostul prim-ministru Ariel Sharon. Printre membrii board-ului Black Cube sunt mai multe personalităţi din Israel şi foşti ofiţeri de informaţii.

Potrivit site-ului blackcube.com, din board face parte profesorul Asher Tishler, preşedinte al Colegiului de Studii Academice de Management şi fost membru al Facultatii de Management din Universitatea din Tel Aviv. Este membru al mai multor forumuri energetice şi de apărare şi are calitatea de consilier al IDF (Israeli Defense Force), Ministerul Apărării şi Ministerul Infrastructurilor Naţionale.

Din board mai fac parte mai mulţi foşti generali de informaţii din Israel cu identitate protejată inclusiv pe site-l firmei.

 Cine sunt miliardarii israelieni şi de ce sunt anchetaţi în România

Omul de afaceri israelian stabilit la Geneva, Benjamin Steinmetz, este considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari.

Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana

Steinmetz au fost vizat de o anchetă a FBI, însă americanii nu au formulat acuzaţii direct la adresa lui, ci doar a unui director din compania miliardarului. În 2013, The New Yorker şi The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a dobândit cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari!) Acuzaţiile de corupţie din acest caz au dus la o anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA şi a FBI, unul dintre directorii companiei fiind arestat.

Shimon Shevez este un fost ofiţer al armatei israeliene şi fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, între 1992 şi 1995. A devenit apoi consultant politic. Este CEO al RSLB, o companie deţinută împreună cu Yuval Rabin, fiul fostului premier israelian şi cu omul de afaceri Gil Berger. În anii 2000, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie în Israel, însă ulterior a fost achitat.

Tal Silberstein a fost consultant politic al foştilor premieri Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi al PDL şi al fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Şi-a dobândit faima după ce a fost consultant şi l-a ajutat pe fostul premier israelian Ehud Barack să câştige alegerile în 1999. A fost acuzat de fraudă legată de finanţarea campaniei electorale, însă acuzaţiile au fost clasate.

Agent Mossad?

Cotidianul Sundaystandard din Botswana scria în 2014 că un partener al Tal Silberstein, Adi Timor, a lucrat pentru preşedintele Lt. Gen. Ian Khama şi l-a ajutat să câştige un al doilea mandat în fruntea ţării africane.

Potrivit site-ului companiei de consultanţă politică GCS International, Adi Timor şi Tal Silberstein au lucrat pentru campania lui Traian Băsescu. Vezi aici.

Jurnaliştii din Botswana îl descriu pe Tal Silberstein ca fiind agent Mossad.

Legături cu fostul şef al Mossad şi preşedinte onorific al Black Cube, Meir Dagan?

Sundaystandard.info din Botwana scrie că partenerul de afaceri în consultanţă şi PR al lui Silberstein, Arthur Finkelstein, de asemenea, consultant pentru foştii premieri români Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, ar avea legături cu Mossad. Finkelstein ar fi făcut un interviu exclusiv cu fostul şef al Mossad Meir Dagan în 2012, preşedintele onorific al Black Cube. Vezi aici.

Anchetat în acelaşi dosar, miliardarul român Remus Truică a fost directorul de cabinet al fostului premier Năstase.

Potrivit DNA, israelienii ar fi încercat, împreună cu Remus Truică şi Paul al României, să pună mâna ilegal pe 28 de hectare de teren ale fostei Ferme Regale de la Băneasa şi a 47 de hectare de pădure la Snagov. Chiar ar fi reuşit să o facă prin corupţie şi protecţie de la cel mai înalt nivel.

Concluzie. Indiferent cine e în spatele operaţiunii Black Cube de spionare a şefei DNA, un lucru e cert: lupta anticorupţie din România a ajuns la un alt nivel, cel a ameninţărilor la adresa oficialilor din cadrul agenţiilor de aplicare a legii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Analiză RC. Cine şi de ce ar fi spionat-o pe şefa DNA, Codruţa Kovesi?

 1. Laura

  As sugera ca termenul „israelian” sa fie folosit consistent in acest articol, in loc de „evreu”. Relevanta este cetatenia celor implicati, nu etnicitatea sau religia.

  Reply
 2. Marius

  Cine anume poate sa demonstreze ca firma Black Cube nu este o extensie a Mossad pentru actiuni aflate in afara legii, caci un simplu comunicat sec al ambasadei Israelului nu este absolut deloc suficient?
  Care este totusi implicarea Israelului in Romania in ultimii 26 de ani, pina la ce nivel si in ce directie? Sa nu uitam ca mai exista si gruparea interlopa numita „grupul de la Monaco” in frunte cu Elan Schwartzenberg un alt apropiat al statului Israel. Putem adauga si miliardarul israelian Eyal Ofer cel care a fost initial implicat in potlogaria Cathedral Plaza. Cel putin ciudate interesele Israelului in Romania si din ce in ce mai ostentative!
  De ce nu exista nici un fel de reactie de la presedintie si/sau guvern pe aceasta tema cind a fost atacat singurul vector de incredere in care se mai sustine organizatia numita „STAT”?!
  Foarte multe intrebari la care tacerea mormintala a presedintelui si premierului nu fac altceva decit sa adinceasca scenariile sumbre.

  Reply
 3. MirceaB

  Asta mai lipsea acuma, Mossadul. Asta e o firma privata, angajat de un romanesc contra altuia, ca asta e la ce asistam de vreo cateva luni, se bat de le trosnesc oasele, si fiecare cu aliati prin servicii diferite. Ca persoana care a primit ani de zile telefoane de amenintare, nu mi-a dat niciodata prin minte ca poti aresta pe cineva pentru asta, plus ca nu are nici o logica sa ameninti pe unul la 12 noaptea dupa ce l-ai hackerit in cursul zilei, ori esti ascuns, ca spionezi, ori esti pe fata, ca intimidezi. Cele doua se exclud. Trebuiau escortati la Otopeni fara circ, in loc de asta leaks la presa si sa te tii delir. Oricum ma bucur ca noi nu avem treaba cu teroristii si ne terorizam intre noi in continuare, ba mai angajam si mercenari. Plus ca change….

  Reply
 4. Traian

  ” După ce probe din 2007-2008, care îi incriminau pe Steinmetz şi Truică, au ajuns de la SRI la DNA abia în 2015, ”
  FALS
  Erau ajunse la DNA din 2010-2011, dar cine si de ce le-a ingropat ?

  Reply
  • Marius

   fostul sef de la DNA, Daniel Morar
   de ce, asta e o intrebare la care trebuie sa raspunda el insusi in fata unui procuror

   Reply
 5. Gogu

  Ce sa zic fosti agenti Mossad, pe naiba.
  Cei doi aveau inteleg varsta de 25 ani, ce mai agenti or fi fost ei.
  Este cerct ca ei si-au efectaut stagiul militar obligatoriu in Israel la o unitate a Mossadului.
  In rest niste ageamii.

  Reply
 6. Danbrudariu

  Cum se face ca agenti straini spioneaza in Romania, SRI descopera in 2007 dar nu actioneaza ?
  Cine a cocolosit probele din 2007 pana in 2015 ? Fie chiar 2010, e tot una ? Cine este si ce masuri s-au luat
  impotriva acestuia ? Mai lucreaza pt. serviciul acesta ? De ce ? De ce il mai platim cu banii nostri ?

  Reply
 7. Carmen

  Seamana cu un roman politist, ar fi pasionant daca nu ar fi asa de mizerabil
  Dar bravo pentru prezentarea schemei, destul de vasta, cred ca interesele financiare si probabil geopolitice dau amploare acestui tip de mirsavie

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *