Mihai Goțiu

Decizie istorică în lupta pentru protecția mediului din România. Ce aduce nou hotărârea Curții de Apel Cluj prin care a fost anulat avizul de mediu pentru mega-proiectul de la Rovina

„Decizia judecătorilor nu este doar o victorie pentru Rovina, ci un semnal clar că drepturile comunităților locale și protecția mediului sunt prioritare. Hotărârea instanței marchează un moment crucial în lupta pentru protecția mediului din România,” a declarat Roxana Pencea Brădățan, din partea Asociației Declic, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina. Instanța a reținut că era obligatorie o consultare transfrontalieră și din perspectiva schimbărilor climatice, nefiind consultate, în fapt, nici măcar comunitățile locale.

Fără avizul de mediu, Samax SRL, subsidiara din România a companiei canadiene Euro Sun Mining nu are cum să pornească mega-proiectul de exploatare a aurului și cuprului, care ar fi lăsat în urmă două cratere uriașe în Apuseni, dar și un iaz cu milioane de tone de substanțe toxice.

Decizia vine după ce miniștrii Mediului din ultimii ani au ignorat apelurile civice prin care s-a solicitat ca un proiect de un asemenea anvergură să fie evaluat și avizat de o autoritatea centrală, nu de o agenție județeană, aspect despre care România Curată a scris deja, aici:

VICTORIE uriașă în Justiție, pentru localnicii, apele și pădurile din Apuseni. Avizul de mediu al unui proiect distructiv mai mare decât cel de la Roșia Montană, anulat definitiv!

În spatele acestei victorii se află o mobilizare intensă a localnicilor și a organizațiilor ne-guvernamentale, care au evidențiat probleme grave în evaluarea impactului de mediu al proiectului. Practic, acesta este al treilea proiect, după cele de la Roșia Montană și Certej care nu au reușit să obțină nici avize și autorizații legale, nici licența socială – mai exact susținerea reală a comunităților, în ciuda declarațiilor publicitare ale companiilor și ale autorităților.

Proiectul, care prevedea exploatarea aurului și cuprului într-o zonă vastă din județul Hunedoara, a stârnit îngrijorări serioase legate de impactul său de mediu și social. Decizia Curții de Apel Cluj reprezintă o recunoaștere a eforturilor constante ale Asociației Declic și Asociației Ecou Rovina Bucureșci, care au susținut că avizul de mediu a fost emis fără o evaluare adecvată a impactului transfrontalier și fără consultări adecvate cu comunitățile locale și statele vecine, se arată în comunicatul de presă al activiștilor.

„Prin Decizia Curții de Apel Cluj din data de 25.04.2024 a fost menținută sentința pronunțată de Tribunalul Cluj prin care a fost anulat avizul de mediu nr. 7 pentru lipsa parcurgerii procedurii transfrontaliere în etapa de evaluare strategică de mediu (SEA). Aceasta este o decizie de referință întrucât s-a reținut (printre altele) că era obligatorie demararea procedurii de consultare transfrontalieră și din perspectiva schimbărilor climatice. Salutăm hotărârea Curții de Apel Cluj și așteptăm cu interes motivarea”, a declarat Roxana Mândruțiu, avocat partener la Revnic, Cristian și asociații, firma care a reprezentat Asociația Declic în instanță.

Criticile aduse de avocații Declic au vizat și lipsa de experiență a companiei canadiene Euro Sun Mining în gestionarea responsabilă a deșeurilor toxice, în condițiile în care acesta este primul proiect al firmei. Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Citește pe România Curată:

VICTORII majore, în Senat, pentru pădurile României! Astăzi s-a votat. Ce am câștigat și pentru ce mai luptăm

ULTIMĂ ORĂ: Compania care ne-a dat în judecată pentru Roșia Montană a câștigat alte milioane de dolari, pe baza deciziilor recente ale Guvernului Ciolacu. Nu pentru plata datoriilor către România, ci pentru contestarea lor!

Pentru că Guvernul Ciolacu ”se mai gândește”, societatea civilă a deschis proces împotriva prelungirii licenței de exploatare de la Roșia Montană


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *