Alina Mungiu-Pippidi

Are PSD viitor?

Țara cu cea mai mare inegalitate din Europa are nevoie de un partid de stânga, dar de unul pe bune.

Partidul cel mai reprezentativ din România, după numărul de membri și primari, se adună să își hotărască soarta.

Deși câștigător a două rînduri de alegeri legislative succesiv și distribuitor generos de beneficii generalizate (pensii, venit minim) și concentrate (profesori, doctori), partidul e în cel mai greu moment din istoria sa.

O combinație de factori l-au adus aici.

Prima categorie ține de performanța proprie. În ultimii doi ani partidul a guvernat adesea fără un minim de meritocrație, acela care permite supraviețuirea. Europarlamentari cu zero influență la Bruxelles. Un număr de incompetenți scăpați de sub control, de genul lui Darius Vîlcov, au produs sute de modificări ale Codului fiscal, unele modificînd prostii făcute tot de ei, pînă la un haos care a devenit nu doar coșmarul oricărui contabil, dar și al oricărui om normal. Să nu se întrebe de ce a pierdut alegerile cineva care amenință peste un milion de contribuabili la pensii private că poate li se confiscă (sau poate nu) rezultatul muncii lor. Să nu se întrebe de ce ajung și cei cărora le-ai crescut fără precedent salariile (doctorii) să nu te voteze – pentru că văd că nu ai un plan cum să organizezi sănătatea astfel încât banii aceștia să nu se piardă. La ora asta, doctorii în multe spitale riscă să fie linșați de pacienți care filmează cu mobilul etc. E mai ușor să aloci miliarde decît să dai niște bilete cu numere la rînd sau să faci programări online? Oare nu ne putem înțelege că managerii de spital trebuie selectați meritocratic sau degeaba construim spitale? O majoritate parlamentară scăpată de sub control a mutilat legi privitoare la justiție și coduri o dată la cîteva luni, întreținînd scandalul. Cînd ajungi în situația fără precedent în care judecătorii de la Înalta Curte beau șampanie că e băgat la pușcărie șeful unui partid (cam pe de-a moaca) nu îți pui întrebarea cum ai făcut să alienezi nu unul, doi oameni, ci o întreagă categorie profesională? Cum să avansezi spre alegeri trecute și viitoare avînd în frunte un batalion de zombi de dincolo de zid, de genul lui Șerban Nicolae sau Eugen Nicolicea, în timp ce în guvern și pe baricadele președinției UE sunt oameni tineri, competenți, devotați muncii lor, pe care nu îi vedem la nicio televiziune, deși sunt pesediști? Pe 26 mai a fost unirea viilor contra zombilor, mai lăsați-o cu furatul alegerilor! A fost o performanță că i-ați unit. Că viii le vor trage țeapă alegătorilor, e sigur, dar lumea preferă să ia țeapă de la vii, iar dacă te branduiești ca zombi nici ai tăi nu mai au curaj să iasă din casă să te susțină, de teama contaminării.

Al doiea set de factori nu ține de PSD. Mă îndoiesc că oricine, oricîtă majoritate ar avea în Parlament, ar putea supraviețui unei diversiuni profesioniste de genul 10 august și campaniei online interne și externe unde cele mai avansate cibernetic facțiuni din instituții bugetare (dar necontrolate), au pus umărul în mod nelegal. A fost ca la Brexit, și pe față, dar spre deosebire de Brexit a lipsit partea educată din opinia publică. Aceasta ar fi putut să observe că în România opinia publică nu există decît cînd are norocul să fie de aceeași parte cu serviciile secrete. Cînd unul de al lor, cum a fost Plahotniuc, pune mîna pe un stat întreg, nu se mai pot strînge la ora asta nici cinci semnături de ONG-uri în semn de solidaritate, bașca demonstrații și alte asemenea. L-am văzut pînă și pe Mihai Șora citat pe pagina 1 a ziarului plahotnician principal (evident, contra înțelegerii Occident-Putin, și deci de partea PD). Asta rețea de exploatare a inocenților! Cît despre ziarul Politico, mare luptător cu PSD, toată săptămîna cît democrația din Chișinău a fost suspendată, a avut pe pagina 1 doar o enormă reclamă plătită de Plahotniuc. Despre Moldova nu merită să scrii decît pe bani, nu? Să fie clar, niciun partid curat și cinstit la ora asta nu poate lupta cu niște servicii secrete scăpate de sub orice control democratic, iar PSD nu e nici curat, nici cinstit, băieții lui erau primii la cules roadele dărniciei crimei organizate de dincolo de Prut la un loc cu toată lumea. Dar cert e că indiferent de faptele sale, PSD a fost pierdut de alinierea dintre servicii și Bruxelles. În Polonia, Ungaria și Cehia, liderii care amenință statul de drept, deși ostracizați de europeni, au cîștigat cu mare majoritate. De ce e România altfel, om fi cumva superiori celor care ne dădeau lecții de civism în 1989? Nu: ca și atunci, cînd ăia erau spontani, noi ieșim la revoluții mai ales cînd securiștii ne instigă. Și cînd nu, nu.  Asta-i situația.

Merită să supraviețuiască PSD?

Pentru cine nu a băgat de seamă, atît Timmermans, cît și Merkel, adică dreapta și stînga europeană, tot spun de vreo cîteva luni că trebuie să ajungem cît mai repede la un venit mediu european (a fost principalul punct în campania lui Timmermans). În afară de PSD, nu există la această oră vreun program al altui partid românesc în acest sens. Și nu, europenii nu vor să spună venit mediu comun după ce competitivitatea se va fi aliniat, că asta e la sfîntul așteaptă. Chiar dacă unii din noi avem rezerve că acest lucru e posibil, are dreptate mai distinsul meu coleg, profesorul Claus Offe, cînd spune că acesta e de fapt scopul primordial al UE: idealul social democrat aplicat la oaameni, ca la regiuni. Evident, unul meritocratic și realizat prin mijloace post-moderne (nu companiile municipale serelizate ale lui Gabi Firea, nici fondurile europene date la baroni, ca în Andaluzia), dar pentru asta merită Europa, dacă trăiești în Sicilia, sau în Vaslui, sau în Creta.

Vezi însă că în țările cîndva predominant rurale social democrația nu se poate desprinde de patronaj (coordonez în străinătate o selecție de articole despre patronaj zilele astea, cu titluri ca 60 de ani de patronaj de partid în Belgia… sau Italia… identic cu al nostru…). România a fost și rămîne o țară materialistă, fără idealuri și capacitate de auto-reflecție prea mare (lumea vrea jeepuri, gresie și termopane ca în telenovelele de pe ProTV), care în ultimii doi ani a mai devenit și populist agresivă din populist pasivă. Sunt șanse pentru un alt partid de stînga în condițiile astea? Nu cred: în toate țările corupte din Europa – Grecia, Italia, Spania, etc, cînd stînga clientelară cedează, locul ei nu e luat de o stîngă modernă, ci de una populist-naționalistă. De ecologism, nici vorbă: în țările corupte ecologiștii nu prind, lumea nu se înhamă la subiecte post-materiale. Fiecare are ceva mult mai important de rezolvat: pe sine însuși decît natura sau alte din astea. România are cea mai mare inegalitate din Europa la ora asta și pe persoane, și pe județe, asta înseamnă că e indispensabil un partid cu misiunea redistribuirii, care va avea întotdeauna electorat și e probabil mai bine să îl aibă ei decît un Cinque Stelle, cu care a votat toată lumea prin sudul Italiei. Populiștii ard ca flacăra și după ei nu rămîne chiar nimic.

În ultimii 20 de ani am văzut multe partide de stînga reinventîndu-se. În Albania, Ungaria și Polonia, Europa e de partea foștilor comuniști, care însă nu mai sunt demult comuniști. Șeful social democrat albanez e un amic de pe vremea pactului de stabilitate, atunci era la dreapta, acuma a ajuns șeful reformator al stîngii… Nimeni însă nu s-a confruntat cu o anticorupție ca la români- și nici nu va mai face nimeni așa ceva din vecini, toți au învățat lecția. Dublă provocare pentru PSD să devină un partid de viitor, cînd dușmanii lor sunt pregătiți să inculpe pe oricine ar avea curaj să se prezinte la președinție…

Dar tocmai de asta dușmănia istorică față de PSD e cazul să dea înapoi. PSD trebuie să se curețe de zombi și să își pună cenușă în cap că nu au avut și nu au un program clar de bună guvernare, dar nici noi nu trebuie să aplaudăm situația în care cel mai mare partid din țară nu poate avea candidat la președinție fără să riște să îl ia DIICOT sau DNA. Sistemul nostru de partide are nevoie în continuare de o stîngă, care trebuie să piardă doar la alegeri, nu la dosare secrete. Trebuie să rămînem o democrație, chiar dacă societatea noastră e încă destul de coruptă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

27 thoughts on “Are PSD viitor?

 1. Adrian

  Datele personale „se califică” pentru redistribuire? Eu n-am nimic împotrivă dacă le „servesc” datele direct și- n cunoștință de cauză, nu cum susțin colectorii că trebuie de pildă banca să știe atâtea lucruri, cu gogorița că se „actualizează” la fiecare doi ani și e obligatoriu să dai ce cer, altfel se blochează accesul la cont. Un partid real de stânga ar studia situația și ar remedia-o, inclusiv prin amenzi de 5-10% din cifra de afaceri.

  Reply
 2. dana

  Pe bune? Am citit primul paragraf cu sufletul la gura. Am recunoscut stilul Dnei Mungiu Pippidi de pe vremuri, analiza obiectiva si documentata. Daca scoatem…. paragraful 2. Care nici nu stiu daca este despre Romania sau Modlova. Deocamdata sunt doua tari diferite. Paragraful al 2-iea parca a e din alt film. Ce are Plahotniuc cu 10 august (diversiune profesionista a cui?) ? Pare un paragraf codificat, asa cum se faceau filme pe vremea lui Ceausescu. Adica sa treaca la cenzura, dar sa spunem ce ne doare.

  Reply
 3. CMC

  Singurul care poate face un alt PSD e Plesoianu si altii ca el, daca mai exista in PSD. Dar nu are nici o sansa.
  In sistemul clientelar, PSD-ul se va „stabiliza” pe la 20-25%. E un partid la care liderii adevarati au fost decimati.
  Nu are decat pseudo-lideri gen Dancila si nu are minte sa isi aleaga lideri nepatati si nemanevrabili (gen Pleasoianu).
  In alegerile de tip nou – fara mituirea votantilor – acest partid nu va reusi sa reziste daca pierde puterea si nu mai are cu ce sa cumpere electoratul din pozitia de partid de guvernamant care da primul ministru.
  PSD-ul are insa mari sanse sa revina la putere – daca nu se fraudeaza alegerile de servicii – dupa o guvernare dezastruoasa a dreptei. Care se profileaza in curand.

  Reply
 4. ilie

  D-na isi pierde pe zi ce trece „uzul ratiunii”…Vizibil ptr. oricine o citeste putin mai atent si are niste „obsesii”,care, din pacate, care o descalifica….

  Reply
 5. Florin

  Nu prea se intelege ce ar vrea dna Mungiu. Sa lasam PSD-ul in pace, ca la altii e la fel de multa coruptie ca la noi?Sa mai asteptam inca 30 de ani? In conditiile astea eu prefer sa lucreze serviciile mai cu spor pentru distrugerea totala a acestui infam partid. Dna Mungiu crede ca daca in locul lui Nicolicea & Co vin altii mai spalati se va rezolva ceva? Sa fim seriosi. S-a atins de mult a point of no return, ca un om viciat si invatat in rele partidul asta trebuie eliminat din corpul social.

  Reply
 6. marius

  Nici o peoblema, rezolva SRI imediat problema si mai construieste o anexa de stinga pentru profitul si linistea neoliberalismului bolsevic al multinationalelor.
  TRAIASCA ECONOMIA DE MONOPOL CORPORATISTA SI SOCIETATEA MULTILATERAL SCLAVAGIST DEZVOLTATA!!!

  Reply
 7. laur22

  Drakaris – Mao Zedong style

  Vii vostri din PSD at obtzine maine 0% in alegeri.

  Deci da este lupta „viilor” oameni ” tineri din guvern și pe baricadele președinției UE, competenți, devotați muncii lor” pushi acolo nu se stie de cine deoarec dpdv politic maine acestai ar impression prin scorul electoral sublim gen Catalin Ivan ori prin „curatzeniua” lor atat de frumos reflectat de primarul PSD cu hastah al Iashiului Andreiu chirica care shi-a scos copilul de 2 ani al produs o casa de 250.000 de euro

  Contra zombilor gen Dragnea. Nicolicea, Olgutza Vasilescu, Serban Nicolae , Plesoianu, Valcov etc , samd.

  Acuma alegerile se castiga cu procente.
  Vii oricat de simpatici le-at fi unora sau altora au exact procentul lui Grindeanau ari al lui Viorica Vasilica daca ar candida maine in alegeri.

  PSD-ul sa se curetze de zombie ….. hmmmm.
  Poate ca zombie sa se cureteze de PSD.

  Motivul pentru care PSD merita sa aibe in viitor conform AMP e faptu ca obiectivul strategic la Romanie pe termen scurt e cresterea veniturilor iar singurul plan politic pus in practica pana shi macar partzial pana acuma a fost planul Dragnea – Valcov.

  Adica in nepieritoarele vorbe ale Alinutzei :

  „Pentru cine nu a băgat de seamă, atît Timmermans, cît și Merkel, adică dreapta și stînga europeană, tot spun de vreo cîteva luni că trebuie să ajungem cît mai repede la un venit mediu european (a fost principalul punct în campania lui Timmermans). În afară de PSD, nu există la această oră vreun program al altui partid românesc în acest sens. Și nu, europenii nu vor să spună venit mediu comun după ce competitivitatea se va fi aliniat, că asta e la sfîntul așteaptă.”

  Ori daca recompensa politica pentru artizanii, singurii arizani de pana acuma al unui viitor mai bun pentru Romania este sarbatorirea cu sampnie de catre judecatori a bagarii lor la parnaie …………. hmmmmmmm.

  Shi vine aici vorba lui Cojbuc.
  „Sa nu dea Dumnezeu cel sfant
  Sa vrem noi sange nu pamant”

  Adica asha cam ca de pe la 1945 cand ….. a trecut peste elita nostra tavalugul istorie carat cu chiote de catre lumpenii nostril peste ceea ce se credea atunci ca este „romania curata” . hahahahahaha.

  Caci nu-I asha atunci cand stim cine sut advrsari si de ce sunt acestia in stare:
  „Nimeni însă nu s-a confruntat cu o anticorupție ca la români- și nici nu va mai face nimeni așa ceva din vecini, toți au învățat lecția. Dublă provocare pentru PSD să devină un partid de viitor, cînd dușmanii lor sunt pregătiți să inculpe pe oricine ar avea curaj să se prezinte la președinție…”

  hahahaha
  Curat neconstitutzional da umflatzii shi la belciug cu ei in parnaie .
  la belciug pe model Baghram – Abu Gharib.

  Shi de stau shi eu shi ma intreb oare se va curatza PSD de zombi shi va ramane cu neanturi gen Corina Cretzu -Ana Birchal ori se vor curatza zombi de PSD ?

  Nu stiu de ce da incredrea mea in capacitatea viilor de a castiga 5% shi fara mircole organizate in favoarea lor de SPP shi ICCJ imi apara ca sublima da absenta cu desavarshire

  Intrucat „populistii ard ca flacara” nu ar fo mai cool ca flacara asta mai inainte sa-i arda pe cei care ne-au adus aici . Shi de aceea zic : Drakaris !

  Cat despre : „Ce are Plahotniuc cu 10 august (diversiune profesionista a cui?) ”

  Hahahaha cine nu vrea sa vada nu vede shi basta nu vede Piatza Tahrir din piatza Victoriei
  Shi dupa aia se intreba de ce ori de cate ori inving „ai sai” ishi ia tzeapa.

  Stitzi cum a ars dementza colectiva a revolutziei culturale ?
  De ce credetzi ca dementza actuala nu ar putea sa se autoconsume in acelasi mod ?

  Reply
 8. taunul77

  De-abia cand PSD va deveni un partid irelevant, vom putea vorbi de modernizarea Romaniei.
  Sa speram ca Guvernarea din 2020-2024 nu-l va resuscita. Precum CDR-ul pe vremuri ….

  Reply
 9. marian

  „Suspendarea PSD din familia Socialiștilor Europeni a constituit un mesaj care a fost înțeles de alegători, nu și de conducerea PSD” – si nici de unii experti, adaug eu.
  „Românilor le place să se considere „europeni” și au mult mai multă încredere în Parlamentul European și în Comisie decât în parlamentul și guvernul naționale”, mai scrie Adrian Năstase.
  Si eu adaug : MCV, Comisia de la Venetia, Greco, OLAF, 12 ambasade – puteti sa le ignorati in continuare, nu le ignora votantii.

  Reply
 10. Robert

  Eu zic ca PSD are viitor pentru ca sunt multi saraci in Romania si care se multumesc cu putin. Oricum e mai ieftin sa dai o suta-doua pe luna in plus la oamenii aia, decat scutiri de impozite si taxe la firme si la bogati. Problema e ca PSD-ul vrea sa le faca pe amandoua, nah n-au inventat ei voodoo economy, dar a revenit la moda. Cat despre ceea ce numiti d-voastra zombi, Ivan Krastev zice ca lumea voteaza prosti in tarile noastre, ca astia fiind prosti nu pot sa-si faca un rost in afara. Adica ii voteaza pe ei din cauza fricii de a fi abandonati. Deocamdata nu exista un partid sa-i faca concurenta PSD-ului pe segmentul asta, nu acelasi lucru putem sa-l zicem despre PNL care-i bagat in corzi de USR+.

  Reply
 11. JK

  Același răspuns ca la întrebarea de la Radio Erevan „Se poate contrui comunismul în Elveția?” :
  „Da, dar ar fi păcat.”

  Reply
 12. Tiberiu

  Doamna Mungiu, in ultimul moment dinaintea alegerilor din 26 mai 2019, ne-ati pus in vedere faptul ca nu va faceti o problema din partidele si candidatii Romaniei, intrucat dumneavoastra veti vota „verzii” dumneavoastra, din Germania. Rugamintea noastra este sa va mentineti pozitia si de aici incolo, lasand PSD si membrii sai sa-si vada de drum acolo unde le este locul. La puscarie.

  Reply
 13. Rambo

  Doamna Pippi nu fi trista
  Caci pesedeaua rezista
  Cu Veorica in frunte
  Vor avea victorii multe

  Cu zombi analfabeti
  Ii vor depasi pe nemti
  Curand si pe-americani
  Ii vor ingropa in bani

  Votandu-l pe Plesoianu
  Vor trece curand Oceanu”
  Construind democratie
  In marea Imparatie

  De la rusi vor lua lumina
  Sa faca bezna deplina
  Ca sa invatam cu drag
  Ce inseanma un Gulag

  Reply
 14. nae girimea

  „Are PSD viitor?”
  Cred ca la intrebarea asta nu poate sa raspunda nici SRI . Incercati la Kleine Likurits sau poate la Big Lekooritch

  Reply
 15. Cris

  Eu as vrea sa stiu cine ar trebui sa „plateasca regeste” pentru a se asigura respectarea Constitutiei in materie de drepturi fundamentale.
  M-am saturat de cuvinte aruncate aiurea.
  Raspunsul e simplu: un STAT puternic trebuie sa-si doreasca performanta altfel cetatenii lui vor fi imaginea statului si invers.
  Un cerc vicios de tot rahatul din care cei inteligenti scapa parasind tara sau trecat de partea hotilor.

  Reply
 16. MZM

  Din motive partial necunoscute, doamna Mungiu are o slabiciune cronica pentru PSD. Desigur, motive se gasesc: necesitatea unui partid de stanga, mare si puternic, in tara cu cea mai mare inegalitate bla, bla. Mi-amintesc ca, cu vreo 10 ani in urma, doamna AMP se dadea de ceasul mortii sa faca din Victor Viorel Ponta un politician de succes, un invingator. Ii dadea tot felul de sfaturi, se oferea sa-l asiste cu solutii de guvernare etc. La un momendat i-a spus textual: „pune-te in capul salvarii ANI si-i vei invinge pe toti”! Doamna Mungiu nu s-a oferit niciodata sa ajute politicieni de dreapta, dimpotriva, i-a persiflat mereu. Dumneaei are ce are cu PSD si se intreaba ingrijorata daca acest partid are viitor, daca merita sa supravietuiasca etc. Dar de ce ar trebui sa supravietuiasca si sa aiba viitor un partid format numai din corupti, un partid care de cate ori a ajuns la guvernare, prima grija si preocupare a fost sa modifice legile pentru a se asigura ca pot fura fara sa fie pedepsiti? De asemenea, o alta grija mare, alta obsesie era gratierea si amnistia pentru infractori!! Toate celelalte probleme (autostrazi, sanatate, invatamant etc.) erau subsidiare!? Ce tara are nevoie de un asemenea partid??!!

  t

  Reply
 17. George

  Articolul s-a lungit inutil. Ideile dnei Mungiu se rezuma la urmatorul text: „Are PSD viitor? Da!”

  Reply
 18. Cinicul

  Acest articol, de altfel destul de echilibrat, are insa un accent maipulator, afirmand de mai multe ori ca ” cel mai mare partid din țară nu poate avea candidat la președinție fără să riște să îl ia DIICOT sau DNA. ”
  Nu exista nici o dovada in acest sens, si nici macar un precedent, Dragnea nu si-a anuntat niciodata intentia de a candida la presidentia Romaniei, iar anterior alti lideri PSD au candidat fara nici o opreliste.
  PSD nu are candidati la presidentie pentru ca oamenii sai de la varaf sunt fie inculti, fie corputi, sau si una si alta. Cand il auzi pe Oprisan vorbind frantuzeste iti vine sa-ti astupi urechile, de Mme Dancila nu mai vorbim.
  E adevarat ca exista undeva in spate cativa oameni ceva mai spalati, dar acestia nu au nici o sansa sa iasa in fata: PSD-ul adevarat este controlat de Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, M Oprisan, si o multime de alti rionceri de talia lui Dascalescu, Dinca sau Bobu. Cand PSD protejeaza un primar precum Mazare arata ca nu are ce cauta in Europa, este un partid demn de Uzbekistan sau Burkina Faso.
  PSD va deveni un partid de stanga cand acesat grup mafiot va fi pus intre gratii, sau cand vor iesi din politica prin extinctia liderilor de azi. Pana antunci mai sunt vreo 20 ani.

  Toate tarile au nevoie de un partid de stanga (inclusiv USA, poate singura tara care n-a avut niciodata unul), dar un partid de stanga veritabil, nu un grup mafiot, cu lideri analfabeti si cu pista de elicopter in curte.

  Reply
 19. AlinaMP

  Congres cu rezultate decente la PSD
  – extremistii au pierdut partida. Hm, oi fi avut
  avut dreptate ca VD are mai multe calitati decat pare?

  Reply
 20. Cristina Gorgos

  Foarte interesant! La criteriul de incompetenta (al PSD) se înscrie lipsa de europarlamentari cu notorietate la Bruxelles—pai, văz ca madam Dancila se descurca foarte bine cu zaharisitul de Juncker și chiar cu buldogul coleric de Timmermans, chiar și cu notorietatea ei zero după noua ani de activitate in PE. Apoi, la greșeli strategice se înscrie “atacul” la statul de drept, care, nu se știe cum, le reușește din plin atacatorilor din grupul de la Vișegrad dar nicidecum categoriei “zombi” din PSD—asta încurcătura de zile mari in capetele ideologilor “stângii” europene, și-al dreptei, de altfel, care nu poate decât sa deconcerteze profanii printre care ma număr. Cât despre tinerii competenti nepromovați in PSD, habar n-am cine-or fi aceia—Plesoianu văd ca nu impresionează pe nimeni—dar dacă sunt precum Barna, Cioloș și alți “competenti” recent promovati in mișcarea Renew Europe, eu as zice sa lase “stânga” sa se reformeze fără ei fiindcă numai tâmpenii avansează pe post de idei novatoare și toată notorietatea pe care ar fi in stare s-o aducă țărișoarei sta in apetitul pentru spectacole proaste cu păpuși trase in tepe, înjurături scrise pe mașini și lanțuri umane in fatza clădirilor oficiale. Dar da, e nevoie de un partid de stânga solid, care sa aibă un plan de ieșire din dezastrul in care “dreapta” , europeană si locală, a vârât UE; însă, atâta timp cât nu se schimba criteriile de competentă, performanța, buna guvernare, “stat de drept” etc. puse cu capul in jos de “competentii” fostului regim (papa Juncker și restul) nu se va reforma nimic și nici un om competent nu se va oșteni sa participe la vreo reforma a prostiei făcută de niște prosti mai prosti decât cei pe care i-au înlocuit. Deocamdată, PSD , care n-are legătura cu “stânga” dar se face ca are, o duce binișor-l-a dat pe Dragnea pe mâna gealatilor și-acum se odihnește sub supravegherea lipsitei de notorietate Dancila, care nu mai face gafe lingvistice, yey! pana vine vremea sa se lupte cu golul asurzitor botezat Renew Europe, ramura USR-PLUS, și, cine știe, poate sa-și găsească și identitatea ideologica pe chestia asta.

  Reply
 21. OctavianN

  Doamna, nu prea am inteles propozitia de incheiere. „Trebuie să rămînem o democrație, chiar dacă societatea noastră e încă destul de coruptă.” Pai cum sa nu-i ia DNA-ul cand hotii din PSD au incalecat tara, de a fost nevoie sa-i scoata numai cu alianta SRI+DNA? Ia inchipuiti-va ce ar fi insemnat sa castige Nastase presedintia Romaniei?De ce nu are interes PSD-ul sa promoveze oameni nepatati? E o discutie lunga si sterila, iar articolele dumneavoastra, desi vor sa para echidistante, dau aparenta ca ar fi scrise in folosul PSD sau sponsorizate de PSD.
  PSD-ul e in esenta lui un partid corupt care ar trebui desfiintat si reinfiintat pe criterii de integritate si competenta, dar asa ceva nu se poate. PSD-ul este creatia lui Iliescu, acest mostru cu fata umana, deci nu are nicio sansa de democratizare. Nu mai faceti apologia PSD-ului, ca nu face bine tarii. Iar inegalitatile se pot inlatura prin educatie, dar de aia de calitate, nu corupta ca in ziua de azi, prin transparenta si prin promovare pe merit, nu ca acum cand, daca vrei sa te angajezi ca bugetar, trebuie sa „cotizezi”, fara exceptie. deci, despre ce vorbim noi aici?
  Ar fi multe de scris, dar nu cred ca ar face vreo diferenta. Cainii latra, ursul merge! Probabil ca solutia USR este la ora actuala una care ar avea o sansa sa mai indrepte lucrurile. PSD-ul e o monstruozitate mosita de fosti activisti de partid, pe aceleasi principii ca PCR-ul, dar cu „fata umana”. „o democratie originala”, glasnost si perestroika, dar nu democratie din lumea normala.

  Reply
 22. Mihai

  1. „atît Timmermans, cît și Merkel, adică dreapta și stînga europeană, tot spun de vreo cîteva luni că trebuie să ajungem cît mai repede la un venit mediu european”

  Pai a explicat ambasadorul Germaniei in Romania (care are o nevasta africana) de ce acesti nemti vor ca sa creasca venitul in tara noastra: „Ca si altora sa le placa sa vina in Romania„.
  Uniunea Europena vrea sa organizeze migratia catre Romania! (ca Germania e deja plina de africani si arabi). Si se stie ca migrantii trebuie sa aiba conditii decente de trai, – ce credeati, ca le e mila de romani?

  2. „mai lăsați-o cu furatul alegerilor!”
  Stimata Doamna, dati pe Politica Externa la Agerpres sa vedeti cum se incaiera liderii UE pe ciolan chiar in noaptea asta de duminica si veti vedea ca PPE pretinde ca votul din 26 mai ii permite sa pretinda o felie mai mare de putere decat toti ceilalti. SIE a avut sarcina sa contribuie la aducerea pe locul 1 in Romania a PPE (PNL), ca sa adauge la zestrea PPE! SIE(si restul serviciilor) sunt obediente sarcinilor trasate de Merkel si au livrat! Vasile Blaga la Bruxelles! Scoafa in copac! Orice a cerut Merkel! Au furat alegerile, doamna!

  3. Singurul care intelege cum stau lucrurile pare D-l Plesoianu. Cat timp este in PSD, PSD are viitor.

  4. Observati pe listele la europarlamentare la toate partidele, jumatate sunt de la servicii. Sigur ca s-au ales, sa fie ochii si urechile SIE la Bruxelles, serviciile noastre joaca in campul tactic al Uniunii.

  Reply
 23. VERONICA

  NU EXISTA TARA IN LUME UNDE SA SE PLATEASCA CUMULAT PENSIE CU SALAR DE BUGETAR (cu atat mai putin fost bugetar pensionat si sa primeasca cumulat si salariu de bugetar).
  CAND SE VOR ALINIA NIVELUL REDEVENTELOR PLATITE IN RO LA MEDIA EUROPEANA…..???
  CAND SE VA IMPOZITA LUXUL SI BOGATIA IN RO CA IN STATELE DIN U.E. ….???

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *