Cristian Ghingheș

Cine sunt consilierii noilor europarlamentari instalați la Bruxelles și Strasbourg

Spune-mi cu cine lucrezi ca să îți spun cum va arăta mandatul tău! Cam de la ideea asta am plecat când ne-am gândit să analizăm componența cabinetelor noilor europarlamentari instalați la Bruxelles și Strasbourg în urma alegerilor pentru Parlamentul European din 26 mai 2019.

Vor sta (încă – unii dintre ei) 5 ani în Parlamentul European, iar salariul net se apropie de 7.000 de euro pe lună. Pentru a-și desfășura activitatea politică, aceștia își pot alege propria echipă de lucru, plătită din bugetul Parlamentului European cu aproximativ 25.000 de euro pe lună. Pot avea maxim 3 asistenți acreditați la Bruxelles, Luxemburg sau/și Strasbourg, dar și asistenți locali. Cel mult 75% din bani se pot duce pe asistenții locali din țara de proveniență, aceștia putând fi plătiți prin firme pe care mai jos le veți găsi în cazul unor europarlamentari sub denumirea de agent de plată.

De departe cel mai interesant lucru pe care l-am observat este cum aproape toți europarlamentarii de la PNL, PMP și UDMR (toți parte a grupului PPE) au un numitor comun în persoana lui Răzvan Hoinaru, asistent europarlamentar pentru toți cei 14 membri români ai grupului Popularilor Europeni. O eminență cenușie pe care nu puteam să nu o menționez.

Apoi, vedem tot felul de preluări partinice dar mai ales transpartinice ce merită știute:

 • Rodica Nazari a lucrat pentru europarlamentarul Doru Claudian Frunzulică de la PSD, iar acum a fost angajată de liberalul Gheorghe Falcă;
 • Cristian Ghinea (USR) folosește ca agent de plată o firmă, SC Expert Solutions Company SRL, pe care anterior am regăsit-o contractată de doi europarlamentari PSD, Andi Cristea și Victor Boștinaru. În plus, a angajat la cabinet un fost candidat ProDemo la alegerile europarlamentare care pe deasupra a fost asistent al europarlamentarului Cătălin Ivan, Cosmin Daniel Cărbunaru;
 • Corina Crețu și Mihai Tudose duc mai departe aranjamentele economice și de resurse umane anterioare ale Dacianei Sârbu, inclusiv contractele cu firma EXFIN 2000 ca agent de plată, înființată în 2000 de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, care nu se numără însă printre asociați. În prezent, unul dintre cei doi asociați și administratori ai firmei este Alexandra Herțanu – sora lui Victor Ponta, conform Press One;
 • Tânăra Cătălina Ștefănescu (PSD) a fost preluată de către noul europarlamentar Terheș de la cabinetul lui Andi Cristea;
 • Dragoș Tudorache (PLUS) a angajat o fostă asistentă a social-democratului Sorin Moisă;

Rareș Bogdan și Carmen Avram au fiecare în echipa câte un om din fosta echipă editorială cu care au realizat emisiunile de la Realitatea TV, respectiv Antena 3. Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru au transferat cam jumătate dintre fondatorii Europuls în cabinetele lor europarlamentare.

După mine, cea mai mare dovadă de ipocrizie a demonstrat-o Ramona Strugariu (Plus), care inițial chiar mi-a făcut o impresie foarte bună anunțând că va publica toate cheltuielile, deplasările și întâlnirile cu lobbiști. Foarte frumos, dar nu putem trece cu vederea cum a mimat un concurs public de CV-uri pentru cabinetul său de europarlamentar, angajând în cele din urmă doi dintre colegii cu care a lucrat în cabinetul Monicăi Macovei și o doamnă preluată de la fostul europarlamentar Cristian Preda (PMP, trecut la Plus în ajunul alegerilor).

Ca fapt divers, un europarlamentar se pare că nu are nevoie de consilieri. Acela este Dragoș Benea (PSD), fost senator băcăuan. Totuși, una dintre apropiatele sale din PSD Bacău a fost angajată la cabinetul colegului său de bancă, Tudor Ciuhodaru. Probabil urmează să vedem pe cine angajează Dragoș Benea pentru Ciuhodaru.

Componența cabinetelor europarlamentarilor români din mandatul 2019-2024 (în ordine alfabetică)

Clotilde Armand (USR): Catrinel Trofin, fost candidat al USR la alegerile parlamentare din 2016 (locul 5 pe listă), pe care o regăsim drept „specialist PR” în câteva dintre comunicatele lui Clotilde Armand. De asemenea, din declarația de avere din 2016 aflăm că lucra ca jurnalist la EuroNews.

Carmen Avram (PSD): Sabin Ciornea, fostul său coleg reporter cu care a realizat emisiunea „În Premieră”, respectiv Umberto Gambini, consilier cu multă experiență în cadrul Parlamentului European, lucrând anterior pentru Ramon Tremosa (grupul ALDE) și pentru Marco Panella (fostul președinte al Partidului Radial Transnational din Italia). De notat este că Tremosa s-a ocupat de relația cu China și Israel.

Traian Băsescu (PMP): Răzvan Hoinaru, fost consilier al europarlamentarilor Oanei Antonescu și Theodor Stolojan (PDL), respectiv asistent parlamentar pentru delegația română a PPE. Activ în comunitatea de români din Bruxelles, acesta a candidat în 2018 din partea partidelor Centre Democrat Humaniste + Christian Democrats & Vlaanders pentru a ocupa un loc de consilier local în Bruxelles.

Dragoș Benea (PSD): singurul europarlamentar fără consilieri angajați în prezent.

Vasile Blaga (PNL): Carmiola Ionescu (fost consilier al europarlamentarului Traian Ungureanu), Alexandru Cosmin Nițu (am găsit un Cosmin Nițu la USR în 2017 și la PLUS în 2018 – o fi același?), plus același Răzvan Hoinaru de la cabinetul lui Traian Băsescu (tare, nu?).

Rareș Bogdan (PNL): Călina Berceanu (fostul editor al emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV), Monica Oprincescu (fost consilier al europarlamentarului Traian Ungureanu), Elisabeta Covaci (consilier parlamentar pentru Cristian Bușoi), plus același Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu și Vasile Blaga.

Vlad Botoș (USR): Dorin Dan Lazea, consilier la grupul parlamentar al USR, profesor la Facultatea de Științe Politice, dar și membru al Consiliului de Administrație al TVR din partea USR.

Daniel Buda (PNL): Laurențiu Gavra (păstrat din fosta legislatură), Andreea Voicu (fost consilier al liderului de grup PNL din Camera Deputaților), plus același Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga și Rareș Bogdan.

Cristian Bușoi (PNL): Ciprian Bogdan (fostul manager al Spitalului Județean din Timișoara și fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe vremea când era condusă de… Cristian Bușoi), plus Elisabeta Covaci (consilier și pentru Rareș Bogdan) și Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan și Daniel Buda.

Dacian Cioloș (PLUS): Cristina Stănculescu, cea care a fondat Europuls alături de Alin Mituță (director de cabinet al lui Cioloș pe vremea când era premier) și alți 5 experți.

Tudor Ciuhodaru (PSD): Raluca Dinu, vicepreședinte PSD Bacău, consilier local PSD la Bacău și director medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, apropiată a europarlamentarului Dragoș Benea.

Corina Crețu (Pro România): Aida Bajanaru (fost director adjunct la Direcția de Afaceri Interne din cadrul Camerei Deputaților și fost agent SPP desemnat pe lângă Adrian Năstase), Alexandrina Robu (fina Corinei Crețu, expert în politică energetică, aleasă aleasă președinte al Comisiei pentru Femeile Antreprenoare din cadrul Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători – JEUNE), Răzvan Marius Moșteanu (fostul asistent personal al Dacianei Sârbu, condamnat la 2 ani si sase luni de închisoare pentru lipsirea de libertate și vătămarea corporală a patru soldați NATO aflați la București). Pe site-ul Parlamentului European a fost raportat drept „Razuan Marius Moșteanu” – probabil pentru ca publicul să nu afle cine este cu adevărat noul asistent local al fostului comisar Crețu. De asemenea, în dreptul Corinei Crețu apare și o firmă la capitolul „agent de plată”, EXFIN 2000 SRL, înființată în 2000 de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, care nu se numără însă printre asociați. În prezent, unul dintre cei doi asociați și administratori ai firmei este Alexandra Herțanu – sora lui Victor Ponta, aflăm dintr-o investigație Press One.

Gheorghe Falcă (PNL): Rodica Nazari (fostă consilieră a europarlamentarului PSD Doru Claudian Frunzulică), plus deja obișnuitul Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda și Cristian Bușoi.

Cristian Ghinea (USR): Cosmin Daniel Cărbunaru (fost asistent al europarlamentarului Cătălin Ivan și candidat la alegerile europarlamentare al partidului ProDemo), Dorin Dan Lazea (același de la Vlad Botoș), plus firma SC Expert Solutions Company SRL ca agent de plată, folosită în trecut și de europarlamentarii PSD Victor Boștinaru și Andi Cristea.

Maria Grapini (PSD): Raul Constantin Ciuteanu (fost candidat PUR la parlamentarele din 2016 în jud. Timiș), Daniel Rîșnoveanu (fost director al Bursei de Mărfuri Timișoara și director al AFIR Timiș), Alina Stanciu (fost consilier al asociației Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei, care din stagiară a devenit asistent europarlamentar). De asemenea, regăsim ca agent de plată firma S.Q.M. Accounting SRL din Timișoara.

Mircea Hava (PNL): Daniela Micu (șefa de cabinet a primarului Hava), Nicolaie Moldovan (city-manager suspendat al municipiului Alba Iulia), Andreea Snejana Naidan (preluată de la europarlamentarul Cristian Bușoi), plus Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi și Gheorghe Falcă.

Claudiu Manda (PSD): Carmen Dinu (președinte PSD Belgia)

Marian-Jean Marinescu (PNL): Iolanda Bălădiță (fost consilier al Monicăi Macovei, fost corespondent Radio Europa Liberă și manager al Impact Radio Brăila și Galați), Adalgiza Pascovici (asistent parlamentar și în mandatu anterior), Mihai Pașcu (fost branch manager la Millennium Bank și consilier pe probleme de presă la Ministerul Dezvoltării pe vremea Elenei Udrea), plus deja campionul Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă și Mircea Hava.

Dan Motreanu (PNL): Raluca-Daniela Covercin (asistentă preluată de la eurodeputații Mihai Țurcanu și Cristian Bușoi) și Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava și Marian-Jean Marinescu.

Siegfried Mureșan (PNL): Horia Alexandru Cercel (fost consilier pentru afaceri europene în Ministerul pentru Afaceri Europene și fost asistent europarlamentar al Elenei Băsescu), Reghina Dimitrișina (în perioada 2018-2019 lucrând tot la Parlamentul European, dar în cadrul grupului social-democraților), Elisaveta Braguța (studentă la Facultatea de Istorie @ UniBuc), plus Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava și Dan Motreanu. Acestora li se adaugă Roxana Maria Cioara ca agent de plată.

Dan Nica (PSD): Cornel Daniel Nedelcu (preluat din mandatul anterior, acesta figura în 2013 pe lista consilierilor lui Valeriu Zgoneau ce au primit câte un apartament de la stat de la RAPPS) și Elena Papara (despre care nu am găsit absolut nicio referință).

Dragoș Pîslaru (PLUS): Bogdan Deleanu (fostul director Europuls, membru PLUS), Tana Alexandra Foarfă (actualul director Europuls), Liviu Iolu (fost jurnalist, fost purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș, membru PLUS).

Rovana Plumb (PSD): Simina Laicu (medic cardiolog, a lucrat înainte pentru europarlamentarul PSD Gabriela Zoană, dar și în secretariatul S&D), Weini LI (preluată tot de la Gabriela Zoană, este consultant al International Finance Corporation, s-a ocupat în trecut de delegația PE pentru relațiile cu China) și Anișoara Matei (preluată de la europarlamentarul Andi Cristea).

Nicolae Ștefănuță (USR): Elena Anca Luminița Corneanu (fost șef serviciu în Direcția de Cultură Scrisă și Creație Contemporană din cadrul Ministerul Culturii și Identității Naționale din România, soția lui Dumitru Dobrev, fondator USR și fost candidat al USR pentru Primăria Sectorului 4) și Dorin Dan Lazea (consilier la grupul parlamentar al USR, profesor la Facultatea de Științe Politice, dar și membru al Consiliului de Administrație al TVR din partea USR)

Ramona Strugariu (PLUS): Cristina Arion (preluată de la europarlamentarul Cristian Preda), Horia Lupu (fost asistent europarlamentar al Monicăi Macovei) și Gabriel Virtop (preluat tot de la Monica Macovei).

Cristian Terheș (PSD): Elena Cătălina Ștefănescu, fost deputat PSD de Teleorman în perioada 2012-2016, apropiată în trecut de Liviu Dragnea și Dan Șova, candidând la europarlamentare în mai pe lista PSD.

Eugen Tomac (PMP): Tatiana Istrate (consilier parlamentar PMP), Cristina Negoiescu (ofițer de proiect în cadrul World Vision) și Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu și Siegfried Mureșan.

Dragoș Tudorache (PLUS): Adriana Andreea Filip (preluată de la europarlamentarul Sorin Moisă de la PSD), Alin Cristian Mituță (director de cabinet al lui Cioloș pe vremea când era premier) și Dan Nechita (membru Plus, fost director al Fundației CAESAR, și fost consilier de stat în cancelaria premierului Dacian Cioloș).

Mihai Tudose (Pro România): Susana Dragomir (preluată de la Daciana Sârbu), la fel cum a fost preluată și firma EXFIN 2000 ca agent de plată, înființată în 2000 de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, care nu se numără însă printre asociați. În prezent, unul dintre cei doi asociați și administratori ai firmei este Alexandra Herțanu – sora lui Victor Ponta, aflăm dintr-o investigație Press One.

Adina Vălean (PNL): Răzvan Gheorghe Marc (fost șef la Londra în cadrul Autorității Naționale pentru Turism), Daniel Alexandru Nancu (preluat și el din mandatul anterior), Filip Alexandru Negreanu Arboreanu (asistent europarlamentar de 8 ani), plus Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu, Siegfried Mureșan și Eugen Tomac.

Lorant-Gyorgy Vincze (UDMR): Istvan-Andras Virag (fost consilier în cadrul Ministerului Fondurilor Europene), plus Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu, Siegfried Mureșan, Eugen Tomac și Adina Vălean. Regăsim și o firmă ca agent de plată, Glint Financial din Târgu Mureș.

Iuliu Winkler (UDMR): Tudor Petru Fabian (lucrează din 2015 pentru Iuliu Winkler), Zsuzsanna Pataki (trainee în perioada 2014-2016 la Parlamentul European, în 2017 devenind asistent europarlamentar), Emilia Elena Roatiș (preluată tot din mandatul anterior al lui Iuliu Winkler), plus Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu, Siegfried Mureșan, Eugen Tomac, Adina Vălean și Lorant Vincze.

Văzându-le echipele, ce așteptări aveți de la cei 32 de europarlamentari români în acest mandat 2019-2024?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “Cine sunt consilierii noilor europarlamentari instalați la Bruxelles și Strasbourg

 1. marius

  mizeria de la Bruxelles este cunoscuta in toata Europa, constructia in sine a sistemului birocratic european fiind o catastrofa ce a permis capusarea intregii uniuni de catre neoliberalismul corporatist si o sa duca la destramarea de facto a Uniunii Europene … dar mai bine faceti un articol si eventual o investigatie asupra mizeriei interne si cum sint angajate pilele, rubedeniile, amantele, etc. in toate posturile caldute de pe posturi.gov.ro !!!!!
  pe linga posturile de muncitori calificati si necalificati unde este o penurie grava iar primul venit e primul angajat, restul posturilor din ministere, primarii, unitati militare etc. care sint obligati prin lege sa anunte pe gov.ro posturile scoase la angajare de rubedenii si celelalte categorii de favorizati sint niste facaturi de ultima speta.
  se da o proba scrisa unde amaritii invata bibliografia pe de rost si sint pusi in fata faptului ca unele intrebari cheie nu sint din bibliografie sau ca, concursul nu este grila asa cum e anuntat si multe alte chitibusarii unde majoritatea celor pregatiti reusesc o nota de 6-7 iar un/o favorizat/a reuseste un spectaculos 9-10 astfel incit postul e asigurat inca din proba de scris iar daca se intimpla sa treaca mai multi de proba scrisa sint exterminati de comisia de la interviu unde rubedenia nu scoate nici un cuvint si este felicitata pt angajare iar restul devin bataia de joc a comisiei fiind trecuti prin toata bibliografia plus multe alte testari si dati afara la final dupa ce membri comisiei considera ca s-au distrat destul pe ziua respectiva… daca cineva face contestatie e pus pe un fel de lista neagra si luat la ochi de toti comandantii de la unitatile militare sau sefii de servicii din ministere si primarii
  toate concursurile sint facaturi fara nici o exceptie iar multi „fraieri” care invata pe brinci bibliografia se prind dupa unul, doua, trei concursuri sau chiar si doi-trei ani pina jnteleg potlogaria din jurul angajarilor la stat…

  p.s. daca vine un conflict armat oare ce face „armata profesionista” romana unde personalul civil este clanul rubedeniilor si favorizatilor???!!!! ca la Turtucaia o sa fie, fug toti cu generalul in frunte….
  asa ca ce ne mai obosim cu pitipoancele de la Bruxelles cind in tara sintem in … cacao

  Reply
  • Cristian Ghingheș Post author

   Că niște aleși români angajează diverși piloși de la partid sau apropiați care nu au legătură cu politicile europene nu înseamnă automat că la Bruxelles este mizerie. Hai să ne uităm și la aspectele larg pozitive ale integrării în Uniunea Europeană, plecând în primul rând de la faptul că suntem beneficiari neți ai fondurilor europene: http://www.romaniacurata.ro/romania-beneficiar-net-aderare-uniunea-europeana/

   Reply
   • marius

    probabil aveti un umor negru foarte bine dezvoltat, romanii nu au beneficiat si nu beneficiaza de nici un fond european ca doar posdru si parcurile din cimp nu le bagati la beneficii ci la japca pe bani europeni sau probabil va referiti la bulgari care au reusit totusi sa construiasca un sistem plin de autostrazi in toata tara si un metrou complet in Sofia, toate in mai putin de 14 ani care oricum nu i-a scos din saracie ci din contra i-a afundat si mai rau.
    Oricum fondurile europene nu au scos pe nimeni in europa de est din saracie. Acest fenomen in Europa se accentueaza in proportie geometrica si cuprinde precum cancerul in metastaza inclusiv economiile puternice precum Franta. Toate acestea deoarece mizeria de la Bruxelles promoveaza economia de monopol a intereselor multinationalelor simtita in cele mai nocive forme ale sale in estul si sudul Europei, virf de lance fiind chiar Romania!!!
    Din pacate birocratia politruc-corporatista de la Bruxelles aduce Europa la un prag de instabilitate sociala la fel de grav ca cel premergator celui de al doilea razboi mondial… dar eu zic sa nu ne facem griji pt ca avem o armata profesionista plina de rubedenii si pile!!!

    Reply
   • Berechet Mariana

    Am pus intrebarea : cine e acest Razvan Hoinaru de e atat de solicitat si se bat toti pe el. ? Are relatii personale cu mai marii din PE, din CE….?

    Reply
    • O Fizza

     S-ar parea ca e sheful ofiterilor de legatura cu UE care coordoneaza PROBLEMA.
     Oricum, organizarea UE e transparenta si oricine o poate deslusi fara mari eforturi si doar cei care formeaza APARATUL ue nu sunt trecatori pe acolo!
     (aparatnicii UE nu sunt EXPERTI, ci angajati pe niste criterii, care pot fi numiti si nomenclaturisti)

     Reply
    • Parlamentu filamentu

     Eu îl stiu pe Razvan si pot sa va spun doua lucruri: ca e angajat temporar la toti astia fiindca sînt noi si el are experienta prin parlament, asa ca acuma le pune pe roate activitatea (o sa râdeti dar multi din marii experti europeni pe care i-a votat lumea cu doua mâini habar nu au cu ce se manânca de fapt treaba), si mai ales e platit la comun, adica fiecare din bosii aia da câte putin. Per total ia mai putin decât multi altii veniti pe linie de partid sa care cafele (ma uit aicea spre membrii plus angajati cu hurta).

     Despre fantezii cu ofiteri etc… io din ce am vazut prin schemele astea aia care chiar sunt ofitzeri de aia NU au zece stapâni sa îi frece la cap, au unul si ala de paie, ca sa aiba timp sa se ocupe de chestii.

     Reply
 2. ana

  nu toti cei enumerati sunt pilosi. autorul pur si simplu a luat toate numele gasite si le-a pus in aceeasi oala. e normal sa iei oameni cu care ai mai lucrat sau oameni cu experienta in institutiile europene, mai ales cand esti nou in PE si ai nevoie de ceva vreme pentru a intelege cum functioneaza lucrurile.

  Reply
 3. andreescul

  Ce anume e ipocrit în faptul că, după un concurs, cineva angajaza „în cele din urmă doi dintre colegii cu care a lucrat în cabinetul Monicăi Macovei și o doamnă preluată de la fostul europarlamentar Cristian Preda”?

  Reply
  • ever

   Ma indoiesc de vreun concurs VREODATA pentru ceva acolo!
   Pare a fi o gahca tip retzea, de piloshi, o haita de fii si fiice de foshti care paraziteaza UE.
   (oricum, nimeni nu trimite la Bruxelles politicieni de tot, de frunte!
   …trebuie sa fie TOTUSI cativa mai dezghetati, mai inteligenti, care pentru diverse avantaje initieaza marea Gashca in Parazitarea UE – desigur, DIPLOMATIA ceausista a procreat destul ca sa ajunga pentru toti oriunde si oricum in numele ROMANIEI.

   Reply
   • andreescul

    Si toate aceste informatii reies din articolul dlui Ghinghes?

    Mie, mai curand, mi se pare ca o buna parte dintre cei angajati sunt persoane care, indiferent de cum au ajuns odata la Bxl, au devenit insideri cu relatii si informatii pretioase pentru cei noi instalati; iar o alta parte sunt colaboratori (unii, experti in sensul larg al termenului) adusi din tara in Belgia. In fine, li se adauga, probabil, un numar de pilosi rasplatiti pentru cine stie ce.

    Personal, si pana la proba contrarie, nu vad nimic surprinzator sau radical aici. Cred ca asa e mai peste tot in lume, nu doar in Romania.

    Reply
  • parlamentu filamentu

   Ipocrizia consta în faptul ca persoana care si-a angajat obligatiile si pretenii era una din cele care se batea cel mai abitir cu caramida în piept înainte de alegeri despre cum s-a terminat cu pilele, nepotismu, chestii de astea.

   Reply
 4. CMC

  Tot mai scarbit de modelul Bruxellez care se vrea implementat in Europa.
  Parca acolo au ajuns sa sa fie doar niste sisteme transnationale de trafic de influenta, musamalizari si discriminari intre state, aranjamente si sekuristi din est si din vest.

  Reply
 5. LevSt.

  inca cu multi ani in urma , imi exprimam mirare ca toate binecuvantarile au fost harazite la cateva clanuri din Romania, inclusiv intelepciunea si patriotismul necesare reprezentarii tarii la Brx., ponta pm, sotia lui, europarlamentar, crin adormitul mare mahar, inclusiv pres-edinte de tara cu spatamana, sotia lui, europarlamentar, basescu pres-edinte, fi’-sa, europarlamentar, si tot asa „inainte”, inalti judecatori cu copiii tot prin europarlament, fosti generali de securitate comunista, cu copii si gineri , in functii colosal de importante, etc…Romania este un sistem fanariot, fara nicio indoiala, grozavia este ca acest sistem a penetrat(inca nu total) sistemul european, insasi numarul europarlamentarilor spune acest lucru, aceasta structura, nu ar trebui sa aiba mai mult de 300 membri, iar salariile lor( probabil nici pe departe egale cu restul beneficiilor) ar trebui sa fie pe la 1/2 din cele actuale, practic sistemul birocratic de la Brx., consuma fonduri URIASE(***), lunar bani cu care s-ar putea -realmente- realiza o nivelare economica europeana, in 3-4 ani…(*** cel mai sumar calcul arata ca acest gigantic mecanism si intreprindere birocratica, consuma lunar, cam 200 MILIOANE EURO- pe putin- cea ce inseamna un miliard, minim/an, miliard + cu care intr-o singura luna, o tara poate fi adusa la un nivel de bun(daca nu f. bun sau excelent) daca se investesc conform cu un plan bine lucrat- se prefera insa datul cu tzaraita, si pe diverse sectoare si filiere, tocmai pentru a permite „autoritatilor”-mafiilor- locale/ nationale, sa faca tot soiul de miscari prin care dijmuiesc respectivii bani, probabil ca mai-marii UE (macar partidele lor) , au si ei o parte din acest jaf european)…

  Reply
  • LevSt.

   P.S.-tocmai si pentru aceasta, Romania are urgenta nevoie de asigurarea unei stabilitati politice si economice solide, adica o alianta imbatabila cu Anglia, prin intoarcere la Monarhie cu aport Englez, la varf, circumstanta in care- cu Brexit sau fara Brexit- Romania va avea imense avantaje, inclusiv accesul pe pietele de munca si desfacere, cele mai bogate din lume(UK, USA, Canada, Australia, etc.)iar in caz de dizolvare a UE ( prin implozie, cel mai credibil) Romania nu ar suferi nici cel mai mic shoc, altfel( in asa situatie) Romania realmente va fi faramitzata si poate chiar disparea de pe harta…)

   Reply
 6. Mihai

  Interesant articol. Totusi ar fi fost necesar un articol despre europarlamentari. Ce cauta acolo asa zisul doctor Ciohodaru care sfatuia lumea acum cativa ani sa nu se vaccineze, fiindca a citit pe internet ca vaccinurile sunt periculoase. sau Maria Grapini care nu stie limba romana nici cat un absolvent de clasa a 5-a.

  Reply
 7. Cinicul

  O imagine face mai mult decat 1000 de cuvinte. Ilustratia grafica a articolului spune ceva mai mult decat este dispus sa spuna in cuvinte autorul.

  Reply
 8. Hans Hedrich

  Ar fi corect sa treceti diacriticee si la numele eurodeputatilor maaghiari, la fel ca si la romani!
  NU de alta, dar daca tots untem „europeni”…

  Reply
 9. Nelu Stiuca

  ASTA-I DOVADA CA natiunea romana se va autodesfiinta , DEOARECE avem nu numai PILOTII ORBI ci si ROMANII MUTI , SURZI si POMANAGII sau POMANAGII………

  Reply
 10. Dana

  Bataie de joc !
  1) Zsuzsanna PATAKI care este artist plastic (http://zsuzsannapataki.com/). Ce contributie poate aduce educatia dnei Pataki la activitatea din Parlamentul European ?
  2) Adriana Andreea FILIP, angajata in calitatea de asistent acreditat al europarlamentarului Dragos Tudorache (USR), preluată de la europarlamentarul Sorin Moisă de la PSD este formator (Guru) in Tetha Healing/ thnici de meditatie, ea fiind absolventa de Psihologie (din Timisoara).Intrebarea este il consiliaza pe dl Tudorache in tehnici de meditatie ? Dna Filip a studia Pshihologia, nu stiinte politice, nu relatii internationale, nu afaceri europene, nu stiinte economice. Nimic !
  3) Adriana Roxana Andronic (sora patronului “Evenimentului Zilei”) este asistenta la Grupul parlamentar al Partidului Popular European.
  Iata de ce oameni ca mine, cu 25 de ani vechime in Relatii internationale si multiple specializari obtinute in strainatate, nu reusesc sa obtina un post de asistent nici macar la cabinetele din Romania ale europarlamentarilor !
  Toti sunt o apa si un pamant !

  Conform site-ului europarl.europa.eu : Aranjamente de personal
  Membrii Parlamentului European sunt liberi să își aleagă proprii asistenți în cadrul unui buget stabilit de Parlament. Termenii și condițiile relevante sunt prevăzuți în capitolul 5 din Măsurile de punere în aplicare a statutului pentru membri.
  În 2019, suma maximă disponibilă este de 24 943 EUR pe europarlamentar. Deputații nu primesc acești bani: sunt plătiți parțial ca salariu asistenților care îndeplinesc cerințele și au un contract valabil și parțial autorităților de impozitare pe venit.
  Există mai multe categorii de asistenți.
  Asistenții acreditați care lucrează la Bruxelles, Luxemburg sau Strasbourg sunt angajați direct de Parlament. Deputații pot recruta trei asistenți acreditați sau, în anumite circumstanțe, patru. Cel puțin 25% din indemnizația de asistență parlamentară este alocată asistenților acreditați.
  Asistenții locali ajută deputații din statul membru în care au fost aleși. Contractele pentru acei asistenți sunt gestionate de agenți plătitori aprobați care garantează respectarea normelor de securitate socială și fiscale. Asistenții locali pot avea fie un contract de muncă, fie un contract de prestator de servicii.
  Cheltuielile totale pentru asistenții locali și cursanții nu pot depăși 75% din indemnizația de asistență parlamentară. Cu toate acestea, cheltuielile cu furnizorii de servicii nu pot depăși 25% din indemnizație.

  Mai multe informații despre plata pot fi găsite aici – salariul maxim pentru un asistent local : RO-Romania
  2.978 € !!!!

  Mai mulți europarlamentari pot forma o grupare pentru a recruta unul sau mai mulți asistenți acreditați sau locali. Atunci decid între ei cum să împartă costurile.

  Deputații nu pot să angajeze rude apropiate ca asistenți. Asistenții lor nu trebuie să se angajeze în activități externe care ar putea duce la un conflict de interese.

  Numele sau denumirile corporative ale tuturor asistenților sunt publicate pe site-ul web al Parlamentului pe durata contractului lor, cu excepția cazului în care obțin o derogare din motive justificate în mod corespunzător de protecție a siguranței lor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *