Lucian Davidescu

Cum de a ajuns cazul Sorinei din Baia de Aramă un subiect social, politic și „geostrategic”

Întrucâtva la cererea publicului, aceasta este o traducere a pamfletului de ieri într-un stil mai direct.

Dincolo de imaginile care au cutremurat o țară și dincolo de detaliile judiciare care au divizat-o, iată și câteva motive de optimism – mai mult sau mai puțin cinic. Șapte motive pentru care Sorina, fetița prinsă în mijlocul scandalului de adopție, s-ar putea considera norocoasă:

De ce este adopția Sorinei un subiect legitim de interes public maxim și unde au luat-o lucrurile razna.

1. Pentru că nu una ci două familii și-o doresc. Ceilalți 50 de mii de copii instituționalizați sunt majoritatea greu adoptabili. Fie că părinții sunt extrem de pretențioși, fie că n-au parte de asistenți maternali (două treimi sunt în centre de plasament) iar în casele de copii dobândesc probleme de comportament sau adaptare, fie că sunt foarte bolnavi și au nevoie de multe tratamente scumpe pe care un părinte obișnuit nu și le-ar permite dar statul – da.

1. Adopția în România este complicată din multe motive, dar în cazul ăsta – mai degrabă fericit – există două familii care își doresc același copil. Ambele au meritul uriaș că vor să crească copiii altora, într-o țară cu 50.000 de copii instituționalizați pe care nu prea îi vrea nimeni.
Și ambele au lucruri care, din afară, le-ar putea fi reproșate:
În cazul familiei asistentei maternale, că aparent au evitat adopția cât timp au crezut că nu va apărea nimeni și că astfel își pot păstra venitul. Complicată decizie când ai de ales între acte și banii care pot fi mai de ajutor chiar pentru copil.
În cazul părinților din America, pentru că par a se fi folosit de banii și influența de care dispun pentru a scurta procesul. Dar oare cine în locul lor, ajuns poate la exasperare într-o țară în care lucrurile doar așa merg, n-ar face la fel?

2. Pentru că în țara unde abia acum 20-30 de ani se făceau averi și cariere de pe seama adopțiilor, astăzi totul se face legal, și nimeni nu se gândește măcar să ceară vreo șpagă pentru că știe că ar intra deîndată la pușcărie. Dovadă că ultimul caz a fost tocmai în Teleorman și hăt în 2014, când copiii s-ar fi vândut pe doar 1000 de euro bucata.

2. Cazul miroase a corupție instituționalizată și coterie locală. E cel mult o „opinie educată”, mi-o asum (dar iată totuși și ceva informație relevantă aici). Că o fi pe bani, că o fi pe intervenții și favoruri, contează mai puțin. Dacă a trebuit să „intervină personal” ministrul Olguța Vasilescu „pentru a se asigura că procedura de potrivire a familiei adoptive cu Sorina îşi va urma calea legală şi se va desfăşura conform normelor”, înseamnă fie că normele erau într-adevăr batjocorite, fie că ministrul avea altă agendă. A treia cale nu prea există.

3. Pentru că în țara unde instanțele sunt supra-aglomerate iar termenele se dau la sfântu-așteaptă, a avut norocul unui apel judecat cu celeritate, care a întors decizia de fond la doar două luni distanță, scurtând astfel perioada de incertitudine.

3. În februarie 2019, Tribunalul Mehedinți spune că Sorina ar trebui să fie adoptată de asistenta maternală, pentru că are prioritate și ar fi depus cererea în termen legal. În aprilie 2019, Curtea de Apel Craiova spune că judecătorii de la Tribunal au calculat termenele greșit, așa că familia din SUA are dreptul la adopție. Așa-i justiția, instanțele mai greșesc, cea superioară are dreptate. Însă într-o țară unde procesele durează ani de zile, distanța de doar două luni este surprinzătoare tocmai prin normalitatea ei.

4. Pentru că Justiția din România și-a câștigat o reputație aproape impecabilă de integritate și profesionalism iar cea din Craiova nu este cu foarte mult sub media națională. Iar procurorii de la Curtea de Apel Craiova au avut inspirația să le ia cazul celor de la judecătoria Baia de Aramă, pentru motive temeinice care cu siguranță vor fi făcute publice vreodată.

4. Aici, din păcate, inevitabil ne întoarcem tot spre zona pamfletului. Adică zău, jurisdicția lui Bercea Mondialul a ajuns brusc exemplu de integritate a actului de justiție? Bine ar fi să fie așa, dar ceva atenție sporită totuși nu strică! Barem așa, după principul precauției. S-a respectat sau nu principiul interesului superior al copilului? Iată că vrem – nu vrem, tot justiția se va pronunța.

5. Pentru că procurorul a reușit s-o descopere pe Sorina la percheziție, printre obiectele și înscrisurile pentru care obținuse mandat legal și – în ciuda unghiurilor de filmare defavorabile – a tratat-o totuși cu delicatețe: „Nu am tras de copil, l-am atins uşor, nu am strâns-o de mână, i-am vorbit calm.”

5. Dacă acest caz și-a depășit aria de relevanță și a devenit aproape politic este nu exclusiv dar în principal din cauza strădaniei unora de a nega evidențele. „În spațiul public au apărut frânturi, au apărut imagini, care de altfel nici nu sunt fidele, că una cu telefonul mobil nu poți să spui că este o redare fidelă și știți cum se poate manipula, dacă pot să spun așa, imaginea”, spune Tena Tulitu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, șefa procuroarei Maria-Antoaneta Pițurcă din filmare. Deci, cum???

6. Pentru că le-a oferit din nou o cauză coumună susținătorilor statului de drept – rămași ușor dezorientați după dispariția lui Dragnea din peisaj – măcar cât să se poată recunoaște iar între ei.

6. Tot politic, cazul a trasat un aliniament aparent partizan dar care în realitate rupe niște plăci tectonice. „Doi ani în stradă, aperi Justiția, după care o șleahtă de magistrați de la Craiova se pișă pe munca ta și pe Statul de Drept”, spune Cristian Dide lider #rezist, în vreme ce mulți dintre militanții #ciumaroșie tac strategic pentru că Olguța și alții dintre ei. (Doar un exemplu, cazurile și circumstanțele sunt multe)
Pe margine, ca la orice scandal, diverși interesați trag spuza pe turta lor atât cât pot, din toate părțile. N-au rost exemplele de teme parazite, că sunt prea multe și prea controversate, dar relevanța lor este aproape de zero.

7. Pentru că a câștigat admirația deopotrivă a lui Putin și a lui Soros, care au început deja să o distribuie în conspirațiile lor.

7. Ultima redută intelectuală atunci când evidența nu mai poate fi negată este refugiul în conspirație și cuiprodestism: „da dar, asta îi ajută pe „ruși” sau pe „progresiști” sau pe „traficanții de organe” sau pe „reptilieni” așa că hai mai bine s-o îngropăm/umflăm strategic (fără link-uri de data asta, cine vrea găsește după preferințe) Stupid, jenant! Interesul public e legitim și îl poate satisface doar adevărul până în cel mai mic detaliu, oricare ar fi el și pe oricine l-ar servi sau supăra.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “Cum de a ajuns cazul Sorinei din Baia de Aramă un subiect social, politic și „geostrategic”

 1. emil

  Nu mai postati ranjiții astia cu chip de om ce au facut o țara intreaga sa planga ca la imormantare.

  Reply
 2. Vlad Slăvoiu

  Norocos într-adevăr copilul care este într-atât de iubit, și încă de două familii de părinți: să ai atâția părinți care să te iubească într-un așa hal încât să nu se lase până nu trag de tine – unii amânând să „bage actele” până n-a mai fost cazul, alții crezând că simplul fapt că au „act la mână” îi face părinți… Remarcabil comportament.

  Cât despre doamna procuror… Cică olteanul, când n-are ce face, se dezbracă și-și păzește hainele. Poate că data viitoare încercăm varianta asta.

  Reply
  • emil

   Procuratura ca procuratura dar ”onoratele instante” au fost mai presus decat un stabor tiganesc. N-ar fi exclus ca la urmatoarea decizie judecatoreasca s-o daruiasca pe Sorina spre adoptie politistului care o tinea de mana s-o umfle procuroarea, sau chiar doamnei procuroare.

   Reply
   • CMC

    Nomenklatura „magistratilor sekuristi”:
    „După ce, anul trecut, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a acuzat că se fac presiuni asupra justiţiei, într-o perioadă în care „instanţele trebuie să dea sentințe în dosare grele”, semnale alarmante vin chiar de ÎCCJ, care urmează să dea vineri un verdict în dosarul judecătorului Bogdan Mateescu, membru CSM.

    Surse din interiorul ÎCCJ precizează că judecătorului de caz i s-ar fi transmis mesaje mai mult sau mai puţin voalate că solicitarea de redeschidere a urmăririi penale, formulată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), trebuie să fie respinsă. Presiunile s-ar face prin „politicoase întrebări”, fie prin „sugestii colegiale foarte concrete” din partea unor persoane cu influenţă în instituţie, precizează sursele de la ÎCCJ, pentru STIRIPESURSE.RO.”

    https://www.stiripesurse.ro/situatie-tensionata-la-iccj-presiuni-asupra-judecatorului-care-trebuie-sa-decida-redeschiderea-dosarului-unui-membru-csm_1362485.html

    Modul e de comportare al prokuroarei si impunitatea „magistratilor docili cu sistemul” le da impresia ca sunt feudali care pot dispune de supusi cum vor ei.

    Reply
 3. Gabriel Radeanu

  Singurul element concret in povestea asta sunt banii.Restul anomaliilor sunt deturnari fortate si adaptari cinice menite sa satisfaca ecuatia financiara.Istorii similare au mai fost cu siguranta,si se vor repeta cu certitudine.Nici Occidentul nu are proceduri eficiente sau rafinate pentru situatiile astea delicate.Doar noi ,”romanii de bine” ne isterizam pentru lipsa de ratiune existenta in mod natural in conjunctura imposibila a acestor tragedii…si reusim asta intr-un mod incredibil de impersonal,fara a ne periclita perfectiunea specifica.

  Reply
  • emil

   Hingheii de copii au multi complici in Romania, pe langa Olguta Vasilesu apare si canalia Cristian Diaconescu care e revoltat pe Digi24 ca a vazut un copil rrom ce se opune actiunilor statului roman in contestul tancurilor americane ce-i tavalesc lanurile de promb, etc, etc…

   Reply
 4. LevSt.

  sigur ca si acest caz trebuie cunoscut si analizat de opinia publica, absolut de oricine, dar -cel- putin- acest caz (cat este previzibil) va avea un happy end, iar aceasta datorita mediatizarii si -mai ales- datorita inregistrarii video si publicarii, in Romania sunt sute de alte cazuri dramatice, daca nu cumva mii, zi de zi, care nu pot fi rezolvate pentru ca politicul romanesc este dea dreptul criminal, nu doar incompetent si/sau dezinteresat…Iata ultimul exemplu:”Dancila nu va da OUG pentru desfiintarea SS, ca sa respecte referendumul. Un nou atac la Iohannis.(…)––____––nu mai poti zice ca veorica mai joaca la 2 capete, probabil nu mai poate sa se prefaca, este clar, URA dintre acesti doi indivizi este cosmica, iar daca mai exista si un oarecare santaj colateral( via sotul ei, care trebuie sa fi facut si el matrapazlacuri cu bani grei), plus presiunea baronilor care fac jocurile din spate aproape fara a risca nimic, avem tabloul exact al politicii romanesti( si al societatii in ansamblu), adica cum ziceam ceva mai inainte, Romania este o „oala sub presiune”, chestiile astea vor rabufni fie in razboi civil, fie in asasinate politice, si -probabil- dragnea si mazare lucreaza la un plan de evadare…

  Reply
 5. Ciobanul Bucur

  Recunosc: textul e haios si l-am citit cu placere.
  Dar: ce tara trista, plina de umor!

  Reply
 6. Irina C.

  Si de la cine sa aflam adevarul, dimnule Davidescu? De la jurnalistii care au dat deja verdictul. Orice seamana a informatie il plictiseste pe ziaristul roman.El stie cum sta treaba si fara informatii. Ce sa ne mai incurcam cu obligatiile asistentului maternal care numai n Romania are dreptul sa adopte copilul pe care il are in ingrijire. De ce? Sint studii care explica si specialisti care au tot aratat riscurile dar ce ne intereseaza pe noi cind putem vorbi de Olguta, Iohannis, neoliberali, ciuma rosie, rezist si alte alea care lamuresc mult mai clar situatia. Una din familiile in lupta pt adoptie nu are nici acum certificat de familie apta sa adopte. De ce? Fleacuri. Cum sa ne pierdem timpu sa aflam prostii de-atea cu reguli si norme cind se stie clar ca la Craiova judecatorii sint corupti iar procurorii sint aliatii statului paralel. Pai daca o judecatoare e casatorita cu un procuror din acelasi oras nu e clar ca e caz de cârdasie?

  Reply
 7. emil

  Budai, Olguta, Birchall si cati or mai fi, ar trebui sa se abtina, au nenorocit fetita pe viata.

  Reply
  • CMC

   Degeaba incercati sa mutati discutia spre altii. lumea este oripilata de actiunea prokuroarei si de nerespectarea legislatiei in vigoare.

   Adoptia are prioritate fata de orice alte variante pentru ca acorda copilului sansa unui camin definitiv. Daca nu a vrut nimeni din Romania sa adopte copilul este OK sa fie adoptat de straini. Nu vad ce probleme au aici Budai, Olguta si Birchall.

   Modul in care prokuroarea a actionat pentru luarea copilului este insa tipic pentru o mentalitate sekurista care se incetateneste in sistemul de justitie – cum ca ei sunt noua Nomenklatura si pot sa faca orice – legal sau nu – impotriva cetatenilor, pentru ca sunt siguri ca nu li se va intampla nimic.
   Asta e esenta problemei si e distractiv de urmarit cum o gramada de sekuristi incearca sa manipuleze opinia inspre altiii.

   Lumea nu are atat de mult de obiectat la adoptie cat la modul in care a fost tratat copilul de prokuroare, cu incalcarea evidenta a legii.

   Reply
  • emil

   Urmariti reluarea emisiunii lui Ciutacu unde acesti hingheri de copii isi motiveaza inplicarea in comercializarea fetitei rrome Sorina.

   Reply
 8. Vlad Slăvoiu

  Totuși: de ce avea nevoie copilul ăsta să fie adoptat?

  Am văzut nu mai știu unde (cred că la TVR1 sau așa…) că procurorul „l-a mutilat emoțional pe viață” pe copilul cu pricina. Vai, dar câtă sensibilitate pe adulți… Eu zic că până se mărită îi trece mutilarea provocată de procuroarea paralelă, deci nu-i chiar așa grav.

  Totuși: de ce avea nevoie acest copil să fie adoptat?

  Reply
  • CMC

   Pai, daca nu e grav si trece pana se casatoresc, de ce sa nu batem copii.
   Sau sa angajam prokurori care sa-i bata. Ca sunt profesionisti, nu-i asa?
   Si daca tot sunteti asa de sigur ca uita pana la casatorie mai merg si alte abuzuri? Ca „nu-i chiar asa grav”…
   Doamne, cat sekurism…

   Reply
  • emil

   Sorina a fost repartizata celei mai ticaloase famlii din lume. Soacra lor spune ca n-o mai vrea pe Sorina in grije deoarece tot ea a crescut si fata lor, nu ei….Sunt falsi, cainosi si odiosi cand dau sfaturi de cresterea copiilor. Ce le trebuia atatea analize, antropologie, secvente ADN, culoare de New York, potential, etc, daca vroiau sa-i faca un bine o luau asa cum e, nu o proba ca pe o trotineta.

   Reply
 9. LevSt.

  Refeudalizarea Romaniei, reingenuncherea Europei
  (Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 16:41)-de Petre M.Iancu”…Dar in Romania multi se mai sterg la ochii injectati de furie dupa ce s-au inecat in perdeaua de fum a manipularilor cu tragedia Sorinei. A carei legare de glie de catre ministrul justitiei si de procurorul general Licu, in ciuda adoptiei legale a copilului de catre parinti romani din Statele Unite, n-are nimic de-a face cu invocatul interes superior al copilului. Caci acest interes e sa se poata linisti, in fine, mult mintita si crud manipulata Sorina, langa noua ei mamica si noul ei tatic. Are, in schimb, mult de-a face cu interesul cleptocratiei, a restauratului regim neoceausist, cu a pune in discutie legea si ordinea care-i deranjeaza atat de rau pe oligarhi? In timp ce hotia se-nfrupta din Romania, unde ai fost, dom’ presedinte? Cu toate astea, presedintele nu s-a invrednicit marti sa conduca sedinta de guvern, asa cum ar fi putut si trebuit sa faca in mod normal, spre a impiedica demolarea prin loviturile de baros ale OUG-urilor a ce mai ramasese din democratia romaneasca. De ce, domnule prezident? Si pentru ce?
  …Or, cine ar urma sa-i preia tarii apararea daca, in fata romanilor jefuiti si scuipati de alianta PSD-ALDE, majoritatea vrea s-o plaseze taman pe ALDE-ista Renate Weber in functia de avocat al obiditului popor?
  …In aceste conditii n-ar fi trebuit oare ca romanii sa fie in strada cu sutele de mii, ca cehii sau chinezii? ____—–_____romanii, un popor cu simtul umorului… renate weber „avocatul” poporului, iar klaus iohanis „garantul” drepturilor si libertatilor poporului…Ma intreb-insa al carui popor?! Intr-adevara, romanii au simtul umorului, numai ca umorul este chiar pe ei…Sincer, imi este teama ca ceva de mari proportii va zgudui si va diviza Romania, daca si Petre M.Iancu a ajuns la aceasta parere, este si grav dar si credibil…Inca o dovada -din miile- ca Romania are nevoie de Monarhie , INSA numai cu aport Englez…

  Reply
  • CMC

   In mod sigur nu e ceva unde prokurorii sunt chemati sa loveasca si sa brutalizeze copii, ca in cazul de fata.
   In ceea ce priveste intrebarea: nu dau meditatii pe gratis! „Ghinion!”. Va sugerez sa cautati o biblioteca….

   Reply
 10. laur22

  Faptele raman acelasi oricat spin ar baga spin doctorii de profesie.

  Fetizei nu I-a placut de cei doi adoptori spat consemnat in cele 8 seisiuni de cunoastere reciproce desfasurate sub supravegherea protectzie copilului

  La fond asta a fost sufficient motiv pentru respingere adoptziei.

  La apel unde s-au tras sforile care trebuie asta n-a mai fost in criteri dupa cum criteriu n-a mai fost nici disponibilitatea asiatentului maternal de a o adopta .la apel a fost extreme de romanescu ba chiar american de romanescu te-mata-n cur tu nu te pui cu noi bai rufosul bai ca noi hehehehe avem pile adevrate ba shi nu stam ca shi tine in pomana de la stat hahahaha.

  Apoi s-a gasit un procuror / procuroare dragutza care sa inventze asa pe model staul de drept in motiv de perchezitzie cu mascatzi ocazie cu care asha ce mai fapte shi dovezi au luat fata pe sua si au dus-o afara unde o astepau baietzii desteptzii care „comandase-ra” respective rapier cu mascatzi in numele „statului de drept”

  Asat sunt faptele
  Pe scurt te iei cu mine care am pile si relatzii pun procurorii cu mascatzii pe tine hahahahahaha.

  Altminteri da „procurorul a reușit s-o descopere pe Sorina la percheziție, printre obiectele și înscrisurile pentru care obținuse mandat legal și – în ciuda unghiurilor de filmare defavorabile – a tratat-o totuși cu delicatețe:” adica nu doar a tarat-o pe jos shi nu I-a dat asha cum at fi facut BASESCU un dos de palma de s-o lipeasca de peretz ca sa-ii bage minztile in cap, nu asha ?

  Shi ghinion de coincidenta perchezitzia a avut loc deodata cu venirea rapitorilor din America care asteptau la poarta ca sa le fie adusa fetitza plocon cu mascatzii shi bagata in mashina.

  Rapitorii tocmai se intampla sa treaca in mod cu totul shi cu totul intamplator prin zona cand procurorul a gasit-o pe fetitza printre obiecte shi inscrisuri shi le-a bagat-o rapitorilor adoptive cu fortza in mashina.

  Caaa desigur nu asha nu se poate ca procurorul sa fi rapit fetiza asha forced rendition American style la comanda celor cu pile sus sus de tot in STATUL DE DREPTZI

  PS cu cine sunt prieteni pe facebook rapitorii din America ?
  Cu „cleptocratzia” PSD-ALDE ori cu Camelia Bogdan ?

  Altminteri nu e induioshator ca niste americani de suces bat cu avionul 2 continente ca sa ia o tziganusa din Romania cand America e plina de copii institutzuionalizati care abia astapta sa fie de-institutzionalizatzi ori acolo in USA nu se poate puick 7 choose asha cum se pracatica in Ro pentru piloshi ?

  Ori in America respectivii nu au „intrarea” la porcurori pe care o au in Romanai astfel incat acestia sa le aduca la ordin cu mascatzii SWAT copilul direct la mashina.

  Asat e difrentza , In USA procurorii nu sunt atat de ieftin de inchiriat pentru rapiri la ordin cum sunt in Ro.

  Cine crede ca Dragnea e singura victima a procurorilor shi a judecatorilor din Ro care primesc comanda pe firul scurt a vazut acum ca nu e cazul.
  In pur stil caragelian „curat neconstitutzionala de umflatzii ”
  Asha arata statul de drept Pristanda pe care lautarii acestua vor sa ne scoata in strada ca sa li-l aparam de ei insashi .

  PS cand presedintele shi-a numit consiliera judecatoare la Curtea Constitutzionala asta e … vointza poporului.
  cand majoritatea parlamentara shi-a numit unul de-al lor mai spalatzel shi mai curatzdele omul lor avocat al poporului aste e …… mda.

  Reply
  • CMC

   Din ce am vazut, parintii adoptivi par chiar OK. Inteligenti si corecti. E posibil ca adopti asa fie benefica pentru copil.
   Actiunea prokuroarei este abominabila!

   Reply
   • Vlad Slăvoiu

    Acțiunea procuroarei nu are nici pe departe consecințele sufletești pe care ne face nouă plăcere să i le acordăm.

    Reply
    • CMC

     Actiunea prokuroarei n-o fi avand consecintele sufletesti, asa cum spuneti dumneavoastra.
     E doar imorala, ilegala si descalificanta pentru imaginea prokurorilor din Romania.

     Reply
     • Vlad Slăvoiu

      Nu, într-adevăr nu are consecințele respective. Și nici descalificantă pentru imaginea procurorilor din România nu e. Aș zice că nici măcar imorală nu e. Imoral este, de exemplu, să găsim țapi ispășitori – e imoral pentru că e comod.

      E o acțiune prost gândită și prost executată, al cărei aspect legal se află în cercetarea organelor corespunzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *