Mihai Goțiu

VICTORII majore, în Senat, pentru pădurile României! Astăzi s-a votat. Ce am câștigat și pentru ce mai luptăm

După aproape o lună de dezbateri în Senat, după aproape un an și jumătate de când a început munca efectivă și consultările publice pentru proiectul noului Cod Silvic și după aproape zece ani de mobilizări civice, inclusiv proteste, pentru păduri, astăzi, Senatul României a adoptat o serie importantă de modificări la cea mai importantă lege din domeniu. Legea a fost votată cu 87 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 3 abțineri.


Nu, încă nu am obținut tot ce ne-am dorit și, mai mult, urmează dezbaterile și votul de la Camera Deputaților. Dar asta nu înseamnă că nu avem dreptul să ne bucurăm pentru aceste victorii de etapă, în frunte cu accesul liber în pădure, în scop recreativ, pe jos sau cu bicicleta, a oricărui cetățean.

Le mulțumesc tuturor celor care în ultimul an s-au implicat în dezbaterile legate de proiectul legii noului Cod Silvic, fie prin participarea directă la consultări, fie prin semnarea de petiții ori chiar proteste.

Datorită presiunii civice excepționale, am obținut niște victorii majore, pentru care unii dintre noi luptăm de peste 10 ani, cum ar fi:
– accesul liber în pădure, pe jos sau cu bicicleta, în scop recreativ;
– accesul fără interdicții, în scop profesional, al jurnaliștilor și activiștilor de mediu care documentează tăierile ilegale;
– stoparea tăierii pădurilor din jurul Bucureștiului (platforma civică Împreună pentru Centura Verde) și protecția arborilor remarcabili;
– incriminarea falsului informatic din SUMAL 2.0, în mod specific, în Codul Silvic;
– menținerea măsurii confiscării camioanelor hoților de lemne (eliminată din forma Guvernului), într-o formă care merită, totuși, îmbunătățiri.

Rămânem însă în alertă, pentru că urmează și dezbaterile de la Camera Deputaților, care e decizională, unde trebuie să apărăm ce am câștigat până acum și să îmbunătățim Codul Silvic în cel puțin încă două puncte majore – un articol care să nu lase loc de nicio interpretare în ceea ce privește confiscarea camioanelor hoților de lemne și sancționarea penală a celor care taie fără drept și distrug parcurile din orașe, cum e cazul IOR, care în ciud

a denumirii lor, tot păduri sunt și avem nevoie să le protejăm cel puțin în aceeași măsură ca cele din munți.
Mulțumesc, tuturor! Mergem mai departe! Împreună, vom duce lupta asta până la capăt, chiar dacă va fi să dureze cât cea pentru Roșia Montană. Pentru că e o luptă care merită dusă, pentru păduri, pentru noi, pentru copiii și nepoții noștri.

Citește pe România Curată:

Decizie istorică în lupta pentru protecția mediului din România. Ce aduce nou hotărârea Curții de Apel Cluj prin care a fost anulat avizul de mediu pentru mega-proiectul de la Rovina

”Aici a fost o pădure”. ”Nu cedăm!”. Marș și protest în Parcul IOR București, distrus de interesele imobiliare. Reacția ministrului Mediului și a senatorilor (FOTO & VIDEO)

ULTIMĂ ORĂ: Compania care ne-a dat în judecată pentru Roșia Montană a câștigat alte milioane de dolari, pe baza deciziilor recente ale Guvernului Ciolacu. Nu pentru plata datoriilor către România, ci pentru contestarea lor!

Pentru că Guvernul Ciolacu ”se mai gândește”, societatea civilă a deschis proces împotriva prelungirii licenței de exploatare de la Roșia Montană

VICTORIE uriașă în Justiție, pentru localnicii, apele și pădurile din Apuseni. Avizul de mediu al unui proiect distructiv mai mare decât cel de la Roșia Montană, anulat definitiv!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *