Alex Costache

DNA cere arestarea în lipsă a miliardarului israelian Beny Steinmetz, cel mai bogat evreu și unul dintre investitorii de la Roșia Montana

Procurorii DNA Brașov au cerut emiterea unor mandate de arestare în lipsă pentru oamenii de afaceri de origine israeliană Benjamin Seinmetz, Shimon Shevez, Tal Silberstein și Moshe Agavi în dosarul privind retrocedarea frauduloasă a 47 de hectare de teren în nordul capitalei, în zona fostei Ferme Regale de la Băneasa. În acest caz sunt puși sub acuzare și miliardarul român Remus Truică, așa zisul prinț Paul al României, respective directorul EVZ Dan Andronic.

Tal Silberstein este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor, în vreme ce Shimon Shevez și Benjamin „Beny” Steinmetz, de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor; Moshe Agavi ar urma să fie arestat pentru aderare la un grup infracțional organizat.

Procurorii DNA Brașov spun că, din decembie, când au început urmărirea penală împotriva israelienilor, au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența lor în fața justiției, însă ”aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală”. De aceea, procurorii au cerut emiterea unor mandate de arestare în lipsă. Solicitarea DNA se va judeca la Curtea de Apel Brașov, pe 14 martie.

Faptele, pe scurt

Paul Lambrino sau Paul Philippe al României (şi-a trecut această titulatură în cartea de identitate – n.r.), nepot al regelui Carol al II-lea, a revendicat încă din 2002 terenurile fostei Ferme Regale de la Băneasa.

În februarie 2012, instanţa supremă a recunoscut sentinţa din 1955 a unei instanţe din Lisabona prin care tatăl lui Paul, Carol Mircea Grigore, era recunocut ca fiu al regelui Carol al II-lea. ICCJ i-a recunoscut lui Paul Lambrino calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea şi drepturile de moștenitor asupra averii regelui exilat, nu a Casei Regale. Potrivit Casei Regale a României, decizia Înaltei Curţi din 2012 nu a creat niciun drept dinastic şi nici nu a stabilit apartenenţa lui Paul al României la familia regală.

Procurorii spun că pretinsul prinț Paul a revendicat ilegal înainte de 2012 averea regelui Carol al II-a, pe de-o parte, pentru că nu avea încă recunoscută calitatea de moştenitor, pe de alta, pentru că a revendicat proprietăţi precum Ferma Regală, ce aparţineau Domeniilor Coroanei. Aceste domenii nu aparţineau familiei regale, ci erau proprietăţi ale statului român date în folosinţă Casei Regale.

În 2006, Paul al României a vândut drepturile litigioase ale proprietăţilor pe care le revendica în instanţă firmei Reciplia, administrată de Andrei Marcovici, fost consilier la cancelaria prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu. Firma Reciplia era reprezentată în contracte de Remus Truică. În spatele firmei era un off-shore, Reciplia Ltd din Cipru, deţinut de Tahal Group. În cadrul acestul grup deţin firme şi consultanţii politici Tal Silberstein şi Arthur Finkelstein. Tahal Group este deţinut la rândul lui de Kardan Group, un concern de investiţii israelian, la care deţine participaţii miliardarul Benjamin Steinmetz.

Procurorii susţin că actul de cesiune prin care Paul de România şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor proprietăţi ale Regelui Calol al II-lea ar fi fost doar o statagemă menită să mascheze preţul plătit de Paul Lambrino grupării reprezentate de Remus Truică, care s-a oferit să îl ajute să obţină ilegal poprietăţile revendicate tot ilegal.

După vânzarea drepturilor litigioase, gruparea lui Truică s-ar fi apucat de treabă. DNA susţine că „începând cu anul 2006, Remus Truică i-a promis cumpărătorului de influenţă (Paul de România – n.r.) că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al prim ministrului, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerând în schimb o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.”

Truică ar fi făcut intervenţii la conducerea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor şi a Academiei Agricole, care aveau în folosinţă şi cercetare terenurile Fermei Regale, pentru a obţine mai uşor în instanţă domeniile de la Băneasa. Ar fi mituit conducerea din 2008 a Institutului pentru Protecţia Plantelor care deţinea terenurile Fermei Regale astfel încât să accepte retrocedarea către Paul Lambrino.

În referatul cu propunerea de arestare este o convorbire interceptată pe mandat de siguranță națională dintre Remus Truică şi magnatul Beny Steinmetz:

„Benjamin Steinmetz: Şi eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?

Remus Truică: Deci, după cum deja ştii, prietenul lui Tal (Tal Silberstein – consultant politic pentru premierul Tăriceanu şi apoi pentru PDL, inculpat în dosar – n.r.) nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt…, care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor – n.r.) şi voi merge eu împreună cu prinţul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă.

Benjamin Steinmetz: …ce se va întâmpla atunci?

Remus Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.

Benjamin Steinmetz: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?

Remus Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.

Un membru grup infracţional …: Deci lipseşte doar o semnătură?

Remus Truică: Exact, doar una.

Un membru grup …. Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?

Remus Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (râde).

Un membru grup …. Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?

Remus Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru.”

 Cine sunt magnații israelieni

Omul de afaceri israelian stabilit la Geneva, Benjamin Steinmetz, este considerat ce mai bogat evreu și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, fiind prezent în topul Forbes mondial. În 2010 era pe locul 488 cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roșia Montana. Citește AICI mai multe despre acest personaj.

Shimon Shevez este un fost ofiţer al armatei israeliene şi fost director de cabinet al premierului Yizhak Rabin, între 1992 şi 1995. A devenit apoi consultant politic. Este CEO al RSLB, o companie deţinută împreună cu Yuval Rabin, fiul fostului premier israelian şi cu omul de afaceri Gil Berger. În anii 2000, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie în Israel, însă ulterior a fost achitat.

Tal Silberstein a fost consultant politic al foștilor premieri Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi al PDL și al fostului președinte al României Traian Băsescu. Remus Truică a fost directorul de cabinet al fostului premier Năstase. Moshe Agavi era reprezentantul în România al miliardarului Beny Steinmetz.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la uriaşa sumă de 136 de milioane de dolari.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “DNA cere arestarea în lipsă a miliardarului israelian Beny Steinmetz, cel mai bogat evreu și unul dintre investitorii de la Roșia Montana

  1. marcks

    Voi nu va dati seama ca pe acestia nu-i poate aresta NIMENI ?Chiar nu se poate.Mai repede cad guverne decit sa ajunga acesti evrei in inchisoare.Si sa gasit cineva sa ceara mandate de arestare in lipsa,ha,ha,ha.Stiti cum se va termina asta ? Intr-o adinca tacere in fata presei si cu timpu nici nu se va mai aminti de aceasta propunere,desi pun pariu ca nici Curtea Suprema nu-si va da acordul pentru arestarea in lipsa a acestora.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *