Silvia Vrinceanu

Vinovați de ”libertate iresponsabilă”! La Focșani se protestează împotriva unei decizii a Arhiepiscopei, cu iz de Ev Mediu: excomunicarea a trei enoriași

Zeci de focşăneni s-au solidarizat cu cei trei creştini laici din Focşani, care au fost excomunicaţi de Biserica Ortodoxă, şi au ieşit în stradă pentru a cere transparenţă şi toleranţă în Biserică. Printr-o decizie a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei din data de 7 mai 2015, au fost excluşi din Biserica Ortodoxă focşănenii Nela Panaite, Elena Daniela Baneş şi Romică Gavrilă pe motiv că aceştia „sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”. Specifică mai degrabă perioadei medievale, decizia de afurisire a celor trei enoriaşi este una fără precedent în zilele noastre, după cum a admis chiar Arhiepiscopia. Excomunicarea se aplică de către episcop, în mod excepţional, mirenilor care săvârşesc „abateri foarte grave de la disciplina Bisericii”.  Cei trei enoriaşi au fost pedepsiţi astfel pentru că au protestat vocal, în stradă, faţă de deciziile luate de Arhiepiscopul Ciprian Spiridon în legătură cu preotul Giorgică Vatră de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” Focşani, alături de care au lucrat în ultimii 16 ani la ctitorirea lăcaşului şi care, după canonisirea de 30 de zile la o mănăstire, a fost mutat la o parohie din mediul rural. În ultimele opt luni, susţinătorii preotului au cerut Bisericii să ţină cont şi de voinţa comunităţii de credincioşi aşa încât îndrumătorul lor spiritual să nu fie „mutat disciplinar”. Pentru că i-au susţinut pe excomunicaţi, alţi opt enoriaşi au fost „canonisiţi”, adică au „Interdicţia de a primi Sânta Împărtăşanie„. Potrivit unui anunţ lipit pe uşa bisericii, toţi aceştia sunt acuzaţi că au creat un „grup schismatic de presiune cu comportament sectar” în sânul parohiei. În urma aceste decizii, care a stârnit multă indignare în oraşul Focşani, Arhiepiscopia a anunţat că cei trei nu mai au voie să intre în nicio biserică din judeţ, fiind privaţi „de orice asistenţă religioasă din partea slujitorilor Bisericii”. Mai mult, Arhiepiscopia a înştiinţat şi Poliţia cu privire la această decizie, aşa încât să ia măsuri în cazul în care cei trei vor încerca să forţeze intrarea în vreun lăcaş de cult.

„Ne-au furat dreptul la religie”

Sub supravegherea jandarmilor, mai mulţi oameni au protestat sâmbătă în faţa Bisericii „Sfântul Andrei” din solidaritate cu semenii lor anatemizaţi. Focşănenii care au ieşit în stradă susţin că decizia de excomunica este cel puţin „o exagerare, dacă nu o ilegalitate”. Focşănenii spun că, prin astfel de decizii, ierarhii nu fac decât „să izgonească credincioşii de la sânul Bisericii„. „Protestăm împotriva acestor două decizii luate de Înaltpreasfinţitul Ciprian Spiridon, care, practic, ne-a luat şi dreptul la religie dar şi preotul duhovnic. Ei pot judeca în Consistoriul Bisericesc pe cei care sunt salaraţii dumnealor şi nu pe noi, simpli credincioşi, care am luptat pentru nedreptăţile făcute unui preot. Nu trebuia să se ajungă la această decizie extremă. Prin tot ceea ce am făcut, noi nu am lovit în biserică, ci ne-am apărat şi ne-am susţinut preotul. Şi am fost pedepsiţi pentru faptul că am avut curajul să semnalăm anumite nereguli, cu voce tare, şi le vom susţine în continuare. Comunitatea din care facem parte a construit această biserică într-o groapă de gunoi. Nu e corect să ne mute preotul aşa cum vor ei. Suntem nişte suflete, nu suntem nişte cărţi pe care le muţi pe un raft într-o bibliotecă, iar legătura între noi şi preotul nostru este foarte strânsă”, a declarat Nela Panaite, una dintre persoanele excomunicate. Cei care au ieşit în stradă spun că Biserica Ortodoxă ar fi trebuit să-i excomunice pe cei care au dărâmat biserici în timpul regimului comunist, şi nu să se lupte cu cei care au înălţat cu mâinile lor un lăcaş de închinăciune. Enoriaşii spun că Arhiepiscopia pune presiune pe parohii, întrucât dublează numărul preoţilor, le ia salariile, iar banii pentru întreţinerea bisericilor şi slujitorilor trebuie să vină din buzunarele lor.

Arhiepiscopul: „Biserica nu este nici sindicat şi nici partid”

arhiepiscopul  ciprian spiridonArhiepiscopia susţine că a luat decizia de a pedepsi cele 11 persoane „în lumina Sfintelor Canoane şi a prevederilor regulamentare bisericeşti” pentru că episcopul are calitate de „judecător spiritual„. Cei 11 enoriaşi,  „prin faptele lor necreştineşti, săvârşite public” au produs „răni grave în Trupul lui Hristos, faţă de care episcopul are răspundere înaintea lui Dumnezeu”, a reacţionat Biroul de presă al Arhiepiscopiei. „Atunci când păcatele sau faptele rele ale cuiva depăşesc intimitatea scaunului spovedaniei, producând sminteală, tulburare şi dezbinare în Biserică, episcopul este obligat, prin natura misiunii sale pastorale, să ia măsuri”, a motivat Arhiepiscopia, care insistă că cei trei ar fi dat dovadă de „libertate iresponsabilă”. Cea mai vinovată, susţine arhiepiscopul (foto), este „Panaite Nela, cea care, timp de mai mulţi ani, a condus“ efectiv Parohia Sfântul Andrei, sub privirile lipsite de autoritate ale fostului preot paroh„. Ca atare, Arhiespicopul a decis „tăierea răului din rădăcină, prin aplicarea sancţiunii extreme de excomunicare şi canonisire a celor neascultători„. Cei canonisiţi şi excomunicaţi pot reintra în comuniune cu Biserica „dacă vor face fapte vrednice de pocăinţă în faţa comunităţii pe care au tulburat-o„. Mai mult, Arhiepiscopia le transmite credincioşilor că în Biserica Ortodoxă nu-şi au locul „manifestări democratice de tip sindicalist„, pentru că instituţia nu funcţionează precum partidele sau ONG-urile. „Principiul după care se conduce Biserica creştină este cel al ascultării preoţilor şi credincioşilor faţă de episcopi. Ascultarea înseamnă viaţă, iar neascultarea, moarte spirituală. Cine nu înţelege şi nu-şi asumă această învăţătură fundamentală şi vitală pentru viaţa Bisericii nu se poate numi creştin adevărat.„, mai arată Arhiepicopul.

Cu capul în biserică și cu gândul la … bani

În ciuda trimiterilor oficialilor Bisericii la „legile dumnezeieşti”, scandalul de la Focşani a pornit de la bani. Preotul Giorigcă Vatră a intrat în dizgraţia Arhiepiscopiei întrucât a refuzat să închidă sau să predea Bisericii un magazin de obiecte religioase pe care familia sa l-a deţinut în Focşani, fiind tolerat de fostul arhiepiscop Epifanie Norocel. De aici, a început prigoana actualului episcop, care nu s-a oprit nici măcar după ce Primăria municipiului Focşani a oferit Arhiepiscopiei, cu titlu gratuit, un teren de 1.066 mp pentru a constui mult râvnitul magazin. Potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române”, preoţii nu au voie să aibă afaceri care fac concurenţă bisericii. Când au aflat că va fi mutat, credincioşii au făcut un adevărat scut în jurul preotului, mai ales că, drept pedeapsă, Giorgică Vatră a rămas şi fără o parte din salariu, i s-a luat oficiul de paroh, iar în biserică a fost adus un coslujitor. Decizia de excomunicare a susţinătorilor preotului a venit după ce arhiepiscopul susţine că ar fi fost ameninţat de credincioşi că „vor ocupa Biserica” îşi vor aduce „preotul lor“ iar în biserică a fost difuzată o  broşură intitulată”Faţa necunoscută din Parohia Sfântul Andrei”. „De aceea, evaluând perspectiva sumbră a unei noi schisme în Biserica lui Hristos din ţinutul Vrancei, chiriarhul a fost nevoit să aplice o astfel de sancţiune celor rătăciţi şi neascultători„.

***

Proteste în fiecare sâmbătă şi duminică

Faţă de deciziile Arhiepiscopiei, la Focşani au fost anunţate „adunări publice” în stradă, în zilele de 16,17, 23, 24, 30, 31 mai 2015, între orele 12.00 -14.00″. Jandarmii vor asigura măsuri de ordine şi siguranţă publică la protestele organizate de enoriaşii parohiei Sf. Andrei din Focşani nemulţumiţi de schimbarea preotului şi excomunicarea a trei enoriaşi, după cum a anunţat Jandarmeria.

protest biserica excomunicati (1) protest biserica 02


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Vinovați de ”libertate iresponsabilă”! La Focșani se protestează împotriva unei decizii a Arhiepiscopei, cu iz de Ev Mediu: excomunicarea a trei enoriași

  1. Ligia Dumitrescu

    Va rog, daca este posibil, ajutati-ma cu niste precizari.
    Cui apartin lacasurile de cult? BOR-ului sau comunitatilor? In cazul monumentelor cum stau lucrurile? Este posibil ca BOR sa ia decizii care afecteaza patrimoniul national fara sa se consulte cu nimeni? Chiar atat de slab e statul in fata acestui „stat in stat” organism?!
    Am vizitat zilele trecute Manastirea Argesului.
    Am fost impreuna cu doua prietene pe care le duceam sa o vada. Am intrat pe poarta aceea noua, dinspre parcare.. Dupa ce am trecut de portiunea impadurita, am vazut intrarea in manastire. M-am inrosit la fata, aveam senzatia ca nici nu mai pot sa respir.. In locul superbelor usi pe care le stiam am vazut doua monstruozitati de termopan maro, cu geamuri pe care tronau doua cruci sablate.. Din fericire usile nu au fost inlocuite. Stateau deschise la perete, ascunse vederii, spre deosebire de mizeriile despre care va vorbeam. Porcariile de termopan au fost montate la interior. Dar arata ORIBIL! Nu au ce cauta acolo.. Intrand am descoperit ca la fiecare dintre geamurile cu vitralii pe care le are lacasul au montat, de asemenea, niste aparatori de termopan, cam pana la jumatatea geamului.. Totul s-a transformat intr-un kitsch ingrozitor! Nu asta e imaginea pe care ne dorim sa o aratam lumii! Eu stiu ca ei au impresia ca pot face totdeauna ce-i taie capul! Dar manastirea este, inainte de toate un monument national, o mostenire lasata orasului si romanilor de catre inaintasi! Nu poti distruge un monument cum vrei tu! Nu poti dispune de el cum vrei tu! Manastirea apartine comunitatii! Ei doar o administreaza! Si daca administratorul este prost, trebuie sanctionat! Va propun sa facem o petitie prin care sa solicitam inlaturarea termopanelor odioase, care transforma un loc frumos intr-o batjocura! Sa o inaintam mai intai catre Arhiepiscopia de la Arges, apoi – daca nu se schimba nimic (si banuiesc ca nu se va schimba) – catre Ministerul Culturii, Directia Monumente! Trebuie sa actionam ca o comunitate responsabila! Putem sa schimbam ceva daca vrem cu adevarat!
    Ce parere aveti? Incepem sa concepem petitia? O semnam?
    Acelasi lucru, chiar mai tragic este valabil si pentru Namaiesti..
    Trebuie sa putem face ceva sa remediem si sa stopam aceste aberatii!

    Reply
  2. alinaMP

    Despre ce manastire vorbim? Sunt mai multe manastiri in Arges, nu toate monument istoric, dati-ne detalii si pornim cercetarea imediat

    Reply
  3. George

    Nu ati pierdut nimic. Sunteti eliberati fortat !
    Lepadati-va de Religie cu totii. E cea mai mare minciuna a tuturor timpurilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *