Lucian Davidescu

Patru puncte bune și patru rele în programul economic al PNL

Programe economice s-au mai tot văzut, conținutul lor se cam știe, noutatea de data asta e suma proeminentă și frumos rotunjită care a fost scoasă la înaintare: 100 de miliarde de euro. Nu e clar de unde ar urma să vină banii, dar să presupunem că se vor găsi cumva. Bine, dar mai departe de atât?

Punctele bune:

 • Chiar dacă majoritatea proiectelor fac parte dintr-un binecunoscut canon al investițiilor publice, s-a făcut o minimă selecție. De exemplu, nu apare eternul canal Dunăre-București, ceea ce e un semn bun.
 • Jumătate din bani sunt alocați infrastructurii de transport, adică exact zona în care România stă cel mai prost și unde presiunea publică pentru rezolvare este cea mai mare.
 • Există sume, chiar dacă relativ modeste, pentru stimularea antreprenoriatului în agricultură și industria alimentară.
 • Este reluată ideea înființării unui fond suveran de investiții, care se poate dovedi util. „Banca de dezvoltare” nu este nici ea o idee rea în sine, dar înființarea este mult mai complicată iar modul de funcționare ulterioară… de-a dreptul îndoielnic.

Punctele rele:

 • Nu există vreo lămurire specifică despre cum vor fi folosiți mai exact banii de la Comisia Europeană (20 de miliarde € granturi și încă 13 miliarde € credite cu dobândă mică), care sunt proiectele suplimentare care devin posibile și care sunt eventualele constrângeri date de accesarea acestor bani.
 • Proiectele mari nu sunt ierarhizate sau prioritizate în vreun fel și nici nu există un calendar exact. Politic, ar fi avut sens chiar și o asumare de tipul: „iată o listă scurtă a proiectelor pe care noi ca partid vrem să le facem (iar opozanții noștri nu prea) și care vor fi gata la datele x, y, z.
 • Unele bazaconii au fost copiate parcă din programul PSD, ca de exemplu „spitalele regionale” sau „metroul Otopeni”.
 • Nu exsită politici fiscale complementare măsurilor de sprijin. Majoritatea contribuabililor vor plăti în continuare taxe împovărătoare în vreme ce unii privilegiați capătă ajutoare de stat, salarii decontate și alte forme de bani gratis.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Patru puncte bune și patru rele în programul economic al PNL

 1. Rrom

  Per total: zero.
  Ce-i tot dau cu infrastructura, într-o societate destructurată?
  Prin ce este un astfel de program LIBERAL?
  Cum vom ieși din retardul pe care disrupția creată de SUA, China, Israel, Elveția și alte câteva țări îl măresc accelerat?
  Se va învigora sectorul privat? Vom avea mai mulți investitori mici și medii autohtoni? Se dă vreun imbold cercetării adevărate și aplicate? Sau vom rămâne o țară care lucrează 4-5 luni pe an ca să plătească pensii speciale? Se pornește cumva rezolvarea problemei demografice? Va fi mediul public ceva mai salubru? Va fi asanată mlaștina corupției otomano-sovietico-securistice?

  Reply
 2. guvernare neoliberala

  Care bani de la Comisia Europeană? Nu vin 33 de miliarde. Nici măcar nu există programul, e doar un proiect pe hârtie. Poate prin august să fie ceva mai concret.
  Și alea 33 de miliarde nu le primim toate, că n-avem rată de atragere a fondurilor UE de 100%. Vor primi aproape 100% țările din zona Euro, mai ales Italia, că doar nu degeaba a insistat pentru Recovery Fund. Restul, mai ales România, va primi cât atrage de obicei, adică un 30-35%. Dacă luăm 15 miliarde e mare performanță.
  Dar repet, banii ăia NU EXISTĂ! Poate vor fi, poate NU vor fi, rămâne de văzut.
  În rest, văd că vorbim despre „reclădim România”, dar nimic pentru oameni. Reclădim România doar cu companii. Oamenii? Niciun leu pentru cetățeni. Nimic. Oare oamenii nu contează deloc în țara asta? NU, ăsta e răspunsul. Oamenii sunt buni doar să plătească taxe pentru ca pe urmă statul să aibă bani să dea ajutoare DOAR companiilor și să scadă taxele doar companiilor.
  Dau exemplu de câteva ajutoare din Italia pentru cetățeni: 600-1000 de Euro/lună bonus sezonierilor rămași fără job și muncitorilor rămași fără job, 1000 Euro/lună liberilor profesioniști rămași fără activitate pe pandemie, 600 de Euro/lună bonus babysitter, 100 de Euro/lună bonus pentru cei care au mers la birou pe pandemie, 400 euro/lună/membru fam pentru cei cu venituri foarte mici pe perioada pandemiei, reducere de taxe la declarația de venit (un câștig de până la 100 de Euro), bonus până la 500 de Euro pentru bicicletă, bonus 150 de Euro/membru fam pentru turism și multe altele…

  Reply
  • Tom N.

   1) Da, banii nu există, iar când BCE va inunda cu bani din pix, vom vedea întâi deflație, apoi inflație. Dar asta e greu de priceput.
   2) Repartizarea banilor (monkey-money) se va face în așa fel încât Europa lentă să-și mențină viteza.
   3) Oamenii nu prea au preț: avem roboți pentru lucru și drone pentru război.
   4) Dacă politicienii români nu se gândesc la oameni, de ce și-ar bate capul Comisia? Dacă obiceiul locului este viețuirea în două caste, de ce ne-ar tulbura ordinea asta alții?
   5) În loc de un nou deal, o redistribuire cu restartarea economiei și demografiei, va urma, după chinuri, o nouă resetare monetar-financiară. O vom privi ca pe un nou început, dar vom fi mai speriați, mai umili și mai umiliți, mai săraci, mai cipați etc. Este uluitor cum se toarnă ulei pe tobogan și cum noi sperăm la reluarea în „V” a creșterii!! Să crezi așa ceva este ca și cum ai crede că nemții, oameni curați, îi îngrămădeau pe evrei și țigani (oameni murdari) în niște camere cu duze de duș în tavan, ca să-i curețe. Ceea ce, într-un fel, se chiar întâmpla…
   6) Nu așteptați nimic de la Orban: cred că n-a avut în viața lui nici grija îngrijirii pisicii familiei. Este pur și simplu o gură bogată asortată foarte neinspirat cu o gândire mică. Cât despre cultura lui macroeconomică, sunt tot mai multe semne că abia acum învață ABC-ul. Nu așteptați nici de la PSD: la ei e și mai rău pentru că nu pot produce un lider în condiții de criză și sub amenințarea desființării! Este ca și cum ai stoarce din răsputeri o cârpă uscată pentru a obține apă. Ne aflăm între două tabere de hoți și incompetenți. Mai lipsește ca Iohannis (alt exemplu cras de incompetență!) să-l ungă pe Siegfried prim-ministru ca să confirme oficial statutul nostru de kolonie.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *