Alex Costache

”Va semna și va fi a noastră”. Înregistrarea unei convorbiri ”de afaceri” dintre miliardarii Truică și Steinmetz. Și schema unui tun de 136 de milioane de dolari

Nume grele au fost puse sub acuzare în dosarul de la Braşov al retrocedărilor ilegale. Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, aflat în spatele afacerii Roşia Montană, este inculpat alături de Remus Truică, Tal Silberstein şi Shimon Shevez.

”Vor semna și va fi a noastră”

În acest caz au fost reţinute până acum 5 persoane: omul de afaceri Remus Truică, directorul Evenimentului zilei, Dan Andronic, fostul consilier de la cancelaria premierului Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Marcovici, avocatul Robert Roşu, de la Casa de avocatură Ţucă-Zbârcea şi asociaţii şi Claudiu Mateescu, de la firma imobiliară Impact. Pretinsul prinţ Paul de România urmează să fie audiat, vineri,11 decembrie, întrucât miercuri i s-a făcut rău şi a fost internat la Spitalul Judeţean din Ploieşti. Truică şi ceilalţi reţinuţi au fost prezentaţi, joi seara, 10 decembrie, cu propunere de arestare preventivă la Curtea de Apel Braşov. În referatul cu propunerea de arestare, intrat în posesia României Curate, este o convorbire interceptată dintre Remus Truică şi magnatul Beny Steinmetz:

„Benjamin Steinmetz: Şi eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?

Remus Truică: Deci, după cum deja ştii, prietenul lui Tal (Tal Silberstein – consultant politic pentru premierul Tăriceanu şi apoi pentru PDL, inculpat în dosar – n.r.) nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt…, care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor – n.r.) şi voi merge eu împreună cu prinţul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă.

Benjamin Steinmetz: …ce se va întâmpla atunci?

Remus Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.

Benjamin Steinmetz: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?

Remus Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.

Un membru grup infracţional …: Deci lipseşte doar o semnătură?

Remus Truică: Exact, doar una.

Un membru grup …. Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?

Remus Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (râde).

Un membru grup …. Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?

Remus Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru.”

Faptele, pe scurt

Paul Lambrino sau Paul de România (şi-a trecut această titulatură în cartea de identitate – n.r.), nepot nelegitim al regelui Carol al II-lea, s-a judecat cu Casa Regală a României pentru a fi recunoscut drept prinţ moştenitor şi pentru a dobândi o parte din averea Casei Regale. În februarie 2012, Instanţa Supremă recunoscut sentinţa din 1955 a unei instanţe din Lisabona prin care tatăl lui Paul, Carol Mircea Grigore, era recunocut ca fiu al regelui Carol al II-lea. Aşadar, ICCJ i-a recunoscut lui Paul Lambrino calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea şi drepturile ce decurg de aici în ce priveşte averea regelui exilat, nu a Casei Regale. Potrivit Casei Regale a României, decizia Înaltei Curţi din 2012 nu a creat niciun drept dinastic şi nici nu a stabilit apartenenţa lui Paul de România la familia regală.

Procurorii spun că Paul de România a revendicat ilegal înainte de 2012 averea regelui Carol al II-a, pe de-o parte pentru că nu avea încă recunoscută calitatea de moştenitor, pe de alta pentru că a revendicat proprietăţi precum Ferma Regală ce aparţineau Domeniilor Coroanei. Aceste domenii nu aparţineau familiei regale, ci erau proprietăţi ale statului român date în folosinţă Casei Regale. Paul Lambrino i-a cerut încă din 2002 primarului capitalei, Traian Băsescu, retrocedarea Fermei Regale printr-o notificare de executor din 13 februarie 2002. La primărie a fost constituit un dosar administrativ în acest sens pe 13 martie 2003.

Demersurile referitoare la retrocedarea imobilelor efectuate de Paul de România nu au putut fi concretizate în perioada 2002 – 2005, pe de o parte pentru că nu era în măsură să îşi dovedească calitatea de persoană îndreptăţită, hotărârea instanţei din Lisabona nefiind recunoscută, iar pe de altă parte că nu putea moşteni bunuri care nu au existat în patrimoniul antecesorului său”, se arată în referatul procurorilor.

Încă din 2006 însă, Paul de România a vândut drepturile litigioase ale proprietăţilor pe care le revendica în instanţă firmei Reciplia administrată de Andrei Marcovici, fost consilier la Cancelaria prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu. Firma Reciplia era reprezentată în contracte de Remus Truică. În spatele firmei era un off-shore, Reciplia Ltd din Cipru, deţinut de Tahal Group. În cadrul acestul grup deţin firme şi consultanţii politici Tal Silberstein şi Arthur Finkelstein. Aceştia au lucrat pentru premierul Călin Popescu Tăriceanu şi apoi pentru PDL. Tahal Group este deţinut la rândul lui de Kardan Group, un concern de investiţii israelian, la care deţine participaţii miliardarul Benjamin Steinmetz.

Cine e Shimon Sheves

Este un fost ofiţer al armatei israeliene şi fost director de cabinet al premierului Yizhak Rabin, între 1992 şi 1995. A devenit apoi consultant politic. Este CEO al RSLB, o companie deţinută împreună cu Yuval Rabin, fiul fostului premier israelian şi cu omul de afaceri Gil Berger. În anii 2000, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie în Israel, însă ulterior a fost achitat.

Paravan pentru traficul de influenţă

Procurorii susţin că actul de cesiune prin care Paul de România şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor proprietăţi ale Regelui Calol al II-lea, act semnat pe 1 noiembrie 2006, a fost doar o statagemă menită să mascheze preţul plătit de Paul Lambrino grupării reprezentate de Remus Truică care s-a oferit să îl ajute să obţină ilegal poprietăţile revendicate tot ilegal. După vânzarea drepturilor litigioase, gruparea lui Truică s-ar fi apucat de treabă. DNA susţine că „începând cu anul 2006, Remus Truică i-a promis cumpărătorului de influenţă (Paul de România – n.r.) că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al prim ministrului, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerând în schimb o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.”

Ar fi dat mită ca să obţină Ferma Regală

Truică ar fi făcut intervenţii la conducerea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor şi a Academiei Agricole, care aveau în folosinţă şi cercetare terenurile Fermei Regale, pentru a obţine mai uşor în instanţă domeniile de peste 28 de hectare de la Băneasa. Ar fi mituit conducerea din 2008 a Institutului pentru Protecţia Plantelor care deţinea terenurile Fermei Regale astfel încât să accepte retrocedarea către Paul Lambrino. „Mituirea directorului Institutului, Iliescu Horia (decedat între timp – n.r.) a fost sarcina infracţională îndeplinită de către inculpatul Truică Remus (…) Prin coruperea directorului Iliescu Horia, dar şi prin convingerea prin influenţă politică a secretarului Academiei, inculpatul Sin Gheorghe, inculpatul Truică Remus a reuşit în final să obţină decizia de retrocedare ”, arată procurorii în referat.

Cine e Gheorghe Sin

Sin este, din 2009 preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti”. A fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare în care Dan Voiculescu a primit 10 ani de detenţie efectivă.

Prejudiciul din dosarul retrocedărilor ilegale se ridică la uriaşa sumă de 136 de milioane de dolari. „Cu aceşti bani se puteau plăti alocaţiile pentru 1.000.000 de copii timp de 1 an”, a declarat şefa DNA Laura Codruţa Kovesi într-o emisiune la TVR1.

***

Citește aici cât de implicat este Beny Steinmetz, dar și alte personaje din acest acest dosar, în Afacerea Roșia Montană


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “”Va semna și va fi a noastră”. Înregistrarea unei convorbiri ”de afaceri” dintre miliardarii Truică și Steinmetz. Și schema unui tun de 136 de milioane de dolari

 1. Costin

  Când astfel de oameni au atâta putere si bani (scuzari pleonasmul) si sunt conducătorii de facto ai acestei tari, stau si ma intreb cine are interes să-i inlocuie? Americanii si Germania sunt singurele variante care îmi vin in minte.

  Reply
 2. elois

  „Convingere prin influenta politica” inseamna de fapt nu deranjez pe nimeni ca sa-mi pastrez functia din fruntea Academiei de Striinte Agricole si Silvice, ca sa priceapa tot omul. Cita mirsavie, cita ipocrizie din partea lui Gheorghe Sin si a celorlalti mafioti din conducerea Academiei; sa te vaiti pe de o parte ca nu ai bani de cercetare , iar pe de alta parte sa instrainezi terenuri si bunuri apartinind unitatilor de cercetare fara sa te intereseze consecintele si pagubele imense, pentru simplul motiv de a nu deranja oamenii politici de la putere si sa-ti pierzi postul. Ce miza imensa ascunde ocuparea unui asemenea post in ASAS?
  Proaspatul premiat al lui K.J., Cristian Hera, membru de onoare al ASAS si parca si presedinte de onoare al ASAS, ce parere are despre jafurile si coruptia din ASAS? Stie cu adevarat presedintele K.J. pe cine a premiat?
  Cind premiezi un om nu trebuie sa tii cont si de valoarea morala a acestuia pe linga cea profesionala?
  Dl Dacian Ciolos este constient de rolul cercetarii agricole, dar cu mari mafioti fondurile alocate cu greu acestui sector se vor pierde fara ca nimeni sa le ceara socoteala. Cum vor valorifica acestia banii cind ei n-au fost in stare nici macar sa aiba grija de patrimoniul sectorului. Pina nu se va face restructurare cu adevarat in sector, nici rezultate nu vor fi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *