Alina Mungiu-Pippidi

Trianon, tratat sau dictat, pe înțelesul tuturor

Dacă istoria este inventată sau nu contează prea puțin.

Românii și maghiarii s-au inflamat din nou despre Trianon. Primii îl văd ca pe un friumf al proiectului național și o încheiere a unei lungi perioade de discriminare, ceilalți îl văd ca pe un dictat care le-a rupt geografia, identitatea și cultura. Discuția istoricilor este treaba lor, suflătorii în foc s-au mai schimbat (erau doar partide extremiste din ambele țări, secui, PSD și servicii pe vremuri, azi mai e și dreapta, mai liberală în anii nouăzeci, din ambele țări), dar intelectualii datorează poporului o sumă de explicații și o abordare.

Frumosul text recent al lui Gaspar Miklos Tamas m-a stimulat să fac ceva neverosimil, adică să descarc de la Berlin de pe situl unei universități din Pennsylvania, versiunea engleză a cărții mele Transilvania subiectivă (1999), în care sute de voci din grupurile mele focus și un sondaj pot fi auzite de ambele părți, organizate pe baza teoriei identității sociale în prima mea carte academică de nivel occidental, la care nu mă simt în stare de o ediție nouă, pentru că nu mai e nimic de adăugat. Editura Humanitas ar putea face gestul necostisitor, dar și neprofitabil pentru ei (și din păcate chiar în timpuri bune nu am văzut la ei mare responsabilitate socială ca misiune, adică să fie scoase ediții ieftine pentru educare, să fie donate, nu topite, tiraje, etc). Tot ce ar fi de făcut ar fi să fie publicat un document pdf cu versiunea română pe Internet- aș face-o eu dacă aș avea cartea la mine, deși mă tem că drepturile de autor le au ei. Ce urmează este, așadar, ce am tradus din versiunea engleză (of!), continuarea și întregul volum, care debutează cu un citat din Bram Stoker, autorul lui Dracula, îl puteți găsi în engleză aici. Împuternicesc ca atare pe oricine are o copie și timp să o scaneze și să o ridice pe Internet.

Recunoașterea Transilvaniei ca parte a Regatului Român este subiectul unde cele două versiuni ale istoriei se ciocnesc mai mult ca oricând. Dar ungurii își amintesc mai bine; a fost mai mult un subiect în familiile lor decât în ​​familiile românești. Trianon este amintit în familiile maghiare din Transilvania ca o perturbare majoră, o schimbare a tuturor normelor sociale.    ”A fost un mare dezastru atunci și promisiunile făcute la noi nu au fost respectate. Ce au simțit românii când rușii au luat Moldova (de fapt Basarabia, nota mea)? La fel am simțit atunci. A început ca un lucru bun, ca o apropiere de naționalități, dar …” (Tg. Secuiesc, muncitori maghiari). ” Maghiarii au fost pedepsiți pentru că au pierdut războiul” (muncitori maghiari, Cluj). ”A fost o catastrofă, sfârșitul lumii”. (Țărani maghiari, județul Covasna, satul Sanziene). ”A fost tragedia inițială; toate necazurile noastre își au originea atunci” (intelectuali maghiari, Tg. Mureș). Catastrofa descrisă în grupurile cu educație scăzută are o reprezentare destul de elaborată în cele cu studii superioare. Intelectualii maghiari văd în Trianon un act dublu de trădare: trădarea Occidentului, care a pedepsit Ungaria pentru că a pierdut războiul … și trădarea de către români, care au promis la Alba Iulia un statut diferit de minorități. . și nu și-au respectat ”contractul”.

Naționalismul ar fi de neconceput fără istorie. Percepțiile istoriei comune ale cetățenilor  unei țări alimentează identitatea națională, mândria, solidaritatea și atitudinile față de alte grupuri naționale. Dacă istoria este inventată sau nu contează prea puțin. Important este că nevoia unei identități istorice preexistă, ca parte a unei necesități pentru o identitate socială pozitivă. Istoria este identitatea socială pozitivă care a trecut deja cel mai dificil test: testul timpului. Nu este succesiunea unor evenimente particulare, oricât de remarcabile ar fi acestea, ceea ce face o națiune, ci percepția de către o națiune a faptului că ceva specific grupului lor a îndurat de-a lungul istoriei, în perioadele alternante de greutăți și de vârste de aur. Cu alte cuvinte, nu revoluția americană în sine este cea care îi face pe americani să se simtă mândri, ci valorile inerent americane pe care oamenii le percep erau în joc atunci. Nu Kossovo ca un eveniment sau locație specifică face acest nume crucial pentru sârbi – istoric Kossovo a fost o înfrângere, iar demografic sârbii nu mai sunt majoritari de mai bine de un secol – ci întreaga imagine de sine a sârbilor ca apărători ai creștinismului, ceea ce face ca sârbii să fie atât de încrâncenați asupra autonomiei musulmanilor albanezi pe teritoriul respectiv. Apărarea unei versiuni specifice a istoriei (Trianonul pentru români și pentru unguri) este văzută din exterior ca  naționalism agresiv, dar de fapt este un comportament rațional: oamenii apără consistența identității lor, a imaginii lor de sine. Indivizii se pot vedea ca fiind neimportanți sau chiar ca eșecuri personale, dar puțini oameni pot supraviețui dacă își văd națiunea și istoria ca un eșec.

Noi suntem învingătorii. A înțelege cum gîndesc învinșii și de ce e un gest de civilizație. Nu e vorba de a relativiza istoria, ci a pricepe că pentru buna înțelegere dintre națiuni istoriei trebuie să i se atribuie un rol subiectiv, nu obiectiv – ea trebuie privită ca istorii necesare fiecăruia, nu ca un pat al lui Procust unde tăiem membrele care depășesc cadrul. Viktor Orban e o calamitate a timpurilor noastre, dar felul eficent de a-l învinge nu e să ne orbanizăm mai rău ca el. Și există căi există, chiar dacă nu am azi timp să vorbesc despre cum trebuie limitat accesul naționaliștilor extremiști în Transilvania


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

34 thoughts on “Trianon, tratat sau dictat, pe înțelesul tuturor

 1. Sincero

  Nu cred ca oltenii au suferit cumva dupa ce am pierdut bucata aia de Moldova botezata de rusi Bessarabia dupa Razboiul Crimei – moldovenii ramasi au intrat in alerta, desigur, daca nu in panica atunci cand au vazut zecile de mii de refugiati si cum a renuntat RR la propriul teritoriu national la fel ca in 1878 -, iar Bucurestiul a presimtit, daca nu intuit, pericolul iminent, dar nu oltenii ori banatenii baniei!
  De altfel natiunile MODERNE se nasc in tot felul de creuzete create mai mult sau mai putin artificial, organic, de statele care apar si au nevoie de natiune (viata pe Tera n-ar fi putut aparea fara aceste roci specifice spun expertii), iar fragmetarea pusa la cale de carol1 e impotriva Leaganului unei natiuni moderne EUROPENE.
  Marog, Ungaria a fost pedesita, desigur, insa nu doar pentru nedreptatile savarsite de ea impotriva popoarelor pe care le exploata si asuprea se sute de ani, ori pentru ca a pierdut razboiul, cat pentru faptul ca la data era BOLSEVICA, la Budapesta functiona Republica SOVIETICA Ungara a lui Béla Kun! Fapt pentru care s-au recunoscut acele granite, Galitia a revenit Poloniei, iar noi am ajuns in Prima Linie.

  Reply
 2. Para

  Stimata doamna Mungiu-Pippidi,

  In continuarea articolului dumneavoastra cred ca ar trebui accentuat cat de derizoriu este de fapt nationalismul in contextul caracterului subiectiv al istoriei pe care se bazeaza…
  Prin prisma experientei pe care o am in societatea germana pot spune ca intr-adevar apetitul pentru sustinerea oricarei ideologii nationaliste e de obicei invers proportional cu implinirea personala, cu atat mai mult cu cat educatia umanista e mai redusa si zona de origine mai departe spre est. Nu insa la Oder ci mai degraba la Mures re rupe agresivitatea nationalismului.
  Reducerea sustinerii pentru educatia umanista (si) in Romania culmea, concomitent cu eforturile declarate cel putin de „integrare europeana” creste riscurile agravarii dementei nationaliste, de parca nu avem oricum destule pe cap. Formula de pandemie a bac-ului, fara probe orale, are ceva din imbecilitatea lui Mos Teaca, iar cand profesorii sunt complici la asa ceva chiar nu mai e nimic de sperat.

  …asa ca, inca un rand din partea mea pentru toata lumea !

  Reply
 3. G.

  Noi ne-am vindecat de Basarabia, se vor vindeca și ungurii de Ardeal. Singura diferență este că ei au o enclavă etnică la noi, noi n-avem la ei. Tot la noi, mai e o enclavă (plus-minus etnică): Transnistria.
  Cu timpul, o să credem că „Basarabia e România” este o firmă de construit șosele și autostrăzi. Ungurii, cu cât vor merge cu oiștea lui Orban în gard, cu atât vor părea mai ridicoli în miorlăiala lor despre Trianon.
  Tratatele sunt intangibile, iar ce-a pierdut armata, doar armata poate lua, eventual, înapoi.
  Dacă gemenii lor de bicefalie, austriecii, s-ar ridica, ar avea o șansă. Însă drujba este la Imperiul German, așa că, a se slăbi!
  Ne contrăm, două țări vecine (cu frontieră comună evanescentă) una aparținând tot mai mult mafiei italiene și altor mafii, cealaltă aparținând aventurierilor din imobiliarul german.
  Hai mai bine să bem o pălincă și s-așteptăm până la toamnă, să vedem cine câștigă; Trump + Putin sau Biden + Killary + deep state (o pălincă ar fi chiar mai sănătoasă decât fierturile documentare vrăcești ale șefului Academiei Ro și ciracilor lui, ori decât balurile stradale costumate ale „oștiii” secuiești). Abia dup-aia vom avea argumente noi să ne înjurăm. Să vedem dacă expansiunea NATO spre Est contrazice durabil teoria conform căreia sensul mișcărilor și migrațiilor în Eurasia este de la Est la Vest. Deocamdată, singura persoană cu alură de Alexandru Macedon este Elon Musk, dar el se uită mai mult în sus, la stele, decât la est.

  Reply
 4. ionas

  Raspunsul la dezmembrarea imperiului austro-ungar si in speta Ardealul consta nu in posesia actuala de diferute tari a partilor pierdute desprinse din acesta ci evolutia lor economica , politica si sociala din ultima suta de ani.
  La vremea aceea ar fi fost de preferat un Ardeal independent. Romania veche l-a castigat ca la loterie.
  Din pacate Ardealul oarecum a involuat intrind pe o orbita orientala / balcanica , minoritatile au fost ignorate sau intimidate.
  Cine stie ce entitate statala va poseda Ardealul peste o suta de ani , maghiarii de toate categoriile ( nu numai) nu sunt deloc impacati cu situatia lor actuala

  Reply
  • Dumitru

   Nu. Nu l-a castigat la loterie. Liderii PNR au facut un calcul simplu si si-au dat seama ca o Transilvanie independenta ar fi fost intotdeauna o prada pentru Ungaria. Sunt intr-adevar lucruri pe care Maniu le-a vrut altfel – el ar fi vrut puterea imediat. Insa a trebuit sa mai astepte, si apoi a obtinut toata Romania (pe care a condus-o prost). Iar cand asta s-a intamplat a uitat de toate doleantele pe care le-a avut la inceput…

   Reply
  • ionescu

   Romania n-a castigat nimic la loterie. Armata Romana a platit cu mult sange Transilvania si cu mai mult sange o va pastra in continuare, pentru ca Transilvania e locuita in mare majoritate de romani. Punct. Iar avansul economic al Romaniei in ultimii 200 de ani este mult mai mare decat cel al tarilor vecine. Romania a plecat de foarte de jos si decalajul fata de tarile bogate se micsoreaza cu o viteza mai mare decat a tarilor vecine. Urmariti statisticile UE.
   Ardealul independent e o prostie. Intrebati orice roman din Transilvania. Va prefera oricand pe fratii lui din sud si est le vreme de restriste.

   Reply
 5. robert

  Poate sunt si alte motive decat astea istorice. Viktor Orban ne-a calcat pe coada in Basarabia, UDMR-ul are o alianta cu PSD-ul, iar liberalii sunt puternici in Transilvania unde detin marile orase.

  Reply
 6. Dumitru

  Bun, eu ii inteleg pe maghiari, dar sa inteleg nu inseamna ca trebuie sa si accept comportamentul lor. Romania actuala este produsul principiului autodeterminarii lui Wilson care a fost aplicat relativ strict – doar Secuimea avea majoritate maghiara, si asa a ramas pana azi (si mai era nordul Bucovinei, dar acela e pierdut). Evident ca ungurii au suferit cand n-au mai fost natia dominanta in Transilvania. Si francezii au suferit cand au fost dati afara din Algeria – si inca ei chiar au fost evacuati („la valise ou le cercueil”). La fel si englezii in India. Insa asta nu inseamna ca, vorba Bibliei, „au fost prigoniți pentru dreptate”, si deci suferinta lor este doar o penitenta obligatorie, chiar daca nu e vina lor individuala. De ce romanii nu explica cinstit ca aici a fost vorba de o decolonizare – pentru ca exact asta a fost !

  Problema astazi este ca romanii si maghiarii nu sunt supusi aceluiasi standard moral, si asta nu e normal. Ungaria este o tara in care un nationalism extremist precum cel al lui Vadim Tudor a fost norma dinainte de 1918, fara intrerupere pana azi. Pana si dupa 1945 ungurii au putut (ca tara invinsa in WWII) sa expulzeze ultima minoritate semnificativa si organizata care le ramanea (nemtii) si au fost incurajati de diversi (e.g. URSS) sa destabilizeze Transilvania. Prin comparatie, nationalismul Romanilor a fost intotdeauna tinut sub control din interior si din exterior, si nu pentru ca era mai agresiv sau nociv decat al ungurilor.

  Ca sa fiu sincer, nu prea vad ce ar dori AMP in plus fata de ce exista azi. Pana si mizeria de „restitutio in integrum” a trecut in mare parte sub presiunea lobby-ului maghiar, afectandu-i insa pe toti romanii… @AMP : deci ce ar fi in plus de inteles, daca e sa ramanem cinstiti ?

  Reply
  • Ciobanul Bucur

   Asta cu „restitutio in integrum”, intr-adevar, mare mizerie! Nu s-a mai intamplt nicaieri, din cate stiu.
   Mare, mare mizerie! Si nu mai poate fi reparat nimic.

   Reply
 7. cobra

  Dacă încă se mai pedalează pe ideea că România nu a respectat promisiunile de la Alba Iulia înseamnă că intrăm în jocul Budapestei și al UDMR. Și atunci nu ar trebui să ne mire apariția germenilor naționalismului.

  Reply
 8. Agricultorul fericit

  Tratatul de la Trianon a confirmat, in scris si sub semnatura situatia de fapt. Asa era harta Europei atunci, nu Tranonul a trasat-o.
  Ce sperau ungurii? Ca Cehoslovacia, iugoslavia, Polonia ca sa numesc doar statele nou aparute sa se desfinteze de dragul Ungariei Mari? Daca erau asa de convinsi ca o merita de ce nu au aparat-o?
  Cealalta natiune a fostului Imperiu, Austria a avut o soarta identica. Si a acceptat situatia, iar azi e tot o tara mica ca Ungaria, dar mult mai prospera.

  Reply
 9. Cinicul

  ”A fost un mare dezastru atunci și promisiunile făcute la noi nu au fost respectate. „, spune un grup de muncitori din Tg Secuiesc.
  Orice schimbare majora a frontierelor este un dezastru pentru cei afectati in special cand simt ca pierd o pozitie dominanta. Dezastre au fost si expulzarea arabilor si evreilor din Spania, a nemtilor din Sudetenland (Cehoslovacia), din Silezia (Polonia de Vest) si Prusia Orientala (Kaliningrad). Dezastru a fost pentru mexicani pierderea Californiei si a altor state, pentru irlandezii impartirea Irlandei, etc. Plaestinienii numesc expulzarea masiva a arabilor din Israel in 1948 drept Nakba, care se traduce prin catastrofa/dezastru. Putin spune ca disolutia URSS a fost un dezastru lasand milioane de rusi in alte state (cine i-a dus acolo?), la fel pakistantezii impartirea Kashmirului, iar indienii insasi separarea Pakistanului, etc.
  In Transilvania nu s-a facut expulzarea maghiarilor.

  Reply
 10. Ghita Bizonu'

  Muica! Ce adunatura de „internationalisti” ca in anii 20 (cand asta fu motivul interziceii PC din Romania!) !

  G vorbeste ptr tine! Pentru mine Basarabia ramane durerea mostenita de la parintii mei! Ramane „Lacrima neamului meu!”

  Sincero mai pune mana pe o carte de istorie! 1812 este anul primului rapt ! Si oltenii .. poate nu au suferit insa au luptata si au murit pentru Basarabia!
  Si Ungaria .. pedepsita ? „Ma faci sa ma raz”…. Adica vrei sa zici ca slovacii trebuiau sa ramana condamnati sa superite in continuare dominatia ungara ?
  Croatii vrei sa zici ca doreau sa mai fie condusi de la Pesta? Sa sarbii ar mai fi tolerat dependenta de Buda?! Si ambele .. ?popoare ?! au ceva in comun : daca beau o stoical de slibovita si au o pusca … ajungi sa te crucesti de ce sunt in stare! (1914 , sarbi in uniform aaustriaca au ales sa moara in loc sa se predea sarbilor in unoforma sarba! Stiiti de ce? Fiindca „unde ati pomenit voi ca sarbii sa se predea?!!?”) Si astoa ar fi stat „cuminti” sub conducerea cui ?
  Si cine sa ii constranga ? Ce forte miliatre? Alea francezer? Engleze? A! Stiu romanesti, da?
  Si in definitiv de ce Ungaria insita ca ea sa fie independenta de Austria? Aud?!!

  Sincer .. este bine ca omu sa mai si gandeasca la mijloace!

  ionas ca scrii „ar fi fost de preferat un Ardeal independent” Si ia zi Ungaria ar fi tolerat asa o ??!!!!!! „bizarerie” ?! Ma rog nu avea ea snaga sa infrunte Romania sau Serbia dar acolo un Ardeal ehe!
  Si ia zi stimabile Janos in Roman ia „minoritatile au fost ignorate sau intimidate”? pai cum se face ca de atata intimidare ungurii din Romania vorbesc bine ungureste insa au cam disparut Romanii din Ungaria? Auz?

  Reply
  • ionas

   Maghiarii pretind ca din punct de vedere cultural si social sunt oarecum superiori romanilor fiind legati de vest, isi iubesc si pastreaza limba , obieciurile si cele doua religii catolica si reformata.
   Af face foarte greu un compromis cultural

   Reply
  • G.

   Dacă scriai „Mămucă!”, te-aș fi crezut, așa, cu „Muică!”, am niște dubii…
   Dac-ai fi scris „mondialiști” în loc de „internaționaliști”, m-aș fi supărat.
   Ce bine-ar fi ca Basarabia să fie singura lacrimă a neamului nostru!!! Cred că neamul nostru trebuie să-și oprească hemoragiile pentru ca plânsetul lui să rămână singura tragedie. Depopulare, spoliere de resurse, emigrare, sărăcire (în condiții de depopulare!), invadare cu „investitori”, prăbușirea morală și spirituală din chiar sânul bisericii naționale, implozia sistemului de educație publică, falsificarea tuturor mecanismelor statului de drept, corupția întinsă de la vârful statului până în individ, comportarea serviciilor secrete ca cete de jaf, lipsa (ca o rezultantă a celorlalte) liderilor, protevizarea și antenizarea creierului omului de rând, etc. etc.
   O reversie la starea de înturcire de acum 250 de ani care ne iese pe nas acum așa cum națiunilor africane le iese și-acum statutul de colonie de sclavi sau cum americanilor le iese rasismul, la peste jumătate de secol de la „eradicarea” lui.
   Decât să sărim ofuscați, mai bine să încercăm să evităm rușinea când ne va vizita, poate, Istoria și să nu pățim ca țăranii vizitați de un rege din dinastia de Hop-în-Țor: „De ce nu se ridică ăștia când trec eu, nu știu că-s regele? Au pantalonii rupți în cur, Măria-Ta, le e rușine.”

   Reply
 11. mhm

  Eu sînt sincer curios să aflu care a fost experiența comunității românești din vestul României post 1918. Că ce-am prins la firul ierbii se rezumă cam așa: regățenii trimiși acolo îi priveau pe românii ardeleni și bănățeni cu suspiciune. Spuneau despre ei că s-au dat cu ungurii. Invers cei de acolo erau siderați de calitatea noii funcționărimi din sud.
  Conflictele s-au cam ascuns sub preș ca să nu se demitizeze Marea Unire.
  Există oare undeva material sociologic onest pe tema asta?

  Reply
 12. Ghita Bizonu'

  Eee.. Î î?!
  „A înțelege cum gîndesc învinșii și de ce e un gest de civilizație”

  Pai de cate ori am fost noi invingatori inclusiv la incheierea tratatului de pace ?
  In ordine inversa :

  1947 Conferința de Pace de la Paris . Romania intre tarile infrante. Printre alte clauze, una ce ne leaga si in prezent . Statele invinse: Bulgaria, Finlanda. Italia, Romania și Ungaria nu vor avea arma nucleara!!!!

  1920 Tratatul de la Trianon …. una zicem alta fumam . Adica cf tratatului de alinta granita trebuia pusa pe Tisa… Parca e nitel mai la est , nu?

  1918 tratatul de la Buftea. Romania tara invinsa urma sa piarda culmile Carpatilor, Cadrilaterul si sa fie exploatata economic la limita randamentului…. Si apoi cei care au impus aceste conditii se mirau ca ce?!

  1913 Pacea de la Bucuresti (Capsa) … E .. EE! Unica data cand am fost „jupani” precum marile Putori Evropene. Care mari au zis ca situatiunea se va regla de la Bucuresti cum vrea Bucurestiul!!! (Marile nu erau decise isa inceapa Marele Razboi ptr niste rahatisuri balcanice!) . Da.. ne-am tras Cadrilaterul si am stabilt granitele intre statele balcanice. Granite care au ramas si azi intre Turcia si Grecia , Tiurcia si Bulgaria, intre Albania si Grecia plus mostenitorii Iugoslaviei/Serbiei, intre sarbi sei resti balcanic. Modificata doar cea bulagro-romana!

  1878 Tratatul de la Berlin. Romania nici nu a fots invitata!!!

  Cum sa zic … nol stim cum gandesc invinsii . Caci, cu o singura exceptie exceptionala , indiferent de aportul nost la victorie , indiferent de docomentele preliminare , noi, adica Romania am fost tratati cam ca invinsii . „Stat cu interese limitate
  Si asa ne consideram si azi … In 2014 manualele de istorie a Romaniei oricat de alternative cam omiteau sa pomneasca de intrarea armtei romane in Budapesta .. caci, cu un reflex de invins NE ESTE RUSINE!!!!

  Insa ungurii nu se rusineaza de „Mileniul” lor de vreo 500 de ani. „Uita” ca in 1526 la Mohacs Kaput Hungariae! „Uita” ca dupa ce au fost pasalac au devnit provincie austriaca! Ntz. Citeaza titlurile imparatutului Habsburg Kaiser von Österreich, König von Ungarn und Böhmen, von Dalmatien, Kroatien, Slawonien, Galizien, Lodomerien und Illyrien;
  König von Jerusalem etc.
  si trag comncluzia ca Ungaria era prezenta ca stat ! ar fi cazul insa sa dezbata cum era cu regele Ierusalimului …
  Nu dom’le 100 de ani batuti pe muche!!
  Si binetels din 1867 Ungaria era era… CUM?! Prefera sa uite ca au fost principalul element dizolvant la Imperiului … sunt gata sa lacrimeze ptr K und K da nu in sensul renuntarii la endependenta ci al regretului dupa Erdelly si ce ar mai incapea!!!

  Fiindca , ungurii nu stiu decat sa gandeasca in termeni de prada. Te inving – am drepate! Pierd eu tu esti un bandit!
  Ei nu pot uita ca au avut un cvasiimperiu (regatu la 1500 era un regat MARE ) Ei nu pot uita ca erau natiunea dominata si sufera dupa aceasta situatie chiar si cei care se trag din iobagi.

  Ei nu pot uita ca au fost natiune dominanta. Nu pot si nici nu vor.
  Mentalitate imperiala. Adica de prada!

  Bizonu’
  care are obraznicia de a se crede egal cu un ungur sau muscal sau german!

  Sufera de o maladie „imperiala” cf careia lor li se cuvine …. si daca „li se refuza dreptul” atunci sunt nedrepatatiti!

  Reply
 13. Pinno

  Ceea ce maghiarii NU vor sa inteleaga in veci este ca Trianonul a facut dreptate unei majoritati coplesitoare (slovaci, sarbi, romani, ruteni, ucrainieni, svabi, sasi etc.) care traia in „inchisoarea popoarelor”, asa cum am invatat eu la scoala despre imperiul austro-ungar. Fara fel de fel de interpretari ale tratatului, ale contextului si alte chestii pretinse de maghiari, simplu spus: Cand se da dreptate partii vatamate (sa zicem un om maltratat), cealalta parte NU este nedreptatita.
  Maghiarii sunt educati in ideea ca, vezi doamne, apartenenta la la imperiul dual le da un aer de aristocratie, de noblete, de fauritori de istorie si alte kk… Ei trec cu vederea care a fost cauza imperiului dual si anume pragmatismul austriecilor de a nu-si pierde posesiunile.

  Reply
 14. marius

  in globalizarea reluata dupa episodul Trump romanii si maghiarii o sa fie acelasi popor, o uniune a noii clase de muncitori pentru sparanghelul german.
  traisca si infloreasca noua era Biden, primul Imperiu globalist mondial va dainuii o mie de ani, pina atunci eu zic sa ne pregatim de alte episoade pandemice ce o sa ne obisnuiasca cu distantarea sociala intre sclavi si clasa imperiala conducatoare… prima etapa pandemica a trecut cu succes si a fost imbratisata de servitori si sclavi fara prea multe obiectii

  Reply
  • G.

   Puțini înțeleg miza alegerilor din SUA. Cred că nici măcar cretinii care se gândesc să cumpere rachete și care îi scuipă isteric pe ruși. Să sperăm că Obamagate va aduce cătușe mondialiștilor și că se va găsi cineva care să-l tempereze pe Trump, acum, înainte de alegeri, și după, dacă câștigă… Și să sperăm că rămânem o colonie germană care să nu stimuleze prea mult poftele lui Putin, fiindcă Angela poate fi sensibilă la schimburi. Deocamdată, să sperăm că nu-l lichidează pe Trump și nici că acesta, în disperare, nu pornește vreun război (sau măcar nu pe-aici pe-aproape)! Și că va fi mai puțin senil decât Biden în campanie.
   Ungurii sunt problema noastră cea mai mică. La fel și geopolitica (o suferim, n-o facem, nici n-o influențăm). Problema noastră cea mai mare ne suntem noi, o populație în care instinctul de turnătorie este încă mult mai tare decât fraternitatea și spiritul de dreptate. Din acest punct de vedere, ungurii au perfectă dreptate să ne considere popor primitiv.

   „Io non so se son Valacchi
   O se Turchi son costor.”

   Reply
   • para

    Turnatoria e consecinta geopoliticii. Lipsa de coeziune e consecinta calitatii elitelor

    … si daca ar fi vorba doar de politicieni ar fi bine. Putregaiul cocleste in universitati, in nenumaratele academii, in institutii de cultura responsabile de obiectivele pe termen lung ale unei tari. Democratia ar putea schimba lucruri, daca in cauza ar fi un popor educat si curajos sa isi asume schimbari…
    Sa nu cumperi rachete iti trebuie ceva din asta – sau macar incredere ca sunt destui care sa te sustina pentru ca sunt curajosi si educati.
    Epoca eroilor care intrau cu fruntea sus in puscarie e pierduta, cultura se schimba. De ce s-ar poticni schimbarea in ifosele nationaliste are unor fricosi?

    Reply
    • Codruta

     Turnatoria NU e „consecinta geopoliticii”! E consecinta lipsei de caracter! Nu e cazul sa transformam o trasatura (dezgustatoare!!) individuala in ceva ce se dilueaza prin acceptarea unei vini mai ashaaa… mai generale si mai vagi >:

     Reply
 15. Stefan

  Nici nemtii, nici englezii, nici italienii nu plang atata dupa imperiile lor.
  Doar ungurii se vaieta tot timpul!

  Reply
 16. Eugen

  Se face o eroare fundamentala atunci cand, pentru a se intelege lucrurile, este comparata anexarea Basarabiei de catre rusi cu pierderea de catre maghiari a Transilvaniei, in favoarea Romaniei. Nu putem vorbi de o simetrie pentru ca pe de o parte vorbim despre un teritoriu populat de romani/moldoveni, atat initial cat si dupa mai mult de un secol de rusificare, rupt dintr-un stat locuit de romani/moldoveni (initial desprins din principatul Moldovei, ulterior rapit de trei ori Romaniei), in timp ce in cazul pierderii Transilvaniei de catre Ungaria nu vorbim de o desprindere a unui teritoriu majoritar maghiar, ci de o zona in care maghiarii reprezentau o minoritate (aproximativ 1/3 din populatie in 1918).
  Oricum, in Europa anul 2020, autoinducerea de catre maghiari a starii de tragedie istorica e o tampanie pentru ca statul maghiar din cadrul monarhiei dualiste cu greu obtinea in statistici o pondere a populatiei maghiare care sa treaca de 50%. Iar asta dupa 51 de ani de maghiarizare si cu ajutorul unor statistici fortate.
  Ce ar fi daca astzi Turcia ar plange pentru pierderea Bulgariei, Germania pentru pierderea Alsaciei, Rusia pentru pierderea Finlandei si a Poloniei, Romania pentru pierderea Transnistriei s.a.m.d.?

  Reply
  • sincero

   NU cred ca cineva din ROmania ar plinge pentru pierderea TRANS nistriei… poate a Cadrilaterului sau Cernautiului, daca nu a Bessarabiei.
   (nemtii ar plinge dupa imperiul colonial pierdut prematur mai mult decat dupa Alsacia si Lorena, iar turcii dupa imperiul otoman la maxima lui inflorire, grecii dupa Binzantz si rusii dupa URSS!
   Oricum ar fi, engleza ramane cea mai vorbita limba de pe Terra, Commonwealth-ul fc, ca si realizarile imperiului britanic sau spaniol si mai putin a celorlalte, inclusiv cel unguresc (din austroungaria = o balmajeala de regat-imperial asemanator cu cel din capetele lui carol1 si ferdinand cand priveau la ROMANIA mica ori mare). Deoarece aproape Nimeni nu mai vorbeste ungureste si nemtzeste pe teritoriul fostului imperiu, daca nu e nativ ungur ori germanoid.

   Reply
 17. Alina MP

  @ Orban sa se duca dracului si sa ii limitam finantarile prin Transilvania cum a limitat el CEU, o merita. Noi insa nu merita sa trecem legi si sa ne inflamam degeaba contra maghiarilor nostri. Ungurii au dreptul la placi bilingve si la limba lor in administratie si justitie. E un caz popularizat zilele astea de o mare fundatie europeana de un ungur pe frontiera care a ajuns patru ani la puscarie ca a taiat un pom de Craciun si a fost prins de Romsilva + politie (deci merge si fara DNA). Nici nu a inteles ca a fost trimis in judecata, a plecat la munca in Ungaria, s-a tinut proces de care nu a stiut si a fost ridicat de pe strada si repatriat in Romania cu mandat de extradare european. Analfabet din secuime. E musai sa vorbeasca cineva ungureste cu unul care e trimis in judecata, daca era srilankez sa aducea translator. Sunt contra autonomiei teritoriale, dar in rest trebuie sa l dam ce le-am promis la Alba Iulia, autonomie culturala, adm in limba lor, etc. Vezi Iorga citat de Tamas (ha, ha, Tamas are dreptate, le zice la unguri ca sa puna mana pe carte daca vor sa vorbeasca despre Trianon, la fel ar trebui sa facem si noi, e nevoie de un ungur sa citeze pe Iorga…)

  Reply
  • Dumitru

   Bullshit. In Secuime limba maghiara este deja folosita in administratie. Daca nu ma insel foarte tare, ea e folosita obligatoriu in administratie (si probabil justitie, dar chiar nu stiu) in localitatile cu >20% maghiari. Cf. https://lege5.ro/Gratuit/gm2dcnrygm3q/folosirea-limbii-minoritatilor-nationale-codul-administrativ?dp=gi4tcojwha2dgmq . In restul Romaniei nu e rezonabil sa o ceri, si ungurii care traiesc acolo inteleg limba romana, asa cum si romanii invata limbi straine in locurile unde sunt minoritari.

   In ce priveste autonomia culturala, ei o au demult. Pot sa-si traiasca viata in ungureste, sa mearga la scoli si universitati unguresti (in Romania sau Ungaria) s.a.m.d. Insa cand fac infractiuni in zone unde sunt <20% trebuie sa raspunda in limba romana, asa cum si eu, daca vreodata voi face o infractiune in Ungaria, voi fi arestat in ungureste, desi pe hartie si ei au romani minoritari. Partea cu traducatorul vine dupa, in momentul instructiei – si din ce ati descris Dvs nu s-a ajuns acolo pentru ca tipul a plecat…

   In general adevarul este la mijloc. De exemplu, in istoria unirii de la 1918 adevarul e mai complicat decat ce se preda la scoala in Romania sau Ungaria (dar asa e peste tot in lume, pentru ca istoria nu e o stiinta exacta). Insa in ce priveste relatia intre romani si unguri eu simt ca adevarul nu mai este la mijloc, si ca tabla de joc este inclinata 90% in favoarea ungurilor. Si nu-i normal sa pretindem ca nu-i asa.

   Reply
   • Codruta

    NU „trebuie sa raspunda in limba romana” si NU compara Romania cu Ungaria, ca nu vreau sa ajungem ca ei!
    Iar DA! la Alba Iulia li s-au facut niste promisiuni care au fost INCALCATE! Incalcarea promisiunilor e un gest lipsit de onoare! Au dreptate, atunci, sa ne priveasca cu dispret?

    Reply
  • Dumitru

   A propos : Orban este ales in functia in care este si are rating-uri extraordinare de multi ani (74% approval rating in aprilie). El chiar reprezinta populatia Ungariei. Asadar, cand spui „Orban sa se duca dracului” este si o evaluare a ungurilor in ansamblu. Bineinteles, sunt si unguri mai destupati, dar o majoritate solida este la nivel de Vadim Tudor in zilele bune.

   Reply
 18. emil

  Maghiarii își ia maghiarii și atât. Problema e ce se întâmplă cu românii din Transilvania, ce s-a întâmplat cu cei din Serbia, Ungaria, Ucraina, Bulgaria,Polonia, etc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *