Mihai Goțiu

Cum a ajuns Nicușor Dan să fie atacat de ministrul Mediului cu… praful saharian!

Știți care e legătura dintre cârnați, manierism și Platon? Cum, nu știți? E simplu. Cârnații se fac din carne de porc, din părul de porc se fac pensule, pensule cu care marii artiști italieni au pictat în stil manierist, manierism denumit în tratatele de pictură ale vremii cu numele ”Ideea”, categoria fundamentală a filosofiei lui Platon. Ați văzut ce simplu e? Nu n-am făcut eu conexiunea asta, ci o persoană mult mai cunoscută decât mine, pe nume Umberto Eco, în ”Pendulul lui Foucault”. Desigur, într-o notă extrem de ironică la adresa construcțiilor ”logice” ale cabalelor și teoriilor conspiraționiste.

No, la fel de ”logică” e și conexiunea prin care președintele PNL Sector 3, Andrei Baciu, și ministrul Mediului, Mircea Fechet, au ajuns să-l scoată responsabil pe Nicușor Dan de… norul de praf saharian care s-a abătut peste România.

Ieri, mai spre după-amiază/seară, cu mintea odihnită, domnul Andrei Baciu a comentat pe Facebook (și activul de partid s-a lansat în multiplicarea mesajului):

”Sunt oameni care mi-au spus astăzi că primul gând de dimineață a fost că Bucureștiul este într-atât de poluat încât le-a fost „îngropată” mașina în praf. Nu s-au gândit nicio clipă la praful saharian sau alt fenomen meteo. Și nu puțini nu și-au mai recunoscut mașinile, așa de gros era praful.

Concluzia e chiar tristă. Trăim într-un oraș sufocat și poluat, așa că avem datoria să ne luptăm pentru parcurile noastre, pentru spațiile verzi, pentru orice ne ajută să ne protejăm sănătatea. Mai ales că vedem că praful saharian ajunge tot mai des în Europa, pe fondul încălzirii globale.

Ție care ți-a fost primul gând când ți-ai văzut mașina azi dimineață?

#LuptămPentruPaculIOR #spatiiverzi #Bucuresti #PNLSector3”

Ghici cine a fost printre primii comentatori ai postării lui Andrei Baciu? Păi chiar ministrul Mediului, Mircea Fechet, membru de seamă al PNL: ”Astfel de gânduri nu sunt decât dovada că actuala administrație locală a Capitalei a dat greș în a-i proteja pe cetățeni de efectele nocive ale poluării. Bucureștiul are nevoie de schimbare!”.

Cum ar veni, ”Huooo, Nicușor Dan! De ce n-ai oprit să se pună praful saharian pe mașinile noastre și în plămânii noștri?”. Probabil că aș fi lăsat să treacă momentul. Reacțiile de hohote de râs la comentariul ministrului, chiar dacă e în bula propriului partid, vorbesc de la sinecât de credibil a fost. Și nu e nici singura, nici cea mai mare năzbâtie de care vom avea parte în campaniile electorale din acest an.

Ce crede ministrul Mediului despre crima de mediu din Parcul IOR

Dar nu-mi poate ieși din minte, reacția domnului ministru, de luni, dintr-o scurtă discuție legată de situația din Parcul IOR din Capitală, înainte de a începe ședința comisiilor de raport din Senat pe proiectul legii noului Cod Silvic. Cu o zi înainte, postasem fotografii și o scurtă înregistrare cu crima de mediu din Parcul IOR. ”Aia nu e crimă de mediu. Acolo sunt resturile arborilor curățați din parc”, mi-a spus domnul Fechet, referindu-se la mormanul de crengi uscate și butuci din locul din care am făcut filmarea. Normal că fusese curățat parcul DUPĂ ce copacii respectiv au fost rupți, scoși din rădăcini, incendiați, perforați cu burghie și intoxicați cu diferite substanțe care le-au fost turnate la rădăcini. Acei arbori – de pe aproximativ 12 ha, o suprafață echivalentă cu cel mai mare parc din Cluj-Napoca, Parcul Central – nu doar că au fost uciși, ci au și fost torturați înainte de asta!

L-am invitat pe domnul ministru să mergem, împreună, în Parcul IOR (înțeleg că n-a fost până acum deși e ministrul Mediului!), a spus că va veni, pariez că nu o va face. Sau va merge separat, într-o vizită aranjată, să pară că totul e ok.

Mai grav e că, în această săptămână, în discuțiile pentru Codul Silvic, am propus ca amendamente și re-incriminarea (încadrarea ca infracțiune) a tăierilor fără drept și a distrugerii, în orice mod, a arborilor din parcurile și alte spații verzi ale orașelor, așa cum a fost până în 2020. Iar domnul Mircea Fechet, ministrul Mediului, s-a opus, spunând că parcurile ar fi protejate de o altă lege.

IOR și alte spații verzi din București, măcelărite în același mod, după dezincriminarea din 2020, din Codul Silvic, arată cât de bine sunt ”protejate” de anacronica lege a parcurilor, în vreme ce o nouă lege, mai restrictivă (avându-i printre co-inițiatori și pe Nicușor Dan), e blocată de aproape șase ani în Parlament. Iar lobby-știi imobiliarilor au amendat-o, în comisii, într-un mod în care ar fi mai bine să nu treacă.

În condițiile în care se opune re-incriminării tăierilor fără drept și distrugerii copacilor din parcuri, domnul Mircea Fechet nu prea e în măsură să dea vina pe alții la o postare care are printre hastag-uri #LuptămPentruPaculIOR. E prea mult, mai ales când partidul domnului ministru, PNL, îl susține pe Robert Negoiță pentru un nou mandat de primar la S3, în condițiile în care acesta e unul dintre principalii responsabili pentru crima de mediu din Parcul IOR.

PS: Din ce am citit până acum, norul de praf saharian care s-a revărsat peste București și alte localități din România, n-ar avea legătură directă cu schimbările climatice produse de om, ci un fenomen care se produce la un anumit interval de timp, mai mare ori mai mic. Dar dacă nu luăm măsuri urgente acum, o mare parte din sudul României se va deșertifica din cauza schimbărilor climatice. Și atunci, asemenea episoade, cu nori de praf asupra orașelor vor fi mult mai frecvente. Doar că nu a fi praf saharian, ci de-ăsta neaoș, de pe la noi. Apropo, domnule ministru, ne puteți spune cum a reușit România să piardă, anul trecut, 270 de milioane de euro din fondurile PNRR destinate împăduririlor?

UPDATE:

Aproape simultan, între orele 18.50 și 19.30, în unele cazuri la diferențe doar de un minut-două, mai multe ediții online de ziare și televiziuni au publicat o știre cu postarea lui Andrei Baciu și comentariul lui Mircea Fechet, cu titluri identice sau aproape identice. Ioi ce ooincidență! Mare cât Sahara!

(foto main: Hotnews)

”Aici a fost o pădure”. ”Nu cedăm!”. Marș și protest în Parcul IOR București, distrus de interesele imobiliare. Reacția ministrului Mediului și a senatorilor (FOTO & VIDEO)

De ce și cum am fost amenințat în Senat, la dezbaterea pe noul Cod Silvic (VIDEO). Are legătură cu confiscarea camioanelor Mafiei Pădurilor

Tăieri ilegale descoperite în prima pădure certificată pentru servicii ecosistemice din România și în zona de protecție a unei păduri UNESCO (VIDEO)

Asta e scena unei crime de mediu. Cum îi apără de pușcărie, pe făptași, ministrul Mediului și majoritatea parlamentarilor

PE FAȚĂ! Camioane pline cu bușteni, filmate fără numere de înmatriculare sau cu numerele de înmatriculare ascunse, într-una din zonele cele mai devastate de tăierile ilegale de păduri

Citește pe România Curată:

Firma directorilor de la RMGC și Gabriel Resources a intrat în insolvență. Ce se ascunde în spatele acestei mișcări, în condițiile în care România are de recuperat 10 milioane de dolari după procesul pentru Roșia Montană

Pare incredibil și, totuși, e adevărat: Guvernul Ciolacu se gândește la prelungirea licenței miniere pentru Roșia Montană!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *