”Praful radioactiv provenit de la proiectile cu uraniu sărăcit din Ucraina a ajuns până în Anglia”, a declarat, recent, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, preluat pe mai multe canale media. Într-o primă variantă, ”norul radioactiv” ar fi afectat, în urmă cu jumătate de an, țări din Europa de Est (în principal Polonia, dar și România), după explozia unui depozit cu astfel de bombe, în Ucraina. În România, pe canalele senatoarei Diana Șoșoacă și ale susținătorilor ei, povestea din primăvară a ”norului radioactiv” a fost reluată și după ce măsurătorile au infirmat-o, după care, ca într-un carusel, aceasta s-a întors în presa rusă prin citarea Dianei Șoșoacă.
Ce spun rușii
Amenințările la adresa securității radiologice asociate cu utilizarea obuzelor cu uraniu sărăcit de către trupele ucrainene au crescut semnificativ. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev a declarat acest lucru în cadrul unei reuniuni privind securitatea națională desfășurată la Voronej, scrie rg.ru.
Potrivit acestuia, Moscova a avertizat în repetate rânduri cu privire la consecințele dezastruoase ale livrărilor de obuze cu uraniu sărăcit de către Occident către Ucraina. ”Ca urmare a distrugerii depozitelor cu obuze cu uraniu sărăcit, furnizate de anglo-saxoni, pentru a preveni utilizarea lor împotriva Rusiei, europenii înregistrează de câteva luni o creștere a radiațiilor în țările lor. În noiembrie, Comitetul European pentru Riscuri de Radiații a constatat o creștere a numărului de particule de uraniu în aer în sud-estul Angliei ca urmare a deplasării maselor de aer dinspre vestul Ucrainei”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.
În opinia sa, aceasta este o indicație elocventă a faptului că elitele politice din țările occidentale care furnizează arme regimului ucrainean sunt complet nepăsătoare față de siguranța și sănătatea propriei populații.
În realitate
Patrușev a reîncălzit mitul (infirmat de măsurători) din primăvară, în contextul apariției unui articol în ediția engleză a publicației rusești Sputnik, “Fallout from catastrophic depleted uranium explosion in Ukraine reaches England“, semnat de Christopher Busby, un om de știință controversat, membru al unor comisii înființate în Marea Britanie (față de ale cărei raport s-a poziționat în minoritate) și autor al unor cărți și studii legate de radiațiile ionizante, ale căror rezultate au fost criticate dur de comunitatea științifică internațională atât în ceea ce privește conținutul, cât și faptul că a evitat evaluările colegiale înainte de publicare.
În articolul din noiembrie, Busby reia acuzațiile pe care le-a făcut în primăvară (tot în Sputnik), legate de norul radioactiv și contaminarea, la nivel european, în urma exploziei depozitului cu muniție cu uraniu îmbogățit de la Hmelnițki (Ucraina) și susține că faptul că acele afirmații au fost demistificate arată cât de controlat e internetul în zilele noastre: ”Articolul a stârnit o controversă considerabilă pe internet, iar un număr mare de autoproclamați verificatori de fapte și “experți” au intervenit și au spus că concluziile mele erau absurde. Acest lucru arată cât de controlat este internetul în zilele noastre. Articolul meu a fost declarat un “fals rusesc””.
The Insider a demontant, însă, și noile afirmații ale lui Busby, arătând că datele și graficele pe care chiar el le-a prezentat nu dovedesc vreo legătură de cauzalitate cu explozia de la Hmelnițki. Astfel, datele invocate arătau o creștere a radiațiilor în jurul unui centru de cercetare de la Aldermaston (Berkshire, Marea Britanie), în lunile mai și iunie, dar o scădere (nu o creștere cum pretinde Busby) în lunile următoare măsurate. Asta în condițiile în care în zile care au urmat exploziei din Ucraina, vântul a fost predominant din nord în Aldermaston, în timp ce Hmelnițki se află la sud-est. Coroborarea celor două fapte – o creștere a nivelului de radiații măsurate în Aldermaston într-un moment în care vântul bătea dintr-o direcție diferită, și o scăderea a nivelului, când, teoretic, ar fi putut ajunge vreun ”nor” din Ucraina, arată că, cel mai probabil, creșterea înregistrată în zonă are o altă cauză (inclusiv un posibil incident la centrul din Aldermaston). Cu atât mai mult cu cât aceste creșteri temporare n-au fost înregistrate și în alte zone/state europene de pe traseul pe care l-ar fi putut avea ”norul radioactiv” din Ucraina în Marea Britanie.
Dincolo de controversele științifice în care a fost implicat, Christopher Busby a susținut teorii ale conspirații favorabile Rusiei, cum sunt afirmațiile potrivit cărora autoritățile britanice și americane se află în spatele otrăvirii lui Serghei și Iulia Skripal în Salisbury (cu scopul de a arunca o ”umbră negativă” asupra Rusiei și a lui Putin), dar și teorii ale conspirației legate dezastrul de la Fukushima.
***
Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.