Romania Curată

RISE/ Panama Papers: Șpaga lui Mazăre, intermediată printr-un offshore din Panama

Documentele scandalului PanamaPapers arată că Elan Schwartzenberg, acum anchetat pentru corupție, a înființat mai multe companii offshore la casa de avocatură Mossack Fonseca. Una dintre acestea, susțin procurorii DNA, ar fi intermediat mita primită de fostul primar Radu Mazăre de la constructorul israelian, Avraham Morgenstern, pentru contractul privind un cartier de locuințe sociale în Constanța, scriu jurnaliștii de la RISE Project, într-un nou episod din serialul Panama Papers.

”Acum trei zile, procurorii anticorupție au deschis o nouă anchetă pe numele lui Schwartzenberg în dosarul care-l vizează pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre. Potrivit procurorilor, Schwartzenberg ar fi intermediat mita pe care Mazăre o acceptase de la constructorul israelian Avraham Morgenstern. Acesta urmărea să căștige licitația publică pentru realizarea campusului social “Henri Coandă” din Constanța, adică locuințele pentru săraci cu care se lăuda Mazăre în campaniile electorale.

DNA susține că afaceristul Avraham Morgenstern ar fi transferat, prin intermediul unei companii offshore, o sumă de peste 280.000 de euro în contul firmei Melici Management Inc din Insulele Virgine Britanice. Mai departe, banii ar fi ajuns la Radu Mazăre și la fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre. Procurorii menționează că beneficiarul real al firmei Melici Management Inc este chiar Elan Schwartzenberg.

În arhiva Mossack Fonseca se regăsesc documente legate și de compania Melici Management Inc. Firma offshore a fost înregistrată în 2 ianuarie 1998 în Insulele Virgine Britanice, în aceeași perioadă cu Blue Ribbon Asstes LTD și Garthmore Management – alte două căsuțe poștale comandate de Elan Schwartenberg prin intermediul casei de avocatură panameze și folosite ca paravan în afaceri din România.”

RISE Project

***

Citește pe RISE Project despre toate afacerile lui Elan Schwartzenberg derulate cu ajutorul firmei din Panama Mossack Fonseca (aici)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *