Emil Stoica

Pana se maturizeaza, Grecia ar trebui sa fie data afara din Uniunea Europeana

De fiecare data cand sunt alegeri in Grecia, euro se depreciaza si exista un sentiment general de neliniste, lucru ce nu este de bun augur pentru celelalte 26 de state din Uniunea Europeana si pentru celelalte membre ale zonei euro.

Cine sa investeasca daca viitorul este incert? Cum sa ai crestere economica daca nu exista investitii?

Pe termen lung, lucrurile pot deveni si mai grave: firmele care stau azi pe munti de lichiditate si decid strategiile de investitii pe urmatorii 5 ani s-ar putea sa ocoleasca Europa din planul lor de investitii. Ceea ce inseamna ca pierderi potentiale si mai mari: chiar daca Europa ar deveni dintr-o data atractiva pentru investitori, s-ar putea sa mai treaca ani buni pana cand investitiile vor fi facute pe motiv ca banii au fost folositi in alta parte.

Nevoia de ajustare structurala in Europa este imensa, in special in Franta si in Europa de sud: forta de munca este inflexibila, datoriile sunt imense, bugetul este in deficit, datoriile necontabilizate pentru pensii sunt de peste 150% din PIB iar opozitia publicului la orice masura de privatizare sau de redimensiore a statului este isterica sau de-a dreptul terorista daca este sa ne uitam la Grecia sau Italia.

Masurile luate pana acum in toate tarile cu probleme au fost in directia corecta, dar, in opinia mea, pasii au fost extrem de timizi. Cum poti sa ai somaj de 25% in Spania si sa ai totusi milioane si milioane de imigranti care isi gasesc totusi locuri de munca, fie in agricultura, fie in constructii, fie la ingrijirea batranilor? Cum poti sa te plangi ca ai 20.000 de mii de oameni fara adapost in Atena si sa dai vina pe Germania? Adica ceilalti greci nu au locuinte? Cine i-a dat pe acei oameni afara din case? Nemtii?

Cum poti sa te plangi ca nu poti sa-ti platesti datoria si sa astepti ca un milog urmatoarea transa de ajutor, dar te tii cu dintii de rezerva de aur (Grecia are aur in rezerva in valoare de 5 miliarde)? In acelasi timp, Grecia isi tine bancile in brate, dar nu vrea sa vanda, asa cum a facut Irlanda, subsidiarele bancilor grecesti in straintate. Ar mai obtine inca vreo 5 – 10 miliarde.

Si exemplele pot continua.

Cum poti sa crezi ca cineva din afara tarii iti va finanta la nesfarsit un stil de viata? Grecia a trait decenii intregi pe picior mare, standardul lor de viata nu era finantat din munca proprie, ci din iluzia ca in viitor vor pica niste bani din cer.

Dar cum oriunde exista un pasiv exista si un activ de marime egala, aceste sute de miliarde neplatite vor fi inregistrate ca pierderi ale 1) bancilor, 2) ale fondurilor de pensii si 3) ale altor investitori precum fonduri suverane. Caci aceste categorii de investitori au investit in obligatiuni guvernamentale – cu randamente mici – a unor tari considerate serioase precum tari din Uniunea Europeana.

1) Daca pierd bancile, opina publica zice: “da-i incolo de bancheri, au bani”. Adevarul este ca bancile au un capital propriu mic raportat la active, de aproximativ 10%. Ceea ce inseamna ca pentru un activ de 100 de miliarde, o banca foloseste capital propriu 10 miliarde si 90 de miliarde vin din pasivele bancilor adica din depozitele cetatenilor si ale firmelor. Bancile nu vor putea, asadar, plati pe cei care au economisit si pus banii la banca.

2) Fondurile de pensii sunt fonduri de pensii, adica oameni muncitori au pus bani deoparte pentru batranate, fondurile de pensii au crezut in seriozitatea Greciei si au cumparat obligatiuni. Acum, acesti viitori pensionari vor ramane fara bani.

3) Fondurile suverane sunt ale unor tari care economisesc mai mult decat cheltuiesc: tarile exportatoare de petrol (Norvegia, tarile din Golful Persic, etc) sau China, Singapore.

In cele din urma, datoriile statelor sunt datorii intre persoane. Intre greci si pensionarii norvegieni, de exemplu.

Grecii insa stiu riscul pentru Europa si joaca poker. Stiu ca exista riscul de contagiune. Daca grecii au scapat de plata a 100 de miliarde de euro, de ce n-ar scapa de inca 100 de miliarde si de ce nu ar cere si portughezii, spaniolii, irlandezii, italienii si chiar si francezii sau nemtii sa nu-si mai plateasca datoriile?

Daca nu vor fi platite 500 – 2.000 de miliarde de euro, aceasta suma se va rostogoli: aceste sume nu vor mai fi directionate catre investitii productive, cei care au economist isi vor pierde depozitele iar cei care nu le vor pierde isi vor retrage banii de la banci si ii vor pune la saltea. Cei care au economisit pana acum, vor economisi de doua ori mai mult si vor consuma mult mai putin. Economia globala va avea de suferit. Caci nu mai vorbim doar de 100 de miliarde (oare cate familii in Africa ar putea fi hranite cu suma asta?), dar de 2.000 de miliarde, poate chiar de 5 ori mai mult, in functie de rata de retragere a depozitelor.

Depozitele vor disparea sau daca raman vor roamane doar la dobanzi extrem de mari. Fara credit sau doar cu dobanzi mari, investitiile vor deveni o raritate, iar fara investitii, o economie dispare in 10 – 15 ani. Sistemul economic asa cum il stim azi va disparea. Vom fi aruncati cu 50 de ani in urma.

Grecii stiu, deci, care este riscul pentru Europa si pentru lume in general. Si, in loc sa-si asume greselile, daca nu obligatiile, Grecia a avut de ales intre o clasa politca sclerotica si anume cea care a adus-o in situatia de azi si o serie de partide extremiste. Nu a existat nici macar o voce rezonabila in Grecia!!! Din punct de vedere politic, Grecia, desi a inventat notiunea de democratie, este o tara imatura.

Spre binele Europei, ar fi bine ca Grecia sa fie data afara din UE. Eventual sa ramana asociata, precum Turcia, dar si in afara spatiului Schengen (ca sa evitam imigratia in masa) si fara ca grecii sa aiba drept de munca in UE.

Caci sa fim bine intelesi, fara injectiile de bani de la UE, Grecia nu face fata propriilor costuri. Vor reveni la drahma si vor avea hiperinflatie, ca in Romania anilor ’90. Standardul de viata si veniturile reale vor scadea si mai mult, Numarul de angajati la stat va scadea si el. Fara investitii, economia Greciei probabil se va reduce la jumatate, si probabil grecii isi vor cauta oportunitati in alte zari.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Pana se maturizeaza, Grecia ar trebui sa fie data afara din Uniunea Europeana

  1. DanBruma

    Grecia e maturizata tocmai de aia tine pe jar toata Europa. Problema este a Europei si nu a Greciei. Si e in primul rand politica.

    Reply
  2. Nick Sava

    Ei, da. Si Romania LA FEL! @DanBruma: pai, sa plece Grecia – sa se prabuseasca UE, la acre sunt problemele! Grecia sa isi vada de drumul ei… independent si suveran :-)

    Reply
  3. Nick Sava

    Stiut este un singur lucru: sa nu cedezi santajistului! Sa nu o faci NICODATA, in nicio imprejurare! Penutr ca foamea lui nu va fi pototlita. Grecia ia acum 100 de milarde, miine vva cere 200, poimiine 500… pentur ca ei continua sa cheltuiasca in acelasi ritm SI STIU ca UE se teme ca de naiba sa le dea un sut in dos. De frica sa nu piarrda bani. Dar bani pierd! Pina cind? pina cind vor pierde banii – dar nu vor fi salvat nicvi Grecia, nici alte tari in aceeasi situatie. Pina la coada, cea mai buna solutie este sa iti rozi piciorul ca sa scapi din capcana. Pierzi „economiile” – dar in continuare nu te mai tirii cu bolvanul de git. Germania ar recupera pierdrile intr-un deceniu – si ar fi libera! Au trecut prin asta la reintregire, nu au murit. Nu vor muri nici acum. Dar semnalul pe care il vor da celorlalte tari dispuse la cheltuieli populiste (Spania si Franta, in primul rind, dar si Italia, Portugalia si Irlanda (mai, cum naiba se face ca TOATE aceste state sunt catolice?) va fi: LOOK OUT! Stringeti cureaua daca nu vreti sa fiti alaturi de Grecia! Poate ca in viitorul nu foarte indepartat Europa se va imparti in Uniunea Statelor Protestante (serioase, muncitoare, econome, eficiente) si… restul Europei. S-a mai intimplat asa ceva in Istorie – si acum vedem cum a influentat religia gradul de dezvoltare a statelor.

    Reply
  4. Ovidiu R.

    Domnule Stoica, domnule Sava, cred ca din aprecierea pe care o aveti pentru disciplina si etica de munca nordica, germana, ati ajuns sa fiti incorecti fata de greci. E prea mult sa spui ca grecii nu sunt decat niste santajisti, niste profitori. Defectul lor, ca si al nostru, al romanilor, este ca apreciem mai mult reusita decat mijloacele, ca ne uitam la rezultat si mai putin la gradul in care au fost respectate regulile. Dupa filosofia asta, cand li s-au oferit bani ieftini cu nemiluita, pana in 2007, nu si-au pus prea multe probleme in a-i accepta.

    Dupa cum bine stiti, singurul „beneficiu” pe care l-au avut grecii in ultimii ani in care au tot fost ajutati, a fost restructurarea datoriilor. Restul banilor primiti au fost doar imprumuturi cu dobanda de la guvernele europene, imprumuturi care au mers la plata datoriilor anterioare, deci la bancile straine creditoare. Dar pentru acest „beneficiu” ei vor plati cu ani, zeci de ani, de excludere de pe pietele financiare. Nu degeaba nu declara mai multe state incapacitatea de plata. Accesul la pietele de capital este foarte important.

    Grecii nu si-au mai platit datoriile nu pentru ca au vrut „sa traga o teapa” Europei ci pentru ca efectiv nu aveau de unde sa plateasca. Greseala e a grecilor ca au facut imprumuturi mai mult decat isi puteau permite, dar si Germaniei si a celorlalti creditori care au imprumutat fara sa evalueze bine bonitatea debitorului.

    Ce ati fi vrut, sa vanda tot ce au ca sa fie bancherii fericiti? Nu sunt obligati sa faca asta. Sunt un stat suveran si pot alege sa nu faca asta. S-au apucat dupa cum li s-a cerut sa mareasca taxele, sa scada salariile si pensiile, sa dea oamenii de la stat afara, dar dupa cum am vazut si pe pielea noastra, dupa astfel de masuri economia scade si mai mult in loc sa isi revina. Acum si la noi e unanim acceptat ca a fost o greseala marirea TVA la 24%. O solutie mai buna este sa creasca salariile in tarile competitive decat sa scada in cele necompetitive. Cel putin in termeni nominali. E mult mai usor de facut din punct de vedere politic.

    Problema Europei e diferenta de competitivitate dintre nord si sud, problema care nu se poate rezolva clasic prin deprecierea monedei celor necompetitivi. Este problema tuturor si resposabilitatea tuturor.

    Reply
  5. Emil Stoica

    Ovidiu R: de ce spuneti ca marirea TVA la 24% este o greseala unanim acceptata? Eu zic ca are minusuri, dar are si multe plusuri. Desigur, asta este o alta discutie.

    In ceea ce priveste Grecia, eu cred ca UE este o organizatie iertatoare si pana la urma o sa-i mai ierte din datorii prin 2020. Insa pana atunci, trebuie sa existe dovezi ca reformele in Grecia sunt ireversibile si sprijinite de majoritatea populatiei.

    Mie nu mi se pare normal ca bancile grecesti sa primeasca ajutor de la UE de 25 de miliarde de euro pentru recapitalizare si in acelasi timp sa detina active in tari precum Romania. Aceste banci – banci de stat in urma recapitalizarii – au in centralele lor multi angajati bine platiti care se ocupa de activele din Romania, adica sunt joburi de stat bine platite in Grecia pentru activitati din Romania, si asta din bani europeni. Daca aceste firme de stat grecesti si-ar vinde activele din afara Greciei, atunci ar putea plati din datorie. La fel cu rezerva de aur a Greciei de 5 miliarde de euro.

    Deci Grecia trebuie sa arate ca intelege ce reforme trebuie sa urmeze si vor gasi peste 5 – 10 ani intelegere la celalte tari europene. Insa rezultatul de ultimele alegeri imi arata ca sunt departe de a intelege.

    Reply
  6. OvidiuR

    Poate am mers prea departe spunand ca marirea TVA la 24% a fost o greseala unanim acceptata. Stiu insa ca multe analize au dat aceasta majorare ca si cauza pentru prelungirea recesiunii de la noi la 2 ani.

    Recapitalizarea bancilor grecesti s-a facut tot cu bani luati imprumut. Inprumutul s-a dat in conditii de criza, urgent, neexistand timp pentru vanzare de active. UE va cere vanzarea detinerilor din strainatate pentru plata datoriilor, dar acum nu este momentul potrivit. Nu vor sa afecteze in vreun fel negativ stabilitatea in regiune.

    Parerile sunt impartite in legatura cu reformele necesare in Grecia. Austeritatea singura nu rezolva problema si deocamdata doar atat i s-a prescris.

    Reply
  7. Emil Stoica

    Ovidiu R: nu sunt de acord cu „i s-a prescris”. Grecia singura a luat acele imprumuturi pe care nu mai era in stare sa la plateasca si a cerut ajutor de la UE si FMI. Grecia putea singura sa propuna un plan care sa nu prevada austeritate, de ce nu a facut-o? Problema este ca si in conditiile in care datoria se sterge in intregime, Grecia tot va avea deficit bugetar care va trebui finantat. Deci ce masuri trebuie sa ia Grecia in 2012 ca sa isi acopere acest deficit bugetar din 2012, repet, in conditiile unor datorii zero?

    Reply
  8. OvidiuR

    Sunt convins ca Grecia a propus foarte mult lucruri care nu au fost acceptate de UE si FMI, inclusiv masuri the stimulare a economiei.
    Grecia nu trebuie decat sa ia masurile la care s-a angajat anul asta, ca sa ajunga pe excedent bugetar excluzand dobanda la datorie. Deci in conditii de datorie 0, Grecia e aproape de echilibru. Problema e ca i se cere sa plateasca dobanzi de 4.7% din PIB anul acesta si 6.3% anul viitor. Aceasta este intelegerea cu troica.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *