Mihai Goțiu

O nouă șansă pentru salvarea Parcului IOR. Ce au făcut cetățenii și pe ce se bazează ca să câștige

Oamenii ăștia nu se lasă și de-asta, până la urmă, vor câștiga! Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu, se rată într-un comunicat de presă transmis, astăzi, de către asociația special constituită, anul trecut, pentru salvarea parcului.

În documentația depusă la Tribunalul Municipiului București, Asociația GIC IOR-Titan solicită instanței să constate nulitatea absolută a dispozițiilor emise de Primăria Municipiului București prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla în proprietate publică, și nu în proprietatea privată a primăriei. Maria Cocoru a fost acționată la rândul ei în judecată prin același demers, se arată în comunicatul de presă și pe pagina de Facebook a asociației.

Acțiunea juridică reprezintă o nouă etapă a luptei duse de locuitorii din cartierul Titan și împrejurimi pentru recuperarea acestei zone extinse a parcului IOR, care în ultimii 2 ani a fost afectată grav prin tăieri ilegale de arbori și numeroase incendii de vegetație. Mii de locuitori ai zonei au protestat în repetate rânduri și sub diverse forme împotriva distrugerilor, cerând anularea unei decizii nedrepte care văduvește orașul de un loc important pentru recreere și de o sursă vitală de aer curat, biodiversitate, răcoare, sănătate.

Acțiunea invocă prevederile art. 50 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989, precum și prevederile art. 192–194 din Codul de procedură civilă. Concret, GIC IOR-Titan argumentează că, după 1968, în toată zona – inclusiv pe parcelele retrocedate – a fost amenajat parc, deci terenul avea statut de proprietate publică. Astfel, dispozițiile de retrocedare din 18.05.2005 nu au respectat condițiile legale în vigoare, terenul neaflându-se în proprietatea privată a Municipiului București.

GiC IOR-Titan s-a constituit ca asociație neguvernamentală non-profit pentru a reprezenta în instanță comunitatea locală, să monitorizeze în continuare și să sesizeze autoritățile cu privire la distrugerea spațiilor verzi și a naturii urbane. „Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan este o expresie a comunității, a miilor de oameni care prețuiesc și au multe amintiri neprețuite din parcul nostru drag. În ultimii aproape 60 de ani, multe generații de copii, tineri, părinți și bunici s-au bucurat de aleile parcului, de răcoarea lacului și de zonele de verdeață, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacentă stației de metrou Titan, zonă verde care a fost distrusă sistematic în ultimii ani, după retrocedarea abuzivă din 2005. Demersurile noastre au fost și rămân cu caracter civic, participativ, nepartinic și non-profit, în beneficiul Parcului IOR, pentru protecția proprietății publice și a mediului, a naturii din orașul în care trăim”, spune Cristian Șoimaru, președintele Asociației GIC IOR-Titan.

Pe același subiect:

Asta e scena unei crime de mediu. Cum îi apără de pușcărie, pe făptași, ministrul Mediului și majoritatea parlamentarilor

”Aici a fost o pădure”. ”Nu cedăm!”. Marș și protest în Parcul IOR București, distrus de interesele imobiliare. Reacția ministrului Mediului și a senatorilor (FOTO & VIDEO)

MINUNE. SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA! Amendă record, de 35 de milioane de euro, pentru distrugerea unui spațiu verde!

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *