…fără a pune la socoteală SIIJ, PNDL3 și alte mize uriașe de scandal de care n-a auzit aproape nimeni.
1. Rata inflației a ajuns la 5% de la un an la altul, propulsată de creșteri de ordinul zecilor de procete la electricitate și gaze, care vor fi resimțite din plin abia la iarnă.
2. Băncile vând euro cu peste 5 lei iar cursul oficial este cu doar 5 bani sub această valoare, record istoric.
3. Datoria publică a trecut de 50% din PIB în Iulie. În urmă cu un an și jumătate, era doar 35% din PIB.
4. Rata șomajului s-a menținut la peste 5%, în ușoară creștere, chiar și după încetarea majorității restricțiilor din pandemie.
5. România a ieșit din rândul țărilor cu venituri mari din clasificarea Băcii Mondiale, poziție pe care a figurat un singur an.
Ca Cîțu și ca Klaus nu mai găsim! Ei ne-au scăpat de un spectacol penibil precum cel pus în operă la trântirea Greciei (de (re)citit Varoufakis!). Rezultatele vor fi la final aceleași, însă ce gentlemani!
De ce să ne-mbulzim ca proștii pe la ușile închise ale băncilor, când putem pierde încet-încet aceeași bani?
Inteleg ca diferenta e nesemnificativa in privinta venitului national: cateva sute de dolari sub limita de 12.696 dolari stabilita de Bruxelles.
Si cand imi amintesc ca prin anii 70 12.000 dolari era venitul national al Suediei, socotit pe atunci cel mai mare.
Daca Dvs propuneti sa ne comparam cu Suedia din anii 70, eu cred ca putem sa ne comparam cu Germania din 1900. Sigur Romania e mai bine. :)
Pai la ce sa te astepti? Cei care sunt la putere (PNL) si inca si mai mult cei care tocmai au iesit de la putere sunt adeptii infeudarii totale a Romaniei prin imprumuturi si privatizare totala (inclusiv a sistemului de sanatate).
Foarte corect, dar am impresia că aceleași lucruri se pot spune și despre tabăra cealaltă: nu mi s-a părut că toate aceste realități socio-economice i-ar fi împiedicat să încerce să-l șantajeze pe primul-ministru… Eu, în locul său, i-aș fi propus pe toți la revocare, nu doar pe dl Ion (care, altminteri, cred că poate fi un tip ok și pot crede că a fost pe nedrept criticat de dl Iohannis, dar niciuna din chestiile astea nu mi se pare relevantă aici)…
Între timp, aflăm din “Libertatea” că sunt probleme cu stocurile de retrovirale din spitale. De ce?, se întreabă pentru noi ziarista Diana Meseșan. Ei, cum de ce? Iată, evident, de ce:
“<>, explică pentru Libertatea un fost angajat din Ministerul Sănătății, demis în contextul crizei guvernamentale recente.”
Sigur că persoana care spune chestia asta e singura dintre toți cei întrebați care n-are nume și prenume și, de asemenea, sigur că, de fapt, situația de acum se repetă an de an (se pare că au fost ani chiar mai răi)…dar e de vină premierul cu PNDL-îl lui…
Acum vreo două zile, tot în “Libertatea”, ziarista Iulia Marin ne spunea, într-o remarcabilă manifestare de talente personale, că premierul a dat partidelor la rectificare mai mulți bani decât era proiectat inițial, deși sursa pe care își baza această afirmație senină spunea limpede că presupune că, dimpotrivă, la rectificare se vor da mai puțini bani decât era inițial proiectat… Dar ziarista continuă: “Premierul nu s-a ținut de cuvânt și a dat anul ăsta partidelor mai mulți bani decât anul trecut.”, probându-și afirmația prin compararea bugetului de anul ăsta în varianta inițială cu bugetul de anul ăsta în varianta rectificată … logic, nu?
USR-PLUS și prietenii săi: spiritul etic în acțiune. :))
“Nu mai sunt bani în programul național. Nu mai e niciun leu la Ministerul Sănătății și s-a amânat rectificarea prea mult. Trebuia făcută de la începutul lui august, dar cum premierul a vrut să prindă Programul Anghel Saligny rectificarea, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu au mai fost bani. Și atunci s-au mai luat bani de la alte programe până în punctul în care nu ai mai avut de unde să iei”, explică pentru Libertatea un fost angajat din Ministerul Sănătății, demis în contextul crizei guvernamentale recente.
Asta e “explicația” omului cu identitatea protejată din textul din “Libertatea”.