Lucian Davidescu

Ce faci când ți se îmbolnăvesc și mor oamenii în spitale? Dai vina pe popor!

Graficul zilei, monument de prostovăneală, slugărnicie și masochism:

Cică: „Până aici am făcut ce au zis ei <- 15 mai -> De aici am făcut ce am vrut noi”

Păi zău, ce s-a întâmplat la 15 mai?

1. N-a mai fost obligatorie „declarația pe propria răspundere”

2. A devenit obligatorie masca.

Înainte, mască nu purta aproape nimeni, mai ales că… „Avertisment de la OMS: Măștile fabricate manual și cele din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva coronavirusului”

După logica creață a graficului, ar trebui să tragem concluzia că masca e de vină pentru creșterea numărului de cazuri. Tot ilogică, dar nu chiar ca aia că „de aici am făcut ce am vrut noi”.

Bun, suntem în plin triumf al comunicării politice de criză, studiată savant și aplicată minuțios. Până acum unu-două-trei decenii, când venea câte o criză complicată, politicianul care era prins la putere știa că oricum ar da-o tot prost pică și zicea mersi dacă nu ieșea de tot din istorie. Până când s-au prins că există și o cale de ieșire: „voi sunteți de vină, nu eu! recunoașteți, nemernicilor!”

Vină pentru ce?

În 15 mai s-a mai întâmplat un lucru important pentru evoluția infecțiilor, dar deloc băgat în seamă de „știrile oficiale”. Odată cu terminarea stării de urgență, au început să fie primiți înapoi pacienții cu boli mai puțini grave, până atunci ținuți sau trimiși acasă.

De ce contează asta?

De la început (din percepția mai degrabă anecdotică, pentru că statistici n-au fost niciodată) focarele au fost spitalele și alte centre de îngrijire ale persoanelor vulnerabile. Nu doar la noi, cam peste tot, dar parcă noi reușeam să fim cumva peste. Când oameni cu cazuri nu foarte grave, sau uneori chiar și grave, de orice altceva au fost trimiși acasă, asta sigur că le-a fost de folos ca să scape barem de coronavirus și e poate singura dintre măsuri care chiar a limitat pandemia. Desigur, n-o să recunoască nimeni, pentru că e tragic; o să spună că declarația pe propria răspundere și zbieratul noaptea în megafoane poartă meritul.

Putem să râdem de ei, nici o supărare, cât timp ne ducem după fentă și nu ne uităm unde e buba: în spi-ta-le!

După 15 mai, oamenii fără covid au început să fie primiți iar în spitale. Și… ce să vezi! Cazurile au început iar să crească.

Nici acum nu există o statistică defalcată a cazurilor de covid: câți au luat virusul în spital, câți în altă parte? Or fi mai mult de jumătate cei care l-au luat din spital, așa cum părea la început?

Câte **dintre decese** au fost ale persoanelor care au luat virusul din spital? Două treimi? Trei sferturi? Mai multe?
Când vom avea aceste cifre, dacă le vom avea vreodată, vom vedea probabil și unde este problema. Este la cei care trebuia să aibă grijă ca nici urmă de virus să nu ajungă printre persoanele vulnerabile: în spitale, instituții de ocrotire, cămine de bătrâni!

Serios, în Vestul Europei numărul de cazuri a tot scăzut până spre dispariție. Să înțelegem că acolo chiar „toți fac ce li se zice” numai noi nu? Păi măcar pentru că sunt câteva milioane tot români de-ai noștri nu prea are sens.

Sau poate au învățat din propria experiență despre cum să-și izoleze spitalele, să facă proceduri și mecanisme de triaj adecvate, ca să-i apere pe cei vulnerabili și să nu mai fie nevoie să dea vina pe toți ceilalți?

Lectură suplimentară: O dovadă că problema e în spitale, nu pe stradă


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Ce faci când ți se îmbolnăvesc și mor oamenii în spitale? Dai vina pe popor!

 1. AlinaMP

  Foarte bun text. Ministrul Sanatatii nu stie sa spuna cate cazuri pozitive sunt depistate prin anchete epidemiologice si cate altfel (teste la cerere), desi e elementar, fara asta nu poti avea o politica de depistare care e esentiala. Testele la cerere pentru cine pleaca in vacanta or juca un rol, dar daca nu stim? Ce omeni incompetenti, s-ar ai putea inca organiza la 1.1 rata de reproducere dar nu fac decat sa dea vina pe altii, nu sa se organizeze.

  Reply
 2. Dumitru

  Foarte interesant articol. Primul care propune o teorie demna de numele asta pentru cresterea rapida a cazurilor. Ar mai fi si persistenta familiilor extinse (in Germania tinerii locuiesc mai putin cu parintii). Iar eu as mai propune si un al treilea factor – nerespectul regulilor elementare de izolare de catre persoanele cu autoritate si (de la prim ministru in jos pana la politai, si incluzandu-i pe interlopii care au autoritate de facto).

  Reply
 3. Catalin

  Domnule Davidescu, exista o carte scrisa de un profesor din Franta referitoare la ce s-a intamplat pe la ei (Christian Perrone): Y a-t-il une erreur qu’ils n’ont pas commise ?: Covid-19 : l’union sacrée de l’incompétence et l’arrogance. E valabila si pentru noi. Cateva observatii:

  1. Cifrele avansate de autoritati au cam atata valoare cat au si raportarile din spatele lor. Degeaba se plange dl. Arafat de necredinciosii si infidelii care nu ii asculta spusele, dupa ce timp de 3 luni furnizezi date gresite/false/incomplete nivelul de incredere este destul de scazut si este destul de evident in acest moment ca GCS si „Comandantul actiunii(wth!!!)” nu au nici competenta si probabil nici buna credinta necesara pentru raportari intr-un mod profesionist.

  2. Daca stiti cumva componenta comitetului de suport tehnico-stiintific cu care lucreaza astia de la gsc impartasiti-o cu noi. Ei ar trebui sa furnizeze(teoretic) expertiza de care au nevoie militienii din gsc.

  3. Probabil ati remarcat deja ca, de mai bine de o luna(coincidenta sau nu dar cam pe acelasi model ca in US) se pune accentul pe numarul de cazuri noi si mult mai putin pe decese. Nu stiu exact motivul dar ar fi interesant de stiut daca nu cumva are vreo legatura cu lipsa autopsiilor si certificatele constatatoare.

  4. Cresterea exploziva a numarului de cazuri din ultimele saptamani nu cred ca are legatura cu deschiderea spitalelor(care lucreaza si acum in regim de avarie) ci mai degraba cu testarea la marii angajatori si la personalul bugetar(mai degraba abligatoriu in spitale din ce am auzit). Oricum, neexistand date credibile nu se poate face vreo legatura intre deschiderea spitalelor si cresterea numarului de cazuri.

  5. Dupa cum bine a subliniat AMP, testarea la cerere ar putea oferi date mai interesante. Asta daca cineva ar face efortul de a diferentia intre:
  – cei care pleaca in concediu
  – cei care vin sa se testeze fara a invoca un motiv administrativ (acest subgrup reprezinta un indicator destul de fidel al evolutiei unei epidemii); e destul de clar ca nu vom avea datele legate de acest subgrup fiindca asta ar arunca in aer toate eforturile de „constructie” de pana acum

  Ceea ce avem acum este doar un haos bine intretinut, cu complicitatea mass media(in totalitate), a clasei politice(aproape integral) a unui grup restrans de medici care recita punctaje si vand medicamente pe la televizor(mai mare jena) si a autoritatilor care mentin aceasta stare de panica prin inactiune, incompetenta si prostie.

  Reply
  • Catalin

   Iata si o posibila explicatie/ipoteza de lucru: prezentare la UPU (nu se stie tipul de urgenta medicala, poate fi orice) > testare obligatorie > identificare cazuri covid(nu se stie cati au simptome specifice au nu). In cazul mentionat mai jos este vorba despre pacienti contaminati in exteriorul spitalului, uneori din focare deja cunoscute/identificate dar descoperiti intamplator datorita prezentarii la UPU.

   https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/record-la-a-sfantul-spiridona-13-confirmati-cu-noul-coronavirus-intr-o-singura-zi–259297.html

   „„Am avut cel mai mare număr de pacienţi prezentaţi în urgentă confirmaţi pozitiv. Au fost 13 şi toţi au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, fie direct din UPU sau după o internare de câteva ore în Clinică Medicală. Este dramatică creş­terea din luna iulie. Această apare pe fondul creşt­erii numărului de Urgenţe medicale“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU la „Sf. Spiridon“.

   Între cei 13 pacienţi depistaţi pozitiv ieri, a fost şi o familie întreagă din mediul rural, compusă din cei doi părinţi în vârstă de 80 ani şi fiica acestora de 48 ani.

   De menţionat este că, o parte dintre cele 28 de noi cazuri raportate ieri, fac parte din focarul de la Compania de Tran­sport Public, unde numărul angajaţilor infectaţi a ajuns la 10.

   Aceştia sunt angajaţi din cadrul personalului administrativ. Surse din cadrul anchetei epidemiologice au declarat că focarul de la CTP s-ar putea extinde în zilele următoare, anumiţi angajaţi găsiţi pozitiv intrând în contact cu mai multe persoane atât din cadrul instituţiei, cât şi din comunitate.”

   Reply
 4. Cristi C

  Ca exista si cateva focare in spitale este incontestabil. O simpla cautare pe google l-ar fi putut lamuri pe autor. Si chiar din simpla cautare, ar fi observat ca suma infectatilor in aceste surse nu depaseste cateva sute de persoane. Adica mai putin de jumatate din bilantul unei zile. Sa dai vina pe spitale in acest fel:
  „Câte **dintre decese** au fost ale persoanelor care au luat virusul din spital? Două treimi? Trei sferturi? Mai multe?”
  … este o teorie spectaculoasa, insa nu doar fara nicio dovada, dar impotriva careia exista si dovezile concrete ale datelor publice de pana acum, dar si dovezi ale logicii elementare. Sunt zeci de mii de cadre medicale. Nu pacientii sunt primii care se infecteaza intr-un spital, ci cadrele medicale. Si tot cadrele medicale sunt primele care sunt detectate fiind testate zilnic, spre deosebire de pacienti. Ei bine, daca doua treimi din cele aproape 10000 de cazuri inregistrate dupa 1 iunie ar fi din spital, atunci, pana la aceasta data am fi ramas fara cadre medicale in unitatile spitalicesti. Asta pentru ca in spitalele non-covid, cadrele medicale nu poarta combinezon de protectie ca in cele covid. Nu au de ce, pacientii fiind testati la admitere.

  Reply
  • Lucian Davidescu Post author

   Așa este cum ziceți, dar ceea ce vă scapă este faptul că am precizat că neinternarea și trimiterea acasă a bolnavilor de altceva este poate singura măsură (cinică dar eficace) care a limitat răspândirea. Deci purtătorul nu a mai ajuns la medic, care astfel nu a mai răspândit la restul pacienților, care așa au scăpat. Totuși, atunci când purtătorul chiar a ajuns, s-au iscat focarele pe care le știm. Acum nu se mai dau date, dar în primele săptămâni eram primii în Europa la procentul de cadre medicale infectate din total, unu din zece, deja peste Italia.

   La Gerota, unul singur a infectat peste 50. Clar că proporția nu s-a putut păstra mai departe, că ar fi trebuit să ave 2500 de cazuri pornite doar de acolo, apoi apocalipsa.

   Datele publice, adică ce ziceți că se poate găsi pe google, sunt doar o parte mică în lipsa unor raportări oficiale sistematice, dar chiar și așa… În proporție de 5-10 la 1, atunci când *este* identificată sursa infectării, aceasta este un spital.

   Dar să vă întreb altfel, tot logic dar mai empiric. Să zicem că… nu știu… cineva insistă să se infecteze, fie că e vreun bufon gen Cataramă, fie vreun cercetător erou care vrea să testeze un vaccin pe propria piele… nu contează. Unde ar trebui să se ducă? În metrou fără mască? Noaptea pe străzi fără „declarație”? La cârciumă în centrul vechi? La țară? La mare? La vreun „covid-party” din Londra, Paris, Milano, Frankfurt? Oare chiar nu merge mult mai la sigur dacă pur și simplu se internează în vreun spital oarecare pentru vreo enterocolită oarecare?

   Reply
   • Cristi C

    Va ofer o stire de azi, evident nu ca dovada ci ca un context empiric.

    „„Am solicitat DSP Olt suspendarea activităţii Secţiei de chirurgie generală, cu excepţia gărzilor care să trateze urgenţele majore, ca urmare a pozitivării în ultimele 7 zile a 12 angajaţi ai secţiei. 10 angajaţi sunt asimptomatici şi au fost testaţi ca urmare a contactului direct în ultimele 2 săptămâni cu 4 pacienţi ai Secţiei chirurgie generală, testaţi pozitiv în programul de screening al SJU Slatina, chiar dacă erau asimptomatici. Toţi pacienţii internaţi în prezent pe secţie au fost testaţi negativ pentru COVID-19”, a spus Rotea.”

    Nu cunosc protocolul de admitere la urgente dar mi se pare uman ca daca ai o stare grava si foarte grava, nu vei astepta 10 ore, 24 ore, rezultatul testului pentru a fi admis. Deci pot presupune ca cei patru despre care vorbeste comunicatul de mai sus erau cazuri grave la urgente care au fost internate si operate imediat. Au venit si rezultatele testelor si acestea erau pozitive. Apoi 10 medici au fost testati pozitiv. Din fericire, ceilalti pacienti internati sunt inca negativi.
    Acest caz ne arata mai degraba inversul situatiei, virusul este adus in spital de pacientii in stare de urgenta.

    Reply
    • Lucian Davidescu Post author

     De bună seamă că este adus de câte un pacient! (riguros – de pacienți, vizitatori sau cadre medicale, oarecum proporțional cu ponderea în care sunt prezenți în spital, dar desigur că cei mai mulți sunt pacienții) Cine ar putea să pretindă altceva? Că eu sigur nu!
     Problema pe care o reclam este că spitalul (sau azilul etc.) fiind un loc cu multe persoane vulnerabile, odată ajuns acolo pacientul zero infectează câteva zeci sau sute. De-asta trebuie ca spitalul să aibă fluxuri de triaj care să evite situația asta pe cât posibil, iar pe cei bolnavi de orice altceva să-i țină cât se poate de izolați de nou-intrați. Ce reclam eu este că nu s-au întâmplat lucrurile ăstea și că de aici provine grosul cazurilor noi.
     Iată un exemplu tot empiric: În Suceava a fost cel mai mare focar, la un moment dat un sfert din cazurile din țară erau acolo. Nu s-a spus câți au luat din spital dar ce știm este că au fost peste 100 doar cadre medicale.
     Ai fi zis că la Suceava urmează Apocalipsa, mai ales că pe vremea aia masca nu era obligatorie. Și totuși, după ce a fost trecut spitalul județean sub comandă militară, nu doar că s-a rezolvat problema acolo dar… nici n-au mai fost cine știe ce cazuri în comunicate. Azi în suceava, 26 de cazuri noi – destul de mult sub media pe țară raportat la populație. Deci, odată rezolvată treaba cu spitalul, virusul s-a „cumințit” brusc.

     Reply
 5. marius

  Minune, au disparut infectiile nosocomiale din spitale, covidul a devenit cel mai bun antidot la klebsiela, pioceanic, ecoli, aureus etc.

  Reply
 6. Laur22

  De ce dai vina pe popor ?

  Deoarece potzi.
  Deoarece fiind tartore-ul unui imens aparat de propaganda nu e shi pacat sa-l folosesti pentru atz-i justifica acest esec al incapacitatzii administrative.
  Nu ar fi pacat de bani cheltzuitzi shi de imensul efort depus pentru a aduce campul tactic in media.

  Altminteri autorul comite o mica eroare
  Pe 15 mai nu doar „N-a mai fost obligatorie „declarația pe propria răspundere”
  Ci a inceput munca.
  Lumea cu exceptzia corporatistilor taietori de frunza la caini s-a reintors la munca.
  Iar singurul lucru care a protejat-o pe lumea care se duce la munca ca s afaca bani pentru sine shi pentru altzii au fost niste tifoane sau niste petece de hartie igienica.
  Credetzi voi ca acestea pot sa filtreze virusul la o expunere sustiznuta la acesta 5 zile pe saptamana 10 ore pe zi (8 ore serviciu + 2 ore transportul) ?
  Poate ca voi asha credetzi da realitatea este ca pentru a avea o minim asansa trwbuie sa fie de un anume tip aceste masti shi sa fie dublate de combinezoane cu botoshei shi viziere.

  Cine dintre noi a fost echipat 10 ore pe zi de cand a parasit sigurantza relativa a propriei locuintze shi pana s-a intors in respectiva locuintza asha cum sunt echipatzi doctorii in spitalele COVID pentru a evita complect sansa unei contagiuni ?

  Asha e ca nimeni ?

  Sa exagereze doctorii cu respectivele echipamente ?
  Nu cred.
  Deci cum ai ieshit din casa cum intampini sansa de a te contamina.
  Cu esti mai mult ieshit din casa cu ata tristi sa te contaminezi shi sa contaminezi la randul tau pe altzii.

  Purtatul nastii, doar al mastii deshi ajuta nu e suficient.
  Aparent trebuie mai mult.
  Trebuie sa fii in stare sa ii potzi gasi pe cat mai mutzi dintre cei contaminatzi de un infectat gasit shi pe cat mai multzi dintre cei infectatzi.

  Guvernul Orban din considerent politice nu a vrut sa faca asta.
  De ce din considerente politice ?
  Deoarece prima care a vrut sa faca asta a fost Firea shi Firea fiind PSD-ista ca atare idea ere PSD-ista deci ciumata.

  Ei acuma ciumatzi suntzti voi cu totzii deoare i-atzi tzinut partea lui Orban in acest meci al sau cu Firea.

  Shi deorece testarea este ciumata shi acesti guvernatzi nu pot manipula rezultatele testelor asta nu inseamana ca o sa se lase batutzi de acestea.

  O sa gaseasca ei pe cine sa dea vina pe oricine altcineve decat pe meciul lor cu Firea shi pe faptul ca ei in sinea lor cred ca testarea deorece e sumpa e doar pentru smecheri, fraierii…..

  Guvernatzii nostri sunt aidoma celor din Singapore care au declarat senini ca virusul nu are nici-o sansa deorece ei au testat shio monitorizeaza intrega populatzie adica totzi cetatzenii orashului.
  Shi cu toate asta virsusul s-a raspandit shio tzizti de ce ?
  Pentru ca toatzi cetatzenii nui insemna nici pe deprate „intrega populatzie”.
  Virusul s-a raspandit prin migrant worker cu working visa care nu au fost testatzi ca deh nu erau cetatzeni.
  Abia saptamana viitoare se vor fi terminat d etestat totzi migramt worker shi de se igienizat toate dormitoarele acestora.

  „Second wave strikes
  On Wednesday, Singapore’s Ministry of Health announced that coronavirus cases had climbed to a fresh record daily high of 447, with a majority of cases coming from the migrant worker dormitories. Like Hong Kong, Singapore is in the grip of what experts call a second wave of infections. Initially, many of the new cases originated from returning Singaporeans who’d contracted the coronavirus while traveling overseas, mostly in Europe. Then in the last few weeks, the island nation began to witness a worrying spike in locally transmitted cases.

  „Even if the social distancing is perfect going forward, unlinked cases will go up for some days” as transmissions that happen in recent days are detected, Jon Huang, an epidemiologist at Singapore’s Institute for Clinical Sciences, said in a thread on Twitter on Thursday.”
  https://www.cnet.com/news/singapore-had-the-coronavirus-under-control-now-it-is-locking-down-the-country/
  Articolul din care am citat era din 16 aprilie deci cu datele din 14-15
  Privitzi ce a urmat dupa
  https://cn.bing.com/search?q=singapore+coronavirus+graph&pid=default2017

  Cum au rezolvat-o in cele din urma ?
  TESTAND PE TOATA LUMEA inclusiv pe cei care initzial nu se calificau pentru acesta onoare.

  Pentru virus nu exista oameni de rangul intai shi oameni de rengul doi , pentru el noi suntem in mod egal doar niste medii de cultura shi atat.

  Singura intrebare e cum sa facem sa nu ni-l mai dam de la unii la altzii.
  Shi nu masca nu ajunge.
  Masca ajuta dar nici pe departe nu ajunge.

  Dupa cum nici raca, ura shi ficatzii mancatzi nu rezolva problema.

  Reply
 7. Catalin

  Teoretic ar trebui sa existe pe sieul insp dar nu l-am gasit. Mai era un interviu al prof Popovici care facea niste scenarii plecand de la o valoare de 1,1 la inceputul lui iulie. Cred ca nu au anchete epidemio care sa sustina vreo valoare si de aici si absenta din comunicate. Probabil ca la facultatea de militie nu se preda decat epidemilogia amenzilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *