Alina Mungiu-Pippidi

Cum ieșim din Absurdistan pe înțelesul tuturor

România e pe locul 12 mondial la număr de morți camuflate de COVID-19, cu Republica Moldova pe locul 8.  E vorba de morțile în exces, care se calculează prin diferența dintre numărul de morți  estimate (pe baza anilor anteriori) și numărul de morți observate într-un anumit interval de timp.  Vedeți mai mult aici. Pentru țările care nu se pot baza pe statistici – că nu se fac teste, că se dă oxigen pe culoare la bolnavi care ar trebui de fapt înregistrați în terapie intensivă dar nu sunt, că nu se trec corect cauzele în certificatul de deces – acest indicator e vital. El măsoară nu doar fatalitatea ca rezultantă a performanței sistemului de sănătate publică, ci și calitatea guvernanței, cît de corectă și transparentă e o țară. Așa că nu e de mirare că pe primele locuri sunt Peru, care abia de vreo cîțiva ani a reușit să facă o evidență a populației cît de cît decentă, dar cu peste 70% din angajați în economia subterană, sau Rusia, unde nu afli decît că pe Putin îl votează 99% din Cecenia, dar nu și că submarinul Kursk a avut un accident și cîți supraviețuitori sunt. România a debutat mai tîrziu în pandemia asta, am avut noroc, dar din iulie încoace am pierdut mai multe vieți decît media UE, iar din noiembrie disproporția a crescut dramatic, după cum puteți vedea din graficul alăturat Eurostat. Nu e o noutate, înainte de alegeri am scris aici că e criminal faptul că s-au abandonat testele pentru ca să se poată ține alegerile și că nu alegeri ne trebuie, ci guvern de uniune națională să managerizăm pandemia. Ca să se apere de colegii liberali care-i cer capul, faptul a fost recunoscut tardiv și de Vlad Voiculescu. Cifrele oricum există, dar cine e la putere e deasupra legii. Nu am pierdut deci 25 000 de vieți, ci multe peste – în noiembrie, decembrie și ianuarie excesul de morți a fost de 40-60%. O consecință indirectă a proastei guvernări și a lipsei de scrupule a celor care voiau doar puterea a fost să se subevalueze mortalitatea tot timpul, dar mai ales peste iarnă cînd au trebuit ținute alegeri și instalat guvern nou. Ce se întîmplă azi, cînd o fracțiune a populației refuză să mai accepte restricții spunînd că totul e o minciună și că guvernul exagerează e o consecință directă a lipsei de transparență de anul trecut. La polul opus avem țări ca Noua Zeelandă sau Norvegia care sunt pe zero sau chiar pe plus – fiecare moarte e atît de bine categorizată și publicată că nu există morți în exces deloc.

România versus media EU la morți în exces ianuarie 2020-ianuarie 2021. Sursa: Eurostat

Numai că a venit decontul. După cinci luni de carantină la Berlin, pornită în noiembrie cînd incidența era de peste 2 la mie pe săptămînă în medie (mari variații între oraș și landuri) am ajuns acasă ca să am în fiecare noapte de trei zile demonstrații sub ferestre și să citesc cifre, de altfel subestimate, cu totul înfricoșătoare – peste 7 la sută incidența la București, la Berlin era 1.3 cînd am plecat și totul închis. Mai exact, se deschiseseră cîteva galerii și cîteva magazine cu permisiunea să vîndă doar la ușă cu programare online (masca FP2 obligatorie), și le-au închis la loc.

Cum arată în schimb capitala și extensia ei de weekend, Valea Prahovei? Cozi la telegondolă, hoteluri și terase pline, cafenelele din centru pline și în interior – la Starbucks pe Calea Victoriei am văzut oameni lucrînd la laptop înăuntru. M-am plimbat pe Lacul Morii și Herestrău și am văzut în schimb numai bicicliști și alergători cu mască. E Absurdistanul perfect. Or sufla în știri false rușii sau mai știu eu cine, dar cam greu să lupți cu ei cînd guvernul a fost și rămâne el însuși un producător masiv de știri false și de realitate absurdă.

Sunt la bază medic, dintr-o familie de medici, și citesc Lancet săptămînal, pe lîngă că mă uit pe siteurile de la CDC, OMS și așa mai departe. Ca atare știu că masca., mai ales cea FP2 și FP3 te protejează perfect, că te infectezi de la alții și nu de la aer liber, că izolarea de alte persoane și vaccinul sunt singura soluție, că vaccinurile astea sunt eficiente și sigure. Am mai scris despre asta. Proastă treabă face guvernul că nu are oameni de meserie care să explice constant ce e de explicat și televiziunile că lasă oameni să citeze articole în Lancet care nu există, cînd ar putea fie să îi cheme doar cu oameni informați, sau să dea click live să întrebe unde scrie exact asta, să pună ăia degetul.

Deficitul de explicație poartă parte din vină pentru agitație, dar nu la restricțiile astea din urmă, pentru că ele sunt curat stupide și inexplicabile. Nu știi dacă să rîzi sau să plîngi cînd o auzi pe Raluca Turcan cerînd să fie sancționată că nu și-a pus mască cînd era singură în aer liber. Cu reguli arbitrare și discreționar aplicate nu ai cum să convingi nici oameni rezonabili, darămite puștimea pe care azi noapte la unu am văzut-o din balcon și care mi-a strigat să ies cu ei. 

Ce a funcționat în carantina noastră germană. Reguli pe înțelesul tuturor: 

 

 1. Cu cît mai mult aer, cu atît mai mică e concentrația virusului. Ca atare, nu ar trebui să purtăm mască decît în spații închise, afară numai la aglomerații (piețe, cozi, trecere pietoni, cînd vorbim cu cineva), și să încercăm să transformăm spațiile închise în deschise pe cît se poate (deschidem ferestre, uși, programăm liftul să stea cu ușa deschisă și nu intrăm în el dacă mi e cineva înăuntru). Deschideți geamurile la autobuzele astea care merg sigilate ca sicriele în București, în vreme ce alergătorii singuratici și cu mine umblăm cu mască pe baraj cu o distanță de o sută de metri între noi. La UBER sau taxiuri stați cu un geam deschis, curentul nu a fost niciodată nociv, deși sunt superstiții pe tema asta, numai aerul care stagnează poate deveni nociv. Slujba de Paște numai afară, în grădină, sau online. În orice spațiu închis masca e obligatorie, și una de calitate, trebuie mai puține măști dacă le purtăm numai cînd trebuie și nu și aiurea, adică în aer liber.
 2. Limitarea numărului de persoane cu care ai voie să te întîlnești pe afară sau la lucru. Du-te unde vrei cîtă vreme pricepi că nu ai voie să te vezi decît cu oamenii cu care locuiești în aceeași casă, cu restul vorbești prin telefon sau pe Zoom.  Limitarea accesului în magazine alimentare la 10 m2 suprafață (si aerul corespunzător ca volum) de persoană. Ai o sută de metri, nu ai voie mai mult de zece persoane înăuntru în același timp. Pui pe unul la ușă cu lanțul și doar zece coșuri, cînd se termină alea lumea așteaptă afară. Cu măști dacă e coadă.
 3. O diferență clară între esențial și neesențial, lasă supermarketul și stația de benzină deschisă non stop, dar închide lucruri neesențiale, unde contactul e prin definiție apropiat, ca frizerii, restaurante, săli de jocuri, saloane sau sălile de fitness, care nu prea au ferestre și unde oricum e greu de lucrat cu mască. Restaurantele pot vinde prin takeaway sau delivery. Cafenelele trebuie să dea cafeaua la ușă sau pe geam și să nu aibă scaune afară, ce să mai spun de înăuntru. Ai să asociezi din nou cafeaua cu șueta după ce trece chestia asta, acum o iei și o bei în altă parte singur sau cu cine locuiești.
 4. Lucrați de acasă. Stimulați angajatorii care permit asta. Copiați acele servicii ale statului care funcționează inteligent, de exemplu pașapoartele unde nici nu se mai permite să intri fizic să te programezi, astfel că la un singur moment dat intră la ei un număr minim, oamenii programați și atît. De ce nu fac la fel și alte părți din administrație, am văzut deja coadă la sectorul 1 din Amzei înainte de ora 8? Sigur, avem oameni needucați și induși în eroare de canalii, ca aceia care fac coadă degeaba la Romexpo, cînd vaccinarea e altfel în general bine organizată, o excepție de la brambureala generală. Dar și acolo se poate face ceva, publicitate să nu vii decît la ora programării, interzicerea accesului în curte pînă la ora programării, etc. 

Vaccinarea merge bine în România, am înscris o vecină de 69 de ani pe platformă și a primit telefon în trei zile. Decizia luată cu Astra Zeneca a fost bună și am felicitat pe cei care au luat-o. Doar guvernul merge prost, parcă lucrează singur contra ideii că un guvern civil e capabil să conducă, împinge lucrurile pînă la aplauze pentru o conducere militară. Toate deciziile sunt politice în România, adică se iau în funcție nu de ce recomandă doctorii, ca în Germania, ci de cine are mușchii mai mari. Nu poți închide pe sponsorii cui e la putere și politrucii nu au cum să explice poporului ce nu pricep nici ei, fiind incompetenți! Nici cu un președinte ales a doua oară, deci care ar trebui să fie mai sigur de sine nu reușim să fim raționali, adică să sprijinim cu autoritate ce decid doctorii, ignorînd diferite lobby-uri.

Nu mai vorbesc de declarația pe proprie răspundere, care arată enorma ipocrizie a autorităților noastre, nu servește la nimic, decît la eventuala urmările penală a cuiva. De asta ne arde nouă, avem timp de urmăriri penale, ne luptăm cu cetățenii sau cu virusul? Din balconul meu cu experiența a 30 de ani pot spune că nu au fost nici 2000 de manifestanți în București, cui ați dat 1600 de amenzi? I-ați amendat pe toți? Avem coronasceptici? Ia să facă PROTV și cine mai are audiență cîteva filmulețe pe la morgă sau ATI, mă ofer să fac standup în ele și să explic ce vedem, pe cuvînt. Oamenii sunt ușor de speriat, dacă protestatorilor nu le e frică de COVID e că nu au fost speriați bine, și cînd guvernul aruncă bani să mituiască presa non stop te crucești ce ineficient sunt folosiți. Lasă că îi sperie dna Șoșoacă pe banii ei mult mai hotărît.

Evident, televiziunile nu joacă un rol pozitiv, unii cheamă la revoltă citînd pseudosavanți ca vechiul meu asistent universitar, Vasile Astărăstoae, reciclat din urmărit DNA în profesor de etică medicală, alții în loc să explice de ce trebuie aplicate unele restricții se luptă cu sindicatele (care au tot dreptul să ceară ce vor) sau manifestanții. Dar nu e în  principal vina presei. Ca să explici restricțiile, trebuie să le înțelegi, și pentru asta trebuie ca ele să fie raționale. Pandemia o controlăm rațional, sau deloc. Dacă această abordare rămîne, cu restricții ineficiente pentru că sunt stupide, nu prea dure, ci prostești și inconsecvente, România a adoptat de facto strategia supraviețuirii economice, indiferent de costuri umane, și valul trei și vaccinarea se vor lua la întrecere de viteză pînă la toamnă, cu rezultatul multor mii de morți în exces, bunicii sau părinții cuiva. 

Omagiu celor din centrele de vaccinare, ATI și salvări, că sunt trupe al căror sacrificiu e deliberat. 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

39 thoughts on “Cum ieșim din Absurdistan pe înțelesul tuturor

 1. Dumitru

  M-am oprit din citit aici „Ca atare știu că masca., mai ales cea FP2 și FP3 te protejează perfect” aducandu-mi aminte cum acum fix un an le spuneam celor care ma ascultau (nu multi) ca masca este evident utila, in ciuda a ceea ce „specialistii” de la OMS (si alte organizatii de „experti”) spuneau. Daca trebuie sa citesti „The Lancet” ca sa-ti dai seama ca masca serveste cand ai o boala a cailor aeriene, atunci omenirea in ansamblu e data naibii. Bunul simt (adevaratul bun simt, bazat pe fapte, nu pe credinte) ar trebui sa fie baza discutiilor. In schimb, fiecare incearca sa fie „specialist” si sa intinda spuza pe turta lui…

  Reply
  • Marcel Anton

   … iar eu m-am oprit din citit la ” că vaccinurile astea sunt eficiente și sigure ” . Cum sa fii sigura de eicienta si siguranta unor vaccinuri la care A CONTAT MAI MULT MARKETINGUL decat parcurgerea celor 4 etape de validare care necesita cel putin 2 ani pentru validare .

   Reply
   • Dumitru

    Pai vaccinul Pfizer pare OK. La fel si cel de la Moderna. Avem suficiente date acum despre ele. Chiar si eu as fi dispus sa ma vaccinez. Nu cu Astra Zeneca si nici cu Sinovac. Dar poate si cu vaccinul rusesc, despre care nimeni nu scoate date negative…

    Reply
 2. marius

  lumea nu mai are bani, micile afaceri sint complet distruse, au venit popririle pe conturi de la gruparea terorista anaf… oamenii din privat (cel real nu mafia corporatista ce seaca economia) care tin toata economia in spate au ajuns in sapa de lemn….

  deci in momentul asta comparatiile cu Germania sau oricare alt buric al pamintului sint zero barat,nu conteaza nici cit negru sub unghie, la fel si explicatiile mafiotilor de la guvernare pe care le mai pot folosi in clipa asta ca hirtie igienica la gura dupa ce apar la digi sau b1

  acum covidul nu mai conteaza, a inceput colapsul social-economic

  Reply
 3. ionas

  Foarte bun articolul.
  Lumea este putin obosita de restrictiile pe care nu prea le intelege iar statisticile acestora sunt putin cam inselatoare.
  Este vorba de ignoranta si nu de rea credinta.

  Reply
 4. Robert

  Eu locuiesc in Canada si la rate de vaccinare apropiate, ba chiar Romania are mai multi vaccinati cu 2 doze, aici varsta e de la 70 de ani in sus.
  Mai e chestia de comunicare in Romania mesajul a fost „poarta masca ca altfel ajungi la ATI si te intubeaza si nu prea ai sanse sa scapi, dar daca scapi prinzi o nozocomiala”, iar acum se mira ca oamenii o iau la fuga cand aud de oxigen si se duc in ultima clipa la spital. Asa ca mai usor cu speriatul va rog.

  Reply
 5. Robert

  Daca d-voastra care locuiti in buricul targului, a trebuit sa inscrieti o vecina pe siteul ala, la tara ce o fi?

  Reply
 6. alin

  De bun simt ideile,dar nu o sa va asculte nimeni probabil.. prea complicat pt ei acest lucru.. as mai adăuga ceva.. sportul/ mișcarea sunt foarte importante oricând, mai ales acum.. eu nu sunt adeptul mastii in aer liber dar oamenii ar trebui încurajați sa iasa cat mai multi in parcuri , atata timp cat permite vremea si sa faca exerciții, cu masca.. exercitii in aer liber.. in alte țări este o practică comuna,sunt cursuri , instructorul aduce muzica, si se exersează.. desi recunosc ca nu am urmărit daca se întâmplă acest lucru in timpul pandemiei, dar nu vad de ce nu s ar putea face…

  Reply
 7. ademide

  Propunerile sunt bune dar nu tin seama ca ne aflam in Romania și ca poporul nu e tocmai unul disciplinat in general. Ba chiar și in alte tari mai „rationale” sunt destule derapaje când vine vorba de respectat reguli simple.
  Guvernul are petele lui negre dar o societate ca sa funcționeze are nevoie și de cetățeni responsabili care nu asculta doar de amenzi.

  Reply
 8. Gabriel Radeanu

  Cifrele statistice despre decese care „au început chiar ele sa ne omoare” nu oferă imaginea cea mai obiectivă,deoarece, în mod particular pentru România,pandemia a degradat indicatori esențiali de bunăstare,că mobilitatea sau socializarea,care, în special pentru bătrâni sunt vitale, țin de cultura locală sau de pauperitatea generalizată.Daca suprapunem peste asta și componenta generală psihologică care este extrem de negativă ( care pentru spiritul latin al românilor este mai importantă decât pentru teutoni sau nordici) avem imaginea generală a unor comparații de mere cu pere, puțin edificatoare.

  Reply
 9. nae girimea

  Exista morţi în exces fata de perioada similare a anului pecedent , insa mortii in exces nu sant datorati doar Covid ci aici trebuie numarati si mortii decedati din cauza neacordarii sau intarzierii ingrijirilor medicale in alte morbiditati ( cancere , boli cronice , etc )

  Reply
 10. nae girimea

  Cat despre cifrele furnizate de catre administratia romaneasca am de spus un singur cuvant : ha , ha !

  Reply
 11. dorin valeriu

  Insfarsit, o persoana lucida ! Luciditate bazata pe inteligenta complectata cu studii si experienta personala semnificativa. De ce nu sunt mai multe astfel de voci in spatiul public romanesc ? Cel plin de demagogi, conspirationisti, nebuni …
  Televiziunile ar trebui sa fie mai responsabile; prea mult spatiu acordat unei minoritati – la urma urmelor – hiperactive care, in felul acesta, poate influenta pe cei fara educatie, naivi, prosti. Si sunt atatia …
  Se pare ca mai multi decat in occidentul european unde, in fata unor restrictii mult mai dure reactiile au fost reduse, in orice caz mai putin mediatizate !

  Reply
 12. sov

  La 14 state prezente in graficele de la Eurostat se observa o crestere peste media UE in perioada oct 2020 ian 2021. Presupun ca cifrele de la toate aceste state au fost influentate de alegerile/nr de teste ‘criminal? de mic’ de la noi. Va pricepeti de minune sa va demonstrati punctul de vedere, chiar si numai prezentand doar ce va convine. Ar fi putut guvernul / Iohanis sa faca mai multe? Sigur ca da, dar nu trebuie sa dati in ei doar pentru ca asa va serveste/va alina supararile. Apropos, nimic despre Iohanis in articol :). Nu va asculta parerile daca vorbiti direct cu ei (prin diferite canale) si preferati sa scrieti articole partinitoare? Cred ca asta va afecteaza credibilitatea.
  Guvern de uniune nationala? Ar fi fost o galceava continua si un maraton de populism, care ne-ar fi obosit si mai mult decat o face pandemia.
  Va citesc articolele si va respect opiniile profi fundamentate, dar echilibrul e esential pentru cititori (care sunt perfect balansati :)).
  Sanatate si revenire rapida la normalitate.

  Reply
 13. marian

  Alegerile trebuiau amanate pentru martie, cand iata ca situatia e mai grava decat in noiembrie- decembrie.
  Salut decizia dumneavoastra de a va alatura celor rationali, trebuie tinut cont de comportamentul fiecărei populatii. Asa o placere vad la cei care fumeaza in zone unde trotuarul e foarte ingust, sa imi sufle fumul in față, încât aș copia de la turci masura interzicerii fumatului pe trotuar, in usa magazinului si chiar la semafor.
  Astept sa va vad la o televiziune, tot ce ati scris aici poate ajuta tara noastra.

  Reply
 14. Catalin

  S-au publicat cifrele de mortalitate/cauze de deces pentru 2020? Unde?

  Articolul are un ton cam artagos, contine insa si informatii utile pe partea de spatiu si ventilatie.

  Exista informatii din Germania legate de principalele surse de contaminare?

  E uluitor cum se mobilizeaza poporul nostru atunci cand i se inchid supermarketurile. Asa o fi pornit si rascoala de la 1907 dar n-au reusit istoricii sa puna lucrurile cap la cap.

  Reply
 15. Baluba

  Nu a practicat medicina, genele nu neaparat i’au transmis competentza in domeniu dar aici are totusi dreptate.

  Regret ca totusi aici are dreptate, mai ales dupa apropierea de comunistii PSD din ultima vreme.

  Reply
  • F

   Hodoronc-tronc. AMP este exact piatra de boltă ce susține comunismul din RO! Iar românii verzi de dreapta (la betisse oblige!) știu că stânga înseamnă comunism.
   După cum ziceau specialiștii în munca informativă cu pumnul, tăticii și bunicii vajnicilor dreptaci de azi din România: Mai săpați, băieți, mai săpați!

   Reply
 16. Dumitru

  A propos de medicina in Romania. Tocmai citesc asta : https://romanialibera.ro/actualitate/condamnare-definitiva-pentru-medicul-celebru-ortoped-839047 . Si ma iau cu mainile de cap, pentru ca nu vad decat doua variante :
  1. Procedura e o facatura stil DNA (cum s-au mai facut in Romania multe) iar atunci un medic e pedepsit degeaba.
  2. Medicul chiar a facut ce e scris in condamnare (operatii pe copii pentru afectiuni care nu existau in realitate), in care caz 2 ani cu suspendare e scandalos de mult.
  Nu am nici o baza pentru a putea crede mai mult o varianta sau pe cealalta. Si poate asta e adevarata problema in RO : nu mai putem distinge binele de rau. Nu pentru ca nu am sti ce e bine si ce e rau, dar pentru ca faptele sunt ascunse sub valuri de dezinformare si manipulare.

  Reply
  • Dumitru

   Corectie: cand am scris „scandalos de mult” in varianta 2 e de fapt „scandalos de putin”, cred ca ati inteles.

   Reply
 17. J

  Si cu tot aerul si aerisirea, limitari, lucrat de acasa, etc. au rezolvat problema germanii? Ca daca au rezolvat-o de ce a cerut Angela Merkel lockdown de Paste? Oare protocoalele, masurile nu au anumite scapari, probleme?

  Reply
  • Radu Dan Radacina

   nu am rezolvat-o fiindca sunt si aici milioane de idioti inculti si needucati, ca si in Romania, care „stiu ei mai bine” si pentru care masurile nu se aplica, ca sunt proaste si le incalca drepturile (ca doar in democratie nu exista obligatii, astea sunt doar in dictatura). Fara o populatie educata, nici o masura nu va avea efect in nici o situatie de urgenta nationala.
   Iar Angela Merkel cere masurile stabilite de consilierii medicali, ca nu e medic sa stie ea mai mult ca un om obisnuit.

   Reply
 18. Ioan

  Excelentă postare.

  Ar mai fi de adăugat schimbarea discursului televiziunilor care au încurajat subtil și constant mai ales tinerii să nu respecte restricțiile, prin pomenirea până la saturație a faptului că victimele aveau comorbidăți, mesajul subliminal fiind că în lipsa comorbidităților nu sunt probleme și deci nu merită să respecți restricțiile pentru că nu pățești nimic, știindu-se că tinerii nu au comorbidități, sau care, credincioase sponsorilor lor, continuă această campanie deșănțată în favoarea consumerismului în special în privința serviciilor și turismului (schi, vacanțe, HORECA, plajă, „distracție”, etc.). Societatea de consum funcționează într-o logică opusă controlului epidemiei. Televiziunile poartă o vină importantă pentru răspândirea virusurilor, și pentru morți.

  Reply
 19. florea

  foarte bun articolul d-voastra, dar cum ajunge la oameni? cati il citesc? il citesc si cei de la RTV. Antena 3, psd si aur?

  Reply
  • Dumitru

   PSD si AUR ?! Nu sunt fan AUR, nici macar foarte tare PSD, insa la guvern sunt deocamdata USR/Plus si PNL. Ministrul sanatatii este Vlad Voiculescu. Care tocmai a reusit performanta sa reduca nu cazurile de COVID, ci numarul de transplanturi de plamani (la zero) tot asa cum facuse si prima oara cand a ajuns ministru. Poate va credeti superioara celor din PSD si AUR. Si oamenii aceea au aspecte pe care le poti critica. Insa *nu* de pe pozitia PNL si USR/Plus.

   Reply
 20. Un fost amic

  Excelent acest articol . lucrurile astea sunt de bun simt, dar trebuie repetate, repetate, repetate!

  Reply
 21. zhenghe

  Lol. Vaccinarea merge bine, guvernul merge prost. Pai cine organizeaza vaccinarea? Cum credeti, doamna, ca ar fi mers vaccinarea cu „antisorosistul” Dragnea la butoane?
  Exemplul Germaniei. Pai eu locuiesc in Germania. Si vin in tara intr-o saptamana ca sa imi fac vaccinul Astra Zeneca, care e interzis aici. La varsta mea, cineva din Germania trebuie sa astepte vreun an sa prinda vaccin. Toti colegii ma invidiaza. Inteleg ca aveti o antipatie personala fata de Ghinea, Barna & co, si oamenii sunt evident criticabili, dar ganditi-va serios daca nu cumva nu puneti si dvs. umarul la un viitor guvern PSD-AUR, care altceva decat moarte si violenta nu poate aduce.

  Reply
 22. Cristian Stefan

  Felicitari pentru articol,mai trebuia mentionat ca majoritatea oamenilor inteleg ca pericolul nu a trecut si nu ies in strada la miezul noptii (cum a fost la Pitesti),ca nu v-a exista „libertate”decat cand scapam de virus,acolo este amenintarea,si,o mica corectie,rata de infectare in Bucuresti 7 la mie,nu la suta .
  Demonstratarii sunt o minoritate,dar sunt sustinuti de televiziunile de gunoi,care amplifica stresul provocat de pandemie difuzand stiri false si minciuni, in loc sa informeze populatia cu ceve util,CNA ar trebui sa se sesizeze,aceste posturi actioneaza impotriva intereselor Romaniei si romanilor,in aceste vremuri de criza,acest lucru este mai periculos decat cei 100 de demonstrati din Pitesti

  Reply
 23. Doc

  Bun articolul, păcat că este doar pentru cei care știu să citească cu adevărat și nu va ajunge la mulțimea de analfabeți funcționali care populează România.

  Reply
 24. Calin

  Autoritatile au comunicat foarte bine, au transmis clar, tot ce trebuia comunicat.
  Autoritatile au gresit grav pentru ca au dat zeci de milioane de euro televiziunilor din Cartelul Mafia Media, pentru a transmite mesajele privind pandemia, pe care televiziunile erau oricum obligate sa le difuzeze.
  Autoritatile au gresit grav ca nu au intervenit, vazand ca CNA-ul permite televiziunilor din Cartelul Mafia Media sa faca propaganda, sau sa tolereze propaganda, impotriva masurilor corecte luate de autoritati pentru impiedicarea raspandirii virusurilor.
  Era o ocazie foarte buna pentru a-i revoca pe membrii CNA, care nu si-au indeplinit datoria, care au facut jocul mafiei psd, era o ocazie foarte buna pentru a inchide televiziunile apartinand Cartelului Mafia Media.
  In UE au fost mai putine decese, pentru ca acolo sunt mai multe spitale, sunt mai multe paturi la ATI, sunt mai multi medici, sunt mai multe ambulante, sunt mai multe autostrazi (pe care pacientii pot ajunge mai repede la spitale).

  Reply
 25. Cinicul

  Fiindcă veni vorba de The Lancet. In 1998, aici a fost publicat un articol despre o posibila legătura intre autism si vaccinul combinat anti pojar, rujeola, oreion.
  Niște ziare au descoperit ca autorul avea un serios conflict de interes pe care nu l-a declarat.
  Articolul a fost ulterior retras, dar publicarea lui a dus la o scădere notabila a nivelului de vaccinare si a dus la creșterea îmbolnăvirilor la copii.
  Nu susțin ca aceste lucruri sunt frecvente (si sunt tot mai greu de acoperit astăzi) si pana acum nu am avut un astfel de caz.
  Ma tem însă ca ne putem afla si in situația inversa in care specialiștii sunt timorați in a semnala probleme ale vaccinurilor actuale. Asta pentru ca s-au investit sume uriașe in cercetare, pentru ca exista o publicitate masiva pro-vaccin (si e normal sa fie in situația in care ne aflam) si pentru ca mai toți specialiștii adevărați lucrează contra cronometru pentru vaccinuri si nu prea au timp de verificat serios datele.
  Cazul Asta Zeneca spune multe: greșeli in dozele de testare preliminara in 2020, greșeli in raportările din martie 2021, bâlbâieli in comunicate.
  In pus sunt interese financiare fără precent in promovarea unor vaccinuri contra altora, nu cred ca sunt prea multi cercetători care sa aibă curajul sa vina la The Lancet cu un articol care sa pună la îndoiala un vaccin, cu atât mai mult pe cel produs in Marea Britanie. Agenția Europeana s-a grăbit sa spună ca nu exista o legatara intre cazurile recente de apariția de cheaguri de sânge si vaccinul Asta Zeneca. Si ca “benefits still outweigh the risks despite possible link to rare blood clots with low blood platelets”.
  Pare mai mult un comunicat politic decat unul științific.

  Reply
 26. EMIL

  Printre ELEMENTELE ESENTIALE pe care “românii progresisti” trebuie să le promovez iar Societatea Civila sa le sustina, ca factori de reusita, pentru asigurarea conditiilor firesti impuse de teza fundamentala a succesului social si anume „capacitatea adevărului de a combate greşeala si minciuna”, in vederea asigurarii la nivel national a unei schimbari pozitive garantate, sunt de evidentiat:
  1. – Statuarea unui „sistem judiciar fidel statului de drept, care să protejeze orice persoană de încercările statului de a elimina diferenţele de opinie si sa sanctioneze fara echivoc si delictele politice”;
  2. – Normalizarea “vietii religioase prin purificare si recurgere la exigentele randuielilor crestin-ortodoxe a celor ce slujesc, imparatiei lui Dumnezeu, in numele poporului roman”.
  3. – Infiintarea de „partide politice democratice puternice, independente de oligarhii financiari, conduse de elite veritabile şi dedicate asigurării bunăstării românilor obişnuiţi, majoritari si consolidarii clasei de mijloc”;
  4. – Asigurarea „unei pieţe libere, protejată de concentrare economică pronunţată, prin existenţa unor legi antitrust şi a unor reglementări raţionale care sa impuna un sistem fiscal etic progresist”;
  5. – Valorificarea ingenioasă şi raţională a resurselor naturale şi umane proprii interne si externe precum si imbunătăţirea condiţiilor ecologice si de protejare a mediului inconjurator;
  6. – Promovarea unei prese „independente nu doar fata de stat, ci şi fata de interesele economice a celor care folosesc presa pentru a manipula discursul si opiniile publice”.
  In statele europene unde functioneaza “Democratia AUTENTICA” la parmetri normali ( legislativul fiind strict separat de domeniul administratiei publice dar si de cel economic sau judiciar), in cadrul administratiei publice centrale si locale cheltuielile sau contractele ce se angajeaza si deruleaza din bugetele proprii sunt nu numai monitorizate ci si gestionate de ONG-uri care isi asuma economisirea fondurilor financiare, responsabilitatea eficientei si eficacitatii investitiilor publice. Pe cand ASA CEVA se va putea realiza si in ROMANIA?! Fără realizarea si pretuirea valorilor sociale si umane fundamentale nici o schimbare de durată, in viata publica din Romania, nu este posibilă pentru exercitarea drepturilor si libertatilor oferite de Dumnezeu romanilor ca fiinta colectiva.

  Reply
  • Dumitru

   „sa sanctioneze fara echivoc delictele politice” ?! Mai, oameni buni, voi chiar ati luat-o pe aratura?

   Reply
 27. Cristi C

  Dna Pippidi, v-am urmarit interviul la B1. Am cateva pareri despre textul de mai sus:

  1) A scrie in lege „masca obligatorie in spatii aglomerate” este ilegala in Romania. Ar pica la CCR in 2 saptamani, atacata si de Av Poporului si de PSD, PUR si altii. Legea trebuie sa fie predictibila. Nimeni nu poate intelege ce inseamna aglomerat. 4 oameni / m2? 10 oameni / m2? 1 om / m2? Dv stiti foarte bine ce macel juridic a fost in Romania, lucru pe care eu l-am mai comentat aici cand spuneam ca nu a fost in Germania, unde multe masuri puteau fi contestate usor … dar in Germania fortele politice adversare nu au facut-o. In Romania, da.

  2) Inchiderea frizeriilor este cea mai idioata masura luata de nemti. Asta in conditiile in care in SUA a fost un studiu despre un frizer infectat care a tuns 120 de persoane. Niciuna nu a fost infectata. Toti au purtat masca. Pune masca unui frizer, pune-i viziera, fa programare si dezinfectare intre clienti …. si gata,…. cum sa inchizi frizeriile? Asta este cea mai idioata masura luata de Merkel.

  Ma opresc aici, fara sa mai ating cazul Turcan care nu pentru ca era in aer liber a fost amendata ci pentru ca era gura in gura cu altii in timp ce pozau afara sau sapau la radacina copacilor iar apoi a facut un chef in interior in care se putea numara 13 persoane in jurul unei mese destul de mici, la sueta de dupa activitatea politica din afara.

  Reply
 28. AlinaMP

  @Cristi C. Aglomerarea se poaate foarte usor defini. ce spuneti despre Este obliogatorie purtarea regulamentara a mastii (chirurgicala, FP2 sau FP3) in spatiile public inchise unde exista mai mult de o persoana in acelasi timp sau in orice spatiu deschis unde nu se poate respecta distanta sociala de 2m intre persoane.

  @Cinicul . Fraza “benefits still outweigh the risks despite possible link to rare blood clots with low blood platelets” e un rezumat al unei analize cost-beneficiu. Veti fi poate suprins sa aflati ca si aceasta este stiintifica, si demult incorporata in stiinta sanatatii publice, se face la aprobarea fiecarui medicament. Cand s-a retras acreditarea la algocalmin, medicament foarte eficient, s-a estimat ca exista alternative care fac acelasi lucru cu efecte secundare mai mici. Paracetamolul da (relatied dovedita) o boala foarte grava, agranulocitoză, scad globulele albe, numai ca efectul e rar, ca atare e lasat in folosinta pentru ca beneficiile depasesc riscurile. Nu exista medicament fara efecte secundare, poate numai apa distilata.

  Reply
 29. tempor1k

  Este vremea de a fi luati la intrebari incrucisate TOTI cercetatorii, savantii și alte „genii” lucratori in laboratoarele biohazard, laboratoarele phama si tot spectrul medicinei actuale (de la infectionisti, bacteorologi, generalisti, …), chimisti si fizicieni.
  Posibil sa avem multe suprize.

  Reply
 30. Cristina Gorgos

  Doamne ferește, Alina! Sa predici “speriatul”, metoda groazei băgată in populație cu lingurița de miere a “responsabilității” ma înspăimântă mai rău decât orice alta soluție pe care o propui pentru oprirea confuziei din capul oamenilor eventual supuși acestui tratament. Lăsând laoparte faptul ca, artist fiind, și încă unul condamnat, de un an și mai bine, la izolare, prin închiderea teatrelor, suport și mai greu povara restricțiilor “sanitare” aplicate cu mâna forte in Quebec (Canada), insist sa spun ca groaza—de virus, de spitalul prea plin, de amenzi disproporționate, de delatiune—nu duce decât la revolta, punct. Și-aici, unde lumea e disciplinata, și supusa, in general, fiindcă mai sunt urme de catolicism ultramontan cu sentimentul de culpabilitate aferent, care trenează in memoria colectivă, ei bine, chiar și aici, cu toată vaccinarea, bine unsa, mergând cu spor, încep sa se revolte tinerii, mai ales, in toate felurile. Unii ies in strada, nu mulți, ca procent—s-o ia naiba de statistica cu încrederea in “cifre”cu tot —alții ocolesc regulamentele, in privat, desigur, esențialul e ca bătrânii, ca mine, sunt priviți cu dezgust peste marginile măștilor, ca niște pieze rele. Guvernul, cu restricții cu tot, e tot o piaza rea care trebuie exorcizata-deocamdată prin vot, ca lumea “libera” mai crede încă in democrație—și doar burghezia corporatista și cea de catedra mai susțin, pe zoom sau alte platforme, teoria “responsabilității” fatza de “comunitate”. Asta-i bilanțul groazei, Doamne ferește de supradoza!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *