Procurorii DNA Braşov spun că, din decembie, când au început urmarirea penala împotriva israelienilor, au facut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa lor în faţa Justiţiei, însa ”aceştia urmăresc tergiversarea cercetărilor şi în final sustragerea de la urmărirea penală”. Decizia Curţii de apel Braşov nu este definitivă, mandatele pot fi contestate la Înalta Curte. Dacă mandatele de arestare în lipsă rămân definitive, atunci israelienii vor fi daţi în urmărire generală şi internaţională.
Cine sunt magnaţii israelieni
Omul de afaceri israelian stabilit la Geneva, Benjamin Steinmetz, este considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, locul 188 mondial, cu o avere estimată la 7,2 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana. Steinmetz au fost vizat de o anchetă a FBI, însă americanii nu au formulat acuzaţii direct la adresa lui, ci doar a unui director din compania miliardarului. În 2013, The New Yorker și The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a dobândit cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari!). Acuzațiile de corupție din acest caz au dus la o anchetă a Departamentului de Justiție al SUA și al FBI, unul dintre directorii companiei fiind arestat. Citeşte mai multe aici.
Shimon Shevez este un fost ofiţer al armatei israeliene şi fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, între 1992 şi 1995. A devenit apoi consultant politic. Este CEO al RSLB, o companie deţinută împreună cu Yuval Rabin, fiul fostului premier israelian şi cu omul de afaceri Gil Berger. În anii 2000, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie în Israel, însă ulterior a fost achitat.
Tal Silberstein a fost consultant politic al foştilor premieri Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi al PDL şi al fostului preşedinte al României, Traian Basescu. Remus Truică a fost directorul de cabinet al fostului premier Năstase.
Care sunt acuzaţiile
Potrivit DNA, israelienii ar fi încercat, împreună cu Remus Truica şi Paul al României, să pună mâna ilegal pe 28 de hectare de teren ale fostei Ferme Regale de la Băneasa şi a 47 de hectare de pădure la Snagov.
Paul Lambrino sau Paul Philippe al României, nepot al regelui Carol al II-lea, a revendicat încă din 2002 terenurile fostei Ferme Regale de la Băneasa.
În februarie 2012, curtea supremă a confirmat sentinţa din 1955 a unei instanţe din Lisabona prin care tatăl lui Paul, Carol Mircea Grigore, era recunoscut ca fiu al regelui Carol al II-lea. ICCJ i-a recunoscut lui Paul Lambrino calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea şi drepturile de moştenitor asupra averii regelui exilat, nu a Casei Regale. Potrivit Casei Regale a României, decizia Înaltei Curţi din 2012 nu a creat niciun drept dinastic şi nici nu a stabilit apartenenţa lui Paul al României la Familia Regală.
Procurorii spun ca pretinsul prinţ Paul a revendicat ilegal înainte de 2012 averea regelui Carol al II-a, pe de-o parte, pentru că nu avea încă recunoscută calitatea de moştenitor, pe de alta, pentru că a revendicat proprietăţi precum Ferma Regală, ce aparţineau Domeniilor Coroanei. Aceste domenii nu aparţineau Familiei Regale, ci erau proprietăţi ale statului român date în folosinţa Casei Regale.
În 2006, Paul al României a vândut drepturile litigioase ale proprietăţilor pe care le revendica în instanţă firmei Reciplia, administrată de Andrei Marcovici, fost consilier la cancelaria prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu. Firma Reciplia era reprezentată în contracte de Remus Truică. În spatele firmei era un off-shore, Reciplia Ltd din Cipru, deţinut de Tahal Group. În cadrul acestul grup deţin firme şi consultanţii politici Tal Silberstein şi Arthur Finkelstein. Tahal Group este deţinut la rândul lui de Kardan Group, un concern de investiţii israelian, la care deţine participaţii miliardarul Benjamin Steinmetz.
Procurorii susţin că actul de cesiune prin care Paul de România şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor proprietăţi ale Regelui Calol al II-lea ar fi fost doar o stratagemă menită să mascheze preţul plătit de Paul Lambrino grupării reprezentate de Remus Truică, care s-a oferit sa îl ajute să obţină ilegal proprietăţile revendicate tot ilegal.
Dupa vânzarea drepturilor litigioase, gruparea lui Truică s-ar fi apucat de treabă. DNA susţine că „începând cu anul 2006, Remus Truică i-a promis cumpăratorului de influenţă (Paul de România – n.r.) că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al prim ministrului, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerând în schimb o parte considerabila din aceasta avere, atât pentru el, cât si pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.”
Truică ar fi făcut intervenţii la conducerea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor şi a Academiei Agricole, care aveau în folosinţă şi cercetare terenurile Fermei Regale, pentru a obţine mai uşor în instanţă domeniile de la Băneasa. Ar fi mituit conducerea din 2008 a Institutului pentru Protecţia Plantelor care deţinea terenurile Fermei Regale astfel încât să accepte retrocedarea către Paul Lambrino.
”Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta”
În referatul cu propunerea de arestare este o convorbire interceptată pe mandat de siguranţă naţională dintre Remus Truica şi magnatul Beny Steinmetz:
„Benjamin Steinmetz: Şi eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?
Remus Truică: Deci, după cum deja stii, prietenul lui Tal (Tal Silberstein – consultant politic pentru premierul Tăriceanu şi apoi pentru PDL, inculpat în dosar – n.r.) nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt…, care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor – n.r.) şi voi merge eu împreună cu prinţul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă.
Benjamin Steinmetz: …ce se va întâmpla atunci?
Remus Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.
Benjamin Steinmetz: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?
Remus Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabila mâine.
Un membru grup infracţional …: Deci lipseşte doar o semnatură?
Remus Truică: Exact, doar una.
Un membru grup …. Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?
Remus Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (râde).
Un membru grup …. Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?
Remus Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru.”
Prejudiciul în acest dosar se ridică la uriaşa sumă de 136 de milioane de dolari.